Eten
Yastra
25-03-2022 om 09:08
Nutri code toppers
Er is veel gedoe om, want hoezo is cola light over de salade gezonder dan olijfolie? maar ik ben fan. Mijn idee van gezond eten was tot nu toe gebaseerd op de schijf van 5 en ik dacht dat we hier al goed bezig waren maar zie dat er nog flink wat Atjes zijn die we links hebben laten liggen.
Ik zal de enige niet zijn toch? Hoor graag welke uitblinkers er zijn op het gebied van suiker, zout en vet. (Want vezels doen volgens mij nog niet mee )
Auwereel
26-03-2022 om 14:18
Bakblik schreef op 26-03-2022 om 10:17:
[..]
Mijn zussen en ik zeggen al jaren tegen elkaar: Als oma (geb.1916) het niet zou hebben herkend als zijnde voedingsmiddelen dan moet je het niet eten. Dus al dat snoep in hippe kleuren en smaken, al die moderne aardappelkrullen die in de frituur moeten, kipcorns en andere onduidelijke lekkernijen uit de snackbar die oma nooit gezien heeft, niet eten. Gewoon niet.
Veel suiker is niet goed voor je maar echt niet alle suiker hoeft in de ban gedaan te worden. Die 3 gram suiker die je gebruikt om je gist aan de gang te krijgen als je brood bakt vind je echt niet meer terug als het brooddeeg 2x een uur heeft staan rijzen.
Mijn oma wist niet wat tomaten waren, de uitspraak "ik heb nu zulke rare, rode appeltjes gegeten" gaat nog in de familie. Maar die was van 1896.
Pejeka1
26-03-2022 om 15:01
Auwereel schreef op 26-03-2022 om 14:18:
[..]
Mijn oma wist niet wat tomaten waren, de uitspraak "ik heb nu zulke rare, rode appeltjes gegeten" gaat nog in de familie. Maar die was van 1896.
Tomaten bestonden ook toen al in Nederland, gewoon in de tuinbouw. Hoe dacht je anders dat oma tomatensoep maakte?
Wat me wel opvalt, is dat steeds minder mensen vers en vooral van eigen bodem eten. Een Nederlandse maaltijd wordt steeds vaker ingewisseld voor exotische recepten. Meestal omdat het (al dan niet met kant-en-klaar toevoegingen) in korte tijd op tafel staat. Voor een pan gestoofde sucadelappen en rode kool ben je al gauw 2-3 uur kwijt, en we willen in 10 minuten klaar zijn tegenwoordig. Grappig weetje: de Nederlander besteedt aan het bereiden van eten de minste tijd van alle Europeanen. Jongeren kunnen ook steeds minder koken. Ja, een potje pastasaus in de pan mikken met wat gehakt en pasta koken, dat gaat nog wel. Maar geef ze een bos prei, een bloemkool, een rode kool, ze weten bijgod niet wat ze ermee moeten beginnen.
CavernousSanddollar80
26-03-2022 om 15:09
Yastra schreef op 26-03-2022 om 07:12:
Roomboter vervang ik zoveel mogelijk met zonnebloem olie.
Lekker die nutricodes blijven gebruiken.
Auwereel
26-03-2022 om 15:39
Pejeka1 schreef op 26-03-2022 om 15:01:
[..]
Tomaten bestonden ook toen al in Nederland, gewoon in de tuinbouw. Hoe dacht je anders dat oma tomatensoep maakte?
Wat me wel opvalt, is dat steeds minder mensen vers en vooral van eigen bodem eten. Een Nederlandse maaltijd wordt steeds vaker ingewisseld voor exotische recepten. Meestal omdat het (al dan niet met kant-en-klaar toevoegingen) in korte tijd op tafel staat. Voor een pan gestoofde sucadelappen en rode kool ben je al gauw 2-3 uur kwijt, en we willen in 10 minuten klaar zijn tegenwoordig. Grappig weetje: de Nederlander besteedt aan het bereiden van eten de minste tijd van alle Europeanen. Jongeren kunnen ook steeds minder koken. Ja, een potje pastasaus in de pan mikken met wat gehakt en pasta koken, dat gaat nog wel. Maar geef ze een bos prei, een bloemkool, een rode kool, ze weten bijgod niet wat ze ermee moeten beginnen.
Mijn oma kende ze dus niet, of er nou al tomaten waren of niet. Ik heb trouwens nooit tomatensoep gegeten bij mijn oma. Wel soep met bladeren van de Maggiplant die in hun tuin groeide.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.