Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Solliciteren na 25 jaar ergens gewerkt te hebben

Ik werk al 25 jaar bij hetzelfde bedrijf. Het is leuk werk, fijne collega's  en ook een prettige werkgever. Toch zijn er ook wel nadelen, ik heb een behoorlijke reistijd, het werk is fysiek erg zwaar. Ik zou graag dichterbij huis willen werken en ook  minder zwaar werk hebben.

Nu is er  een hele leuke functie op mijn pad gekomen waar ik graag op zou solliciteren. Maar ik krijg nu de bibbers of ik deze stap wel durf, ik ben niet zo van de veranderingen. Of ik het allemaal wel aan kan de nieuwe werkzaamheden.

En nog een ding wat ik eng vind, ik weet niet zo goed hoe ik een goede sollicitatiebrief en cv schrijf. Het gaat om een funtie bij de semioverheid met veel klantcontacten. Het is een mbo functie, ik heb ook een diploma op dat niveau alleen in een iets andere richting.

Wie wil mij een beetje op weg helpen hoe ik dit moet doen. En mij ook een schop onder de billen wil geven om deze stap echt te nemen.


Gun jezelf deze kans!

Vraag iemand in je omgeving om je cv na te lezen. Zorg dat hij foutloos is neutraal qua taalgebruik. Dus niet oubollig maar ook geen spreektaal.

Bij een nieuwe baan krijg je de tijd om te leren en te groeien in je rol.

Zet hem op! 

Misschien een idee om je andere, exact hetzelfde topic, meteen te (laten) sluiten? Anders wordt het zo onoverzichtelijk.

On topic: ik zou solliciteren. Dat betekent nog niet dat je de baan krijgt of hoeft te nemen. Stel dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek, dan kun je eerst even kijken of het je nog steeds aanspreekt en wat de sfeer is.
V.w.b. een brief of CV, er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden. Kijk maar op internet, met foto zonder foto, kleurtjes of geen kleurtjes… 
Kijk gewoon wat bij je past, maar zoals Alhambra ook zegt: zorg dat hij foutloos is, en dat de zinnen goed lopen.
Ik heb bij de overheid gewerkt, en er werd bij ons voornamelijk gekeken naar ervaring/kwaliteiten etc. niet naar de lay-out van je CV en brief.

Ik geef je die schop onder je kont wel hoor Zelf na 15 jaar ook die stap gezet en hoewel ik die eerste 2 maanden ontzettend zwaar en moeilijk vond, ben ik zo blij dat ik het gedaan heb. Het was enorm wennen en veel leren, dat maakte die eerste tijd gewoon moeilijk. Maar alles aan mijn nieuwe baan is leuker, is beter geregeld en vooral verfrissend met nieuwe dingen!

Doen, TO. Dat houdt je jong, flexibel, bij-de-zaak.

En weet je, stel (stel!) dat je deze functie niet krijgt, dan is het een mooie oefening voor de volgende keer ivm het een sollicitatiebrief schrijven, (misschien) het ter plaatse gaan, het hebben van een 1ste gesprek. Mocht het zijn dat je het niet hebt, dan kun je leren wat je volgende keer niet meer mag/moet doen.

Maar natuurlijk wens ik je toe, dat het bij deze ene keer kan blijven en dat je de baan binnenhaalt. Succes!

De arbeidsmarkt is erg goed.
Ga solliciteren, je hebt niets te verliezen. 

Voor een werkgever ben je waarschijnlijk ook aantrekkelijk omdat je geen jobhoppende wipkip bent die over een half jaar weer iets anders zoekt.

Omdat je vanuit een andere achtergrond komt, raad ik je aan om in je cv en brief zoveel mogelijk ervaringen en raakvlakken te benoemen tussen deze vacature en je huidige baan, vrijwilligerswerk etc. Want als ze kijken wie er worden uitgenodigd voor een gesprek, gaan ze echt kijken naar ervaring. Dus zorg ervoor dat ze haakjes vinden om te denken dat jij past op deze plek.

En niet twijfelen, gewoon schrijven, je zit nergens aan vast en je hebt niks te verliezen! Succes!

Er zijn vele voorbeelden te vinden van CV’s, zoek er eentje die uitstraalt wat jouw persoonlijkheid is en weergeeft wat bij je baan past. Een CV van een creatieve geest ziet er anders uit dan een zakelijke CV. Neus eens rond bij Intermediair https://www.intermediair.nl/werk-en-carriere/solliciteren/hoe-val-ik-op-met-mijn-sollicitatiebrief?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F En bij carrièretijger bijvoorbeeld om je competenties te vinden https://www.carrieretijger.nl/functioneren. Sowieso helpt het om jezelf goed te kennen. 

laat je niet afschrikken omdat je een diploma in een iets andere richtng hebt of (nog) niet alle kennis. Uit je eigen opleiding en werkervaring neem je vanalles mee: heb je nu bijv ook veel klantcontact (kunnen ook interne collegas zijn zoals it-helpdesk of secretariaat), kun je secuur werken etc. Zoek naar die haakjes in de vacature.

In de brief benoem je waarom je bij deze organisatie wilt werken, wat je aantrekt in deze functie. Wat maakt dat je hier enthousiast over bent. Je kunt prima melden dat je op zoek bent naar werk dichter bij huis en minder fysiek zwaar werk. Dat legt meteen goed uit waarom je na zoveel jaar bij je huidige werkgever weg zou willen gaan. 

Zo'n sollicitatie opsturen is best spannend, de gesprekken ook. Ze zijn ook bedoeld zodat jij kennis kunt maken met deze werkgever, dus je mag tussentijds ook nee zeggen. 

AnnaAnders

AnnaAnders

21-06-2024 om 09:18 Topicstarter

Sollicitatiebrief is gisteren gemaild. Vanochtend had ik een persoonlijke bevestingsbrief dat ze het ontvangen hadden, zonder uutnodiging. Ik weeet niet of dat gebruikelijk is of krijg je altijd een bevestiging en pas later misschien een uitnodiging? Ik ben al best nerveus, hoop zo dat ik op gesprek mag komen. Ben alleen wel al "op leeftijd", 50+, hoop niet dat dat afschrikt maar moet nog zeker 15 + jaar werken voor ik met pensioen mag.

AnnaAnders schreef op 21-06-2024 om 09:18:

Sollicitatiebrief is gisteren gemaild. Vanochtend had ik een persoonlijke bevestingsbrief dat ze het ontvangen hadden, zonder uutnodiging. Ik weeet niet of dat gebruikelijk is of krijg je altijd een bevestiging en pas later misschien een uitnodiging? Ik ben al best nerveus, hoop zo dat ik op gesprek mag komen. Ben alleen wel al "op leeftijd", 50+, hoop niet dat dat afschrikt maar moet nog zeker 15 + jaar werken voor ik met pensioen mag.

In deze tijd speelt dat minder is mijn ervaring. Probeer dat idee van je af te zetten wat je wilt niet onbewust uitdragen dat je al oud bent.

Succes en stoer dat je gesolliciteerd hebt!

Bevestiging maar nog geen uitnodiging is normaal.

AnnaAnders

AnnaAnders

24-06-2024 om 12:46 Topicstarter

Ik ben ontzettend zenuwachtig of mijn brief goed genoeg was en ook geen spelfouten bevatte. Ik heb de brief laten controleren door iemand anders maar hij heeft helaas geen verstand van sollicitatiebrieven ( gepensioeneerd) maar is wel goed in taal.

De gesprekken gaan morgen/ woensdag plaatsvinden. Ben haast in staat om te bellen of ze al wat weten, maar dat is vast o gebruikelijk. Maar  op 1 van die dagen heb ik een afspraak en die zou ik dan moeten verzetten als ik dan dat sollicitatiegesprek heb. Weet niet zo goed wat ik moet doen.

Ik zou het rustig afwachten. Als je aan het einde van de middag niets hebt gehoord krijg je waarschijnlijk na de gesprekken een afwijzing, zo deden wij het tenminste altijd, pas afwijzen als je iemand hebt gevonden of op zijn minst goede gesprekken hebt gehad. 

Succes! 

en? Heb je een uitnodiging gehad?

Spannend TO. Goed dat je hem verstuurd hebt.AnnaAnders schreef op 24-06-2024 om 12:46:

Ik ben ontzettend zenuwachtig of mijn brief goed genoeg was en ook geen spelfouten bevatte. Ik heb de brief laten controleren door iemand anders maar hij heeft helaas geen verstand van sollicitatiebrieven ( gepensioeneerd) maar is wel goed in taal.

De gesprekken gaan morgen/ woensdag plaatsvinden. Ben haast in staat om te bellen of ze al wat weten, maar dat is vast o gebruikelijk. Maar op 1 van die dagen heb ik een afspraak en die zou ik dan moeten verzetten als ik dan dat sollicitatiegesprek heb. Weet niet zo goed wat ik moet doen.

Wat goed! 

Bij een MBO-functie gaan ze ook echt niet verwachten dat je de gesjeesde jongen uit gaat hangen, die al voor miljoenen aan winst heeft gemaakt ergens oid. Zet dus van je af dat ze iemand heel perfect verwachten met een grote lichtgevende witte tanden glimlach.

Je komt over als een net en vriendelijk persoon. Dat is al een paar strepen voor. Ik neem aan dat je ook wel weet dat je je een beetje netjes moet aankleden en niet in een korte broek met kapotte sandalen moet verschijnen.

Voor de rest had ik van alles geschreven dat nu al mosterd is, omdat de gesprekken vandaag of gisteren plaatsvonden. Ik hoop dat het gelukt is. Zo niet, dan hoop ik niet dat je bij de pakken neer gaat zitten. Ik vind je erg goed overkomen hier.

Over sollicitatiebrieven zou ik me ook niet al te druk maken, want uit onderzoek blijkt dat die vaak niet eens gelezen worden. Zonet gegoogled en 80% wordt niet eens gelezen.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.