Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Hoe komen we met zoveel mensen aan een werknemers tekort?


meer mensen betekent meer vraag naar zorg, onderwijs en andere primaire zaken. Enorme vergrijzing. Veel bullshitbanen, te veel hoogopgeleiden etc.

Poezie schreef op 16-11-2025 om 13:04:

[..]

Vervroegd pensioen? Waar bestaat dat nog?

Op de universiteit, vanwegen de bezuinigingen. Iedereen die met pensioen gaat wordt niet vervangen, dus 60+-ers wordt dringend verzocht erover na te denken. Het is anders dan "gewoon" stoppen met werken, je wordt voor een deel gecompenseerd, maar het is voor de universiteit nog altijd goedkoper dan iemand van die leeftijd aanhouden.

Ginevra schreef op 16-11-2025 om 12:39:

Het werk is voor de mbo/hbo professional ook niet leuker geworden, in een aantal sectoren.
Je gaat de zorg in om te zorgen, maar je zit een hoop tijd achter de computer.
Of jij weet met je kennis en ervaring wat een client nodig heeft, maar je moet je houden aan de protocollen die iets anders zeggen.
Je gaat het onderwijs in om met studenten te werken, maar zit 50% van je tijd achter de laptop dossiers af te vinken.
Je weet na 25 jaar voor de klas best wat werkt, maar dan komt er een onderwijskundig adviseur vers van de universiteit vertellen dat het anders moet.
Of je bent op studiedagen de hele dag aan het discussieren of een leerdoel moet zijn geformuleerd als "de leerling kan de citroenzuurcyclus beschrijven" of toch als "de leerling kan uitleggen wat de citroenzuurcyclus inhoudt".

Ik weet niet zo goed hoe het voor andere banen is, maar ik zie wel veel mensen in zorg en onderwijs de brui eraan geven of burnout raken of er überhaupt niet meer aan beginnen, omdat ze alle regie over hun eigen werk zijn kwijtgeraakt. Alsof je als professional niet zelf kunt nadenken. Daar wordt het werk minder aantrekkelijk van.

Al die adviseurs in allerlei branches zijn theoretisch geschoold en hebben geen idee van hoe het in de praktijk gaat.

Je kunt precies uitrekenen hoeveel gas het kost om 5 liter water aan de kook te brengen, dan de aardappelen erbij en 20 minuten later zoon ze gaar. In je kleine pannetje thuis met aardappelen die niet koel zijn bewaard klopt dat ook. Als je het hebt over een ketel waar in 1 keer 80 kilo aardappelen (geschrapt van de groenteboer gekomen en wel koel bewaard) in gaat praat je over heel andere factoren qua hoeveelheid gas en tijd. Komt er zo'n pennenlikker van kantoor in de ziekenhuiskeuken vertellen dat de ketel niet meer aan mag voor 10.00 en 2 dagen later kwam hij handhaven. Alle afdelingen in rep en roer, want ze kregen de karren met de maaltijden veel te laat, omdat we van de gare aardappelen ook nog puree en zo moesten maken.

Vaak weten de medewerkers op de werkvloer precies hoe ze het meest efficiënt kunnen werken en zitten ze helemaal niet te wachten op van die theoretische adviezen die toch niet werken.

Wat mij betreft mogen dat soort adviseurs alleen een adviesjob gaan bekleden als ze recent 20 jaar ervaring hebben op de werkvloer.

Aviendha schreef op 15-11-2025 om 08:03:

Omdat ons hele systeem is gebaseerd op economische groei, meer meer meer

Precies. Maar we zitten wel zo'n beetje aan onze taks. Onze maatschappij kan het niet meer aan. Te druk op wegen, overconsumptie, te veel keuzes, mensen met burn outs van alle overprikkeling door al die economie en uiteenlopende manieren om je tijd en geld te besteden. En de zeer slechte invloed die dit op onze planeet heeft, milieuvervuiling, opwarming van de aarde, fijnstof in de lucht etc. 

Soms zou ik echt terug willen naar hoe het in mijn jeugd in de jaren 90 was. Een simpeler leven. Minder prestatiedrang, meer samenhang en met minder tevreden. 

Bakblik schreef op 16-11-2025 om 17:14:

[..]

Al die adviseurs in allerlei branches zijn theoretisch geschoold en hebben geen idee van hoe het in de praktijk gaat.

Je kunt precies uitrekenen hoeveel gas het kost om 5 liter water aan de kook te brengen, dan de aardappelen erbij en 20 minuten later zoon ze gaar. In je kleine pannetje thuis met aardappelen die niet koel zijn bewaard klopt dat ook. Als je het hebt over een ketel waar in 1 keer 80 kilo aardappelen (geschrapt van de groenteboer gekomen en wel koel bewaard) in gaat praat je over heel andere factoren qua hoeveelheid gas en tijd. Komt er zo'n pennenlikker van kantoor in de ziekenhuiskeuken vertellen dat de ketel niet meer aan mag voor 10.00 en 2 dagen later kwam hij handhaven. Alle afdelingen in rep en roer, want ze kregen de karren met de maaltijden veel te laat, omdat we van de gare aardappelen ook nog puree en zo moesten maken.

Vaak weten de medewerkers op de werkvloer precies hoe ze het meest efficiënt kunnen werken en zitten ze helemaal niet te wachten op van die theoretische adviezen die toch niet werken.

Wat mij betreft mogen dat soort adviseurs alleen een adviesjob gaan bekleden als ze recent 20 jaar ervaring hebben op de werkvloer.

Zijn de tijden waarop gegeten gaat worden nu aangepast, of mag de ketel toch eerder aan?

Poezenmeisje schreef op 16-11-2025 om 17:28:

[..]

Zijn de tijden waarop gegeten gaat worden nu aangepast, of mag de ketel toch eerder aan?

De ketel mocht weer eerder aan. We hadden alle boze afdelingen laten bellen naar hem. Zijn telefoon stond roodgloeiend met 35 afdelingen die te laat hun eten kregen waardoor ander werk ook in de soep liep daar. Op de afdelingen waren veel taken ook gepland rond de tijden dat die kar arriveerde.😜

Bakblik schreef op 16-11-2025 om 17:35:

[..]

De ketel mocht weer eerder aan. We hadden alle boze afdelingen laten bellen naar hem. Zijn telefoon stond roodgloeiend met 35 afdelingen die te laat hun eten kregen waardoor ander werk ook in de soep liep daar. Op de afdelingen waren veel taken ook gepland rond de tijden dat die kar arriveerde.😜

Ach, hadden ze iig goed gevulde soep, ipv gare aardappels  

Herfstappeltaart schreef op 15-11-2025 om 08:34:

Wat ik nog veel gekker vind: van de week was op het nieuws dat de werkloosheid oploopt...vooral onder winkelpersoneel en onderwijspersoneel
En juist daar zijn de personeelstekorten het grootst.....geef mijn portie maar aan Fikkie.

Heel verhaal getypt, niet goed gelezen. Goed bezig ik :')

Er zijn allereerst al veel meer functies dan vroeger. Dit komt onder meer door het toenemend aanbod van luxe. Voorbeelden dichtbij: de Monkey Town speelparadijzen, de strandtentjes, nagelstylisten en wellness centra.

Daarnaast is er een groeiende groep mensen die de pensioenleeftijd bereikt heeft, zelf dus niet meer werkt, maar wel nog diensten afneemt. Hun woningen moeten worden onderhouden, zij doen ook boodschappen in de Albert Heijn en ze gaan uiteraard ook weleens naar de dokter. 

Bakblik schreef op 16-11-2025 om 17:14:

[..]

Al die adviseurs in allerlei branches zijn theoretisch geschoold en hebben geen idee van hoe het in de praktijk gaat.

Je kunt precies uitrekenen hoeveel gas het kost om 5 liter water aan de kook te brengen, dan de aardappelen erbij en 20 minuten later zoon ze gaar. In je kleine pannetje thuis met aardappelen die niet koel zijn bewaard klopt dat ook. Als je het hebt over een ketel waar in 1 keer 80 kilo aardappelen (geschrapt van de groenteboer gekomen en wel koel bewaard) in gaat praat je over heel andere factoren qua hoeveelheid gas en tijd. Komt er zo'n pennenlikker van kantoor in de ziekenhuiskeuken vertellen dat de ketel niet meer aan mag voor 10.00 en 2 dagen later kwam hij handhaven. Alle afdelingen in rep en roer, want ze kregen de karren met de maaltijden veel te laat, omdat we van de gare aardappelen ook nog puree en zo moesten maken.

Vaak weten de medewerkers op de werkvloer precies hoe ze het meest efficiënt kunnen werken en zitten ze helemaal niet te wachten op van die theoretische adviezen die toch niet werken.

Wat mij betreft mogen dat soort adviseurs alleen een adviesjob gaan bekleden als ze recent 20 jaar ervaring hebben op de werkvloer.


Als het goed is gaan zulke "adviseurs" regelmatig in dialoog met de doelgroep, om onder meer hun ervaringen te bespreken. De adviseurs die dat niet of verkeerd doen en vervolgens een onrealistisch advies uitbrengen hebben behoorlijke fouten gemaakt. 


De vraag is vooral waarom we dat pikken, in plaats van tegengas geven.

Zacharias schreef op 17-11-2025 om 13:02:

De vraag is vooral waarom we dat pikken, in plaats van tegengas geven.


Jij denkt dat er geen tegengas gegeven wordt? 

Er is ook meer personeel nodig omdat de winkeltijden ruimer zijn geworden. En ook omdat allerlei winkels en bedrijven ook bezorgen. Dat laatste ook vaak bij mensen die het zelf zouden kunnen halen. 
Bezorgers van pakketten zijn nodig omdat de stenen winkel wordt overgeslagen. Echt moeilijk is het niet.

DeeDee76tk schreef op 17-11-2025 om 20:58:

Er is ook meer personeel nodig omdat de winkeltijden ruimer zijn geworden. En ook omdat allerlei winkels en bedrijven ook bezorgen. Dat laatste ook vaak bij mensen die het zelf zouden kunnen halen.
Bezorgers van pakketten zijn nodig omdat de stenen winkel wordt overgeslagen. Echt moeilijk is het niet.

Dat klopt, maar er zijn ook steeds meer winkels die een showroom product in de winkel hebben staan, dat je daar moet bestellen en de volgende dag ophalen. In een andere winkel hebben ze standaard alleen 2 persoons in voorraad en via de website moet je de  1 persoons producten bestellen. Deze winkels zorgen er zelf voor dat ze meer personeel nodig hebben. 

DeeDee76tk schreef op 17-11-2025 om 20:58:

Er is ook meer personeel nodig omdat de winkeltijden ruimer zijn geworden. En ook omdat allerlei winkels en bedrijven ook bezorgen. Dat laatste ook vaak bij mensen die het zelf zouden kunnen halen.
Bezorgers van pakketten zijn nodig omdat de stenen winkel wordt overgeslagen. Echt moeilijk is het niet.

En de stenen winkel wordt overgeslagen omdat die niet alles in voorraad heeft. Die kan niet alles in voorraad hebben want dat verkoopt hij nooit. De keuze is reuze, dus als je het dan koopt wil je ook precies jouw maat en jouw kleur. 

Als ik geen stenen winkel in de buurt kan vinden die het horloge verkoopt dat ik wil, dan wordt het inderdaad internet.

Swatch is toch niet echt een moeilijk / exclusief merk?

5419-LP135B.jpg


Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.