Digital Digital

Digital

ChatGPT voor je sinterklaasgedicht en andere zaken

ik dacht dat ik ergens voorbij had zien komen dat mensen wisselende ervaringen hadden bij het gebruik van ChatGPT voor Sinterklaasgedichten. Ik schrijf zelf altijd vrij makkelijk een gedicht, maar er zijn ook mensen die er veel moeite mee hebben. 
Misschien kan dit je inspireren! Ze zeggen zelf ook; dit kan een basis leggen, met andere woorden, misschien moet je zelf nog wat sleutelen. 
Check dit, het is vrij eenvoudig:
https://nodefy.nl/rijmpiet/

eerder deze week werd ik zelf erg blij van ChatGPT toen die een automatische transcriptie van een YouTube video leesbaar maakte. Hebben jullie nog leuke toepassingen? Ik ben altijd nieuwsgierig!

(het is niet mijn bedoeling om een debat over AI te starten, ik weet dat er ingewikkelde kanten aan zitten. Wil je dat wel? Open daar gerust zelf een topic over, misschien kom ik wel even langs 😃)


Ik denk dat men nu niet meer het geduld zal hebben om het automatisch gegenereerde sinterklaasgedicht helemaal door te gaan lezen, laat staan hardop zoals vroeger.

De AI chatbot is een taalkundig wondertje, maar liever lees ik gekluns als het maar echt is. Dan voel ik duidelijker dat men toch even erop heeft zitten zweten.

Een add-on om de inhoud van video's in tekst te vertellen heb ik al een tijd geleden geïnstalleerd (ik dacht dat dit door Youtube zelf werd gedaan zodat je op inhoud kan zoeken), maar in de praktijk nog niet gebruikt. Ik heb weleens gekeken naar het transcript van een video van Lubach, maar dat boeide niet echt. De situatie heeft zich nog niet voorgedaan dat ik per se moest weten wat de inhoud van een video was.

Ik zie de chatbot niet op een negatieve manier, maar een bijverschijnsel is wel dat ik er wantrouwiger van word. De lat wordt voor iedereen hoger gelegd en verder blijft alles hetzelfde. Je moet weer met meer mogelijkheden rekening gaan houden. Met een paar voordelen soms maar ook veel nadelen.

Ik gebruik chatgpt veel op het werk voor het schrijven van e-mails, ordenen van notities, voor het maken van een structuur van een document. Ik gebruik nu ook steeds vaker Bing chat, die werkt tegenwoordig ook via chatgpt maar heeft ook Dall-e geïntegreerd. Ik maak zo regelmatig afbeeldingen. Voor een sinterklaasgedicht vind ik het juist leuker als het zelf is geschreven. Dan zijn het maar kromme zinnen en is het maar wat korter.

Ik ben dol op ChatGPT, maar schrijf nóg liever mijn gedichten zelf.
Rijmwoordenboek.nl erbij en gaan met die banaan 

Chat gpt is echt heel slecht in Sinterklaas gedichten maken. Heb je het zelf al geprobeerd? Veel zinnen die nergens op slaan of zelfs die niet eens rijmen. Ik ben normaal heel enthousiast over chat gpt, maar over zijn rijmskills absoluut niet. 


Edit: ik dacht dat je reclame maakte, maar zie nu dat het een link is naar een tip site. Ik ga hem nog even lezen om te kijken of ik daarmee betere gedichten krijg.

Edit2: nah, weinig wat ik niet al had gedaan.

Doemijdieglazenbol

Doemijdieglazenbol

29-11-2023 om 10:03 Topicstarter

PhilDunphy schreef op 29-11-2023 om 09:58:

Ik dacht eigenlijk dat je reclame maakte voor je eigen site, maar zie nu dat je al langer lid bent. Maar je linkt naar een andere site dan chat gpt.

Dat gezegd hebbende, chat gpt is echt heel slecht in Sinterklaas gedichten maken. Heb je het zelf al geprobeerd? Veel zinnen die nergens op slaan of zelfs die niet eens rijmen. Ik ben normaal heel enthousiast over chat gpt, maar over zijn rijmskills absoluut niet.

O nee hoor, ik ken die club niet. Ze hebben een heel simpele how to opgezet, en ik dacht op dit forum ergens gelezen te hebben dat iemand het had geprobeerd met ChatGPT, maar daar niet uitkwam. Kon dat niet terug vinden (dus misschien was het elders), dus dacht; ik open een topic, misschien leer ik zelf ook nog wat.


ik schrijf verder mijn sinterklaasgedichten zelf, dat gaat me vrij makkelijk af, dus heb het nog niet geprobeerd. 

Maar een beetje spelen met dit soort toepassingen en mezelf trainen om beter te promoten vind ik wel interessant. Heb al de gekste dingen voorbij zien komen. Die niet bestaan en feitelijk onjuist zijn, je moet er altijd met je hoofd bij zijn.  ik kan er wel om lachen.

Doemijdieglazenbol schreef op 29-11-2023 om 10:03:

[..]

O nee hoor, ik ken die club niet. Ze hebben een heel simpele how to opgezet, en ik dacht op dit forum ergens gelezen te hebben dat iemand het had geprobeerd met ChatGPT, maar daar niet uitkwam. Kon dat niet terug vinden (dus misschien was het elders), dus dacht; ik open een topic, misschien leer ik zelf ook nog wat.


Ja sorry ik zag het later. Heb mijn post al aangepast.

Mijn dochter heeft het geprobeerd. Iets met toneel, voelbal en ... Daar kwam echt hele rare poëzie uit. Leek in de verste verte niet op een groep 8 Sinterklaas gedicht 🤣
Samen even gaan zitten en binnen een kwartier had ze 10 regels gedicht met een klein beetje hulp. 
Het was leuk en ze is reuze trots! Daar kan geen chat gpt tegenop!

Doemijdieglazenbol

Doemijdieglazenbol

29-11-2023 om 11:04 Topicstarter

Ik vond het qua drama trouwens wel meevallen, er zit wat dichterlijke vrijheid in, die ik kan aanpassen en een verkeerd begrepen woord, waar hij wel leuk mee aan de haal gaat:

Lieve Yvonne, zit je klaar bij de haard,
Op Sinterklaasavond, met verwachting, wat gaart?
Gevulde speculaas, jouw zoete favoriet,
Sint brengt lekkers mee, zeker weten, dit smaakt niet.

Met stoomboot en Pieten, een vrolijke troep,
Dansend op het dek, een feest op de stoep.
Speculaas in overvloed, een schat voor jouw mond,
Maar wees gewaarschuwd, straks zit je vastgeplakt aan de grond!

Jij, Yvonne, slaapt veel, zo gaat het gerucht,
In dromenland zweef je, heel zachtjes, heel zucht.
Maar weet dat Sint hoopt dat je wakker bent hier,
Om te genieten van cadeaus, groot en klein, plezier, plezier!

In je vrije tijd, zo wordt gefluisterd in het rond,
Ben je in de tuin, waar bloemen bloeien, gezond.
Misschien droom je van krabbeltjes in de aarde,
Waar de speculaasbloem groeit, een lekkernij van waarde.

En wat zijn dat, Yvonne, die krabbeltjes daar?
Schrijf je geheime boodschappen, maak je tekeningen klaar?
Sint hoopt dat deze krabbels zijn voor hem bedoeld,
Met een lach op zijn gezicht, zoet als speculaas, geweldig, verkoeld.

Maar pas op, Yvonne, met jouw ondeugende kant,
Sint hoorde geruchten, is het waar, is het stand?
Scheten laten, een ondeugend geluid,
Maar op Sinterklaasavond, vinden we dat vast wel luid!

Dus hier is het gedicht, met een knipoog en een lach,
Sinterklaasgroeten, speculaas en gezelligheid, dag na dag!Het is prachtige poëzie, maar toch heel anders dan een zelf geploeterd gedicht.

Ik had er laatst eentje laten genereren voor iemands schoonmoeder. Ik had aangegeven hoe haar gezin heet, dat ze houdt van vakantie, lezen en klaverjassen. Ze drinkt graag koffie. En dat ze een kaartenhouder cadeau kreeg.
Rijmschema AABB. En met een knipoog naar ** over hoe geweldig zij is.
Bijna alle alinea's rijmen slecht.

Lieve schoonmoeder, Sint is weer hier,
Met een cadeau waarvan je geniet, keer op keer.
Voor **, ** en jou, een kaartenhouder klaar,
Voor het klaverjassen, het spel, het plezier.

In het boek van het leven lees je je eigen blad,
Met avonturen op vakantie, altijd wel wat.
Dus hier een houder, voor kaarten in stijl,
Voor dat klaverjasgeluk, telkens opnieuw een verschil.

**, oh wat een geweldige vrouw,
Die altijd zorgt voor een glimlach en gemoedelijke vrouw.
Ze maakt het leven samen compleet,
Met koffie en gezelligheid, een combinatie zo zoet.

Dus geniet van de kaarten, het lezen, de lach,
En van **'s charme, elke dag opnieuw, met gemak.
Sint wenst je plezier, gezelligheid en geluk,
Met koffie in de hand, proost op een warme klank en tuk!

Doemijdieglazenbol

Doemijdieglazenbol

29-11-2023 om 11:16 Topicstarter

Evaluna schreef op 29-11-2023 om 11:08:

Het is prachtige poëzie, maar toch heel anders dan een zelf geploeterd gedicht.

Absoluut! Maar niet iedereen kan dat. Ik ben bijvoorbeeld heel slecht in surprises maken. Dus heb ook wel eens een dealtje gemaakt met iemand die dat heel leuk vond (allebei een andere viering), ik hielp haar met het gedicht, zij mij met de surprise. Zij heeft Nederlands als tweede taal en dan is rijmende humor best ingewikkeld. 

Ik vind het een leuke tip, thanks! Ik heb wat dingen ingevuld en de gedichten die eruit rolden zijn met wat aanpassingen best bruikbaar.
Ik haal overal een paar zinnen uit, die redigeer ik, dan zet ik ze in de goede volgorde en voilá. Lekker makkelijk dit. 😁

Doemijdieglazenbol

Doemijdieglazenbol

29-11-2023 om 15:20 Topicstarter

PhilDunphy schreef op 29-11-2023 om 11:14:

Ik had er laatst eentje laten genereren voor iemands schoonmoeder. Ik had aangegeven hoe haar gezin heet, dat ze houdt van vakantie, lezen en klaverjassen. Ze drinkt graag koffie. En dat ze een kaartenhouder cadeau kreeg.
Rijmschema AABB. En met een knipoog naar ** over hoe geweldig zij is.
Bijna alle alinea's rijmen slecht.Wow inderdaad! Tenenkrommend! Wat een groot verschil met wat ik kreeg. Best gek. Ik geef ChatGPT ook wel eens op zijn kop. Hier zou ik zeggen; dit rijmt niet en het ritme klopt ook niet en je zinnen slaan nergens op. Kun je een nieuwe poging doen en daarop letten? (Zelfs tegen een computer blijf ik kennelijk nog soort van beleefd 🤣)


en soms helpt het om wat voorbeelden te voeren. 

Doemijdieglazenbol schreef op 29-11-2023 om 15:20:

[..]Wow inderdaad! Tenenkrommend! Wat een groot verschil met wat ik kreeg. Best gek. Ik geef ChatGPT ook wel eens op zijn kop. Hier zou ik zeggen; dit rijmt niet en het ritme klopt ook niet en je zinnen slaan nergens op. Kun je een nieuwe poging doen en daarop letten? (Zelfs tegen een computer blijf ik kennelijk nog soort van beleefd 🤣)


en soms helpt het om wat voorbeelden te voeren.

Dit was al de 'verbeterde versie'
Ik heb later ook de minder formele versie en de straattaal versie gevraagd. Dat was dan wel weer grappig. Maar het blijft gek dat Chat GPT niet kan rijmen.
Laatst gevraagd wat er rijmt op waarderen. Zijn antwoord:

Enkele woorden die rijmen op "waarderen" zijn:

 • Vergaren
 • Bedaren
 • Verklaren
 • Bederven
 • Bedaren
 • SjacherenTja, dan snap ik dat die Sinterklaasgedichten er zo beroerd uitrollen.
Ik snap het overigens niet, want de vraagstelling is super makkelijk en kan zo van rijmwoordenboek (of soortgelijk) worden gekopieerd. Juist in dit soort dingen zou ik verwachten dat Chat GPT goed is.


PhilDunphy schreef op 29-11-2023 om 16:18:

[..]

Dit was al de 'verbeterde versie'
Ik heb later ook de minder formele versie en de straattaal versie gevraagd. Dat was dan wel weer grappig. Maar het blijft gek dat Chat GPT niet kan rijmen.
Laatst gevraagd wat er rijmt op waarderen. Zijn antwoord:

Enkele woorden die rijmen op "waarderen" zijn:

 • Vergaren
 • Bedaren
 • Verklaren
 • Bederven
 • Bedaren
 • SjacherenTja, dan snap ik dat die Sinterklaasgedichten er zo beroerd uitrollen.
Ik snap het overigens niet, want de vraagstelling is super makkelijk en kan zo van rijmwoordenboek (of soortgelijk) worden gekopieerd. Juist in dit soort dingen zou ik verwachten dat Chat GPT goed is.


Ja ik vind dat ook wonderlijk.

Ik probeerde er laatst eentje te maken voor een 15 jarig meisje dat van Make-up houd. Ik weet niet precies meer wat de zinnen waren maar er stond in ieder geval in “want jij bent een echte vent” 😂

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.