Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

Het woord U

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen maar ik heb een gruwelijke hekel aan het woord U. Ik wens zelf niet met u aangesproken te worden en zeg altijd gelijk van zeg maar jij hoor. Ik vind dat het woord u niks met respect te maken heeft want ik heb juist respect voor mensen die tegen mij zeggen dat ik je of jij mag zeggen. Natuurlijk spreek ik mensen die ik niet ken ook aan met u. Ik wil niet onbeleefd over komen maar het feit dat het onbeleefd is dat stoort mij. Ik vind het woord u afstand scheppen. Ik snap ook helemaal niks van ouders die met u aangesproken willen worden door de kinderen. In mijn familie was er gelukkig niemand waar ik u tegen moest zeggen.
In Engeland hebben ze het naar mijn mening beter voor elkaar met het woord you. Dat mag je zelfs tegen de koningin zeggen.
Wat vinden jullie van het woord U?


dat je zelfs tegen de koningin ‘you’ mag zeggen, komt omdat ‘you’ de Engelse variant van ‘u’ is. Jij is ‘thy’, jou is thou, maar dat is inmiddels zo ouderwets, dat niemand meer jij of jou zegt. 
Dat kan ook nog natuurlijk, dat iedereen met ‘u’ aangesproken wordt. 

Ik ben het gedeeltelijk met je eens.
Ik gebruik het wel, tegen mensen zoals de huisarts of specialist, of iemand die ouder is dan ik (en ik niet goed ken), maar verder niet. Bij de huisarts vind ik het een prettige afstand scheppen, dat hoeft niet te familiair van mij.
Mijn kinderen hebben nooit U tegen ons gezegd.

In het Fries is dat wel makkelijk. Wij benoemen de 'titel' en niet jij of u.
Dus;

Wil mem (mama, opa, oom Bert) een kopje koffie?

Ik zeg bij onbekende mensen altijd U, tenzij ze aangeven dat ik je of jij mag zeggen. Idd een stukje opvoeding vanuit huis. Verder vind ik het vreselijk. Ik mocht ook echt geen u zeggen tegen m’n opa en oma. Zelf merk ik wel dat ik vaker word aangesproken met u. Voornamelijk de buurkinderen doen dat en al heb ik al tig keer gezegd dat het niet hoeft, ze blijven het doen. Nee, ik ben er geen fan van.

vgm spreken in Belgie ouders hun kinderen ook met U aan. Ik vond het wel wat hebben, toen ik dat paar jaar geleden hoorde. Verder vind ik het zelf ook prima om met jij en jou aangesproken te worden, maar dat doe ik ook naar mijn huisarts, tandarts enz.

mij maakt het niks uit. 

watertoren

watertoren

30-07-2021 om 19:30 Topicstarter

Chiquita schreef op 30-07-2021 om 19:28:

vgm spreken in Belgie ouders hun kinderen ook met U aan. Ik vond het wel wat hebben, toen ik dat paar jaar geleden hoorde. Verder vind ik het zelf ook prima om met jij en jou aangesproken te worden, maar dat doe ik ook naar mijn huisarts, tandarts enz.

Ja, dat is meer het Belgische dialect. Kinderen onderling spreken daar elkaar ook aan met u. Allee hoe is het met u.

van mij mogen ze het vandaag nog afschaffen. Alleen je vind ik prima.

U schept afstand,  dat is prima bij de dokter en andere vreemden die ouder zijn dan ik.  Mijn ouders zijn jij, zowel voor de kinderen als de kleinkinderen.
Schoonouders zijn U en dat wordt op een nare manier afgedwongen.
U = respect,  vinden zij dan. 
U = afstand,  volgens ons maar dat wordt niet begrepen. 

watertoren

watertoren

30-07-2021 om 20:16 Topicstarter

Mijn huisarts spreek ik ook aan met jij. hij is ook jonger dan ik maar mijn oudere huisarts die met pensioen ging sprak ik ook niet met u aan gelukkig.

Ik ben op bepaald moment bewust gestopt met mensen die ouder zijn dan ik met u aan te spreken. Daarmee koos ik er bewust voor om mezelf niet meer lager dan anderen te plaatsen.
Uitzondingen zijn hoogbejaarden of mensen in bepaalde functies. Een arts of conducteur zal ik altijd met u aanspreken.

Aangesproken worden met u vind ik geen probleem.

Ik vind het een vorm van respect en beleefdheid. Ik zeg ook u tegen een 20 jarige winkelbediende.

Ik zeg steevast u tegen onbekenden. 

Niks mis met U zeggen. Ik merk juist dat veel (jonge) mensen het juist heel awkward vinden om ‘je’ te zeggen. Dan zeggen ze wel m’n voornaam en dan ‘U’. En dan kwam ik ‘Zeg maar je hoor, ik ben geen U’ en dan zag je ze ongemakkelijk worden. Dus is het ‘DanGun wilt u een kopje koffie?’  Prima. 

Halleluja! Ben ik toch niet de enige. We zijn allemaal hetzelfde en verdienen allemaal even veel respect ongeacht leeftijd of functie. Als ik u zeg doe ik dat alleen omdat het van me verwacht wordt maar eigenlijk vind ik het nergens op slaan. Of ik jij of u zeg, mijn respect heb je met beide woorden evenveel.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.