Eten Eten

Eten

Goedkope en redelijk gezonde recepten

Ik heb een aantal goedkope en redelijk gezonde recepten hier en op andere fora opgedaan in de loop der jaren maar meer zijn altijd welkom in deze tijden natuurlijk. Mag echt van alles zijn! In onze top 5 staat rijst (vaak een restant van de dag ervoor of extra bij gekookt hiervoor) met sardientjes en massala. Volgens mij is het Surinaams/Hindoestaans maar dat weet ik niet zeker, het is iig echt heel lekker vinden wij.

Mocht iemand interesse hebben kladder ik met liefde het recept neer.
Ben erg benieuwd naar jullie recepten!


spaghetti, gehakt ( mag ook weg gelaten worden) tomatensaus met rode pesto, knoflook. Rucola erover heen met kleine blokjes witte kaas 

Benieuwd naar je recept!

Kadushi

Kadushi

11-08-2022 om 02:05 Topicstarter

Die klinkt alvast lekker Ayla, die ga ik zeker proberen!
Recept rijst met sardientjes voor 2 personen ongeveer;

rijst, ui, knoflook, sardientjes in olie, maggiblokjes, zwarte peper en massala (bij de meeste supermarkten of toko)
Evt wat selderij en/of restje kool/paksoi oid.
Giet de olie van de sardientjes in een pan, bak hierin de ui, knoflook en evt groenten, voeg de bouillonblokjes en peper toe en even later de massala, ( ik gooi er best veel in, denk 2 eetlepels ofzo) dan de rijst even goed meebakken. Je kan het met van alles aanvullen wat je lekker vind en in huis hebt, wij eten er vaak zoetzure pikante komkommer bij. Bon appetietos!

Dat is een ideaal recept! Niet zozeer omdat het goedkoop is, maar vooral omdat je alle ingrediënten op voorraad kunt houden. Ik ben dol op zulke recepten, dus ik hoop dat dit topic flink volgeschreven wordt

pasta met tonijn uit blik, stukjes komkommer,tomaat( zongedroogd  of gewoon) rode ui,zoete chilisaus en rucola.
Pasta koken, blikje tonijn er meteen bij, scheut chilisaus naar smaak en dan de groenten erover.
Heerlijk met dit weer,dus ik denk dat ik weet wat ik vanavond eet😅

Edit: 

Soms snij ik een courgette heel fijn en eet die erdoor ipv rucola. Courgette heb ik altijd wel in huis.

Tagliatelle met spinazie a la crème en gehakt. Gehakt flink kruiden met ras el hanout. Pasta na koken mengen met gehakt en spinazie. Eroverheen fijngesneden tomaatjes en geroosterde amandelsnippers strooien. 

Ook een favoriet: pasta pesto met broccoli (van Lekker en Simpel). Pasta koken, uitje fruiten, kipfilet in blokjes kruiden met kipkruiden, broccoli kort koken. In de pan van de ui en kipfilet een bekertje crème fraiche en half potje groene pesto toevoegen. Daarna de pasta erdoor roeren, als laatste de broccoli. Eroverheen een flinke hand rucola en eventueel tomaatjes. 

met overgebleven rijst kan je echt alle kanten op!

Indiase nasi:
Uien in grove stukken snijden, aanfruiten in een pan, komijnzaad erbij, even laten bakken,  wortels in hele kleine stukjes en doperwten erbij, als wortels wat zachter geworden zijn doe je overgebleven rijst in de pan. Een beetje zout erbij, even kort op het vuur houden en klaar

Je kan hier ook andere groenten aan toevoegen. 

Surinaamse nasi:
Uien in kleine stukjes aanfruiten, doperwten, paprika en maïs erbij, rijst erbij, maggiblokjrs  en ketjap en zwarte peper. Ook lekker om af en toe roerbak ei(helemaal drooggebakken) er doorheen te mengen

Kikkererwten:
In een pan Uien aanfruiten, ketchup, zout en madam jeannette peper, Kikkererwten erin. Ik vind dat echt heerlijk! Klinkt waarschijnlijk heel goedkoop, maar op de een of andere manier vindt iedereen in mijn schoonfamilie dit ook erg lekker 

Blok feta in een ovenschaal met kleine tomaatjes, olijven en kappertjes. Scheutje olijfolie en peper erover en even grillen in de oven (of airfryer)
Pasta erbij koken en klaar is Kees. 
Evt aanvullen met paprika, courgette of rucola. 

Braadworst bakken, ui en knoflook erbij, blik tomatenblokjes erbij, paprika fijn snijden, toevoegen samen met een bouillonblokje. Dan een blik linzen erbij en even doorkoken. 

Risotto met spinazie á la crème. Budgetvriendelijke, gezond én kan uit voorraad gemaakt worden:

Voor 2 personen:

150 - 180 gram risottorijst (ongekookt) 
1 liter bouillon (kies voor groente om 'm vega te houden) 
750 gram spinazie á la crème (diepvries) 
2 uitjes (ik doe vaak rood en geel) 
2 knoflooktenen
Olijfolie
Optioneel: 75 gram geraspte pecorino kaas
Optioneel: klontje boter


  1. Snijd de ui in kleine blokjes en leg alvast de knoflookpers klaar. Tip: Zet ondertussen alvast de waterkoker met water aan
  2. Fruit in een vrij diepe koekenpan de uitjes in wat olijfolie
  3. Voeg daarna de risottorijst en knoflook toe en bak deze lichtjes aan (goudgeel bruin niet krokantbruin) 
  4. Ondertussen maak je de bouillon klaar en voeg hieraan de spinazie á la crème toe zodat deze alvast wat smelt
  5. Hierna voeg je 2-3 soeplepels per keer bouillon aan de pan risotto. Blijf continu roeren en check na 20, 25 en 30 minuten of de gewenste consistentie is bereikt. Blijf bouillon toevoegen om de rijst zachter te maken
  6. Optioneel: roer met het gas uit wat geraspte kaas en boter door het gerecht heen en laat het rustig smelten
  7. Strooi eventueel nog wat geraspte kaas en peper en serveer

Mis je een bite? Voeg dan nog wat stukjes walnoten toe bij het serveren. 

Ayla schreef op 11-08-2022 om 01:48:

spaghetti, gehakt ( mag ook weg gelaten worden) tomatensaus met rode pesto, knoflook. Rucola erover heen met kleine blokjes witte kaas

Benieuwd naar je recept!

Ook handig dat dat in één pan zou kunnen. Voor bijv op de camping. 

couscous salade vind ik altijd makkelijk. De couscous mengen met kruiden zoals ras el hanout. Laten wellen. En daar kun je dus van alles doorheen doen daarna. Kleine stukjes courgette, paprika, tomaat, feta, rozijnen, net wat op moet en je lekker vindt. 

Een makkelijke soep, ooit van hier of van VF geplukt: 
Chorizo in stukjes gesneden in een grote pan aanbakken, daar in blokjes gesneden courgette aan toevoegen. Blik gepelde tomaten erbij, bouillonblokje erbij, blik van de tomaten vullen met water en dat ook erbij. Blik linzen laten uitlekken en dat erbij, goed doorwarmen. Lekker met stokbrood. 
Ik vind het trouwens eerder een soep voor koudere dagen, dus ik zou hem nu niet zo snel maken, maar over een paar weken wel weer. Het enige aan "vers" is de courgette, de rest kan uit de voorraadkast. 

Hier eten we regelmatig Mexicaanse ovenschotel:

gehakt rullen, mexicaanse kruiden erbij, bonenmix/mais/groenten, net wat je in huis hebt. Extra pot kidneybonen erbij, 2 blikken tomatenblokjes, lekker laten pruttelen. 

In een ovenschaal mikken, daar nachochips overheen, geraspte kaas en 20 minuten in de oven. Smullen!

Vegetarische bonenschotel, kan ik vaak dagen van eten: 

2 of 3 paprika's 
Ui/knoflook 
Courgette 
Tomatenblokjes
Tomatenpurree 
Bonen: Kan echt van alles zijn, meestal doe ik kikkererwten en kidney/bruine bonen. 

Alles een voor 1 in de pan met wat kruiden erbij. Ik ga vaak voor oregano, peper en kurkuma. Daarna even 10 minuten laten pruttelen. Kan met rijst erbij, maar ik heb vaak meer dan genoeg aan zonder rijst. 

Ook heel lekker: 

Bloemkoolrijst, courgette, kidneybonen, rode ui en kerrie. Allemaal bij elkaar in de wok. Klinkt als een gekke combi, maar vind ik echt heel lekker en makkelijk/goedkoop. Voor nog geen 6 euro kan ik hier 2 dagen van eten. Als je het nog vullender wilt maken, kan er een gekookt eitje bij of stuk vlees/vis/vega. 

Sowieso alles met peulvruchten! Bijvoorbeeld kikkererwten en linzen, harira maak ik vandaag. Gezond en niet duur, zeker niet als je de peulvruchten zelf voorweekt, dus ongekookt koopt. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.