Tips voor het wisselen van zorgverzekeraar

13 oktober 2022

Tips voor het wisselen van zorgverzekeraar

Ieder jaar rond november is het weer zover. Op het moment dat alle zorgverzekeraars hun premie voor het nieuwe jaar bekend hebben gemaakt, duikt heel Nederland massaal achter zijn of haar laptop om te kijken welke zorgverzekeraar het voordeligst is. Ondanks het feit dat het grootste deel van de mensen blijft zitten waar ze zitten, zien we ook dat er toch jaarlijks honderdduizenden mensen de keuze maken om over te stappen. Uiteraard speelt de maandelijks te betalen premie hierin een grote rol. Toch zijn er ook allerlei andere factoren die meegenomen moeten worden in het daadwerkelijk overstappen. Speciaal daarom hebben we een aantal tips voor je, die je hierbij kunnen helpen.

Welke dekking heb je nu ?

Ondanks dat het basispakket bij veel zorgverzekeraars hetzelfde is, kunnen er wel degelijk verschillen in zitten. Zo is er namelijk alleen een verplicht minimum qua bepaalde behandelingen, maar natuurlijk geen maximum. Zo kan het dus heel goed zijn dat de ene verzekeraar het minimale aantal behandeling bij een fysio vergoedt, terwijl een andere verzekeraar er een aantal meer aanbiedt. De verzekeraar die er meef aanbiedt kan dan misschien wel een paar euro duurder zijn in de maand, maar wanneer je hier als patiënt wel aanspraak op moet maken, is het goedkoper om maandelijks een paar euro meer te betalen, dan dat je de behandeling separaat moet bekostigen.

Let op de aanvullende voorwaarden

Tijdens je zorgverzekering vergelijken, is het ook belangrijk te kijken naar de aanvullende voorwaarden. Het kan namelijk heel goed zijn dat je momenteel een aanvullende verzekering hebt, waarbij je een x percentage vergoed krijgt. Stap je over, dan kan het zo zijn dat dit percentage lager is dan wat je gewend bent. Het is daarom dus ook van belang nooit alleen op basis van de maandelijks te betalen premie een keuze te maken. Een paar euro meer of minder per maand is namelijk volledig te verwaarlozen op het moment dat je serieus aanspraak moet maken op een vergoeding door je zorgverzekeraar.

Korting op je premie

Iedereen boven de 18 is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Hierbij hoort ook een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Wanneer je jong bent is de kans natuurlijk een stuk kleiner dat je hier aanspraak op hoeft te maken en kan het verstandig zijn om je eigen risico te verhogen. Dit kan met maximaal 500 euro, waardoor het eigen risico geen 385 euro meer is, maar 885 euro. Door dit te doen, bieden verzekeraars je in ruil als beloning een korting op de maandelijks te betalen premie aan. Tijdens het overstappen zorgverzekering is dit dus zeker iets om rekening mee te houden. Het kan je namelijk zomaar eens tussen de 150 - 200 euro per jaar aan premie schelen. Moet je bijvoorbeeld medicijnen slikken, dan is de kans vrij groot dat je vaak al in de eerste paar maanden van het jaar door je volledige eigen risico heen bent. Het is dan niet verstandig om deze te verhogen. De kosten die je dan maakt wegen simpelweg niet op tegen het voordeel wat je ervan hebt.