Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Links rijden in Engeland/Ierland

Ik heb verschillende vakantieplannen voor Ierland en Engeland waarbij een auto huren toch wel heel handig zou zijn. Probleem is dat ik mezelf min of meer heb wijsgemaakt dat links rijden heel moeilijk/spannend/eng is, waardoor ik de plannen niet in de praktijk durf te brengen.

Ik heb meer dan tien jaar mijn rijbewijs en ben in mijn eigen omgeving een zelfverzekerde bestuurder. Nieuwe, ingewikkelde, drukke situaties vind ik soms een beetje spannend, maar met navigatie en rustig kijken komt dat ook altijd wel goed. Ik ben niet superhandig in situaties meteen helemaal doorzien en ook mijn ruimtelijk inzicht is beperkt. 

Ik blokkeer al bij het idee in een linksrijdende auto te zitten, de versnellingspook dus ineens aan de andere kant te hebben en vervolgens links te moeten rijden. Ik zie mezelf gewoon niet durven wegrijden om het maar te proberen. Een rustig kruispunt of rotonde zie ik nog wel voor me, maar invoegen op een snelweg ... waar komen dan auto's vandaan en hoe moet ik waar kijken in welke spiegel, dat idee.

Ik ga alleen op vakantie en om nou iemand mee te nemen om me erdoorheen te praten of het over te nemen als ik echt niet durf, dat wordt hem niet. Is het gek om ter plekke een of twee rijlessen te nemen? Het lijkt me best fijn om het aangeleerd te krijgen en dat iemand meekijkt die daarvoor is opgeleid. Of is dat een raar idee? Ik denk dat ik daarna het vertrouwen zou kunnen hebben om daadwerkelijk zelf te rijden óf de conclusie kan trekken dat ik het inderdaad niet kan en mijn vakantie anders in moet richten.

Iemand een idee of dat met die rijlessen zou kunnen, hoe raar dat is en hoe ik het zou kunnen regelen? Of andere creatieve ideeën of oplossingen?  


ik kwam deze tegen https://www.goodgirlscompany.nl/links-rijden-in-engeland/

Een tip is om de navigatie te updaten ( een auto incl navigatie te huren) dan zie je gelijk hoe je rotondes moet nemen

Neem een automaat, dan went 't best snel. Heb overigens alleen op Tasmanie links gereden en daar heb je weinig drukte. 

Is het een idee om een automaat te huren? Heb je een ding minder om je druk over te maken.

*damn* mosterd

Meerdere keren links gereden in andere landen, eigenlijk geen probleem. Terwijl ik zelf niet zo'n super held ben met auto's. Van te voren had ik het lastiger verwacht.

Als het een huurauto is, zou ik me niet zo zorgen maken. De auto zit anders in elkaar en went meteen. Het lijkt me lastiger als je met een rechtse auto links moet gaan rijden. Maar bij huren heb je een linkse auto en gaat het vanzelf.

Hetgeen waar ik me wel in vergis was ruitenwisser ipv richtingaanwijzer aanzetten bij terugkomst in Nederland. Dat is niet zo'n ramp en heb je ook meteen door.

Precies, linkse auto huren en een automaat. Google Maps laat je zien hoe je de rotondes moet nemen. Voor je wegrijdt altijd even rustig nadenken. Focus je op de middenstreep, die zit aan jouw kant, net als hier in Nederland. 
Ik heb in Australië en Schotland gereden en dat ging prima. Enige keer dat ik me vergiste was toen ik op zo’n single track road onverwacht een tegenligger aan kwam, en een ruk aan het stuur naar rechts gaf. Maar ook dat kwam toch nog goed

redbulletje schreef op 15-04-2022 om 21:04:

Neem een automaat, dan went 't best snel. Heb overigens alleen op Tasmanie links gereden en daar heb je weinig drukte.

Beter van niet als je al tien jaar in een schakelauto rijdt. Automaat rijden is best wennen.

Links rijden in een Nederlandse auto is niet eng. Iedereen daar rijdt links dus volg de massa. De eerste keer rotonde is raar en ook de eerste keer inhalen. Uitvoegen en invoegen is heel logisch. In een Engelse auto rijden maakt het links rijden alleen maar makkelijker. Het schakelen is goed te doen.
iemand zegt dat van een schakelbak naar een automaat wennen is, dat vond ik helemaal niet. 
Op het terrein van de verhuurder een paar rondjes rijden helpt wellicht. 

Tona schreef op 15-04-2022 om 21:29:

[..]

Beter van niet als je al tien jaar in een schakelauto rijdt. Automaat rijden is best wennen.

Zo'n 500m misschien, terug is lastiger na een paar weken maar dat heb je na 1000m ook wel weer door.

1X een bijna ongeluk gehad op zo'n smal Engels weggetje. Er kwam een Nederlander verkeerd de bocht door gezeild, dat was wel grappig achteraf.

Tona schreef op 15-04-2022 om 21:29:

[..]

Beter van niet als je al tien jaar in een schakelauto rijdt. Automaat rijden is best wennen.

Vind je?

Ik zou 100% een automaat huren. Ik vond het zelf echt zo meevallen. Het zat er zo in. De eerste drie afslagen na het verhuurbedrijf was het even wennen en toen was het in orde.

ik heb een keer mijn vriendin uit Engeland hier in mijn Nederlandse auto laten rijden. Dat was in ieder geval geen succes! Ze reed de rotonde verkeerdom op en de wegligging van de auto was echt niet goed 🤣 we raakten of bijna de geparkeerde auto's of de tegemoetrijdende auto's. Ik heb het zelf nooit geprobeerd in Engeland, want daar was haar auto niet voor verzekerd. Hopelijk bevalt het jou beter!

Ik heb veel rij-ervaring ook met mijn eigen auto in Engeland en Schotland, meerdere weken, maar in een Engelse huurauto doe ik nooit meer. In mijn eigen auto, of willekeurige linksgestuurde auto, kan ik veel beter inschatten hoeveel ruimte ik heb. Ook achteruit in een nauw straatje op een helling, is nagenoeg niet te doen in een Engelse auto. Na een week afzien kreeg ik ook nog, buiten mijn schuld, een aanrijding.
Ik ben overigens meestal de enige die dit vindt dus kennelijk is het voor de meeste mensen juist makkelijker in een Engelse auto.

Misschien een domme vraag maar ik vraag me dit al heel lang af: in een Engelse auto schakel je met links (wat me heel apart lijkt  maar zitten de versnellingen ook andersom? In NL heb je de eerste versnelling ‘linksboven’, zit hij in Engeland dan rechtsboven? Dus dicht bij de bestuurder?

De versnellingen zitten op dezelfde plek. Dus 1 linksboven en 4 (of 6) rechtsonder. Achteruit zit al bij verschillende merken op een andere plek, dus dat is altijd even zoeken. 
Ik ben voorstander van anders rijden, andere auto. Dus wel een auto huren. Ja, je grabbelt een keer in het portier als je wil schakelen, en je gooit een keer de ruitenwisser aan als je de richtingaanwijzer aanzet. Maar dat went snel. 
Zoals iemand al zei; je volgt het verkeer. Ik had een les van de rij instructeur van dochter in mijn hoofd; de ideale plek op de rijbaan is dat je met je knie die naast de versnellingspook ligt, op het midden van de rijstrook bent. Dat werkt dus in linksrijdende landen ook zo. 
Invoegen is even wennen, maar onthoud dat je alles dubbel checkt. Linkerschouder, rechterschouder, linker- en rechter spiegel en je binnenspiegel. Zelf vond ik het altijd makkelijker om te gaan rijden in een linksrijdland (want dan ben je er heel alert op), dan weer terugkomen (want dan doe je alles op de automatische piloot, en die is even de weg kwijt). 
Desnoods rijd je even een rondje op de parkeerplaats van de verhuurder. Als je die afrijdt kom je ook tig borden tegen met ‘drive left’.

Inderdaad een automaat huren. Dat went echt heel snel. Zet de voet die je niet gebruikt opzij en binnen een paar honderd meter ben je gewend. Ken je iemand met een automaat? Vraag of je een rondje mag rijden of boek desnoods 1 rijles in een automaat als dat meer vertrouwen geeft. 

Verder slim om een lokale auto te huren. Ik heb meerdere keren links moeten rijden, waaronder 1x in een Nederlandse auto. Dat vond ik veel lastiger, wilde steeds naar de rechter weghelft. Een Engelse auto is dan makkelijker, dan is alles omgekeerd

Verder: hou er rekening mee dat je de richtingaanwijzer en ruitenwissers regelmatig op het verkeerde moment gebruikt en dat je soms bij het verkeerde portier instapt 

Veel plezier met het plannen!

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

16-04-2022 om 10:58

Het schakelen is mijns inziens de minste zorg. Dat heb je zo door.
Ik vond de achteruitkijk-spiegel best vreemd "aanvoelen". Alsof het niet klopt wat je er in ziet. Het is namelijk het omgekeerde van het omgekeerde Ik gebruik daarom alleen de linker en rechter buitenspiegels.

Begin op rustige wegen en je zult zien dat het meevalt.
Tomtom zeker doen. Bij rotondes, maar ook om een snelweg op te draaien (zeg de 270 graden-bocht, die ook wat onlogisch overkomt).
Andere tip is om een geel memo-blaadje op het stuur te plakken met:
     <<<<==== BERM     WEGHELFT ====>
als geheugensteuntje als je uit een parkeergarage wegrijdt.

Ik ben zowel in Nederlandse auto's als in engelse auto's gereden. Het kan allebei. Je eigen auto voelt vertrouwder, maar je kunt moeilijk inhalen. Een engelse auto is even wennen omdat je op een andere plek zit.

Naast (!) iemand zitten, in een engelse auto, is juist griezelig: je let niet echt op het verkeer of de borden en bent dus elke keer verrast bij een afslag of inhaal-actie. Maar als je stuurt, ben je 100% geconcentreerd en valt het reuze mee.
In engeland kan ik niet de radio aanhebben en rijden. Of een ingewikkeld gesprek voeren, terwijl ik door de stad rijd... dan word het teveel in mijn hoofd. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.