Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

bezwaar WOZ

We hebben pas vorige week onze WOZ beschikking ontvangen. Wij wonen in een vrijstaand huis in een mini buurtje van 8 woningen die allemaal zo'n 5 jaar oud zijn. De huizen zijn vergelijkbaar, de ene iets groter dan de ander. Wel scheelt de grondoppervlakte. Via WOZ-waardeloket kan je de WOZ waarde van buren uitzoeken. Nu zijn we er achter gekomen dat onze WOZ waarde flink hoger ligt dan van enkele buren, terwijl wij de kleinste kavel hebben. (scheelt rustig 200 m2). De taxatiewaarde van de huizen waar wij mee vergeleken worden, zijn uit 2019 en zijn dezelfde als vorig jaar. Wie heeft ervaring met bezwaar aantekenen? Gemeente zegt: het heeft geen zin want buren worden niet vergeleken, alleen taxatierapport telt... Ik mag toch hopen dat dat niet klopt.


EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

08-08-2022 om 13:16

Sinds wanneer woon je er?

anomarie

anomarie

08-08-2022 om 13:17 Topicstarter

alle bewoners zijn eerste bewoners

EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

08-08-2022 om 13:19

anomarie schreef op 08-08-2022 om 13:17:

alle bewoners zijn eerste bewoners

Heb je een taxatie laten doen onlangs?

EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

08-08-2022 om 13:21

Is het woonoppervlak hetzelfde bij alle buren of zit daar ook verschil in?

anomarie

anomarie

08-08-2022 om 13:24 Topicstarter

Tickel schreef op 08-08-2022 om 13:21:

Is het woonoppervlak hetzelfde bij alle buren of zit daar ook verschil in?

die zijn verschillend, maar huizen met een grotere woonopp en grotere perceelopp zijn lager gewaardeerd.

Je hebt van die bedrijven die het gratis aanvechten en pas een vergoeding vragen als ze daadwerkelijk hebben gewonnen van de gemeente. Zou je kunnen overwegen. Wat heb je je verliezen?

anomarie

anomarie

08-08-2022 om 13:25 Topicstarter

Tickel schreef op 08-08-2022 om 13:19:

[..]

Heb je een taxatie laten doen onlangs?

nee wel een aantal jaren geleden ivm de hypotheek. En die ligt fors hoger. Op zich klopt onze WOZ denk ik wel, maar die van de buren niet. Dat is al een aantal jaren het geval. 

Zeker bezwaar aantekenen. Het is vreemd om te zeggen dat er niet vergeleken wordt. Als er geen criteria onder liggen die voor alle huizen gelden, slaat die hele taxatie nergens op. Zelfs als er niet direct wordt vergeleken (wat me al stug lijkt) wordt er in ieder geval indirect vergeleken. 

Heb je het taxatierapport? Vziw kun je dat opvragen. Het zou het best zijn als je buren dat ook zouden doen natuurlijk. Dan kun je vergelijken. Maar of die de moeite willen nemen is de vraag. 
Je kunt zelf nog bekijken of er aan jullie huis aspecten zijn die de aantrekkelijkheid en dus de waarde van jullie huis aanzienlijk verhogen. Nul op de meter bijvoorbeeld, een laadpunt voor een elektrische auto, luxe voorzieningen als een sauna of zwembad. Ligt jullie huis mooier, rustiger, beter ten opzichte van een weg, bos, waterkant of zon? Bestaat er nog een recht of de mogelijkheid om nog iets extra’s te bouwen, wat er bij die andere kavel niet is? Het gaat om zaken die jullie huis in de ogen van potentiële kopers zelfs nog meer waard maken dan die extra grond van de buren. In die zin is de WOZ-waarde immers niet objectief. Het moet gaan om criteria die de verkoopwaarde beïnvloeden. 
En toch: het schijnt dat 50% van de bezwaarmakers een lagere woz krijgt. En baat het niet dan schaadt het niet. Ik zou er dus afhankelijk van het verschil wel wat uurtjes in willen stoppen. Let wel op de termijn want te laat is te laat. 

Eerlijk is eerlijk: ik erger me aan de onoprechte en gemakzuchtige uitspraak van een ambtenaar dat er niet vergeleken wordt. Dat kan bijna niet waar zijn namelijk. Voor mij zou dat juist reden zijn om me erin vast te bijten. Maar misschien is dat mijn psychische afwijking 😉. 

EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

08-08-2022 om 13:45

Je hoeft niet perse een bedrijf in te schakelen. Zelf heb ik bijna ieder jaar de BSGR gebeld die hier de woz aanslagen doet. Bijna altijd hebben ze de waarde verlaagd nadat ik ze gewezen heb op de verschillen van de referentiepanden 

anomarie schreef op 08-08-2022 om 13:25:

[..]

nee wel een aantal jaren geleden ivm de hypotheek. En die ligt fors hoger. Op zich klopt onze WOZ denk ik wel, maar die van de buren niet. Dat is al een aantal jaren het geval.

Ah, dat is een belangrijke toevoeging! In dat geval boek je waarschijnlijk een Pyrrus-overwinning als je er nu induikt: dit jaar gaat jouw WOZ omlaag en volgend jaar stijgt die van jullie allebei weer naar het juiste niveau. In dat geval zou ik het lekker laten zitten. Je weet dat je eigenlijk het juiste bedrag betaalt en als door jouw toedoen de buren volgend jaar meer moeten betalen, krijg je daar gezeur mee. Ik zou mijn buren ook niet willen benadelen voor zo’n beperkte meevaller. Hoe oneerlijk het ook is dat zij minder betalen. Het is een ‘vergissing van de bank in hun voordeel’ niet in mij nadeel, als het puntje bij paaltje komt.

De belasting die je betaalt, wordt goed gebruikt, voor voorzieningen die belangrijk zijn. Ik leg er wel eer in dat ik daar mijn steentje aan bijdraag. Als ik het een reeel bedrag vind en ik kom er niet door in de problemen dan vind ik belasting betalen helemaal niet erg.

Ik had een vergelijkbare situatie en heb toen via zo'n no cure no pay bedrijfje een poging gewaagd  maar ze wilden mijn zaak niet in behandeling nemen. Bezwaar heeft alleen zin als je kan hard maken dat jouw woz te hoog is tov de marktwaarde. Ik vond dat toen ook heel oneerlijk maar je doet er niks aan

In de aanslag vind je een website waar je de verantwoording kunt vinden van de toebedachte waarde. Je vindt daarin referentie woningen in jouw omgeving. 
Heb je die al bekeken. Op basis van van die woningen en WOZ van woningen die jij vergelijkbaar vindt, kun je een belafspraak maken. Dat kan snel resultaat hebben. 

Heb jij toevallig een een verbouwing gehad omdat je een taxatie hebt laten doen voor een hypotheek. Dan gaat de belasting er ook vanuit dat je woning in waarde is verhoogd. 

De WOZ-waarde wordt vastgesteld met behulp van verkopen van vergelijkbare woningen, binnen een jaar voor of na de waardepeildatum. Daarbij wordt vooral gekeken naar  de inhoud en het perceelsoppervlak, daarnaast naar bijvoorbeeld kwaliteit, onderhoud, uitstraling, voorzieningen, doelmatigheid, ligging, bouwjaar, bijgebouwen. Je kunt inderdaad niet kijken naar WOZ-waardes van andere woningen, het gaat om de marktwaarde. 

ook zoiets gehad. Vuren en wij hebben exact dezelfde parterre. Alleen hun achtertuin is groter omdat het achterpand (brandgang) een bocht maakt, waardoor onze achtertuin een stuk minder diep is. Daarbij hebben zij een uitbouw aan hun huis. De staat van onderhoud is precies hetzelfde. Maar onze WOZ waarde was 28.000 hoger. Ik heb bezwaar ingediend bij de gemeente. Afgewezen. Argument:   'nihil' verschil (totale woz waarde was 289.000....). Tja

bieb1963 schreef op 08-08-2022 om 15:41:

ook zoiets gehad. Vuren en wij hebben exact dezelfde parterre. Alleen hun achtertuin is groter omdat het achterpand (brandgang) een bocht maakt, waardoor onze achtertuin een stuk minder diep is. Daarbij hebben zij een uitbouw aan hun huis. De staat van onderhoud is precies hetzelfde. Maar onze WOZ waarde was 28.000 hoger. Ik heb bezwaar ingediend bij de gemeente. Afgewezen. Argument: 'nihil' verschil (totale woz waarde was 289.000....). Tja

Ik vraag me wel af wat het verschil uiteindelijk is dat je gaat betalen. Volgens mij is dat bij dat soort bedragen maximaal 2 tientjes. En uiteindelijk is het bij verkoop van het huis misschien wel weer gunstiger als de woz hoger is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.