Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Eerder met pensioen

Hoi allemaal,

ivm leeftijdsverschil tussen mijzelf en mijn man zou ik graag eerder willen stoppen met werken. Ik heb al wat gerekend op basis van aannames (hypotheek, studiekosten kinderen en verwacht leefbudget) en zo een spaardoel bepaald dat ik in ong. 25 jaar bij elkaar wil hebben.
Ik begrijp natuurlijk dat er financieel adviseurs zijn etc. maar omdat ik nog 25 jaar "heb" (waarin ook nog vanalles kan gebeuren) vind ik het nog te vroeg voor specialistisch/definitief advies en probeer ik gewoon zelf een algemene koers uit te zetten.

Zijn er mensen die kennis, tips of ervaringen met me willen delen over eerder met pensioen kunnen? Daar kan ik allicht van leren en mijn voordeel mee doen. Alvast bedankt!

groet, Pino 
 


Ik ben ook nog jong maar denk er ook wel eens over na. Vorig jaar heb ik een standaard beleggingsrekening geopend bij mijn bank, hier stort ik nu elke maand wat geld op dat ik kan missen. Waarschijnlijk lang niet genoeg, maar dan  heb ik in ieder geval een begin gemaakt en samen met een afgelost huis in toekomst hoop ik dat dit tzt voldoende is om een aantal jaar eerder te stoppen. Misschien kun je eens zoeken op "fire", zijn verschillende sites en podcasts van mensen die zich veel bezig houden met dit onderwerp.

Waarom kies je voor sparen? 

er.is.maar.1.Pino

er.is.maar.1.Pino

10-07-2021 om 15:57 Topicstarter

Oh top, dank je! Daar had ik nog niet van gehoord 👍

er.is.maar.1.Pino

er.is.maar.1.Pino

10-07-2021 om 15:59 Topicstarter

Viva-amber schreef op 10-07-2021 om 15:57:

Waarom kies je voor sparen?

omdat ik het dan in eigen beheer heb. Heb me nog niet verdiept in verzekeringspolissen, maar wat ik daar nog van weet is dat het ingelegde bedrag bij overlijden niet toevalt aan je nabestaanden en bij sparen is dat wel zo.

Ik kan ook bijv binck in portefeuille beleggen. Sparen kost alleen maar geld. 

Iedere maand wat geld in etf's stoppen en dat de komende 20 jaar laten staan. Volgens het principe van het boek "miljonair met een gewone baan" (leestip), maar zonder door te slaan naar extreme zuinigheid.

er.is.maar.1.Pino

er.is.maar.1.Pino

10-07-2021 om 16:06 Topicstarter

Viva-amber schreef op 10-07-2021 om 16:02:

Ik kan ook bijv binck in portefeuille beleggen. Sparen kost alleen maar geld.

daar heb je gelijk in, maar ik heb zelf geen ervaring met beleggen en zoek een stuk zekerheid. Dat maakt wel dat ik daar wat van terugschrik, maar anderzijds is het wel de moeite om me daar ook eens verder in te verdiepen. Dank je!

er.is.maar.1.Pino

er.is.maar.1.Pino

10-07-2021 om 16:08 Topicstarter

KittyFantastico schreef op 10-07-2021 om 16:04:

Iedere maand wat geld in etf's stoppen en dat de komende 20 jaar laten staan. Volgens het principe van het boek "miljonair met een gewone baan" (leestip), maar zonder door te slaan naar extreme zuinigheid.

bedankt voor de tips - ik heb meteen gegoogled wat een etf is, die ken ik nog niet 🙈

Ik heb ook 0 ervaring en er nu nog geen verstand van. Ik beleg dan ook weinig risicovol, hoef er niets voor te doen en via de grootbank wordt mijn geld gespreid belegd en heb ik er geen omkijken naar. En wat KittyFantastico zegt: geld gewoon laten staan. Ik kijk er dan ook eigenlijk nooit naar.

Ik beleg zelf in EFT's via meesman, ik maak hier een vast bedrag per maand naar over zodat ik eerder met pensioen kan. Het is heel makkelijk, goedkoop en betrouwbaar. 

Ik heb een beleggingsrekening bij mijn bank en stort daar elke maand een bedragje op. Geen concreet idee nog hoe ik dat ga inzetten als ik over heel lang wat eerder met pensioen wil. Ik lees mee dus. 

Interessant. Ik lees ook mee. Voor nu is mijn plan om de komende jaren eerst mijn hypotheek helemaal af te lossen, dus daar gaat alles wat ik overhoud nu naartoe. Als dat gebeurd is, worden de dingen die in dit topic genoemd worden relevant.
Voor degenen die maandelijks ergens iets inleggen: over wat voor bedragen gaat het dan ongeveer? Als je dat kwijt wil natuurlijk ...

Voor mij 300 euro per maand, beleggen dus. Plan is om dat tien a vijftien jaar te doen en het dan te laten staan en hopelijk te laten groeien tot ik ooit een keer wil stoppen of minderen met werken. Las voor ik begon een artikel op rtl-nieuws genaamd: 'zoveel moet je sparen om 5 jaar eerder met pensioen te gaan' (kan nog geen linkjes plaatsen). Daar heb ik mijn bedrag losjes op gebaseerd - maar ben geen rekenwonder, dus eigenlijk doe ik maar wat in de hoop dat ik er ooit blij mee ben dat ik op tijd ben begonnen. 

Toevallig doe ik ook 300 per maand, tot nu toe elke maand gehaald. Probeer ook eventuele extra's weg te zetten, dit lukt niet altijd. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.