Eten
Dewi-Sri2
07-06-2023 om 00:01
Welk genie heeft goede recepten voor aalbessen?
Echt heel leuk, hoor, om een huis te kopen met een tuin vol reeds aangeplant fruit. We verzuipen in de aardbeien, we koesteren ons vijgenboompje, we hypnotiseren onze kruisbessen de grond uit, want oh zo lekker, maar ja... we zitten ook met twee struiken met aalbessen, ongelooflijk veel aalbessen, miljoenen aalbessen. En hoe rijp ook, die zijn heel zuur. Ik kan er een paar kilo suiker op gooien, dan wordt het vast lekker, maar daar heb ik eigenlijk geen zin in, want veel te veel suiker. Dus kan iemand van jullie me helpen aan aalbesideeën? Ik ben jullie erg dankbaar voor welk idee dan ook.
Envelop
07-06-2023 om 11:06
Met vis kan het trouwens ook een goede combi zijn, ik bedenk me dat ik ook wel eens een chutney met rode ui, mango en aalbessen heb gemaakt bij een vispakketje. Ook een groot succes!
We hebben er ook wel eens een likeur mee geprobeerd te maken, de buurman vond het heerlijk maar ik vond het wat tegenvallen.
Zelf brood bakken en daar aalbessen in stoppen heb ik nooit gedaan maar lijkt mij ook lekker.
Of in een salade met peer, rode biet, geitenkaas en veldsla? Of over een toetje met gegrilde abrikoos, een beetje honing en een lepel vanilleijs...
Nu heb ik zin in aalbessen!
yette
07-06-2023 om 14:22
Drank?
Dit zijn overgedragen basis-recepten. Dus je kan er alle kanten mee op. Kan ook met ander fruit. Bramen waren het lekkerst, vond ik.
Apéro
+/- 300 gr. aalbessen tot iig de herfst nèt onder alcohol (40°+) zetten.
Fruit eruit zeven.
De alcohol met een fles rosé of witte wijn en 1 ons suiker mengen. Even verhitten tot de suiker is opgelost.
Af laten koelen. In een beugelfles bewaren.
Goed koud serveren.
Likeur
Bessen onder alcohol zetten.
Na 3 maanden het fruit eruit zeven. De overgebleven alcohol filteren (mbv een trechter en filterzakje) Suikersiroop toevoegen, hoeveelheid zelf proeven
Bananenbrood
07-06-2023 om 14:40
Allemaal aan mij geven.
Kruimelgebak met aalbessen is ook heel lekker.
yette
07-06-2023 om 14:53
Oh en het fruit dat uit de alcohol komt, kan in een cake/taart/pudding of over ijs. Wel even proeven of/hoeveel extra suiker je dan wil gebruiken.
Dewi-Sri2
07-06-2023 om 15:08
Wow, wat een heerlijke ideeën allemaal! Ik ben zelf niet zo van de zoete drankjes en echtgenoot ook niet, maar het lijkt me wel erg leuk om cadeau te doen. Hier in de buurt raak ik het gegarandeerd kwijt . De salade met peer ga ik vanavond maken.
Moosey
08-06-2023 om 09:45
Ik ben geen enorme jam-eter maar bessenjam vind ik (samen met frambozenjam) het allerlekkerst, juist door het zuur. Ik maak er een soort gelei van want ik vind de pitjes stom, dus bessen koken, zeven, geleisuiker extra bij het sap. Heerlijk. En tip: je wilt natuurlijk geen 100 keer jam maken en niet al je bessen zijn tegelijk rijp. Ik vries de oogst altijd in (ook frambozen en bramen) en dan maak ik in één keer jam.
Dewi-Sri2
08-06-2023 om 10:28
Wat een goed idee, Moos, dat ga ik doen. Ik denk dat ik ook maar een tweede vriezer aanschaf
Pringels
08-06-2023 om 18:20
Evaluna schreef op 07-06-2023 om 07:23:
Jam van aardbeien en aalbessen! Je kan nog experimenteren met half zoete jam of zakjes poeder, dan hoeft er maar een kwart van de suiker bij.
De klassieke aardbeienjam van een kilo aardbeien en een kilo suiker vind ik te zoet, maar met aalbessen en minder suiker is het echt heel lekker.
Aardbeien / rabarber jam is ook zo lekker fris.
Ik doe precies hetzelfde, veel minder suiker is veel lekkerder.
Aardbei-rode bes en aardbei-frambozen is hier ook bij buren favoriet dus ik maak elk jaar heel wat potjes jam.
Ook erg lekker is de jam een beetje warm maken en als saus bij vanille-ijs te serveren. Of lekker door de kwark of yoghurt.
Envelop
08-06-2023 om 20:11
Dewi-Sri2 schreef op 07-06-2023 om 15:08:
Wow, wat een heerlijke ideeën allemaal! Ik ben zelf niet zo van de zoete drankjes en echtgenoot ook niet, maar het lijkt me wel erg leuk om cadeau te doen. Hier in de buurt raak ik het gegarandeerd kwijt . De salade met peer ga ik vanavond maken.
Hoe smaakte het?
Dewi-Sri2
09-06-2023 om 11:05
Envelop schreef op 08-06-2023 om 20:11:
[..]
Hoe smaakte het?
Heerlijk! Ook bij echtgenoot ging het erin als koek. We houden hem er in
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.