Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

voorpret/napret vakantie

Vakantie. Ik vind het pas fijn als ik er ben. Van tevoren staat het me tegen. Het loslaten van thuis, het inpakken - nee.  Voorpret heb ik zelden. Ik kan me er niet toe zetten me volop voor te bereiden en van alles uit te zoeken enzo. Hélemaal geen zin in.

Napret is er wel wel. En dan lees en bekijk ik alsnog van alles over het gebied waar ik ben geweest. Ik kan van harte nagenieten van wat ik beleefd heb. 
Hoe is dat bij jullie?


Ik heb wel voorpret, maar dat houd dan wel even op als ik daadwerkelijk aan het inpakken ben. Maar ruim van te voren dingen uitzoeken en lijstjes maken vind ik leuk. Ik kijk er dan echt naar uit. 

Napret zeker ook. Vorige jaar zeker, omdat kleuter het er ook nog vaak over had hoe leuk het was. 

ik ben ook zeker van de voorpret. Of we nu in Nederland weggaan of buitenland. Al heb ik voor het buitenland soms ook wel zenuwen, maar dat komt meer omdat ik nog niet veel in buitenland ben geweest.
Napraten heb ik meestal ook wel.

Beide! 
Ik ben nu bezig een precieze bestemming te zoeken voor een reis in oktober (het land weet ik al, maar welke regio nog niet). 

Voor mij is dit al voorpret, eindeloos zoeken op Google Maps, papieren reishandboeken ernaast, beetje rondvragen in mijn omgeving. Heerlijk! 
Die voorpret houdt aan tot ik vertrek, ik heb absoluut geen last van inpakstress of zenuwen voor de reis. Ik gooi wat spullen in een rugzak/koffer en ik ben weg. Heel relaxed. 

Napret kan bij mij ook weken tot maanden aanhouden. Eigenlijk tot ik met de volgende reis bezig ga. 

ik ben van de voor, tijdens en na pret.
Inpakken doe ik een paar uur van te voren die lijstjes zitten wel in mijn hoofd en na al die jaren zijn de camping spullen zo georganiseerd dat ik alleen wat kratten hoef te pakken. Als we thuis komen vul ik die ook weer aan.

Heerlijk boeken lezen over en plaatjes kijken van de bestemming.
Daar genieten van het (meestal dan toch) ongepland dingen doen. 
En als je thuis bent de foto's bekijken en het reisverslag maken met foto's en souvenirs (kaarten, toegangskaartjes of bv een tijdschrift)

Ik ben ook van de voorpret. Als ik een idee heb leen ik eerst boeken over dat gebied. Kijk of er genoeg te doen is en zoek een onderkomen wat handig ligt voor wat ik wil bezoeken.
Inpakken vind ik niet zo lastig. Ik maak mij nooit druk of ik iets vergeet dan koop ik dat terplekke wel.
Ik ben van de doe vakanties en heb ook altijd napret zeker als ik de foto's bekijk.

Ik ben ook wel van de voor en napret. De voorpret begint bij mij al wel voor het boeken, vroeger door reisgidsen door te bladeren en weg te dromen bij mooie bestemmingen, tegenwoordig door online reviews te lezen en een leuke bestemming uit te kiezen. 
Er is een tijd geweest dat ik ook wel wat zenuwen had voor een vakantie. Dat had dan altijd met de reis te maken. Tegenwoordig reis ik op andere manieren en is die stress er niet meer. Ik vind het leuk om van tevoren al van alles uit te zoeken over de plek waar we naartoe gaan. Ik lees dan ook reviews en bekijk YouTube filmpjes van mensen die al in die regio op vakantie zijn geweest.

Hier ook zeker voorpret maar ook napret. Wij vertrekken over een paar dagen voor 2 weken en ik heb er zo'n zin in! We gaan naar een plek waar we al vaker geweest zijn maar waar we nog steeds niet alles gezien hebben. Ik kijk echt al weken uit naar aankomende weekend!
Inpakken vind ik nooit zo bijzonder, ik heb diverse lijstjes die ik aanpas waar nodig. Een uurtje en alle koffers zijn ingepakt en staan klaar om door vriend naar beneden gebracht te worden.

Enige waar ik nooit heel erg naar uit kijk is het vroege opstaan. Geukkig dit jaar pas om 6 uur op maar vorig jaar vlogen we om iets voor 6 al.

En napret is net zo leuk! Zoon lief heeft het nog steeds over de afgelopen herfstvakantie.

Voorpret zeker, filmpjes kijken, gebied waar we zitten al wat bekijken, accommodatie of park waar we zitten onderzoeken, de reis er naartoe met wat stops onderweg, enz. 
Ik zou wel wat langer napret willen hebben of eigenlijk zou ik al blij zijn als ik tot het einde van de vakantie echt kan genieten. Ik merk zodra we de laatste dagen van de vakantie ingaan, ik alweer denk aan alle verplichtingen, op tijd uit bed voor werk/school/enz, niet meer de dag kunnen invullen naar wat er op je pad komt of waar je zin in hebt. Dat zou ik wel wat meer van mij af willen gooien.

Voorpret heb ik meestal wel,  tot de week van te voren, als de weersvoorspelling (meestal) steeds slechter wordt. Dan heb ik eigenlijk geen zin meer om te gaan. 
Eenmaal op vakantie geniet ik over het algemeen sowieso wel gelukkig.  
En als de vakantie leuk was, heb ik zeker napret en bekijk ik de foto's nog vaak en wordt er met de kinderen ook veel nagepraat over hoe leuk het was.  

Ik hou niet van op vakantie gaan.  Heb altijd last  van heimwee,  vind het een gedoe om mijn hebben en houden in te pakken, ik ga niet vliegen want dat is funest voor het milieu (of nee, ik heb vliegangst,  maar dit vind ik een deugdzamer excuus 🙃) dus om iets anders te zien moet ik heel lang in de auto en dat vind ik ook niet leuk. Als ik er ben doe ik heus mijn best om het leuk te vinden en dat lukt ook wel maar iedere avond in bed tel ik na over hoeveel nachtjes ik weer naar huis mag.
  
We zouden voor corona naar Noorwegen gaan,  in ons hoofd hadden we de hele reis gepland en ingevuld,  we zouden fantastische dingen gaan doen. Dit was echt de reis die we wilden maken naar een land dat we wilden zien. De laatste keer dat de kinderen nog mee zouden gaan, alle voorwaarden om er een onvergetelijke vakantie van te maken. En toen kwam het bericht dat de ferry naar Zweden uit de vaart werd genomen,  dat de boel op slot ging, dat we dus niet konden gaan. Dat zou een teleurstelling moeten zijn maar ik voelde en opluchting en een vrolijk gevoel van vrijheid. En toen zei echtgenoot dat hij het eigenlijk wel lekker vond dat hij al dat gedoe nu niet hoefde. We hebben een zalig ontspannen vakantie thuis gehad en man zei: wat als we gewoon niet meer op vakantie gaan? Het idee dat dat ook een optie was, was nog niet eerder bij ons opgekomen 😄. 

Nu hebben we een fantastisch huis gekocht waarbij het sowieso niet handig is om op vakantie te gaan. Af en toe gaan we een paar daagjes weg, da's te overzien, en verder hoeven we het niet meer van onszelf,  heerlijk! Geen moeite meer  hoeven doen voor voor-, tijdens- en napret die zoveel energie kost dat ik kapot terugkom van vakantie,  en inmiddels ook nog op een leeftijd dat het me niks uitmaakt dat de rest van mijn omgeving (en de mensheid) daar niks van snapt. Op vakantie in eigen huis,  zo comfortabel heb ik het nog nooit gehad!

Ik heb zeker voorpret. Vind het heerlijk om uit te zoeken waar we op vakantie gaan, internet af te struinen naar leuke accomodaties/campings, kijken wat er te doen is in de omgeving enz. Ik plan ook graag iets vooruit. Heb het liefst altijd wel een vakantie gepland staan, voordat ik terug ben van de vorige. Momenteel staan er bijvoorbeeld 3 geboekt al. En voor volgend jaar ben ik ook al bezig qua planning. Weet al wat het gaat worden in de meivakantie en herfstvakantie, maar dat moet ik nog verder uitwerken. Dus ja, veel voorpret hier
Als we dan eenmaal gaan valt het mee met de stress. Ik heb geen inpaklijstjes ofzo, ik pak gewoon in en denk altijd maar “als ik mijn paspoort, telefoon en portemonnee maar mee heb is het goed”. Er is niks wat ik niet daar ook kan kopen als het echt nodig is. In onze caravan ligt sowieso al bijna alles aan uitrusting, daar hoeft alleen nog maar kleding, toilettassen en wat boeken bij mee. De rest ligt er allemaal in. 
Napret heb ik ook zeker! Heerlijk om weer thuis te komen (behalve het opruimen, daar heb ik dan wel een hekel aan) en mijn moeder te bellen om alles te vertellen foto’s laten we dan zien als we terug zijn enz. Ja, ik vind eigenlijk alles leuk aan op vakantie gaan!

Ysenda schreef op 22-05-2024 om 22:36:

ik ben van de voor, tijdens en na pret.

Ik ook.
Hebben voor september een vakantie geboekt en ook al voor maart. Beide met vrienden en vriendin en ik vermaken elkaar al met het doorsturen van oa restaurants, stranden, dorpjes etc.

Zenuwen en inpakstress heb ik niet, ik begin altijd op tijd en werk tot de dag voor we vertrekken meestal gewoon door. Nu in september paar dagen eerder vrij omdat we op dinsdag vertrekken. In maart gaan we op vrijdag maar rijden we donderdagavond na het werk al naar Schiphol hotel, daar zijn en op tijd slapen voorkomt bij mij ook stress.

Napret heb ik ook want maak veel foto's en afhankelijk van de de vakantie ook een polarsteps aan en herinneringen op Facebook komen ook vaak voorbij.

Ik heb altijd wel voorpret en napret. Ik doe ook niks liever dan op vakantie gaan. Ik kan niet wachten tot het maandag is. Dan vertrekken we naar Kusadasi in Turkije. 

Fijne vakantie Watertoren! Geloof dat onze tweede vliegvakantie samen in 99 of zo naar Kusadasi was. 

Vroeger, zowel in het ouderlijk huis, als later met mijn man vond ik vakantie geweldig leuk en leefde ik er vanaf de planning en boeking er naartoe. Elke dag deed ik wel iets. Vanaf de laatste maand hield ik lijsten bij van dingen die mee moesten en de laatste week hadden we een hoek waar we alles neerzetten wat in de auto moest. Bijvoorbeeld je gooide wat shampoo over in een kleinere fles, legde je favoriete snoep daar neer, en je tasje zomer make-up. Als je wegging liet je je huidige leven achter je. Ik vond het een droom. Het moment van vertrek, de allereerste ochtenduren, alles nog stil op straat. Geweldig hoor.

Maar nu heb ik niet meer het gevoel dat ik iets dringend achter moet laten voor een fantastisch mooie droom. De droom is weg en ik haat mijn huidige leven niet meer zo dat ik op de vlucht moet.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.