Eten Eten

Eten

Welk genie heeft goede recepten voor aalbessen?

Echt heel leuk, hoor, om een huis te kopen met een tuin vol reeds aangeplant fruit. We verzuipen in de aardbeien, we koesteren ons vijgenboompje, we hypnotiseren onze kruisbessen de grond uit, want oh zo lekker, maar ja... we zitten ook met twee struiken met aalbessen, ongelooflijk veel aalbessen, miljoenen aalbessen. En hoe rijp ook, die zijn heel zuur. Ik kan er een paar kilo suiker op gooien, dan wordt het vast lekker, maar daar heb ik eigenlijk geen zin in, want veel te veel suiker. Dus kan iemand van jullie me helpen aan aalbesideeën? Ik ben jullie erg dankbaar voor welk idee dan ook.


Leuke tuin, Dewi. En oeh ja die zijn zuurrrr! Ik gebruik ze als compote of chutney bij vlees of kaas. Meer de spicy zoet-zure kant op. Ook met suiker, dus, of je vervangt het door stevia. Of in een hartige salade. Daar knappen ze echt van op, net als aardbeien ineens heel anders gaan doen als ze in de knoflook/balsamico/olijfolie zitten. 

TanSwallow86

TanSwallow86

07-06-2023 om 00:48

jam van maken of hier heen opsturen
Verkopen

Wassen, rissen, geleisuiker erbij, jam maken en die weggeven als cadeautjes. 

Jij de lol, een ander de caloriën. 😉

Jam van witte aalbessen is fantastisch voor een kinderfeestje.
Het lijkt net mini-kikkerdril die door een heks is gekookt.

weggeven aan de voedselbank oid

door de vla. Of gewoon wel met al dat suiker, je eet echt niet het jaareinde zulke bakken suiker, en zo wel, zul je daar wat aan moeten doen. En anders gewoon door de vogels laten opeten. Je bent niet verplicht je produce zelf op te eten. 

Jam van aardbeien en aalbessen! Je kan nog experimenteren met half zoete jam of zakjes poeder, dan hoeft er maar een kwart van de suiker bij. 
De klassieke aardbeienjam van een kilo aardbeien en een kilo suiker vind ik te zoet, maar met aalbessen en minder suiker is het echt heel lekker.
Aardbeien / rabarber jam is ook zo lekker fris.

Of een berichtje op de weggeefhoek. Er is vast wel iemand.

Gewoon laten hangen is ook een optie, vogels zijn er wel heel blij mee. 

Ik laat ze inderdaad hangen voor de vogels.

Aalbessenvlaai 😋

Oh  ik heb een super gerecht! Toetje uit de oven. Nodig:
Half pond aalbessen
Half pond frambozen
Suiker
Pak.lange vingers
Wat boter
SlagroDoe de aalbessen en feambozen  in een steelpannetje en voeg.naar eigen behoefte suiker.toe. Kook dit even kort tot je een moes hebt. Schep dit in een niet te grote ovenschaal (de moes moet ongeveer 1,5 a 2 cm hoog zijn. Verkruimel de lange vingers hiet boven (o.a. door ze tegen elkaar te wrijven) tot er een laagse van zo'n halve cm op ligt. Leg hier ear vlokjes boter op en zet het in de oven of onder de grill, tot je eem beetje een korstje hebt. Serveren met slagroom..

  

Aalbessenvlaai met merengue. Afgelopen weekend in Duitsland gegeten. Echt hemels. Of zoiets bakken en op het werk uitdelen. 

onze aalbessen zijn  vorig jaar deels verwerkt in aalbessen monchou taart recept van Larin Luiten.  Wij hebben er wel onze eigen draai aangegeven.  Erythritol ipv suiker gebruikt.  Plus veel minder zoet gemaakt.  Simpel te maken

Dewi-Sri2

Dewi-Sri2

07-06-2023 om 10:31 Topicstarter

Wat een leuke ideeën komen hier voorbij, dank jullie wel! Die combi van aardbeien en aalbessen ga ik zeker proberen, en chutney maken is ook een perfect plan.

In ons vorige huis hadden we ook een struik die ontzettend veel bessen gaf. Ik heb er verschillende jams van geweckt en idd chutney mee gemaakt.

Mijn favoriet is rode uien chutney met aalbessen en balsamico. Groot succes onder buren en vrienden en werd ook in onze keuken regelmatig gebruikt bij een kaasplankje of rood vlees.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.