Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Personeelstekorten kunnen opgelost worden

We lezen het dagelijks in de krant, we zien het dagelijks in de media. Personeelstekorten. Zorg, onderwijs, horeca, enz. Er is niet aan personeel te komen.

Tegelijkertijd vinden we in Nederland (het parttime-paradijs van Europa) dat weinig werken genoeg moet zijn. Gemiddeld werkt de Nederlander 29 uur per week. Dus over alle werkenden genomen. Dat betekent dat alle fulltimers ook in dat cijfer zitten, en alle mensen die slechts 16 uur per week werken ook. Dus door de bank genomen is onze arbeidsproductiviteit 29 uur per week. Het laagste in heel Europa, waar de volgende "laagste" al gauw op 32-35 uur per week uitkomt.

Nederland is kampioen parttime werken. Weinig werken dus ook. Al in 2018 becijferde McKinsey dat als alle parttimers in zorg, onderwijs, enz. een uur, of 2 uur, langer per week zouden werken, een groot deel van het personeelstekort zou kunnen worden opgelost.

De vraag is dan: waarom doen we dat niet? Wat is er zo erg aan 2 uur meer werken per week als dat betekent dat je met die 26 uur werken in plaats van 24 uur werken wél de roosters kloppend krijgt, of het gat kunt opvullen?


Ik denk dat iedereen het aantal uren moet werken dat hij/zij voor zichzelf en het gezin het beste vindt.
Wat je schrijft klinkt allemaal heel plausibel hoor, maar zodra de arbeidsmarkt weer voldaan is, of er zelfs werkeloosheid ontstaat, zijn degenen waar nu zo'n beroep op wordt gedaan weer de eersten die eruit vliegen. 
En laat men eerst maar eens beginnen met mensen fatsoenlijk te betalen.

Je kan in het onderwijs natuurlijk niet daadwerkelijk 1 uur extra gaan werken, dat wordt toch al snel 8 (in de praktijk 9/10) uur extra en dat kunnen veel mensen blijkbaar niet bolwerken. Al helemaal vrouwen (die thuis vaak ook nog onevenredig veel zorgtaken op zich nemen en moeten mantelzorgen om het gat dat de participatiemaatschappij heeft achtergelaten te vullen) niet. En dan laat ik nog onbenoemd dat parttime in sommige beroepen in de praktijk vaak fulltime is.

De situatie in verschillende landen is ook niet zomaar één op één te vergelijken trouwens, omdat de randvoorwaarden veelal niet vergelijkbaar zijn.

Niet alle personeelstekorten. Ik werk in een branche waar fulltime (38 u en meer) gebruikelijk is en waar ze zitten te springen om kundig personeel.

Ik denk dat efficiënter werken zinvoller is dan meer uren maken. Als ik zie hoeveel werk er gaat naar papierwerk, is dat absurd. Leerkrachten die dertig jaar ervaring hebben en nog van minuut tot minuut alles op papier moeten zetten, niet bezig zijn om vanuit ervaring kinderen te helpen maar alles via handelingsplannen moeten doen. Ook met kinderen die gewoon gemiddeld, lekker meedraaien. Administratie is onderhand zo'n groot deel van veel beroepen om zo de schijnveiligheid te creëeren dat dingen niet meer fout gaan, ga die tijd besteden aan het eigenlijke werk. Beter voor het plezier in het werk, het vertrouwen naar werknemers, en ook veel winst qua tijd. 

Mensen in de bijstand of ww verplichten om te werken,  efficiëntere processen. Maar eerlijk....moeten de werkenden het weer oplossen. Laat die mensen in de bijstand aan het werk gaan. Of in de ww. Stond ook artikel in de krant dat toeslagen ook anders moeten.

Nu kunnen sommigen wel meer werken,  maar leveren ze in op toeslagen.  Dat is niet een keuze die ik zou maken. Dan kun je er ook nog flink op achteruit gaan. En dan de mensen in de bijstand niet korten of op bijstandsniveau uitbetalen maar gewoon een net salaris. 

Ik denk dat 2 uur meer vaak ook niet mogelijk is vanuit werkgevers en 8 uur meer is dan gelijk veel. 

Met 2 uur meer heb je niet de hele dag een leraar voor de klas, of lukt het niet om 1 klas 2 lessen natuurkunde per week te geven, je hebt maar 1/4 dienst van een verpleegkundige/politieman gevuld, je gasten voor het diner zijn niet om 20.00 gelijk weg. 

Bovendien, wie zal er een extra dag reizen of maakt er graag dagen van 10 uur? Wie haalt er de kinderen op tijd uit school? Wie maakt er het huis schoon (voor wat de meeste in 2 uur extra netto verdienen kan je geen schoonmaakster inhuren)? Wanneer is er tijd voor sport/film/jezelf? 

LostJellyfish83

LostJellyfish83

03-05-2022 om 20:01

ja, het is wat he, met die vrouwtjes die niet fulltime willen werken...

Siobhan schreef op 03-05-2022 om 20:01:

Mensen in de bijstand of ww verplichten om te werken, efficiëntere processen. Maar eerlijk....moeten de werkenden het weer oplossen. Laat die mensen in de bijstand aan het werk gaan. Of in de ww. Stond ook artikel in de krant dat toeslagen ook anders moeten.

Nu kunnen sommigen wel meer werken, maar leveren ze in op toeslagen. Dat is niet een keuze die ik zou maken. Dan kun je er ook nog flink op achteruit gaan. En dan de mensen in de bijstand niet korten of op bijstandsniveau uitbetalen maar gewoon een net salaris.

Moet zo iemand in de bijstand ook maar geschikt zijn.

Precies alsof iedereen zomaar effe met 2 vingers in zijn neus door de PABO loopt of zijn verpleeg-diploma haalt.

Om over budgetten om diploma's te halen (en plaats in de kinderopvang & centen ervoor) maar te zwijgen.

ik

Marty1984 schreef op 03-05-2022 om 20:10:

[..]

Moet zo iemand in de bijstand ook maar geschikt zijn.

Precies alsof iedereen zomaar effe met 2 vingers in zijn neus door de PABO loopt of zijn verpleeg-diploma haalt.

Om over budgetten om diploma's te halen (en plaats in de kinderopvang & centen ervoor) maar te zwijgen.

Ik vermoed dat er voldoende banen zijn waar je wel geschikt voor bent. Je moet mij ook niet voor de klas zetten. Geen hbo materiaal, maar schoonmaken zou ik wel kunnen en horeca ook. 

Laatst ex-collega getipt over leuke baan, maar was niet in haar woonplaats.  Als ze de toren van de oldenhove niet kan zien is het niet goed. Terwijl het een baan was op 20 minuten met trein. Die begrijp ik niet.

AttentiveCobra73

AttentiveCobra73

03-05-2022 om 20:18

sommigen afdelingen zijn te zwaar om fulltime te werken 

Interessant vraagstuk en misschien wel onoplosbaar. Want ja de productiviteit, in de zin van meer uren draaien zou helpen, maar lost dit het op? Of is de snelle maatschappij en alles binnen 1 minuut beschikbaar hebben gewoon niet meer mogelijk? En betekent het simpelweg op alle fronten een tandje minder en vertragen? Zodat de aandacht meer gaat naar beroepen die voorwaardelijk en noodzakelijk zijn? Volgens mij zou dat goed zijn, al vraagt dat ook van mij een aanpassing in mijn luxe makkelijke leventje...

Siobhan schreef op 03-05-2022 om 20:15:

ik

[..]

Ik vermoed dat er voldoende banen zijn waar je wel geschikt voor bent. Je moet mij ook niet voor de klas zetten. Geen hbo materiaal, maar schoonmaken zou ik wel kunnen en horeca ook.

Laatst ex-collega getipt over leuke baan, maar was niet in haar woonplaats. Als ze de toren van de oldenhove niet kan zien is het niet goed. Terwijl het een baan was op 20 minuten met trein. Die begrijp ik niet.

Heb je bij die 20 minuten ook de afstand tot het treinstation geteld, de afstand van de trein naar werk én het feit dat ze misschien kinderen, familie (zorg) of hobby's heeft?

Ik ben ook "maar" 20 minuten onderweg met de trein.

Ik ben morgenochtend toch echt om 5 voor 8 mijn huis uit en ben om kwart na 9 op kantoor. En met terugkomen ook weer 1u15 onderweg. Eerst naar de bushalte, vervolgens 5 à 10 minuten met de bus onderweg naar 't station, dan wachten op de trein, 20 minuten treinen en dan overstappen op een kwartier tram om vervolgens weer nog 10 minuten te voet te moeten.

Ik vertrek 's avonds om 16u om met een beetje geluk - als niets vertraging heeft - om 17u30 thuis te zijn. 


Maar ik ben wel "maar 20 minuten" met de trein onderweg . Mijn collega's en omgeving verklaren mij zeer geregeld gek dat ik het blijf doen.


En dan werk ik 3 x 6u15. Bij volle dagen zou ik het pand pas om 17u30 verlaten en pas om 19u thuis zijn. Tegen dan is de doorsnee kinder-opvang toch écht gesloten.

tis toch wat, al die mensen die zomaar even menen dat ze hun bestaansrecht ontlenen aan andere dingen dan hun arbeidsproductiviteit.

Pejeka1

Pejeka1

03-05-2022 om 20:30 Topicstarter

Waar het om gaat, is dat de arbeidsproductiviteit per hoofd van de bevolking in Nederland het laagste is van heel Europa. We zijn kampioen deeltijd/parttime werken. Ofwel: we zijn kampioen om zo veel mogelijk uren niét te werken. Dan is mijn vraag heel simpel: waarom? Zijn we verwend, of ligt het ergens anders aan? En tuurlijk kan je allerlei denkbeeldige hindernissen opwerpen om een halve dag per week meer te gaan werken. Maar onder aan de lijn betekent het dat heel veel gaten in veel beroepen in elk geval minder groot zullen zijn, of zelfs gedicht. Dus wat houd je tegen om 2,5 dagen te gaan werken in plaats van 2 dagen?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.