Eten Eten

Eten

Stamppot variaties

De stamppotten tijd is er weer. Hier vaak traditioneel: hutspot, boerenkool, of stamppot andijvie  en dan alles met gebakken spekjes en rookworst of verse worst of een gehaktbal. 

Om te voorkomen dat we er hier thuis eind december al genoeg van hebben zoek ik lekkere variaties van deze stamppotten.

Hoe maken jullie je stamppot? 


ik vind deze echt heel erg lekker, hutspot met een twist: https://familieoverdekook.nl/hutspot-ovenschotel-met-rookworst/

En verder had ik een keer veel groenten over (ui, courgette,paprika, prei) dat heb ik gewokt met knoflook en kruiden (paprikapoeder, kerrie, ui, knoflook, peper, wat lekker vindt). En dan een paar aardappels meestampen. Was onverwachts lekker! En ruimt lekker op😄

Blomke82

Blomke82

24-10-2022 om 22:35 Topicstarter

Out of the box kan soms een aangename twist geven idd. Maar vooral man is van de traditionele stamppotten. Die hutspot uit de oven zou er wel ingaan btw 😋

LostJellyfish83

LostJellyfish83

24-10-2022 om 22:50

De enige stamppot die ik echt lekker vind is zuurkoolstamppot met spekjes, rozijnen en ananas

Wat ik altijd lekker vind: spruitjesstamppot. Hoewel dat eigenlijk gewoon puree is met gehalveerde spruitjes erdoor geroerd. Maar erg lekker! Kan met uitgebakken chorizo voor wat extra pit of met een stukje wild, stoofpeertjes... Hmmm. 
Of wat ik ook wel doe: puree en daar rauwe fijngesneden witlof doorheen, beetje tomaat in blokjes erdoor en wat hamblokjes erdoor. Beetje geraspte kaas erdoor roeren, de bende in een ovenschaal mikken en dan nog wat kaas erop. Even in de oven bruin laten worden en klaar! 

ik lees graag mee, bij ons is de stamppot tijd ook aangebroken. Vaak op een vrije dag want het kost toch echt meer tijd (én werk) dan macaroni. 
Wij eten zoutloos dus spekjes en rookworst vallen dan al snel af, variaties daarop zijn ook welkom 

Bietenstamppot met gehakt en eventueel spekjes..

Wat ik bij hutspot altijd doe is de uien bakken in plaats van koken. En dan een flinke scheut ketjap erdoor. Dan smaakt het toch weer net anders.

Man had nog nooit zuurkool gehad “want dat lust ik niet”. Ik heb er in plaats van een stamppot een ovenschotel van gemaakt. Een rookworst in kleine stukjes gesneden, zuurkool met stukjes ananas en aardappelpuree, heerlijk! Zelfs man vond het lekker 😁

Gaat het hier over stamppot of over hutspot? 

Rode bietenstamppot met geitenkaas, gebakken appel en walnoten.

alternatieve hutspot: aardappels en wortels koken, uien in ruim boter bakken met flink veel kerriepoeder. Laatste 10 minuten  een appel in blokjes meebakken. Als alles goed en gaar is, stamppot maken van de aardappels en wortels en de gebakken uien er door roeren. Lekker met een gebakken  kaasplak/ vega kaasding.

Maak graag snijbonenstamppot.. of toch gewoon de klassieke boerenkool, maar dan op smaak gebracht met aromat in plaats van zout, en peper natuurlijk!

Wanneer ik een echte hutspot maak is de bereidingstijd minstens 3u. 
Er zijn ook veel ingrediënten voor nodig en dat is niet goedkoop. 

Ingrediënten: 

-Lamsschouder
-Kalfsborst
-Buikspek
-Runderborst
-Worsten
-Prei (het wit)
-Winterwortelen
-Selderstengels
-Raapjes
-Spruiten
-Groene kool
-Uien
-Aardappelen
-Laurierblaadjes
-Kruidnagel
-Peper en zout. 

Vegetarische zuurkoolstamppot uit de oven.
Zuurkool en aardappels samen koken. Goed smeuiig stampen met een beetje kookvocht en flink wat zure room. Peper en eventueel zout er doorheen. Gesnipperde appel (goudrenet) en rozijnen er doorheen roeren. In ovenschotel doen. Er overheen klein gemaakte walnoten en flink wat geraspte kaas.

We hebben ook een hele lekkere vegetarische preistamppot, maar daar weet ik het recept niet van uit mijn hoofd. Er gaat als smaakmaker ipv spekjes oid in de sojasaus gebakken shiitake bij. Ook echt heel lekker.

- ovenschotel met zuurkool: laagje aardappelpuree, laagje zuurkool, laagje gebakken ui met gehakt en sambal, laagje zuurkool, laagje aardappelpuree. Dan in de oven.
- stamppot prei met kaas erdoor
- stamppot spruitjes met gebakken chorizo erdoor en walnoten
- stamppot rauwe andijvie met kaas
- stamppot rode bieten met geitenkaas en walnoten

hier is spinaziestamppot wel favoriet. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.