Eten Eten

Eten

Soep, soep en soep

Ik wil de vriezer vullen met soepen voor de lunch of voor de donkere avonden in de herfst. Wat is jouw favoriete soep-recept?


Pompoensoep, maar die moet je gewoon echt lekker vers eten, het liefst een dag oud (oh dat klinkt tegenstrijdig, maar bedoel: niet uit de vriezer). 

Mijn lievelingssoep voor kille dagen:

https://skiinformatie.nl/landen/oostenrijk/oostenrijkse-recepten/recept-goulashsoep/

Alleen doe ik er geen azijn in (waarom zou je dat doen???) en op het eind doe ik er een scheutje (kook)room in. En in plaats van fijn gehakte rode peper pak ik cayennepeper, omdat ik lui ben en geen zin heb in zere vingers en ogen (want ik vergeet altijd dat ik pepers gesneden heb en wrijf dan lekker in mijn ogen).

Ben benieuwd naar recepten, want ik hou van soep!

Oosterse kippensoep:
Kippenbouten of soepkip in koud water opzetten met: 
- kruidenbuiltje kippensoep
- blokje kippenbouillon 
- stengel citroengras (gekneusd)
- knoflook
- stuk verse gember
- blaadje limoenblad
- pepertje

Als de bouillon getrokken is kip plukken, de rest van de ingrediënten gaan weg
Dan een pakje kokosmelk en vissaus toevoegen, eventueel nog een bouillonblokje naar smaak.

Lekker met taugé, champignons en peultjes 

Oosterse rundvleessoep
Ingrediënten

Voor de marinade

- ruim 1kg runderstoofvlees, in stukken gesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 5 el vissaus
- 2 1/2 tl 5-spice poeder
- 1 1/2 tl bruine suiker

Voor de rest van het gerecht

- 3 el olie
- 3 stengels citroengras
- 6 tenen knoflook fijngehakt
- 1 ui in dunne ringen
- 4 el tomatenpuree (of passata)
- 1 1/2 liter (ongeveer)
- 2 cups kokoswater dat is dat heldere water wat in een kokosnoot zit (heb ik niet gebruikt)
- 2 hele steranijs
- 1 tl gemalen peper
- 1tl chilipeper of chiliolie
- 1 tl paprika
- 8 grote wortels geschild en in stukken van 4 cm
- 3 el sojasaus
- 1 tl zout (ik heb een runderbouillionblokje gedaan)
- 3 el zelfgemaakt chili olie of naar smaak
- rijstnoedels of eiernoedels
- 1/4 cup gehakte korianderblaadjes (ik gebruikte lenteui en peterselie)
- Thaise basilicumblaadjes
- dunne plakjes rauwe ui
- limoen partjes

Marineren:
Doe het rundvlees met de andere marinade ingrediënten in een kom of een diepvrieszak en meng alles goed. Leg opzij voor tenminste een half uur

Bereiding:
Verhit drie eetlepels olie in een (gietijzeren) pan op hoog vuur en voeg daaraan de stukken citroengras toe en laat een minuutje meebakken. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak nog eens twee minuten

Dan kan het vlees erbij en bak het aan alle kanten bruin. Schep de tomatenpuree erbij en laat die ook een paar minuten meebakken

Voeg dan het water, het kokos water, de steranijs, de gemalen peper, chili poeder en de paprika toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat het gerecht een uur pruttelen (of langer, maar niet keihard laten koken)

Voeg dan de wortelen, het zout, de soja saus, en de chili olie toe en laat het gerecht nog eens drie kwartier pruttelen

Als je wilt gaan eten, haal dan de citroengras stengel eruit en de steranijs. Kook de noedels volgens gebruiksaanwijzing, schep in de kommen en giet er de runderstoof overheen

Garneer met korianderblaadjes, Thaise baslicum en rauwe ui

Erwtensoep

Wortel-linzen-fuetsoep
Pompoensoep
Chinese tomaat/kippensoep
Bruinebonensoep
Boston clam chowder
Saoto soep
Tom Kha soep
Finse zalmsoep
Borsjtsj/ bietensoep
Zoete aardappelsoep

Ik heb geen recept, ik google om mijn geheugen op te frissen en dan maak ik er wat van.

uiensoep
pindasoep
geroosterde paprikasoep
groentesoep
chinese tomatensoep
courgettesoep
kerriesoep
goulashsoep
mexicaanse bonensoep

Gewoon googlen en dat er in doen wat je lekker vindt. 

Soato soep
Geroosterde tomatensoep
Linzensoep
Pompoensoep
Wortel gembersoep
Zoete aardappelsoep 

papikasoep is ook heel lekker

KillerQueen schreef op 28-08-2022 om 14:14:

Oosterse rundvleessoep

25 ingredienten, het zal vast heel lekker zijn maar als ik zoveel in huis moet hebben haak ik af. 

Mijn favoriet: pompoensoep en courgettesoep. 

Ik maak graag snert (zoals het op het pak spliterwten staat maar qua vlees alleen uitgebakken spekjes en rookworst, geen karbonade enzo) en groentesoep. Mijn recept voor luie-kok-groentesoep:
2 bouillonblokjes groente
1 zak 400 gram fijne soepgroente
1 blikje soepballen
1,5 streng krulvermicelli

1,5 liter water opzetten met de bouillonblokjes erin. Zodra het kookt de groente, soepballen en fijngeknepen vermicelli erin. Aan de kook brengen. Tien minuten laten koken en je hebt soep. 

Vrijevlinder schreef op 28-08-2022 om 14:51:

[..]

25 ingredienten, het zal vast heel lekker zijn maar als ik zoveel in huis moet hebben haak ik af.

Mijn favoriet: pompoensoep en courgettesoep.

Ik heb dat wel in huis, behalve limoen en ook niet het verse citroengras. Rundvlees zit in de vriezer. Wortels standaard in de groentela. Uien heb ik ook altijd en kruiden in de vriezer of moestuin. Specerijen in de keukenkast. Zelfs kokoswater heb ik, meestal een open pak in de koelkast en anders in de voorraad.

Ik zou het ook niet doen als ik alles moest aanschaffen maar ik zou bijvoorbeeld ook niet moeilijk doen over vervangen. Limoen door citroen, gedroogd citroengras en ‘gewone’ basilicum. Hmmmm. Ik krijg er spontaan zin in 

Geroosterde puntpaprikasoep
Kerriesoep
Tomatensoep (nu zijn de tomaten heerlijk!) 
Paprika-auberginesoep
Zoete aardappelsoep

Hoe vul je de vriezer eigenlijk? Plastic bakjes, zakken, glazen bakken? Of heb je heel veel pannen die je zo in de vriezer zet? 

Monika_Geller schreef op 28-08-2022 om 15:35:

Hoe vul je de vriezer eigenlijk? Plastic bakjes, zakken, glazen bakken? Of heb je heel veel pannen die je zo in de vriezer zet?

ik probeer soep altijd in van die zip-zakjes te doen, plat leggen in de vriezer. Dan past er een heleboel in. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.