Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Wat is volgens jullie een gezonde avondmaaltijd?

N.a.v de vraag “dochter van 7 moet afvallen” en die helemaal over is gegaan naar gezonde voeding, vraag ik mij af wat een ieder als een gezonde avondmaaltijd ziet. En dan bedoel ik ook echt de specifieke samenstelling, dus bv. gekookte aardappelen, met speciebonen en een stukje kipfilet en als toetje een glas melk of bakje yoghurt.


Ik lees graag mee, want ik worstel hier ook mee. De helft aan groente is een advies, maar hoe dan?
Ik maak veel 1 pansgerechten. Regelmatig met kokosmelk of crème fraiche, vast te vet. Of die maaltijd pakketten. 

Gekookte aardappelen met sperziebonen en een stukje kipfilet is zeker gezond!!

Morgen ga ik na allerlei snelle happen,  op te warmen eten voor laatkomers, barbecuen met het mooie weer, feestelijk eten bij een verjaardag eindelijk weer eens gezond eten.

LASAGNE!!!!

Dat was altijd mijn grapje als na een week of meer vakantie moeders langs het schoolplein stonden te treuren dat ze veel te ongezond gegeten hadden en ze nu weer echt iets degelijks moesten serveren van zichzelf. 
Volgens velen is lasagne niet gezond,  want weinig groenten en veel vet. 

Het ligt er helemaal aan hoe je het klaarmaakt.  Bij mij gaat er 100 g mager gehakt in per persoon,  een ruime kilo verse groenten (tomaten, uien, champignons, stukje courgette). De bechamelsaus is in feite hartige vla die ik maak van halfvolle melk en natuurlijk zonder suiker. (vla is van volle melk) dus na lasagne eten we geen dessert. Een beetje matig met de kaas bovenop en voila er staat een gezonde maaltijd op tafel. 

Aardappels met flink wat groente en een niet te groot stukje mager vlees altijd goed.

Maar een pastagerecht kan ook gezond zijn.   Geen kantenklare saus uit een fles of pot maar zelf maken met mager gehakt, kleingesneden ui, paprika, ontvelde tomaten, courgette of prei. Voor de smaak tomatenpuree (geen ketchup = suiker) toevoegen. In tom.puree zit  gezonde lycopeen.   Men vergeet wel eens dat ui en paprika ook groentes zijn.
Bij rijst roerbak ik vaak kip, ui, paprika, kool, wortel of restjes groente die ik over heb. Kan ook een zakje verse roerbakgroente zijn. Ik voeg op het laatst taugeh en ananas (uit blik) toe. Het vocht van de ananas kun je met wat ketjap en/of sambal toevoegen als saus.
Voor een vegetarische variant kun je cashewnoten ipv kip gebruiken.

Ik maak graag ovenschotels, die bestaan uit heel veel groente, met een beetje vlees/vis/kaas  en eventueel wat aardappel of pasta of rijst. Of soms ook zonder.
Bijvoorbeeld:
* ovenschotel van courgette in een tomatensaus, met een toplaagje van ei en feta. 1300-1400 gram groente, gaat met 2-3 personen op.
* ovenschotel van prei, champignons, paprika, restje kool, wat aardappels van de vorige dag en wat er verder nog langs komt aan restjes groente, handje spekjes en doosje vegagehakt, kerrie en een scheutje room.
Of eenpans:
* linzenschotel met veel spinazie, curry en wat kip of vegakip
* tortellini met veel geroosterde groente en wat sardientjes uit blik

Dat soort dingen eten we vaak. Zit heel veel groente in. Maar gewoon AVG-tje doen we ook wel eens.

Geroosterde/gegrilde/gebakken groente gaat met handenvol naar binnen, dan is het makkelijk 3-4 ons per persoon. Rauwe groente zoals sla moet je veel meer je best voor doen om daar veel gewicht van binnen te krijgen.

Ik eet op een dag graag 2x een ‘avondmaaltijd’ daardoor kan ik de groenten spreiden. Ik eet per maaltijd doorgaans 100-150 gram vis/kip/ei/cottage cheese etc. , 200-300 gram groenten en 150-200 gram aardappelen/linzen/bonen. Dan stop ik er nog wat olijven/noten en/of zaden bij en smaakmakers als kruiden en specerijen. Olie/ roomboter, azijn/citroen/limoensap, zit er ook altijd wel door. Groenten met roomboter   


Ik eet nooit een toetje, daar heb ik geen ruimte voor. Soms als ik laat thuiskom van heel veel sporten in de avond, kook ik nog wel eens twee eitjes, of ik maak warme opgeschuimde melk met whey of ik eet een bakje kwark al dan niet met whey. Dat zou je als een toetje kunnen zien. 

Fruit vind ik moeilijk om daar voldoende van weg te krijgen, ik heb tussendoor geen trek en ik vind het qua smaak niet zo vaak passen in mijn hartige maaltijden. Per week ‘moet’ er ook wat zeewier (vanwege jodium) inpassen wegens glutenvrij dieet en omdat ik doorgaans geen brood eet.

Die aardappelen kan je (voor de helft) al vergeten, want zijn calorie-bommen.
Die sperziebonen hangt af van of ze vers / uit de diepvries komen of uit een bokaal vol met suikerwater en bewaarmiddelen. En hoeveel je op je bord legt.
Dat vlees hangt dan weer af van hoeveel je op je bord legt en waarin het gebakken is.

De gemiddelde Nederlander eet de maaltijd dan ook nog met mierzoete appelmoes, mayo of jus.

Die yoghurt hangt ook weer af welke yoghurt en hoeveel.

Kortom: Weinig over te zeggen.

Marty1984 schreef op 05-05-2025 om 17:16:

Die aardappelen kan je (voor de helft) al vergeten, want zijn calorie-bommen.
Die sperziebonen hangt af van of ze vers / uit de diepvries komen of uit een bokaal vol met suikerwater en bewaarmiddelen. En hoeveel je op je bord legt.
Dat vlees hangt dan weer af van hoeveel je op je bord legt en waarin het gebakken is.

De gemiddelde Nederlander eet de maaltijd dan ook nog met mierzoete appelmoes, mayo of jus.

Die yoghurt hangt ook weer af welke yoghurt en hoeveel.

Kortom: Weinig over te zeggen.

Ik heb het opgezocht:

Zoete aardappel 63 kcal

Aardappels 83 kcal 

Linzen 99 kcal

Bruine rijst 131 kcal

Alles per 100 gram gekookt. Dan vallen die aardappels heel erg mee hoor. Lekker opeten!


"De helft groenten" is hier trouwens meestal niet erg moeilijk. Die groenten vliegen er hier door per kilo. Gisteren weer een kilo asperges voor 2 personen geschild waar man achteraf zielig in de pot zat te staren omdat alles op was.

De gebakken aardappelen erbij waren iets minder gezond. De gekookte eieren en gerookte zalm mwah.

Ik vind een maaltijd gezond als er groenten bij zit.
Maakt niet uit in welke vorm. De ene dag meer groenten dan de andere,aangevuld met komkommer,tomaat etc.
Aardappelen vlees/vis/vega en groente sws
Maar pasta met een zelfgemaakte tomatensaus waarin ook wortel,ui en bleekselderij is verwerkt en daarnaast stukjes groenten vind ik ook erg gezond. In verhouding meer groenten dan pasta.
Risotto met zalm en broccoli, prima maaltijd.

Bakblik schreef op 05-05-2025 om 16:58:

Morgen ga ik na allerlei snelle happen, op te warmen eten voor laatkomers, barbecuen met het mooie weer, feestelijk eten bij een verjaardag eindelijk weer eens gezond eten.

LASAGNE!!!!

Dat was altijd mijn grapje als na een week of meer vakantie moeders langs het schoolplein stonden te treuren dat ze veel te ongezond gegeten hadden en ze nu weer echt iets degelijks moesten serveren van zichzelf.
Volgens velen is lasagne niet gezond, want weinig groenten en veel vet.

Het ligt er helemaal aan hoe je het klaarmaakt. Bij mij gaat er 100 g mager gehakt in per persoon, een ruime kilo verse groenten (tomaten, uien, champignons, stukje courgette). De bechamelsaus is in feite hartige vla die ik maak van halfvolle melk en natuurlijk zonder suiker. (vla is van volle melk) dus na lasagne eten we geen dessert. Een beetje matig met de kaas bovenop een voila er staat een gezonde maaltijd op tafel.

Je maakt de bechamelsaus toch hopelijk wel met boter? 
Suiker hoort ook niet in bechamelsaus en kaas op de lasagne ook niet. 

Ik zie lasagne ook als vettige schotel, maar dat komt dus door de boter in de bechamel. Want verder zit er in mijn lasagne ook alleen maar bladen, saus van groenten en bechamel dus. 

ToetieToover schreef op 05-05-2025 om 17:24:

[..]

Ik heb het opgezocht:

Zoete aardappel 63 kcal

Aardappels 83 kcal

Linzen 99 kcal

Bruine rijst 131 kcal

Alles per 100 gram gekookt. Dan vallen die aardappels heel erg mee hoor. Lekker opeten!


Aardappels worden in heel veel culturen als groente gezien, en als je ze als groente naast spinazie ofzo zet, dan zijn het opeens wel caloriebommen. 

Ik heb ooit geleerd dat daar de fabel vandaan komt. 

Marty1984 schreef op 05-05-2025 om 17:16:

Die sperziebonen hangt af van of ze vers / uit de diepvries komen of uit een bokaal vol met suikerwater en bewaarmiddelen.


Zal erg van het merk afhangen, maar sperziebonen en erwten en zo van Hak zit geen suiker in. https://hak.nl/assortiment/sperziebonen

Ik eet nooit sperziebonen uit pot want die vind ik niet lekker, maar het loont wel om ingredienten te vergelijken. Sommige merken en soorten zit ineens allerlei rare dingen in zoals suiker inderdaad. Ben het wel met je eens dat het er dus erg van af hangt wat je precies eet. 

En ook als je naar ingredienten kijkt moet je je gezonde verstand gebruiken. Sommige sambal bevat veel suiker, maar daar eet je doorgaans niet zoveel van. Dan hoef je dat niet krampachtig te vermijden. Ketchup bevat ook veel suiker, en daar eten sommige mensen heel veel van. Dus daar moet je dan meer mee uitkijken.

 

Het hangt natuurlijk af of je aardappel kookt of frituur, je kunt prima elke dag gekookte aardappel eten.

Mevrouw75 schreef op 05-05-2025 om 17:29:

[..]

Je maakt de bechamelsaus toch hopelijk wel met boter?
Suiker hoort ook niet in bechamelsaus en kaas op de lasagne ook niet.

Ik zie lasagne ook als vettige schotel, maar dat komt dus door de boter in de bechamel. Want verder zit er in mijn lasagne ook alleen maar bladen, saus van groenten en bechamel dus.

Naast de bechamel zijn die pasta-bladeren hier ook een giga-dikmaker.

Maar dat heb ik dus met élke pasta (en rijst en brood en aardappelen, ...).

Het hangt ook nog eens af van hoeveel je eet. Maar ik ken weinig mensen - mezelf incluis - die zich beperken tot 1 blad lasagne per persoon of een halve aardappel.

Leg zo'n aardappel of zo'n lasagneblad eens op een weegschaal en zie eens hoe snel je bijvoorbeeld aan 100 gram zit.

(Na 20 jaar obesitas en 15 jaar morbide obesitas weet ik waar ik het eerst zwaar in cut als ik weer eens de gezonde toer op ga.)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.