Eten Eten

Eten

Wat is het vreemdste gerecht waar je ooit mee bent *verrast*

De titel zegt het al. Ben je ooit eens ergens uitgenodigd voor een "kerstdiner", maar wat niet te eten was, of gewoon heel anders dan je bent gewend of verwachtingen die erg tegenvielen? Of juist met honger weer naar huis, omdat er te weinig was?


De eerste jaren van mijn relatie maakte schoonmoeder nog een "feestelijk kerstdiner"
Dan werd er van hun bescheiden budget echt luxe boodschappen gedaan.  Dat wil zeggen dat er Amerk gekocht werd in plaats van de doordeweekse huismerken. Dan waren er dus honig 6bordenpakken ossenstaartsoep die dan met 1l water werd bereid, want anders was het zo flauw.
Eind september was de laatste bloemkool van de groentetuin al ingevroren en die sierde het kerstdiner opgediend met een saus. Wederom uit een pakje aangemaakt met te weinig water om het niet "zo smakeloos" te laten zijn. 
Als bijgerecht compote van appel en/of rabarber waar de stukjes fruit goed de ruimte hadden in het suikerwater. Vaak gewoon gekookte aardappelen erbij wat prima was. 
De jaren dat er rollade was was het vlees gekruid door de slager en dus goed op smaak. De kipfilet of biefstuk was meestal droog en taai. Toetje was meestal de vieze vienetta.
Ben heel blij dat schoonzus of ik nu meestal koken met kerst, hoewel schoonmoeder dan vaak teleurgesteld is dat ze van die "moderne fratsen" moet eten en dan hebben we het over een cocktail van kip met ananas, sperziebonen met een spekje eromheen of salted caramelijs.

Ik ging toen meestal met dorst naar huis, omdat de hoeveelheid zout in het eten hoger was dan ik gewend was. 

BritgetJones007

BritgetJones007

11-12-2023 om 18:32 Topicstarter

Bakblik schreef op 11-12-2023 om 17:55:

De eerste jaren van mijn relatie maakte schoonmoeder nog een "feestelijk kerstdiner"
Dan werd er van hun bescheiden budget echt luxe boodschappen gedaan. Dat wil zeggen dat er Amerk gekocht werd in plaats van de doordeweekse huismerken. Dan waren er dus honig 6bordenpakken ossenstaartsoep die dan met 1l water werd bereid, want anders was het zo flauw.
Eind september was de laatste bloemkool van de groentetuin al ingevroren en die sierde het kerstdiner opgediend met een saus. Wederom uit een pakje aangemaakt met te weinig water om het niet "zo smakeloos" te laten zijn.
Als bijgerecht compote van appel en/of rabarber waar de stukjes fruit goed de ruimte hadden in het suikerwater. Vaak gewoon gekookte aardappelen erbij wat prima was.
De jaren dat er rollade was was het vlees gekruid door de slager en dus goed op smaak. De kipfilet of biefstuk was meestal droog en taai. Toetje was meestal de vieze vienetta.
Ben heel blij dat schoonzus of ik nu meestal koken met kerst, hoewel schoonmoeder dan vaak teleurgesteld is dat ze van die "moderne fratsen" moet eten en dan hebben we het over een cocktail van kip met ananas, sperziebonen met een spekje eromheen of salted caramelijs.

Ik ging toen meestal met dorst naar huis, omdat de hoeveelheid zout in het eten hoger was dan ik gewend was.

Dat herken ik wel, dat de oudere generatie een leuk gerecht al snel beschrijft als ' moderne fratsen' als het niet rollade is.  Die generatie is ook echt opgevoed met aardappelen, groente en vlees en alles wat afwijkt daarvan is al snel "gek'

Ik zag wel een mooie in een programma waarin een gezin met een beperkt budget een kerstdiner kookte. Er was een blik vruchtencocktail aangeschaft, wat normaal gesproken qua budget niet kon. En ... dat werd opgewarmd in een pannetje. Toen de presentator daar een opmerking over maakte, zo van: 'goh, jullie warmen het op?' Was de reactie: 'ja, als een soort groente'. Ik vond het in gelijke mate lief en toch ook wel wat bijzonder  

Oh, grappig topic. Ik weet twee dingen die er voor mij uit springen.
Ik had in groep 8 een vriendinnetje en zij was van Surinaams Hindoestaanse komaf. En ik ging toen bij haar avondeten met supervriendelijke ouders die maar bleven opscheppen. Wij aten daar een soep die ik niet kende en het heette maissoep. Ik vind mais best lekker, was en ben een goede eter en vind maar weinig vies. Maar ik vond dat zó vies! Het was hele zoetige weeïge meelachtige pap bij het avondeten en die moeder bleef maar opscheppen, omdat ik netjes mijn bord leegat. Ik heb voor mijn gevoel ontzettend groen gekeken.

Later tijdens mijn werk gingen we met het bestuur uit eten naar een écht (dus niet zo'n afhaal, maar écht goed) Chinees restaurant. Ik heb daar vissoep besteld. Oh jak, ook daar werd ik echt misselijk van. Het leek een soort melkachtig water met weinig smaakwaar gelei achtige ballen in dreven. Ik had serieuze ascociatie met oogballen. Omdat ons bestuur nogal deftig was, durfde ik niet te zeggen dat ik het heel vies vond. Maar heb toch vrij ongemerkt de helft kunnen laten staan. Als ik nu ergens vissoep zie staan, heb ik daar helemaal geen trek meer in. Gek he

Superlief bedoeld natuurlijk van je schoonmoeder. Maar eerlijk, vinden de meeste mensen kerstdiner echt lekkerder dan het eten wat ze normaal eten?

Mijn moeder maakte vroeger konijn, met de kop er nog aan. Het was bijzonder vlees, maar om nu te zeggen dat ik daarvan ging watertanden...
En de spruitjes en aardappelpuree stonden en staan ook bij mijn (schoon)familie elk jaar op tafel, met een stukje vlees dat zich heirt of ganz of fazant of iets tropisch mag noemen. Ik vind het elk jaar weer het festijn van aardse smaken en waardeer daarna mijn doorsnee eten des te meer

Ergste was een kerstdiner met een gort droge rollade zonder saus, nog half bevroren doperwten en hele donkere aardappelkroketjes. Als kers op de taart kregen we een suikervrij dessert waar iets teveel citroen in was verwerkt. 

Gelukkig kregen wij, voordat het betreffende familielid weer aan de beurt, was kinderen. En dan is het toch veel praktischer om het bij ons te vieren? 😏

Ik pas voor dingen zoals hert, ree, gans, tong in madeira, konijn, ...
Dan leef ik wel op aardappelkroketten en groenten.

Bij mijn schoonmoeder moet ik vooral de vervaldata checken. 2 jaar geleden nog een potje cocktailsaus uit 2012 van tafel "doen verdwijnen"  . Kwestie dat niemand na 't eten een voedselvergiftiging had.

(Het jaar ervoor kregen we gortdroog eten, dus ik had man verteld dat ie dit jaar maar een eigen potje cocktailsaus meesleepte  . Schoonmoeder heeft niets gemerkt van de verwisseling en we waren dus eigenlijk voorzien op "weer gortdroog".)

We kregen bij schoonouders altijd t zelfde. Enorm bord erg dikke tomatensoep,asperges met ham en ei en rollade. En vieze Viennetta met gelukkig wel verse slagroom toe. Eerste jaar was ik vol na dat bord soep. Ik was dat echt niet gewend. Wij aten nooit soep vooraf en zeker niet van die dikke, alleen als maaltijd. Ik hoefde dus maar 2 asperges en klaar was ik. Viennetta vond ik zo vies dat ik net alsof deed of ik stukje pakte en alleen slagroom at.

  Toppunt van lachen was met dezelfde schoonmoeder maar met haar nieuwe vriend.
Mans zussen hadden met bedacht om naar zo’n  chinese wok en buffet restaurant te gaan. Prima wij gaan wel mee. We zouden voor schoonmoeder  en vriend betalen met alle kinderen.
“Moet je hier je eten halen? Was dat voor raar restaurant,wat een raar eten, moeten ze dat nog bakken?. Vind dr niks aan “mopperde vriend steeds. Laaide allebei hun bord vol, aten t binnen 5 minuten op en wilden na 3 kwartier toch echt naar zijn huis. T duurde allemaal veel te lang.  Eeeh…. Vinden jullie t erg als wij wel blijven zitten?? Dus we hebben met  kinderen en kleinkinderen daar verder gezeten, een uur of 2 nog whahhaha.

Wat is er mis met Viennetta? Ik heb die laatst nog bij iemand gegeten en vind het best lekker. Jeugdsentiment ook.

Het vreemdste ooit vond ik toen mijn schoonzus ons meenam naar een vegan-restaurant, 25 jaar geleden ofzo was dat. Vega en vegan waren nog niet zo erg bekend. 
Daar aten we alleen maar groenten en elk gerecht was koud. Koude komkommersoep,  koude groentes,  het desert weet ik niet meer. Zo bizar. Ik miste al een stukje vlees of kaas ofzo, maar om dan in de winter ook nog alleen maar koude gerechten te moeten eten vond ik niet zo geslaagd en niet lekker. 

Ik denk eigenlijk dat veel mensen gewoon het meest bedreven zijn in het koken van de normale doordeweekse hap en moeite hebben om iets feestelijkers op tafel te zetten. Ik vind het ook heel irritant dat de "supermarkt-kerstlobby" ons allemaal opdringt dat het kerstdiner het hoogtepunt van het jaar moet zijn. Het levert mensen veel stress op, wat de feestdagen niet leuker maakt.
En Viennetta vind ik ook best lekker hoor. Niks bijzonders maar vies vind ik zwaar overdreven.

Lang geleden man en ik hadden tweede kerstdag voor ons zelf ik houd van koken en besloot een mooi vijf gangen diner klaar te maken.
Man wilde ook iets doen en kwam een groenten gerecht voor bij het hoofdgerecht tegen, broccoli timbaaltjes.

We hadden nog geen vaatwasser de staafmixer en een keuken machine hadden ook nog niet ons leven verreikt.

In de loop van de middag ging mijn man gewapend met de allerhande de keuken in, ik zat met een boekje op de bank had mijn voorbereidingen al eerder gedaan. 

Ik was erg verdiept in mijn boek de tijd vloog om het begon te schemeren en ik vond het tijd voor mijn eerste gerecht.
Ik liep de keuken in alsof er een bom ontploft was meerdere pannen en bakjes de roerzeef en de passeerzeef stonden verspreid over de keuken. Op de tafel stonden twee kleine bakjes in een schaal klaar om de oven in te gaan. 
Ik heb nog nooit zo veel afwas voor één klein bijgerechtje gezien maar eerlijk is eerlijk het was wel lekker. Hierna heeft mijn man besloten dat zijn taak opruimen en wijn schenken was.

MMcGonagall schreef op 11-12-2023 om 22:34:

Wat is er mis met Viennetta? Ik heb die laatst nog bij iemand gegeten en vind het best lekker. Jeugdsentiment ook.

Volgens mijn man het allerlekkerste toetje ooit ex aequo met vanillevla van een specifiek merk...

Ik vind er niks aan, maar er is volgens mij niks mis mee. Een beetje uit de tijd hooguit. Maar ik eet liever een Viennetta dan gezouten karamel dus in die zin ben ik het ook volledig oneens met Bakblik  

Het is lang geleden dat ik Viennetta gegeten heb, misschien toch weer eens uitproberen. Ik vond het altijd best lekker eigenlijk. 

Bij mijn lieve vroegere buurvrouw in Frankrijk... Mijn partner hielp altijd mee in de stal. Op de 24 ste waren we na de stal bij hun uitgenodigd...Er kwam zuurkool met een gebraden schaapskop op tafel.... De zuurkool was heel erg lekker, maar ik heb geen vlees van die kop gegeten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.