Eten
Dolfje
08-07-2021 om 15:45
Wat eten we vandaag? (gesloten)
Wat eten we vandaag, al jaren een goedlopend topic op Viva dus dat mag hier niet ontbreken!
Infobericht: dit topic is gesloten, je kunt hier verder lezen:
https://www.viafora.nl/forum/eten/wat-eten-we-vandaag-deel-2?page=1#17
Moosey
25-12-2021 om 15:55
anijsblokje schreef op 25-12-2021 om 12:42:
Is er al meer duidelijkheid voor jullie, afrodite?
Vanavond kaasfondue!! Gisteren de kaas opgehaald bij de kaasboer en sindsdien verheug ik me er al op!
Hoe maak jij m Anijsblok? Wij kaasfonduen op Kerstavond altijd bij de schoonouders, maar die halen tegenwoordig een kaasfondue die ik echt niet te eten vindt, ontzettend melig is-ie. Dus ik wil m volgend jaar zelf maken, maar de enige andere keer dat ik dat heb gedaan wilden wijn en kaas niet echt één geheel worden.
Wij kerstbrunchten met mijn nichtje + geliefde, dat was gezellig. Straks door naar vrienden, ik geloof dat we daar vanavond iets met vis krijgen en morgen iets met een hele kip en spruitjes.
Ninoea
25-12-2021 om 16:10
Ik ben ook wel benieuwd naar een recept voor een lekkere kaasfondue.
Wij eten vanavond een combi van gourmet en fondue (met olie).
Onder de kerstboom stond een slowcooker (die heb ik mezelf gegeven … ) en ik kijk er nu al naar uit om die binnenkort te gaan gebruiken.
MoederVera
25-12-2021 om 16:33
Wij gaan de gewone aardappelen, spruitjes en beetje feestelijk kip en varkens rollade
ToetieToover
25-12-2021 om 17:14
Rosolli, perunalaatikko en joulukinkku.
Oftwel bietjes-haringsalade, zoete aardappelpuree en beenham met honing-mosterd-kruidnagel.
Traditioneel Fins kerstdiner.
🎄
anijsblokje
25-12-2021 om 17:37
Moosey schreef op 25-12-2021 om 15:55:
[..]
Hoe maak jij m Anijsblok? Wij kaasfonduen op Kerstavond altijd bij de schoonouders, maar die halen tegenwoordig een kaasfondue die ik echt niet te eten vindt, ontzettend melig is-ie. Dus ik wil m volgend jaar zelf maken, maar de enige andere keer dat ik dat heb gedaan wilden wijn en kaas niet echt één geheel worden.
Ik gebruik eigenlijk altijd (niet dat ik het vaak maak...) dit recept en dat gaat tot nu toe altijd goed.
https://www.okokorecepten.nl/recept/fondue/kaasfondue/kaasfondue-klassiek
De kaasmix komt van de kaasboer en is gewoon de 'klassieke' mix, dus met gruyère en emmertaler. Volgens mij ligt het geheim vooral in deze zin: "de kaas moet heel langzaam smelten (ca. 5 minuten in totaal) omdat hij anders draderig en taai wordt".
Ik hoop het zo te houden dat ik nooit kaasfondue uit een pakje hoef te eten. De kaasboer had ook k&k fondue, maar dat vertrouwde ik ook niet echt. Misschien is dat wel lekker op zich. (Er is niks mis met mijn kaasboer!)
Ik ga zo maar eens beginnen aan mijn missie!
Fijn kerstdiner iedereen!
@ToetieT: Spreek jij eigenlijk zelf ook Fins?
yette
25-12-2021 om 17:56
Wat kaasfondue betreft: ik gebruik meestal de traditionele mix van emmentaler en gruyère, maar soms vind ik die gewoon te duur. Een mengsel van een zachte boeren(gaten)kaas en een oudere kaas (maar niet keihard) gaat ook prima. Morgen gebruik ik Hollandse boerenkazen en een stukje comté. Volgens mij gaat het er vooral om dat de wijn niet te heet is en je op laag vuur goed blijft roeren. De maïzena meng ik met de kirsch en daardoor wordt het dan een geheel.
Dolfje
25-12-2021 om 18:13
Ik heb vorig jaar een geitenkaasfondue gemaakt met bier. Kan het recept alleen niet meer vinden.
ToetieToover
25-12-2021 om 18:23
@Anijsblokje: nee ik spreek het zelf niet, en dát weet ik dan weer wel, nee, dat is “ei”. Ik kan wat “hallo - hoe is het - ja/nee - “waar is mijn vriend” (=hellup ik versta er niks van
) - dank je wel - doei” en tellen. Verstaan gaat veel beter dan spreken.
En nu wil ik binnenkort kaasfondue. Dat ik daar zelf nou niet op gekomen ben hè, ik bedoel: kaas!! 
yette
25-12-2021 om 19:01
Klinkt ook goed, Dolfje!
Via Google vind ik fondue met geitenkaas en weizen, was dat het misschien?
Dolfje
26-12-2021 om 09:24
yette schreef op 25-12-2021 om 19:01:
Klinkt ook goed, Dolfje!
Via Google vind ik fondue met geitenkaas en weizen, was dat het misschien?
Nee het was geen weizen. Stom dat ik niet meer weet wat wel.
Dolfje
26-12-2021 om 09:29
Wij kregen gisteren vooraf vijgen met geitenkaas,sla en honing. Broer had met feta want lust geen geitenkaas.
Toen rollade met spek erom, gegratineerde aardappelen en bloemkool met wortel en man en moeder hadden nog spruitjes.
Als dessert had mijn moeder brownies gemaakt met een koffie-mascarponecreme.
Het was maar goed dat we op de fiets waren
Vandaag gaan we bakplaten. Heb Black angus burger, biefstuk en kipfilet. Erbij stokbrood en rauwkost en ananas en taugé gooien we ook altijd op de plaat. Denk dat ik wat oosterse sausjes maak, ketjap met knoflook en gesnipperd uitje erdoor, kerriesaus en pindasaus voor man.
Als toetje heb ik k&k tiramisu en chocolade kerstkransjes.
Straks ook maar even een stukje wandelen denk ik.
Drakenvlieg
26-12-2021 om 09:39
Gisteren was euh vanalles. Te ingewikkeld om op te schrijven. Iig tafel vol met veel.
Vanavond wordt sushi!
MoederVera
26-12-2021 om 10:13
Vandaag maar eens de vriezer legen zo van alles en nog wat.. en een ijsje na jammie
Elmie
26-12-2021 om 10:54
Vandaag ga ik hachee met rode kool en aardappeltjes maken. En de kleine krijgt pannenkoeken.
