Eten Eten

Eten

Week tegen verspilling

Deze week is het de week tegen voedsel verspilling. 
Ben jij een verspiller of een meester met restjes.
Deel tips, recepten en ideeën om voedselverspilling tegen te gaan.


Ik lees mee.
Ben namelijk een meester in het bewaren van restjes. Die uiteindelijk toch in de gft belanden....

Ik verspil eigenlijk wel veel, zeker nu ik alleen ben. Bij twijfel of iets nog goed is gaat het hier meteen weg want dan smaakt het me toch niet meer. Ik heb geen reukvermogen meer dus als iets bedorven is dan ruik ik het niet.

Tuinfluiter

Tuinfluiter

12-09-2023 om 09:39 Topicstarter

Ik bedenk altijd voor 3 of 4 dagen wat ik wil eten. Ik kijk dan eerst wat er nog in mijn koelkast ligt en bedenk een gerecht waar deze etenswaren in gaan hierdoor gooi ik bijna geen groentes meer weg.
Fruit is bij mij wel een aandachtspuntje soms is alles tegelijkertijd rijp hier valt voor mij nogwel wat te verbeteren.

Tuinfluiter

Tuinfluiter

12-09-2023 om 09:48 Topicstarter

watertoren schreef op 12-09-2023 om 09:38:

Ik verspil eigenlijk wel veel, zeker nu ik alleen ben. Bij twijfel of iets nog goed is gaat het hier meteen weg want dan smaakt het me toch niet meer. Ik heb geen reukvermogen meer dus als iets bedorven is dan ruik ik het niet.

Niet kunnen ruiken is heel lastig als je wilt bepalen of bv vlees en vleeswaren nog goed zijn. Restjes vlees al of niet bereidt vries ik meestal direct in dan weet ik zeker dat ze goed blijven.

Ik verspil echt nooit. Van elk restje valt wel iets nieuws te maken. In een soep kan ik vaak restjes kwijt. Of in een salade.  

(Overigens deed de Dorestad van 10 jaar geleden anders, die gooide wel weg)

Tuinfluiter schreef op 12-09-2023 om 09:39:

Ik bedenk altijd voor 3 of 4 dagen wat ik wil eten. Ik kijk dan eerst wat er nog in mijn koelkast ligt en bedenk een gerecht waar deze etenswaren in gaan hierdoor gooi ik bijna geen groentes meer weg.
Fruit is bij mij wel een aandachtspuntje soms is alles tegelijkertijd rijp hier valt voor mij nogwel wat te verbeteren.

Tegelijkertijd rijp: invriezen voor nicecream of smoothie

Ik probeer vooral niet te veel te koken, want bakjes met restjes worden vergeten en dan gaat het alsnog weg. Meestal is het dan ook weer niet genoeg voor een hele maaltijd en ik ben niet creatief genoeg om er weer iets anders van te maken. Daar heb ik ook eigenlijk geen tijd voor.
Verder probeer ik te bedenken wat we nog hebben aan groente en wat ik daar mee kan. Nu ligt er nog een kilo wortels, dus deze week wordt het hutspot. Maar vaak ligt er niks, omdat ik dus vrij afgepast per maaltijd inkoop. Voor gerechten als nasi of wok koop ik altijd gesneden groente. Dan blijven we bijvoorbeeld niet met een halve kool zitten. In vergelijking met andere is onze koelkast dan ook vaak erg leeg terwijl er wel voor 3 dagen eten in ligt.

Groenten gooi ik ook vaak weg omdat er te veel voor mij zit in een verpakking. Ik eet wel groenten maar ben er niet zo'n grote liefhebber van. Ik weet dat restjes groenten ideaal zijn voor in de soep maar jammer genoeg geef ik helemaal niks om soep. Ik eet dat eigenlijk zelden of nooit.

Groenten gooi ik echt zelden tot nooit weg, daar kan ik echt nog vanalles van maken. Ook van afsnijdsels zoals groene delen van prei of schillen van wortel bijvoorbeeld, die gooi ik ook niet zomaar weg. 
Ik woon alleen en juist dan is het belangrijk om rekening te houden met wat je eet en hoe je menu eruit ziet om te voorkomen dat je restjes overhoudt.

Wat hier nog wel eens als restje eindigt zijn halve bakjes crème fraîche waar je twee eetlepels uit hebt gehaald of flesjes/pakjes kookroom bijvoorbeeld. Niet wekelijks, maar ik gooi zeker één keer per maand een half bakje van zo'n product weg en eigenlijk vind ik dat teveel. 

Tuinfluiter

Tuinfluiter

12-09-2023 om 11:21 Topicstarter

Dorestad schreef op 12-09-2023 om 10:02:

[..]

Tegelijkertijd rijp: invriezen voor nicecream of smoothie

Ik had nog nooit van nicecream gehoord ga het een keer uitproberen.

Tuinfluiter

Tuinfluiter

12-09-2023 om 11:28 Topicstarter

Sommige restjes groenten gebruik ik ook om in de oven te grillen. Ik maak er dan een salade van. Ook vries ik bv een restje paprika of bleekselderij in om in iets als kipgoulash te gebruiken.

Room en crème fraiche kun je ook invriezen. Ik maak van een restje ook wel eens gelijk een saus  voor bij vis of pasta.

Ik heb konijnen dus die krijgen regelmatig mijn groenteresten. 

Wij vergeten nog wel eens dat er nog iets in de koelkast staat. Wanneer ik zelf kook, gebruik ik restjes wel, bijvoorbeeld de worteltjes in de soep verwerken etc. Maar ja, niet altijd, het kan wel beter hier moet ik zeggen. 

Schommelstoel schreef op 12-09-2023 om 11:20:

Wat hier nog wel eens als restje eindigt zijn halve bakjes crème fraîche waar je twee eetlepels uit hebt gehaald of flesjes/pakjes kookroom bijvoorbeeld. Niet wekelijks, maar ik gooi zeker één keer per maand een half bakje van zo'n product weg en eigenlijk vind ik dat teveel.

Daarom gooi ik dan toch meestal het hele bakje in het gerecht. Anders blijft het restje maar staan. Op die flesjes wok saus staat meestal dat je er een half of drie kwart flesje in moet doen, maar daar kiep ik dus ook het hele flesje bij. Appelmoes koop ik alleen nog maar kleine kuipjes van, want een halve pot appelmoes die gaat schimmelen is weer zo zonde. Ook smeerkaas en jam koop ik in kleine verpakking, want anders gaat het niet op en wordt het vergeten en kan ik het weggooien al het de koelkast uitkruipt.

Voedsel niet vaak. Meestal gaat het dan om iets uit een fles wat niet op is gegaan en bruin is geworden aan de hals na maandenlang verblijf in de koelkast.

Een maand geleden was het een fles olijfolie die een akelige smaak had gekregen. Hij rook ook vreemd. Laatst had ik kokosolie die er al twee jaar stond en die maakte dat mijn pannenkoek muurvast kwam te zitten in de pan. Die pan was gelijk kassiewijle.

Gisteren viste ik een keiharde stronk uit de gekookte broccolie die op geen enkele manier door te kauwen was.

De grootste kans om de vuilnisbak van binnen te mogen beschouwen hebben nog verkeerd gekochte of gekregen cosmetica of verzorgingsproducten. Borstels die niet aan de steel blijven zitten en dat soort dingen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.