Tips voor oosterse sferen in eigen huis

8 februari 2023

Tips voor oosterse sferen in eigen huis

Tijdens deze koude wintermaanden is het fijn om de warmte op te kunnen zoeken. Met kaarsjes, planten of sierkussens maak je deze winter van elke huiskamer een gezellige en warme plek. Inrichting geïnspireerd op oosterse culturen maakt van je huis een warm thuis waar je tot rust kan komen na een dag hard werken. Niet gek dus dat oosterse stijlen populair zijn onder Nederlanders. Je hoeft niet je hele inrichting om te gooien om oosterse sferen in huis te halen. Welke kleine stapjes kan je zetten om je huis in oosterse sferen te hullen?

Oosterse lampen

Het belangrijkste voor een kamer is de verlichting. Oosterse lampen kunnen je huiskamer op een andere manier verlichten dan de lampen die wij in Nederland gewend zijn. Door alle patronen en vormen van de lampen krijgt je huis opeens een heel andere sfeer. Marokkaanse lampen hebben bijvoorbeeld allerlei gaten waardoor het licht anders je kamer binnenvalt. Maar er zijn nog meer verschillende lampsoorten naast de Marokkaanse stijl. Bij Merel in Wonderland interieur webshop in oosterse sfeer kan je allerlei stijlen ontdekken. Er zijn oosterse lampen in verschillende kleuren, maar ook in verschillende materialen. Zo kan een lamp van stof het licht anders doorlaten dan een lamp van harder materiaal.

Planten

Wil je niet direct je hele inrichting vervangen en ben je op zoek naar een kleinere stap? Met een paar tropische planten kan je al een oosterse sfeer in huis halen. Palmbomen zijn natuurlijk typische oosterse planten, maar deze kunnen soms te groot en onhandig zijn voor in huiskamer. Er bestaan ook kleine palmsoorten die niet uitgroeien tot grote planten. Het leuke van planten is dat ze niet alleen sfeer in huis brengen, maar ook dat ze de lucht om zich heen zuiveren. Met planten komt er meer leven in huis en het is dus nog gezond ook!

Kleden en tapijten

Iedereen is vast wel bekend met de klassieke Perzische tapijten. Overal ter wereld zijn deze tapijten populair. De traditie van deze stijl komt oorspronkelijk uit het deel van de wereld dat nu Iran is. De keuze uit patronen en kleurencombinaties is groot en voor elk huis is er wel het ideale tapijt te vinden. Er bestaan nog veel meer verschillende stijlen van tapijten uit oosterse culturen. Als je een kleiner budget hebt zijn jute kleden een mooi alternatief voor het Perzische tapijt. Jute kleden komen in veel verschillende oosterse culturen voor, waaronder in India.

Accessoires uit het Oosten

Een materiaal waar veel mee wordt gewerkt in oosterse landen is bamboe. Een accessoire gemaakt van bamboe geeft dan ook meteen een oosterse sfeer en heeft een andere uitstraling dan bijvoorbeeld eikenhout. Verder zijn de verschillen tussen oosterse stijlen groot en zijn er veel verschillende soorten accessoires. Turkse dienbladen voor thee geven een andere sfeer dan traditionele Chinese dienbladen. Het is persoonlijk wat je aantrekt en welke oosterse sfeer jij in huis wilt halen. Met accessoires kan je hier keuzes in maken. Wat zijn jouw favoriete oosterse accessoires?