Eten Eten

Eten

Tips voor vegetarische AVG

Ik probeer steeds meer vegetarisch te eten. Met pastasauzen, rijstprutjes en ovenschotels gaat dat best makkelijk en kan je vlees vaak heel gemakkelijk vervangen door eieren, noten, kaas, etc.

Maar bij 1 type gerecht lukt mij dat nog niet zo goed: de AVG, ofwel de "traditionele" aardappelen, vlees (of vis) & groente. Van de standaard voorverpakte vleesvervangers uit de supermarkt ben ik niet zo'n fan, maar wat dan wel?
Wat zijn jullie tips voor een qua voedingswaarde gelijkwaardige vervanger van een stukje vlees om te eten naast de gekookte/gebakken aardappels en gekookte groenten? Of hoe doen jullie dat?


Wij eten wel eens AVG maar dan met een gekookte eitje. 

Ja hier ook met een of twee gekookte eieren of een groente-omelet.
Of je kunt een leuk recept opzoeken om zelf burgers te maken van kikkererwten?

Champignons gevuld met blauwe kaas uit de oven
Gebakken eryngii of andere paddestoelen 

Zelf een bonenburger maken ? Is niet heel moeilijk .
Hier alvast een recept :

https://veganchallenge.nl/zelf-bruine-bonen-burgers-maken-makkie/

wild-flower schreef op 14-01-2023 om 15:44:

Zelf een bonenburger maken ? Is niet heel moeilijk .
Hier alvast een recept :

https://veganchallenge.nl/zelf-bruine-bonen-burgers-maken-makkie/

Leuk recept, ik bewaar 'm ook. (alleen de twee theelepels zout vond ik nogal veel).

Van echt goed gevulde salade (met oa ook peulvruchten voor de eiwitten) en gebakken aardappeltjes wordt ik ook heel gelukkig. Maar ik eet verder eigenlijk nooit AGV, wat vind je er zo lekker aan?

Moosey schreef op 14-01-2023 om 15:54:

Van echt goed gevulde salade (met oa ook peulvruchten voor de eiwitten) en gebakken aardappeltjes wordt ik ook heel gelukkig. Maar ik eet verder eigenlijk nooit AGV, wat vind je er zo lekker aan?

Dit eten wij ook regelmatig. Een lekker aardappeltje, gebakken in de pan of de oven en dan een salade erbij met peulvruchten erdoor (linzen, zwarte boontjes, kidneybonen). Heerlijk. Of bietjes met walnoten en een beetje feta of geitenkaas.

Ja precies, gewoon je groentengerecht wat uitbreiden. Geen V meer nodig

Kaas als vleesvervanger:
Saus met veel kaas over je groenten. Extra veel feta/mozarella door je sla. Gepaneerde gebakken kaasplak. Camembertje (eventueel gevuld) uit de oven. Syrische kaas knapperig bakken (vind ik lekkerder dan halloumi). 

Noten als vleesvervanger:
Over de groenten. Satesaus. 

Peulvruchten
Vooral grauwe linzen en lentilles du Puy gebruik ik vaak ipv gehakt. Liefst zelf gekookt, maar uit blik kan ook. Verwerking doe ik verder precies zoals ik met gehakt zou doen. Rul gebakken in moussaka of enchiladas, als burger of balletjes. 

Verder maak ik bij agv bijna altijd een salade waarin ik een of meer vleesvervangers kan verwerken:  dus niet alleen kaas, maar ook een blikje bonen, noten, zaden, kikkererwten, eitje ... 

ik maak ook regelmatig een vegetarische stampot
Rauwe andijvie,  aardappel,  rag fijn gesneden rode paprika en (geiten)kaasblokjes
Bietjes, ui, aardappel, walnoot of pijnboompitten en zachte geitenkaas 

yette schreef op 14-01-2023 om 16:14:

Kaas als vleesvervanger:
Saus met veel kaas over je groenten. Extra veel feta/mozarella door je sla. Gepaneerde gebakken kaasplak. 

Kaas is niet een goede vervanger van vlees, wel eiwitten maar vooral heel veel verzadigde vetten.

Je kunt beter zoals eerder geschreven je groente gerecht uitbreiden en dan het vlees weg laten.

In plaats van vlees zou je groene linzen (Le Puy linzen) kunnen nemen. Die zijn heel smaakvol, hebben bite (als je ze niet strontgaar kookt...) en bevatten veel goede voedingsstoffen. 

Uitgaande van echt AVG (aardappels, groente, vlees), dan weet ik best wel.dingen te verzinnen ipv vlees. Maar wat ik dan mis is de jus voor m'n aardappels en voor evt over de groente...

bieb1963 schreef op 14-01-2023 om 17:16:

Uitgaande van echt AVG (aardappels, groente, vlees), dan weet ik best wel.dingen te verzinnen ipv vlees. Maar wat ik dan mis is de jus voor m'n aardappels en voor evt over de groente...

Er zijn best veel zakjes juspoeder zonder dode dieren  te koop. 

Maggi heeft veel vegetarische dingen op jusgebied. Of het lekker is, is een tweede. 

In gluten zit ook veel eiwit. Je hebt wel kooktalent nodig om daar een lekker gerecht van te maken. Misschien seitan recepten opzoeken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.