Eten Eten

Eten

Voedselallergie

Ik vroeg mij af in hoeverre zijn jullie bereid om rekening te houden met voedselallergieën? Ik ben zelf altijd heel welwillend om gerechten aan te passen en rekening te houden met iedereen. Ik vind het ergens ook wel een leuke uitdaging.

Omdat mijn baby koemelkeiwit allergie heeft ben ik nu zelf degene met een strikt dieet (ivm borstvoeding). En ik merk toch dat ik het lastig vind met alle kerst etentjes, nieuwjaarsrecepties etc. Vooral met de iedereen neemt iets mee feestjes, omdat het er dan dus regelmatig in eindigt dat er voor mij geen toetje is en geen salade is voorzien en ik dus uiteindelijk zelf allerlei extras moet maken waarvan dan ineens ook iedereen wil proeven.

Dit weekend staat er ook weer zon feestje gepland en ik heb degene die het toetje maakt gevraagd om bladerdeeg zonder melk te gebruiken zodat ik het ook kan eten. Maar nee dat zou minder lekker zijn dan roomboter bladerdeeg dus daar ging ze niet aan beginnen. Ik ben er eigenlijk al de hele avond verdrietig om, want dat betekent dus dat ik of geen toetje heb of dat ik het weer zelf moet regelen. Het is nota bene ook nog ongevraagd in mijn huis en ik merk dat ik uit kwaadheid het liefst het hele feest zou willen cancelen.

Hoe kijken jullie hier naar?


Ik snap wel dat je hiervan baalt, het klinkt als een kleine aanpassing. Desnoods maakt ze een extra portie met de bladerdeeg zonder roomboter. Ik zou het feestje er niet om cancellen en voor mijzelf een heerlijk toetje kopen waar uiteraard niemand van mag proeven.

Huh? Hoe kan jouw huis ongevraagd een feestlocatie zijn?
Wel jammer, want als ik het zo lees dan zou ik niet naar dat feest gaan, maar die optie heb je nu niet.

Jillz

Jillz

03-01-2024 om 21:28 Topicstarter

Gebruikersnaaminvullen schreef op 03-01-2024 om 21:25:

Huh? Hoe kan jouw huis ongevraagd een feestlocatie zijn?
Wel jammer, want als ik het zo lees dan zou ik niet naar dat feest gaan, maar die optie heb je nu niet.

Mijn schoonmoeder heeft dat voor ons besloten. Daar vind ik ook iets van, maar goed mantel der liefde. Speelt misschien ook wel mee in waarom ik hier zo boos over ben.

Jillz schreef op 03-01-2024 om 21:28:

[..]

Mijn schoonmoeder heeft dat voor ons besloten. Daar vind ik ook iets van, maar goed mantel der liefde. Speelt misschien ook wel mee in waarom ik hier zo boos over ben.

Is je schoonmoeder ook degene die het dessert maakt?

Ik snap op zich dat je baalt, maar je maakt er wel een erg groot drama van.  Je bent volwassen en het dieet is maar tijdelijk.  Mijn jonge kind met een levenslang ingrijpend dieet doet een stuk minder moeilijk.  Gelukkig, want zijn leven zou er behoorlijk ingewikkeld van worden als hij elke keer dat hij de uitzondering is en zelf (met hulp van zijn ouders) iets moet regelen een hele avond ging zitten sippen. Regel gewoon zelf dat toetje als je het zo belangrijk vindt, voor de korte periode dat je dat dieet volgt. 

Jillz

Jillz

03-01-2024 om 21:35 Topicstarter

Madamecannibale schreef op 03-01-2024 om 21:23:

Ik snap wel dat je hiervan baalt, het klinkt als een kleine aanpassing. Desnoods maakt ze een extra portie met de bladerdeeg zonder roomboter. Ik zou het feestje er niet om cancellen en voor mijzelf een heerlijk toetje kopen waar uiteraard niemand van mag proeven.

Ja om moeilijke aanpassingen vraag ik niet, dan regel ik zelf wel iets. Als het een kaasplankje was geweest dan had ik geen aanpassingen gevraagd. Zelfde als iemand lasagne maakt dat ik niet ga vragen om de bechamelsaus weg te laten, daarvan snap ik namelijk wel dat dat het minder lekker maakt.

Aanpassingen die ik wel vraag zijn bijvoorbeeld de room aan de soep toevoegen nadat er een kom voor mij apart is gehouden. Of plantaardige boter in plaats van roomboter te gebruiken. Of merk x omdat merk y wel melk bevat.

Voor de dingen waar de aanpassing moeilijker is sla ik over of zorg zelf voor een alternatief waarbij ik dan ook zorg voor voldoende voor anderen. Want anders voelt het alsof ik voorbij ga aan het idee van samen delen.

Maar misschien heb je gelijk en is de beste oplossing gewoon heel erg lekker voor mezelf koken en dat dan juist bewust niet delen. Wat over is lekker de volgende dag eten. 

Jillz

Jillz

03-01-2024 om 21:36 Topicstarter

Gebruikersnaaminvullen schreef op 03-01-2024 om 21:32:

[..]

Is je schoonmoeder ook degene die het dessert maakt?

Nee dat is mijn schoonzus.

Agen schreef op 03-01-2024 om 21:33:

Ik snap op zich dat je baalt, maar je maakt er wel een erg groot drama van. Je bent volwassen en het dieet is maar tijdelijk. Mijn jonge kind met een levenslang ingrijpend dieet doet een stuk minder moeilijk. Gelukkig, want zijn leven zou er behoorlijk ingewikkeld van worden als hij elke keer dat hij de uitzondering is en zelf (met hulp van zijn ouders) iets moet regelen een hele avond ging zitten sippen. Regel gewoon zelf dat toetje als je het zo belangrijk vindt, voor de korte periode dat je dat dieet volgt.

Je bent nu leed aan het vergelijken. Waarom zou TO niet mogen balen dat er, ook al is het tijdelijk, geen rekening met haar gehouden wordt?

ik heb zelf een vrij ingewikkeld dieet, en meestal regel ik zelf iets te eten omdat ik niemand wil opleggen volgens mijn regels te moeten koken. Ik vind het heel lief als mensen dat wel doen, maar bied eigenlijk altijd aan zelf wat mee te nemen. Bovendien kunnen mijn regels ook nog strijdig zijn met andermans dieetwensen en dan wordt het wel heel moeilijk.

Ik snap dat het niet erg aardig klinkt van je schoonzus. Maar ik denk dat het ook een beetje opstapelt samen met dat locatie gedoe. Het is weinig hartelijk om iemand niet tegemoet te komen als je nota bene haar huis geclaimd hebt.

Jammer dat er zo weinig met je meegedacht wordt! Dit zijn inderdaad kleine aanpassingen en ook nog eens vanwege een medische noodzaak. Zoals anderen al eerder schreven: een fantastisch menuutje of gerecht voor jezelf in elkaar draaien en dan dikke doei voor de anderen.

Zeker bij medische redenen zou ik zelf echt wel rekening houden met dit soort situaties. Recent nog gedaan met het kerstdiner op school van mijn zoontje. Jongetje in de klas met glutenintolerantie. Voor hem iets vergelijkbaars gemaakt zonder gluten. Kleine moeite groot plezier.

Zeker van familie en goede vrienden zou ik wel verwachten dat ze rekening houden met een dieet. Als dat heel lastig is dan snap ik nog dat ze dat aangeven maar eigenlijk vind ik dat ze gewoon iets moeten bedenken wat jij ook mag, een aanpassing voor jou doen of iets anders voor je regelen. Ik heb in mijn omgeving vegetarische mensen en iemand die geen gluten mag. Als ze bij ons eten dan krijgen ze altijd iets wat ze mogen.

Ik zou persoonlijk zelf wel er rekening mee houden en een dessert maken dat iedereen kan eten. Dus snap de teleurstelling/frustratie wel als een ander weigert rekening met je te houden.

Is het nog een optie dat je met jouw schoonzus ruilt en jij het dessert maakt? Als dat niet kan dan zit er inderdaad niks anders op dan dat je wat voor jezelf maakt.

Volgende keer gewoon nee zeggen als anderen ongevraagd in jouw huis wat willen organiseren trouwens.

Ik houd altijd rekening met allergieën, vega en vegan, speciale medische diëten en niemand krijgt iets wat hij echt niet lust. 

Ik begrijp dat je teleurgesteld bent. Ik zou als de rest wel rekening met je diët wensen houdt het etentje wel laten doorgaan. Maar ik zou mijn schoonzus wel nog een keer zeer dringend vragen om rekening met iedereen te houden.

Mijn broer heeft een medische diët en we zorgen er altijd voor dat hij alles kan eten bij familie dineetjes kleine moeite en wel zo gezellig. 

Jillz

Jillz

03-01-2024 om 22:32 Topicstarter

Net even met man besproken en die had wel een top plan. Wij moeten zorgen voor salade en laat schoonbroer die nu een hoofdgerecht verzorgd met melkvegetarisch zijn en schoonzus van het toetje is zwanger. Dus man stelde voor om een maaltijd salade met medium biefstuk te maken zodat ik direct ook een hoofdgerecht heb.

Ik heb wel besloten dat ik de maaltijdsalade eerst serveer met biefstuk er door heen. Zodat ze even denken shit en wij dan. En dan als het besef is ingedaald dat het niet sociaal is om geen rekening met dieetwensen te houden alsnog de salade zonder biefstuk uit de koelkast te pakken.

Als toetje maak ik dan een brownie die ik mooi de volgende dag kan serveren bij de koffie met vriendinnen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.