Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Hoe gingen jullie vroeger op vakantie? (Zondagmiddagvraag)

Wij hebben een deel van de boeken van mijn overleden schoonmoeder gekregen, hoofdzakelijk boeken die we zelf hebben gegeven Een van de boeken gaat over het leven in Nederland vroeger vs nu. Dat vind ik altijd leuk om over te lezen en beseffen dat (hoeveel er ook geklaagd wordt) de levensstandaard zoveel hoger is geworden. In de jaren ‘50 was een dagje naar het strand ‘de vakantie’, kamperen in de jaren ‘60 en ‘70, broodjes mee, macaroni met smac, e.d.
Mijn ouders gingen in de jaren ‘70 wel al echt op vakantie, meestal 10-14 dagen Centerparcs of een goedkoper huisjespark. Ik denk dat zij beide in hun hele leven drie keer in het buitenland zijn geweest. Mijn moeder heeft zelfs nog nooit gevlogen.
Hoe zagen jullie vakanties eruit in je jeugd?


Met de volgepakte vouwwagen en de lelijke eend naar zuid-Frankrijk. Alles zo goedkoop mogelijk, maar wel lekker 3 weken naar de zon

We gingen niet op vakantie, wel dagjes weg. Naar het strand, een pretpark. Maar dat was misschien 2 of 3 x per zomervakantie. We keken er erg naar uit en genoten er enorm van. Tegenwoordig zijn dit soort dingen normaler geworden en vinden kinderen het niet zo heel bijzonder meer. 

We gingen met busreizen naar de natuur; bossen, parken, stranden e.d. Ik heb nog foto's staande voor een tourbus. We kregen dan een ijsje of/en patat. Dat was trouwens het ideale menu.

We wisten niet beter en we hadden het gemiddeld goed. Er gingen bikini's, shorts en bloesjes mee.

Later kocht mijn moeder een auto en gingen we kamperen. Het is niet zo dat ik gelukkiger werd toen de reisdoelen verder weg werden. Ik vond het juist minder leuk. Minder bijzonder.

Ik ben van halverwege de jaren 60. We gingen met mijn ouders het ene jaar naar het buitenland, andere jaar in Nederland op vakantie. Altijd in huisjes of appartementen. We gingen ook wel met het vliegtuig. 
Ik was vaak jarig in de vakantie, daar werd dan wat extra 's van gemaakt die dag. 

Wij gingen altijd twee weken op vakantie met de auto in Europa. Afhankelijk van de bestemming ging de hond ook mee. De auto zat stampvol, daarom hadden we een imperial met een zak voor de bagage. De auto had geen airco, en met de achterbank vol jonge kinderen moet de heenreis best een gedoe zijn geweest voor mijn ouders. We gingen soms in Nederland op vakantie maar ook vaak naar het buitenland. We gingen zelden twee keer naar dezelfde plek, zo gingen we naar België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noord-Italië etc. Het waren wel altijd plaatsen die in 1 dag te bereizen waren. Mijn vader reed dan het grootste stuk en mijn moeder las de kaart. We boekte altijd via Vrij uit en hadden dan al maanden van te voren voorpret met het uitzoeken van de leukste plek. 
Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen gingen we eerst uitpakken en boodschappen doen. Daarna werden steevast de oma’s gebeld via de muntjestelefoon. Ook stuurden we ansichtkaarten naar de familie waarop we dan in de hoek een zonnetje tekenden met 30 graden erbij of zoiets. Op de kaart schreven we dan iets als “Het is hier heel erg leuk maar wel erg warm. Daarom gaan we maar elke middagdag zwemmen en een ijsje eten. En in de ochtend gaan we vaak iets leuks doen.” Mijn ouders waren niet arm maar ook niet rijk. Geld om vaak uit eten te gaan op vakantie was er niet. Dus kookten we typisch vakantie eten zoals macaroni.

Best een contrast met mijn eigen reiservaringen op latere leeftijd. Lange tijd ging ik toch wel zo’n drie keer per jaar op vakantie, vaak met het vliegtuig. Daarnaast ging ik vaak weekendjes weg. Sinds corona en sinds we zelf kinderen hebben is dat een stuk minder vaak en gaan we ook vaak met de auto.

tot eind jaren zeventig gewoon een huisje op één of ander park in Nederland. Maar vanaf 1980 elk jaar met het vliegtuig naar Spanje, Bulgarije of Griekenland in een hotel. Hier boekte mijn moeder altijd drie hotelkamers naast elkaar. Best spannend met zus alleen in een hotelkamer. We waren met vier kinderen waarvan de jongste drie jaar was.
Dat was best bijzonder in die tijd omdat de rest van mijn klasgenootjes  naar de camping gingen met de auto.

Wij waren trouwens niet rijk. Vader was afgekeurd en moeder was verpleegkundige. Dus wel beide inkomen. Dat was misschien in die tijd wel rijk? 

Vanalles. Maar soms ook een zomer niet. Dan werd er heen en weer gelogeerd. Als gezin deden we aanvankelijk huizenruil met familie en later gingen we kamperen met de vouwwagen - eerst in Nederland, daarna ook iets verder. Meestal op kleine campings of bij de boer. In een bungalowpark zijn we maar twee keer geweest. Eén keer met een familieweekend en één keer een week in de herfstvakantie in Duitsland. En mijn opa had een huisje in de duinen waar de hele familie om beurten naartoe ging. Aan dat laatste heb ik de mooiste herinneringen. 

1975 naar Roemenië.
1982 naar Mallorca.
1983 naar Frankrijk.

En later een paar keer een week met mijn vader naar een huisje in Nederland.

in de jaren 80:
Naar huisjespark in Nederland. Niet in de zomervakantie maar in mei en/of herfst. 
In de zomer ging ik een weekje op kamp en daguitstapjes.

Ik ben van begin jaren 70. In de tachtiger jaren gingen we kamperen in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Italië. Eerst met de vouwwagen en later met de caravan. Toen ik uit huis ging ben ik met mijn man ook gaan kamperen, maar dan met een tent. Inmiddels kamperen we al jaren niet meer, we houden nu hotelvakanties. 

Vakanties in de jaren 80/90: een week op vakantie in Nederland of België. Meestal huurden we ergens een huisje of stacaravan. Beddengoed en boodschappen namen we zelf mee, want dat scheelde daar weer geld (we hadden het financieel niet heel ruim). 

We gingen altijd met de auto, met z'n vijven in een formaat Opel Corsa. Die auto werd volgestampt met alle bagage en dan moesten wij er ook nog bij in. Dat zat niet altijd even comfortabel met een reistas onder je voeten. De walkman ging mee, met van tevoren opgeladen batterijen. Mijn vader zag het niet zitten om de hele rit Kinderen voor Kinderen te moeten aanhoren op de autoradio

Ik ben van halverwege jaren zestig en we gingen altijd naar familie aan de andere kant van Nederland (met de trein). De eerste buitenlandse reis maakte ik toen ik 18 was, ook naar een tante in een ver buitenland (met het vliegtuig).
Mijn vader had in de jaren zestig een negatieve carrièreswitch moeten maken, waardoor het inkomen een stuk lager was dan voorheen, dus dat zal ook wel een reden geweest zijn voor niet al te dure bestemmingen, elke cent moest omgedraaid. Maar tegen de tijd dat ik 18 was, was er weer wat meer te besteden.

Ik ben van 1974 en mijn ouders zaten in de bijstand. Vakantie was geen jaarlijks iets.
De eerste keer echt vakantie was in een sta-caravan van mensen uit de straat op een camping 10 km verderop. Stiefvader en ik gingen op de fiets en moeder en zus werden met de spullen door iemand gebracht.

Verder logeerden we bij de grootouders en deden we een dagje met de trein naar Zandvoort of een dierentuin.

Met mijn vader zijn we 1 keer met een vriend van hem in een busje naar Italië geweest en 1 keer naar Schotland met de boot en vanaf Londen met de nachttrein. En toen ik 14 was pasten hij en zijn toenmalige vrouw op een kind en huis in Spanje. Daar toen met de bus naar toe gegaan. Geen idee eigenlijk hoe lang ik daar ben geweest. 

 Ook zijn we 1 keer toen ik 12/13 was naar het Vennenbos geweest maar daar weet ik eigenlijk niet zo gek veel meer van.

Toen ik 15 was gingen we voor het eerst vliegen, naar Ibiza. In een of ander appartement in de stad en elke dag in de bloedhete bus naar het naaktstrand. 

Op mijn 16e ging ik alleen op vakantie met vrienden met de bus naar Spanje  en op mijn 17 ging moeder, zus en broer ook mee. 
Toen ik 19 of 20 of zo was nog eens met moeder, stiefvader, zus en broer naar Frankrijk in een huisje geweest. Vakantie from hell was dat.  

ik ben nog een jonkie hier, zo te lezen
Ik ben van 1991 en als we al op vakantie gingen, was het naar een bungalowpark. Ook hadden we weleens uitjes naar een pretpark of dierentuin. 

mut

mut

21-04-2024 om 15:05

In de zomer met de auto 3 á 4 weken naar een buitenland. Een enkele keer met het vliegtuig, Bulgarije (1969) Israël (1975) en USA (1980). Meerdere keren naar Oostbloklanden (Hongarije, Roemenië, Tsjechoslowakije, Joegoslavië)  maar ook bv. Frankrijk en Zwitserland.  Onderweg een hotel of kamers, ter plekke een huisje/appartement. Altijd plekken waar veel te bekijken was, musea/ kerken/ opgravingen/ kastelen. Dit was dus met mijn ouders en meestal een nichtje van mijn leeftijd.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.