Digital Digital

Digital

Foto's op de socials hoe maak je die?

Laatst had ik een leuk gesprek met mijn ouders over de mogelijkheden van nu, een tijd waarin je meteen via WhatsApp kunt laten waar je mee bezig bent. Een berichtje aan de kinderen dat je veilig bent aangekomen op je vakantieadres gaat vergezeld van een foto met een koel biertje in de hand op een terras. Om je zus aan de andere kant van het land gelukkig nieuwjaar te wensen stuur je een berichtje waar je een foto bij doet van jou en je vrouw die klinken met een glaasje bubbels.
Vooral mijn vader doet dan echt zijn best om een foto te maken met stijl. De foto op het terras probeert hij te maken zonder de dikke rokende man die naast hem zat in beeld. Als het niet lukt bij het maken van de foto knipt hij de roker eraf voordat hij de foto verstuurt.
Zelf doe ik ook mijn best om storende elementen van foto's af te laten. Mijn kerstgroet afgelopen kerst bevatte een foto van een zelfgemaakt kerststuk. Als ik dan dat kerststuk fotografeer staat dat stuk op tafel en haal ik het setje onderzetters even uit beeld en ook het hoekje van de krant wordt uit beeld geschoven. Op het hobbyforum laat ik mijn werkstukken zien liggend op tafel, ook zonder storende dingen in beeld. Op een vorig hobbyforum waar ik foto's plaatste van mijn (al dan niet gelukte) zelfgebakken brood had ik een eigen stijl ontwikkeld. Elk brood bracht ik in beeld liggend op een plank met een broodmes ervoor en dezelfde theedoek eromheen. Een snapshot van een leuke situatie met de kinderen gaat nog weleens zo online, omdat je dat niet tig keer over kunt doen voor het perfecte plaatje.
Soms krijg ik weleens foto's van anderen waarbij ik denk: Je hebt tijd genomen om dit plaatje in elkaar te zetten (kan me niet voorstellen dat je iedere dag met kaarsjes naast je koffie en appeltaart zit) waarom heb je niet even de bobbels uit het tafelkleed getrokken met je hand en heb je het verfrommelde en gebruikte servet even uit beeld gehaald?

Nu de foto's zo makkelijk te maken en te delen zijn hoeven echt niet alle plaatjes een potentiele prijswinnaar te zijn maar een beetje opletten op storende factoren in beeld kan toch wel?

Wat doe jij? Je kunt 3 keuzes maken en ik zou het ook leuk vinden als je wat uitleg geeft over het waarom van je keuzes.

Peiling

De foto's voor de socials een beetje stylen?

Maximaal 3 antwoorden.

42 stemmen
5%
19%
33%
12%
10%
2%
19%

Ik dacht eerst 'nee'. Maar ook voor een plek waar ik mijn hobby laat zien, zorg ik voor een rustige foto van het item. En heel soms dat ik hem een beetje style door er artistiek dingen omheen te leggen. Kwast, pen, frutsels in de juiste kleur. Dat was ik even vergeten.
Maar verder eigenlijk niet. Als ik een foto maak, dan probeer ik een leuke foto te maken, maar het hoeft niet perfect.

Ik heb "ja als het nodig is" gestemd.

Bij foto's van hobby projecten zorg ik er wel voor dat de tafel leeg is of probeer ik een leuk plekje te zoeken. In het verleden niet altijd gedaan en dat vind ik nu wel jammer als ik die foto's terug kijk. 

Bij foto's van kind die ik naar opa en oma stuur is het soms wel wat rommelig, maar ook dan proberen ik het zo te doen dat er niet te veel op de foto staat. Het ligt dan ook een beetje aan de situatie. Soms heb je geen tijd omdat anders heg moment voorbij is.

soms wel, soms niet. Als ik bijvoorbeeld voor mijn LC insta account foto's maak, wil ik de werkelijkheid laten zien. Dan dus vaak niet.

Soms wil ik bewust een mooie foto maken en dan dus wel. Waarna ik op die mooie geplaatste outfit foto vervolgens opeens een sok op de hoek van mijn kast zie liggen. Daar moet ik dan eigenlijk vooral om lachen.

Mijn gewone insta account is dan dus ook een echte mix van foto's waarop ik mijn best heb gedaan en snapshots van mijn leven. Waardoor het wel echt laat zien wie ik ben, want beiden passen bij me.

Bakblik

Bakblik

25-01-2024 om 10:23 Topicstarter

Leuk om te lezen dat jullie toch ook wel nadenken over hoe de foto eruit moet komen te zien. Foto's van hobbyprojecten een beetje stylen en soms juist niet, omdat dat de werkelijkheid beter weergeeft zoals Lollypopje zegt. Ik was pas echt verbaasd over de rommelige foto die ik van iemand kreeg die ik een recept van appeltaart had gegeven. Er was duidelijk een plaatje gemaakt, kopje koffie, kaarsje aan, punt taart op een schoteltje waar al een hap af was en dan zo'n frommelig papieren servet op een hobbelig tafelkleed in een niet matchende kleur. Waarom haal je de storende elementen dan niet weg? Tafelkleed glad trekken en servetje weghalen was genoeg geweest voor een strak plaatje. Dan ga ik echt niet teuten over scherptediepte en verkeerde hoek. Zo goed kan ik ook niet fotograferen, die termen hoor ik dan als man "Het perfecte plaatje" kijkt.

Waarschijnlijk vond zij dat rommelige servet en die mismatchende tafelkleed gewoon prima. Er valt altijd wel iets af te dingen op een foto. Perfectie is gewoon niet nodig lijkt mij.

Bakblik

Bakblik

25-01-2024 om 10:52 Topicstarter

Zusterclivia schreef op 25-01-2024 om 10:44:

Waarschijnlijk vond zij dat rommelige servet en die mismatchende tafelkleed gewoon prima. Er valt altijd wel iets af te dingen op een foto. Perfectie is gewoon niet nodig lijkt mij.

Nee perfectie is niet nodig maar als je dan zo je best doet om een sfeerplaatje te creëren maak het dan af! Ze had zelfs nog een kaarsje aangestoken om sfeer te laten zien, kan me niet voorstellen dat je iedere zaterdagochtend zo je koffie drinkt, tussen het kind uit de voetbal halen en andere kind naar zwemles brengen.

Leuke draad. Ik zie nog wel eens foto's van mensen aan een gezellig dinertje. Heel leuk, maar dan zie ik ook vaak lege borden. Haal die weg denk ik dan of maak een foto als je begint met eten.

Soms, ligt een beetje aan de reden waarom ik een foto maak/meestuur.

Bij hobby projecten, items voor verkoop, digitale wensen ect. zorg ik idd dat er geen storende elementen op de foto staan. Ik maak de foto ook gerust een aantal keer (indien mogelijk).

Maar een vakantiekiekje om te zeggen dat ik er ben, niet echt. Die dikke sigaar vermijd ik (al was het maar voor de lucht), maar ik ga echt geen tig foto's maken voor het perfecte plaatje. Ook als ik een item wil doorschuiven naar vrienden maak ik geen perfecte foto's, het gaat dan om een overzicht wat het voorwerp is.

Ik ben niet zo van het foto's maken. Meestal gaat het om foto's van de kinderen, dus dan is het vaak 1 kans en moet je het er maar mee doen...

Bakblik schreef op 25-01-2024 om 10:52:

[..]

Nee perfectie is niet nodig maar als je dan zo je best doet om een sfeerplaatje te creëren maak het dan af! Ze had zelfs nog een kaarsje aangestoken om sfeer te laten zien, kan me niet voorstellen dat je iedere zaterdagochtend zo je koffie drinkt, tussen het kind uit de voetbal halen en andere kind naar zwemles brengen.

Dat is perfectie nastreven, want alle details moeten kloppen. 

Bakblik

Bakblik

25-01-2024 om 12:41 Topicstarter

Zusterclivia schreef op 25-01-2024 om 12:15:

[..]

Dat is perfectie nastreven, want alle details moeten kloppen.

Ik snap dat gewoon niet.  Als je een snapshot stuurt van je koffie met taart en het helemaal niet opleukt vind ik dat ook oké.  Als je dan zo je best doet om het op een speciale manier in beeld te brengen haal dan die verkreukelde servet in een rare kleur eruit.

Bakblik schreef op 25-01-2024 om 12:41:

[..]

Ik snap dat gewoon niet. Als je een snapshot stuurt van je koffie met taart en het helemaal niet opleukt vind ik dat ook oké. Als je dan zo je best doet om het op een speciale manier in beeld te brengen haal dan die verkreukelde servet in een rare kleur eruit.

Dus het voor jou dus of perfect (naar jouw smaak) of niet. Misschien was dit voor de verstuurder perfect genoeg. Misschien was het een gebbetje, dus dat het ironisch bedoeld was.

Oh ja, bij foto's van mensen let ik ook altijd op dat er geen lantarenpalen uit hoofden komen, of er een struik uit je oor groeit. Ook let ik er op dat iemand er helemaal op staat en snij ik ze niet af bij de enkels. Horizon recht.
Echt er zijn zo veel mensen die dat niet kunnen, stoort me enorm. Bij de fotoclub waar ik ooit bij zat zeiden we ook altijd, mooie foto, maar het water loopt er af (lees de horizon is scheef). Zeker met software waarbij je een raster over je foto hebt kun je dat gewoon recht houden. Op je mobiel kun je ook gewoon het raster aanzetten.

Ik ben ook niet zo'n fotograaf, ik zorg wel dat er geen dingen opstaan die ik makkelijk kan verwijderen. Maar dingen als een lantaarnpaal zie ik vaak pas als ik de foto later terug kijk. Heel suf. 

Ies

Ies

25-01-2024 om 21:58

Oh, het is (ook?) een kwestie van smaak, denk ik. 
Persoonlijk hou ik helemaal niet van gelikt/ perfect gestyled etc. Leve de imperfectie!
Klinkt wel leuk juist: kaarsje erbij en dan een verkreukeld servet. Net echt! 

Neuh daar let ik nou nooit op. Wel dat iets of iemand er helemaal opstaat, maar verder. 
Vind t vaak zo overdreven en gestyled overkomen. Zo eet je normaal je brood toch ook niet? 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.