Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Werk gerelateerde presentjes

Bij ons heeft 1.5 jaar een inhuurkract als teammanager gewerkt. Over een paar maanden komt er een vaste.
Als zijn opdracht eindigt krijgt hij een bon van 25,00, dis zijn ook de officiële regels.

Maar eerlijk gezegd vind ik het best karig.
Moet je in zo'n geval niet kijken naar wat iemand voor je organisatie betekend heeft en hoe lang?

Zo hebben wij een collega (vaste medewerken) die al wat langer ziek is en in het laatste halfjaar heeft hij al meerdere presentjes gehad namens onze organisatie.
Dat is ook niet geheel volgens de regels lijkt me.. een soort van meten met 2 maten?

Ben heel benieuwd hoe andere werkgevers dit doen.


de bon zal hij van de werkgever krijgen. Jullie kunnen als collega’s ook iets bij elkaar leggen

Hij zal toch ook salaris ontvangen hebben?

Eigenlijk vind ik raar dat zoveel waarde gehecht wordt aan symbolische beloningen.
(kerstpakketten, afdelingsuitjes).

Maar goed, ik kan makkelijk rondkomen van mijn salaris.

Karig? Hij heeft maar 1,5 jaar bij jullie gewerkt. Hij heeft neem ik toch aan gewoon salaris ontvangen voor het werk dat hij heeft gedaan. 
Ik krijg ook niet allerlei extraatjes, op een kerstpakket na, en ik ben toch echt heel erg belangrijk voor mijn werk, aldus mijn baas. Voor dat werk ontvang ik gewoon salaris, dat is de beloning. 

Meerdere presentjes omdat je ziek bent lijkt me ook wat overdreven. Een keer een bloemetje en evt na een half jaar of jaar nog een oke, onder het motto we vergeten je niet. Maar meerdere?? Waarom. Ik zat ooit met een burn out thuis. Ik zou de kriebels krijgen van meerdere presentjes, dat legt juist druk op de zieke mens. 

Als je als team erg blij was met deze persoon, dan kun je als team toch iets geven? Of je gaat met elkaar uit eten, waarbij de teammanager vrij gehouden wordt. Ik heb 7,5 jaar bij mijn vorige werkgever gewerkt, maar volgens mij heb ik van de werkgever ook zoiets gekregen. Daarnaast nog wat kleine cadeautjes van sommige collega’s.

Bij ons is het gebruikelijk dat er dan een afscheidsborrel gegeven wordt op kosten van de werkgever, en dat de collega's geld bij elkaar leggen voor een kado, dus als je met veel verschillende mensen hebt gewerkt of heel lang in de organisatie bent zal het kado groter zijn dan bij een uitzendkracht die 3 maanden gewerkt heeft. 

Bij pensionering of dienstjubilea gelden andere regels, dan komen er diners en gedeeltelijke maandsalarissen bij, maar ook dan de borrel op kosten van de werkgever en een kado van de collega's. 

Bij ziekte regelt de afdeling het zelf, de ene afdeling is er wat beter in als de andere. Het hangt natuurlijk ook af van wat er aan de hand is, bij een burnout als gevolg van werk dan ben je natuurlijk terughoudender dan bij andere ziekte. Maar een burnout als gevolg van prive omstandigheden, dus een verstoorde work-life balance dan zul je weer vaker contact hebben. 

 Maar 1,5 jaar als leidinggevende zou ik een kado bon van 25 euro ook wel erg karig vinden.  Dat krijgt de gemiddelde stagier al.

Het maakt voor mij ook wel uit of hij graag de vaste kracht geworden was (en dus eruit geschopt wordt) of dat hij als free-lancer graag risico's neemt (lees: meer kreeg dan een vaste kracht).

Moet je in zo'n geval niet kijken naar wat iemand voor je organisatie betekend heeft en hoe lang?

Hoe bepaal je wat en hoeveel iemand heeft betekend.
Ik heb jaren op een laboratorium gewerkt. Daar liep een hoofd rond, en een laboratoriumbediende. Als het hoofd er niet was kwam ik daar soms pas na een paar dagen achter,
Vergaderen namens de baas hoefde ik niet. Maar de assistent miste ik de eerste dag al: Oeps sleutel van het magazijn moet opgehaald worden, ow glaswerk stapelt zich op, moet afgewassen worden, en meer van dat soort karweitjes. 
En ik snap heus wel dat in het grote geheel die chef belangrijker was (ook voor behouden van mijn werk) maar in het dagelijks verkeer..
Dus ja vanuit welk gezichtspunt kijk je naar de functie

het met twee maten meten is wel vervelend, want dat kan overkomen, alsof de ene collega wel belangrijk gevonden wordt en de ander niet. En daar kan iemand wel met een naar gevoel door weggaan. En is ook nog eens oncollegiaal en onprofessioneel 

Ik vind het al knap dat een ingehuurde kracht nog een soort afscheidskado krijgt van jouw werkgever. Voor een vaste kracht die weggaat, zie ik dat anders, maar bij een inhuurkracht zie ik nog veel meer de zakelijke overeenkomst. Die werken voor een bepaalde prijs and that's it. Contract gedaan, kracht weg. Dus voor jouw teammanager die nog 25€ krijgt, zie ik dat als een leuke beloning. 

En anderhalf jaar is niet zo lang als inhuurkracht: er zijn mensen die jaren en jaren als inhuurkracht op een bedrijf werken.

Ik heb vroeger veel geïnterimd. Ik maakte het mee dat het kerstpakket wel voor de eigen mensen was en niet voor de interimmers. Terwijl er maar 3 interims werkten op dat ogenblik.En niet dat het een pakket van tientallen euro's was, misschien 15 euro.
Ik vond het wel een beetje raar, maar het was zo en niet anders. 

Ja dat is karig. En toch kan het volgens de standaard van jullie bedrijf voldoende zijn..

Bedrijf waar ik werk zou zo iemand bedanken met een diner, maar ik weet dat sommigen dat overdadig vinden.

Die 25 Eurobbon komt van werkgever. Jullie als collega’s leggen hoop ik toch wel iets bij elkaar?

Wij gaan rustig met de pet rond als een hard werkend iemand na een paar maanden besluit om toch iets anders te zoeken.

De vorige leidinggevende kreeg na een jaar niets, we waren blij dat die opsodemieterde.

>5 jaar in dienst = etentje met collega's of koffietafel voor bedrag XXX.

> Dan 10 jaar, een hoger bedrag.

Toen ik na 16 jaar uit dienst ging, kreeg ik een klein bosje bloemen. Had ik wel meer van verwacht om eerlijk te zijn.
Mijn collega's hebben dat gelukkig ruimschoots gecompenseerd met een heel leuk afscheid.
Anderhalf jaar vind ik kort. Dan vind ik wat jij noemt wel passend.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.