Jouw lijf Jouw lijf

Jouw lijf

LDL-Cholesterol verlagen als vegetarier

Ik blijk een LDL-cholesterol gehalte te hebben dat aan de hoge kant is. Gelukkig niet zo hoog dat ik aan de medicijnen moet, maar de huisarts adviseert wel leefstijlwijzigingen.
Nu ben ik vegetarier, met voorliefde voor noten, dol op het meest vezelige brood/ontbijtproducten die er zijn (boekweit, teff en haverzemelen met sojamelk als ontbijt bijvoorbeeld), ben (praktisch) geheelonthouder, rook niet, neem braaf de trap, benewagen en fiets.
Iemand nog een tip hoe ik mijn cholesterol naar beneden krijg? Beter slapen schijnt ook te helpen, maar is lastig, als ik op tijd naar bed ga word ik vroeg wakker. Dus slaaptips zijn ook welkom.


SlushyAlbatross55

SlushyAlbatross55

17-02-2023 om 16:30

Hoe is de verhouding van je cholesterol en wat zijn je glucose waarde? 

Hoeveel zoet eet je op een dag?

Auwereel

Auwereel

17-02-2023 om 17:11 Topicstarter

Glucose is goed, verhouding is goed, alleen de LDL is hoog.

Auwereel

Auwereel

17-02-2023 om 17:14 Topicstarter

's Avonds eet ik wel een zoet toetje, en ik zou minder koolhydraten kunnen eten.
Ik zat al te kijken naar een diëtiste bij mij in de buurt, die adverteerde met koolhydraat-arme menu's maar haar vegetarische gerechten staan bol van de kaas, dat lijkt me niet gezond...

Auwereel

Auwereel

17-02-2023 om 17:15 Topicstarter

ToetieToover schreef op 17-02-2023 om 16:38:

Hoeveel zoet eet je op een dag?

En waarom lees ik je nick nu als toetjelover?

Klinkt helemaal niet logisch dat het cholesterol te hoog zou zijn.

Ik ben zelf ook gek op noten. Een mens kan toch niet alleen van zemelen en groenten leven? Daar word je dan wel superslank van.

Misschien vindt jij die ProActiv "verlaagt cholesterol" margarine wel lekker? Ik zou er wat over lezen. Je mag het niet eten als je cholesterol normaal is.

Auwereel schreef op 17-02-2023 om 17:15:

[..]

En waarom lees ik je nick nu als toetjelover?

omdat je trek hebt?

PerfumedAlpaca84

PerfumedAlpaca84

17-02-2023 om 19:02

Auwereel schreef op 17-02-2023 om 17:15:

[..]

En waarom lees ik je nick nu als toetjelover?

Ik las tostilover...

mijn nick roept wat op! Hier staat wat over cholesterol en suiker: https://www.hartstichting.nl/oorzaken/cholesterol/hoog-cholesterol/hoog-cholesterol-verlagen

Auwereel schreef op 17-02-2023 om 17:14:

's Avonds eet ik wel een zoet toetje, en ik zou minder koolhydraten kunnen eten.
Ik zat al te kijken naar een diëtiste bij mij in de buurt, die adverteerde met koolhydraat-arme menu's maar haar vegetarische gerechten staan bol van de kaas, dat lijkt me niet gezond...

Volgens de jongste inzichten is verzadigd vet uit melkproducten niet verdacht voor ongezonde effecten. Maar heel veel is niet goed. Alles met mate.

Ik heb precies hetzelfde als jij. Ook bijna dezelfde eet- en leefgewoonten. Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat ik verder niets kan doen. Met mijn leefstijl is niets mis. Het enige wat ik nog doe is Becel-pro active gebruiken op mijn brood. Mijn huisarts vond medicijnen nog niet nodig omdat ik niet rook, geen overgewicht heb en voldoende beweeg. Dat maakt het hele plaatje nog niet alarmerend genoeg.
Mijn enige zonde is af en toe een gebakje/kaasbroodje. Ik ga binnenkort weer laten controleren.

Ik hoop niet aan de medicijnen te hoeven maar ga toch ook niet elk hapje laten staan, dan vind ik het leven niet leuk meer. Alcohol heb ik ook afgezworen.

Ik ben geen vegetariër maar eet heel weinig vlees. Op brood pindakaas, appel, 30+kaas met paprika e.d. Nooit vleeswaren. Elke avond een handje noten.

Oja en qua bewegen: 1x per week bodytraining (groepsles), 1x per week wandelen met een vriendin zo'n anderhalf uur, 2 dagen per week twee jonge kleinkinderen over de vloer met het nodige til- en bukwerk. Het zal wel gaan denk ik.

Typisch hoor:

Enkele studies in de jaren 70 hebben aangetoond dat een verhoogd LDL-gehalte samengaat met een hoog risico op een hartinfarct.
Opgemerkt moet worden dat deze studies betaald en gehouden zijn door de
farmaceutische industrieën die ook cholesterolpeilverlagende middelen
verkopen. Van HDL neemt men aan dat het een beschermend effect heeft op
hart- en vaatziekten, maar er is maar weinig bewijs voor deze aanname.
In 2016 werd een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat ouderen met
een hoog cholesterolgehalte (met name LDL-cholesterol) juist een lager
risico op ziekten hadden. De auteurs dringen aan op een herevaluatie
van de standaard farmaceutische aanpak van hoge cholesterolgehaltes.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cholesterol

Als je je zorgen maakt over het effect van het te hoge cholesterol gehalte, kun je bij hart en vaatziekten in de familie, een vaatonderzoek laten doen in oa Groningen (ik dacht in het martini). Zij kijken of het cholesterol ook daadwerkelijk effect heeft op je vaten en er dus daadwerkelijk een risico is. Is dat niet het geval dan zou ik me echt geen zorgen maken maar wel jaarlijks blijven volgen. 

Ik ben ook benieuwd hoe hoog verhoogd is? 
tips heb ik met jou dieet niet, volgens mij is er niet zoveel wat je nog kan doen. Heb je het eenmalig laten testen of vaker? 

Krilloliecapsules nemen.

Vanuit de basisverzekering krijg je 3 uur per jaar vergoed voor een diëtiste bij een verhoogd cholesterol. Bel even met je zorgverzekeraar, misschien zit het ook in je aanvullende verzekering en/of je een verwijzing nodig hebt.

Kan je verder alleen de tip geven om etiketten te lezen, en te kiezen voor onverzadigde vetten om je HDL omhoog te krijgen. Ik slaap ook slecht maar door cbd slaap ik dieper en soms langer. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.