Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Werken als hulp in de huishouding

Sinds een aantal maanden werk ik als hulp in de huishouding. Hiervoor in de verpleging en activiteiten begeleiding gewerkt, maar na een burn out weer rustig op deze manier gestart.
Lieve mensen waar ik kom, alles is aan te fietsen, dus wat dat betreft allemaal prima.
Waarom wel onzeker over ben is dat ik regelmatig zo snel klaar ben. Ga ik er gewoon even hup doorheen dan hou ik veel te veel tijd over. 
Bij sommige mensen boen ik nu dus iedere week heel mindfull alle regels van de badkamer of haal ik zomaar voor de vorm de stofzuiger over alle stoelen. 
Ramen zemen vult de tijd ook lekker op. Maar dat kan de bedoeling toch niet zijn????
Veel mensen kunnen nog best wat en vinden niet nodig dat ik hun keukenkastjes/ koelkast regelmatig schoonmaak.
Alle meubels van de muur halen voor het stofzuigen doe ik dan weer niet iedere week.
Laatst riep een collegaatje dat ze echt nooit eerder weggaat, toen durfde ik het al helemaal niet meer aan te kaarten 🙈 ze is wel een kletskous, maar toch...
Iemand ervaring hiermee?


Mijn moeder heeft een hulp en die heeft een map waarin staat welke dingen er periodiek gedaan moeten worden. Zou dat jou helpen misschien?
Niet dat ze zich daaraan strikt houden. Zo mag ze bijvoorbeeld niet buiten de ramen lappen, en deed ze dat wel totdat mijn moeder de glazenwasser had geregeld. Sinds mijn moeder zelf minder kon wegens nieuwe heup en knie, heeft ze er meer tijd bijgekregen. Zodat ze elke week naast de standaard dingen, wat extra kunnen doen.
Zoals de grote kledingkast helemaal. De hulp haalt hem leeg, mijn moeder zoekt dan alles uit op het bed zittend en de hulp sopt hem in, uit, achter, bovenop en legt alles weer terug op aangeven van mijn moeder. 
Ook favoriet is een paar planken in de grote voorraadkast van mijn moeder. Alles eraf, nakijken door mijn moeder, hulp sopt en zet terug. Of een paar keukenkasten. Of de tuinberging, wat officieel ‘niet mag’ maar dat doen ze ook samen. 

Doe je ook al de plinten, deurposten en de bovenkant voor deuren en hoge meubels?

Hoeveel uur heb je,
En kom je elke week.

zal nog is even mee terug denken toen ik in de huishouding zat, 15,5 en dat 7 jaar lang bij 2 thuiszorginstellingen, waarvan 3 uur per week naar aflopende uren had, dus ook wel de 1,5 uur.
Werkte ook met een map, maar daar hielden we ons niet aan.
Veel van de cliënten die ik had vonden een praatje maken belangrijker.

Evaluna

Evaluna

18-08-2023 om 18:50 Topicstarter

Ik zou die map nog eens door kunnen nemen, had dat een poosje geleden ook al gedaan en de wekelijkse dingen die vink ik wel af in ieder geval.
Voorraadkasten zou nog kunnen. 
Deurposten doe ik (juist die zijn zo viezig). Hoge kasten ook af en toe, plinten ook af en toe.
Maar dan nog.
Bedenk me ook dat ik begonnen ben bij een aantal cliënten waar de hulp ook nieuw is, denk dat hun er ook nog een beetje aan moeten wennen de zelfstandigheid over te moeten dragen.
Of er wordt voor 3 uur toegezegd inclusief was enzo, maar mevrouw doet dat allemaal al snel weer zelf.
Of 2,5 uur op een heel keurige senioren woning waar mevrouw alles nog zelf afstoft. Het is al blinkend als ik binnen kom bij wijze van spreken.
Maargoed, plinten , dat is af en toe dan toch? Eens per maand ofzo?

Pfff ik doe thuis altijd maar wat, meestal niet zoveel want er zijn zoveel leukere dingen 🤣
(Misschien zit daar de clou wel)

Ik heb het lang bij de mensen thuis gedaan. Bij de een ben je sneller klaar dan de ander.
Het kan ook zijn dat een cliënt mooi weer speelt en b.v zegt ik kan zelf nog stoffen maar dat blijkt in de praktijk niet zo. Durf dan ook door te pakken door b.v te zeggen zullen we dit samen doen? 

Als je bij een nieuw cliënt komt, dan bij de kennismaking eens vragen wat dhr of mw elke week gedaan wil hebben.
En zo pak je als je tijd over hebt, bijv een stukje vd keuken, ( koelkast schoonmaken )

En tegen welke snelheid 'vlieg' jij overal door? Het is toch niet de bedoeling dat je hijgend en puffend het huis verlaat. Doe eens op 't gemakske aan. Dan heb je geen tijd over en client is ook nog tevreden. 
Als ik mensen over huishoudelijke hulp hoor of lees, dan is het meestal dat ze tijd tekort komen.

ik wou dat ik dat kon. Of dat ik een hulp vond die dat kan en meedenkt. 
Ooit had ik iemand die dan even de vaatwasser uitpakte, m'n keuken een keer extra poetste, sowieso dat er wekelijks gedweild werd vond ik de hemel. 
Of de spelletjeskast werd uitgepakt en afgestoft. 

Heerlijk. 

Helaas werd ze ziek en heb ik geen fijne meedenkende hulp meer kunnen vinden. 

Apatura schreef op 18-08-2023 om 20:37:

ik wou dat ik dat kon. Of dat ik een hulp vond die dat kan en meedenkt.
Ooit had ik iemand die dan even de vaatwasser uitpakte, m'n keuken een keer extra poetste, sowieso dat er wekelijks gedweild werd vond ik de hemel.
Of de spelletjeskast werd uitgepakt en afgestoft.

Heerlijk.

Helaas werd ze ziek en heb ik geen fijne meedenkende hulp meer kunnen vinden.

Zo herkenbaar en vooral het “meedenkende”. Ik heb in 3 jaar tijd al zo’n 8 huishoudelijke hulpen (wel via WMO helaas) gehad, maar een cliënt wordt vaak als een soort van afstreeplijst (v werkzaamheden) gezien ipv als een hulpbehoevend individu. Gelukkig nu een hele lieve, meedenkende en goeie hulp, dus ik ben heel erg dankbaar dat ik haar heb getroffen 🙏 

Ik heb ook als thuishulp gewerkt en heb ook cliënten gehad waar ik veel sneller klaar was met alles omdat het gewoon schoon was.
Zelfs ergens moeten werken waar ook nog een particuliere hulp kwam. Toen vroeg ik me echt af wat ik daar met al mijn ervaring nog moest doen. Heb toen overplaatsing aangevraagd en gezegd dat dit meer een adres voor een beginner was. Ik vond het echt tijdverspilling. En dan kan je denken makkelijk geld verdienen maar die 2,5 uur voelden als 5.

Evaluna

Evaluna

18-08-2023 om 21:39 Topicstarter

Dank voor jullie reacties, het is ook wel herkenbaar dus. Mensen zijn wel blij met me, ook als ik inval klanten heb gebeurd het dat ze vragen of ik voor vast kan blijven.
Meestal vraag ik van tevoren wat ze willen, maak mijn standaard rondje en stel nog wat dingen voor.
Bij sommige mensen is het inderdaad tijd. Na een maand of 3 hapte een mw eindelijk op hulp bij het bed verschonen, dat is dan een vertrouwen dingetje. Daar kom ik wel in de koelkast, maar de rest van de kasten duurt nog even.
Een praatje kan, maar ik klets geen uur vol.
Maar eerlijk, van die kleine tafeltjes met planten erop, ik zuig en dweil daar dus om heen, of moet dat allemaal aan de kant?
En de badkamertegels, dat hoeft toch niet iedere week? Tegels van de wc? Alleen bij de aanraakvlakken toch?

tuurlijk tegels wekelijks!
En niet om dingen heen. 
Dat zijn juist de dingen waar ik een hulp voor wil. 
Ff rondje en voor t oog van t volk een doekje door de badkamer kan ik zelf ook wel. 
Ik heb er 2 weggestuurd voor dit, in mijn ogen, lakse gedrag. 

Badkamertegels in de hele badkamer hoefden wij echt niet elke week te doen. 
Wat betreft tafeltjes etc deed ik vaak de ene keer de kant van de zithoek aan de kant en de andere keer de andere kant van de kamer. 
Maar het was afhankelijk van wat de cliënt wilde.
Zelfde met plankjes vol snuisterijen.

Ik heb een schat van een hulp. Zij komt om de week drie uurtjes en houdt meestal ook wel wat tijd over. Als ik iets tegenkom dan schrijf ik dat op. Vorige week een boel krummeltjes in de ovenla en dan pakt zij dat mee. 

badkamer tegels elke week de plekken waar gedochst word en rond de w.c nam ik ook ruim. En om de week alles. Maar dat hangt ook van de tijd af. 
Dingen verplaatsen met stofzuigen hangt van de cliënt af bij sommige is dat elke week nodig bij andere niet. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.