Nieuws en actueel
Mick87
05-12-2025 om 09:38
Meer peulvruchten, minder vlees
https://www.nu.nl/gezondheid/6378236/gezondheidsraad-adviseert-om-meer-peulvruchten-en-minder-vlees-te-eten.html
Gisteren verscheen het nieuwsbericht dat de gezondheidsadvies adviseert om minder vlees te eten (en dan in het bijzonder rood vlees) en meer peulvruchten. "Peulvruchten zijn een goede plantaardige bron van eiwitten en bovendien vezelrijk. Dit is niet alleen gezonder, maar ook nog eens stukken beter voor het milieu".
Vorige week las ik toevallig het boek dieren zijn ook mensen van Teun van de keuken. Een boek over de vleesindustrie die zeer vervuilend is. Waar achter veel dierenleed schuil gaat. Alleen al in ons land leven ca. 120 miljoen dieren in gevangenschap. 1.5. Miljoen dieren per dag worden hier geslacht. En alles moet zo efficient mogelijk met alle gevolgen van dien. Er is een sterke vleeslobby die ons aanspoort vlees te eten en zelfs belachelijke dingen doet zoals via de rechter een verbod op namen van vleesvervangers. Zoals: vegetatische worst, of vegan burger.
Zelf ben ik geen enorme carnivoor. Ik eet eens per week kip. En een keertje vis. Verder vleesvervangers zoals tofu, tempeh en falafel. Qua peulvruchten zo af en toe linzensoep en kikkererwten. Maar zal eens op zoek gaan naar wat meer recepten.
Hoe staan jullie er in ? Eten jullie minder vlees ? (Ik hoor ook veel mensen zeggen dat het betutteling is of: "bepaal ik zelf wel") iemand nog lekkere recepten met peulvruchten?
Libertine
05-12-2025 om 09:58
ondanks dat ik niet echt van dieren hou eet ik veganistisch (de rest van het gezin eet wel kaas en eieren). Al was ik vroeger echt een enorm vlees, vis en kaasliefhebber. Soms, buiten de deur, eet ik ook wel iets van zuivel als er geen alternatieven zijn. M’n beweegreden is dat ik geen bijdrage wil leveren aan het leed dat dieren wordt aangedaan, en vanwege het milieu.
Ik juich het bericht van het Voedingscentrum dan ook van harte toe! We eten veel te veel vlees, zeker in vergelijking met vroeger. Ongezond en niet houdbaar in meerdere opzichten. Koken zonder vlees is even wennen (in het begin waren we nog niet zo creatief en de falafel kwam ons uiteindelijk de neus uit) maar er zijn tegenwoordig zoveel goeie kookboeken en koks op social media te volgen die heerlijk koken en recepten delen. Veggilaine, Lenna Omrani en Bosh maken heerlijke en simpele dingen.
Bovendien zijn niet alle vleesvervangers ongezond (of ongezonder dan de vleesvariant) en makkelijk als je de overstap wil maken. Tofu etc is wat lastiger maar ook echt heel lekker te krijgen.
Het is gewoon allemaal vooral wennen maar echt prima te doen!
watertoren
05-12-2025 om 10:00
Nee, ik eet niet minder vlees. Ik vind vlees het lekkerste van de maaltijd. Vis lust ik niet dus ik eet elke dag vlees.
Citroengraag
05-12-2025 om 10:11
Als je meer peulvruchten wilt eten, helpt het om niet te ingewikkeld te denken. De engelse klassieker toast met witte bonen in tomatensaus is echt wennen, masr vind ik nu heel lekker. En door de tomatensoep een blik canneloni-bonen ipv rundballetjes. Rode linzen zijn vaak een goede vervanger voor gehakt in stoofgerechten. En tofu en tempeh vallen onder peulvruchten he, het zijn sojabonen.
Bellebelle
05-12-2025 om 10:18
Ik eet ook niet elke dag vlees. Helemaal stoppen wil ik vooralsnog niet, maar ik eet wel voornamelijk kip. En inderdaad, zoals de posters voor mij al zeiden, het is echt niet ingewikkeld. Voor mij is de truc om het vlees niet te vervangen, maar iets te koken waar het vlees geen rol speelt. Denk aan curry of zoete aardappel. Ik zou diegenen die met hand en tand aan vlees vasthouden eens willen aanraden naar een restaurant te gaan waar alleen maar plantaardig eten wordt geserveerd. Hier in de buurt is een café in een dorp dat alleen maar plantaardig eten serveert. Het is geopend zonder al teveel poeha en aandacht daarvoor, gewoon de focus op lekker eten. En dat loopt prima. Zelfs het gebak is plantaardig.
anijsblokje
05-12-2025 om 10:34
Chili con carne kan prima sin carne, bijvoorbeeld door zowel zwarte bonen als kidneybonen te gebruiken. Donkergroene linzen zijn heerlijk in allerlei salades, rode linzen voor soepen en stoofpotten, witte bonen zoals inderdaad bijvoorbeeld cannellinibonen in soepen, zelf bonenspreads maken voor op brood of bij de borrel, .... Het is gewoon een andere manier van denken en koken. En het draagt bij aan veelzijdiger eten. Variatie is sowieso goed, maar (eet)gewoontes aanpassen kost tijd.
Met een houding: ik vind vlees het lekkerste, dus ga geen peulvruchten eten, zit de deur duidelijk dicht.
Moosey
05-12-2025 om 10:36
Het enige rode vlees dat wij eten is afkomstig van een kleine club die op super duurzame en diervriendelijke manier varkens houdt (ik heb er zelf twee op het bedrijf lopen waar ik werk) Verder soms kip.
Peulvruchten heeft best een tijdje geduurd voordat ik die echt in mijn repertoire had, maar nu krijg ik bonen-cravings als ik ze te lang niet eet
In soep en salades gaan hier bijna altijd peulvruchten, en we eten regelmatig dahl of groentenstoofjes met kikkererwten. Heel lekker. Tempeh en tofu zit nog steeds niet echt in mijn standaard repertoire, terwijl ik tempeh wel echt lekker vind. Dat is misschien een goed voornemen om daar wat meer mee te koken.
Herfstappeltaart
05-12-2025 om 10:36
Wij eten al behoorlijk lang maar 1 à 2 keer per week vlees. Eigenlijk uitsluitend biologisch rundergehakt van een boer in mijn provincie en biologische kipfilet die via een andere (bio)boer in de buurt diepgevroren wordt verkocht. Ik weet hoe de dieren geleefd hebben. De runderen worden per 1 stuk vervoerd en in de buurt geslacht. Dus niet in een groot slachthuis.
Verder eten we 1 keer in de 3 weken ongeveer een keertje gebakken zalm en af en toe vissticks. In de zalmweek eten we een keer vlees minder.
Veganistisch eten we niet, eerlijk gezegd omdat ik dat best heel lastig vind. Geen kaas en geen zuivel meer vind ik te ingewikkeld. We vervangen wel regelmatig de melk en yoghurt voor de sojavariant, vooral om te verwerken in een smoothie.
Bij de maaltijden vervangen we het vlees door een eitje per week, peulvruchten (bruine bonen, linzen, edamameboontjes) en noten en zaden. Soms gebakken halloumi of feta.
Ik ben begonnen met vlees minderen en uitsluitend biologisch kiezen vanwege het dierenleed. De gezondheid had er toen nog niet veel mee te maken.
Met de Kerstborrel straks komen er wel wat borrelhapjes met vlees op tafel (o.a. carpaccio-wraprolletjes) maar zeker ook vegetarische hapjes.
Ik vind de adviezen een hele goede zaak. helaas laten nog niet veel mensen zich overtuigen.
Herfstappeltaart
05-12-2025 om 10:37
anijsblokje schreef op 05-12-2025 om 10:34:
Chili con carne kan prima sin carne, bijvoorbeeld door zowel zwarte bonen als kidneybonen te gebruiken. Donkergroene linzen zijn heerlijk in allerlei salades, rode linzen voor soepen en stoofpotten, witte bonen zoals inderdaad bijvoorbeeld cannellinibonen in soepen, zelf bonenspreads maken voor op brood of bij de borrel, .... Het is gewoon een andere manier van denken en koken. En het draagt bij aan veelzijdiger eten. Variatie is sowieso goed, maar (eet)gewoontes aanpassen kost tijd.
Met een houding: ik vind vlees het lekkerste, dus ga geen peulvruchten eten, zit de deur duidelijk dicht.
Absoluut. En een goed gebruik van specerijen doet ook een heleboel.
Herfstappeltaart
05-12-2025 om 10:42
Libertine schreef op 05-12-2025 om 09:58:
ondanks dat ik niet echt van dieren hou eet ik veganistisch (de rest van het gezin eet wel kaas en eieren). Al was ik vroeger echt een enorm vlees, vis en kaasliefhebber. Soms, buiten de deur, eet ik ook wel iets van zuivel als er geen alternatieven zijn. M’n beweegreden is dat ik geen bijdrage wil leveren aan het leed dat dieren wordt aangedaan, en vanwege het milieu.
Ik juich het bericht van het Voedingscentrum dan ook van harte toe! We eten veel te veel vlees, zeker in vergelijking met vroeger. Ongezond en niet houdbaar in meerdere opzichten. Koken zonder vlees is even wennen (in het begin waren we nog niet zo creatief en de falafel kwam ons uiteindelijk de neus uit) maar er zijn tegenwoordig zoveel goeie kookboeken en koks op social media te volgen die heerlijk koken en recepten delen. Veggilaine, Lenna Omrani en Bosh maken heerlijke en simpele dingen.
Bovendien zijn niet alle vleesvervangers ongezond (of ongezonder dan de vleesvariant) en makkelijk als je de overstap wil maken. Tofu etc is wat lastiger maar ook echt heel lekker te krijgen.
Het is gewoon allemaal vooral wennen maar echt prima te doen!
Voor jou neem ik mijn petje af.
CharlieB
05-12-2025 om 10:46
Ik vermijd niet bewust vlees maar het is ook niet dat ik per se vlees moet eten. Zit er vlees in een gerecht, prima. Zit er geen vlees in een recept, ook prima. Maar ik ga dus niet vlees bewust vervangen of volledig vermijden.
Mick87
05-12-2025 om 10:46
Wat een goede ideeën komen hier naar voren. Canelli bonen in de tomatensoep, daar had ik nog nooit over nagedacht. Ik hou erg van tomatensoep. En met bonen erbij is het nog vullender.
Stoofpotje met bonen kan ik ook eens proberen. Heb nog zo'n grote stoofpan staan.
Ik maakte ooit dit recept van Ottolenghi: heel lekker. (Al ziet het er op het plaatje vies uit 
https://harrietsguod.blogspot.com/2022/03/stoofpot-van-spinazie-aardappel-en.html
Herfstappeltaart
05-12-2025 om 10:53
En op brood eten we: 100% pindakaas, appel met kaneel, banaan (eventueel mèt pindakaas), kaas, komkommer met tomaat, hummus, vegetarische smeerworst. Vleeswaren nooit. Wèl 1 of 2 keer per jaar een keer ham in een witlofschotel. Vaker niet.
Libertine
05-12-2025 om 10:57
Mick87 schreef op 05-12-2025 om 10:46:
Wat een goede ideeën komen hier naar voren. Canelli bonen in de tomatensoep, daar had ik nog nooit over nagedacht. Ik hou erg van tomatensoep. En met bonen erbij is het nog vullender.
Stoofpotje met bonen kan ik ook eens proberen. Heb nog zo'n grote stoofpan staan.
Ik maakte ooit dit recept van Ottolenghi: heel lekker. (Al ziet het er op het plaatje vies uit
https://harrietsguod.blogspot.com/2022/03/stoofpot-van-spinazie-aardappel-en.html
Dit is ook een lekkere winterse en Italiaanse vega variant op tomatensoep. https://deliciousmagazine.nl/recepten/ribollita-italiaanse-soep/
Die stoofpot ga ik volgende week een keer maken. Leuk!
Schommelstoel
05-12-2025 om 11:07
Ik eet al >15 jaar vegetarisch en de laatste jaren ook steeds minder zuivel/kaas/ei.
In het begin is het misschien even zoeken naar een iets andere manier van koken, maar als dat eenmaal in je systeem zit, gaat het vanzelf.
Bellebelle
05-12-2025 om 11:09
Dankzij een tip hier op het forum heb ik dit recept ontdekt (https://miljuschka.nl/penne-met-geroosterde-bloemkool/). Ik ben helemaal niet zo'n fan van bloemkool, maar dit vind ik echt heerlijk. Groot voordeel van meer plantaardig eten vind ik ook dat het beter werkt voor de stoelgang. Andere hit hier is geroosterde zoete aardappelen. Je snijdt de aardappelen in schijfjes, want taco kruiden en olie erbij (ik neem zelf de kruiden van Johnny de Boer / picadillo ofzo). Een halfuurtje in de oven en dan eten met guacomole en / of crème fraiche.