Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Verblinding door te felle koplampen.

Ik hoop dat er nu eindelijk eens iets aan die felle koplampen van auto's en ebikes/fatbikes gedaan word.
Link: https://www.nu.nl/economie/6300507/fellere-koplampen-van-autos-leiden-tot-meer-onveilige-situaties-op-de-weg.html


Joh, ik ben al blij als fietsers überhaupt verlichting hebben.

MiniJCW schreef op 08-02-2024 om 19:29:

Joh, ik ben al blij als fietsers überhaupt verlichting hebben.

Als ze je recht in je gezicht schijnen en het regent en je hebt een bril op rijd je als tegenligger zo het fietspad af. Als automobilist heb ik er ook erg veel last van, je ziet niet of er iemand voor je rijdt en of diegene remt of niet. 

Het bruggetje naar de wijk waar ik woon is 1,5 auto breed. Gewone auto, geen SUV. De meeste automobilisten wachten met oprijden als je als fietser op die brug bent. Maar vanavond niet, dus moest ik heel sterk sturen met mijn fiets terwijl de auto met zeer sterke lampen in mijn ogen scheen. Zo niet leuk!

Ik word er ook helemaal lijp van, die schijt schijnwerpers die vol in je achter spiegel schijnen of je tegemoet schijnen op een N weg, waarom kan het geen normale verlichting zijn?

Heel vervelend inderdaad! Bij een achterligger die in de achteruitkijkspiegel schijnt, zet ik die vaak even in de nachtstand, dat helpt wel. Al zie je behalve die koplampen dan niets meer in de spiegel, maar het verblindt in ieder geval niet meer. Ik heb ook zo’n bril met gele glazen, dat helpt ook wel tegen het ergste licht van tegenliggers.
Maar rijden in het donker en zeker als het regent vind ik niet echt fijn meer.

Ik zeg dat dus ook al tijden en ik zit alleen op de fiets en word al zo vaak verblind.

Dolfje schreef op 08-02-2024 om 20:55:

Ik zeg dat dus ook al tijden en ik zit alleen op de fiets en word al zo vaak verblind.

Ja, ik ook. 

Helemaal eens. Waardeloos die felle verlichting. Ik rij niet meer graag in het donker en al helemaal niet met slecht weer erbij. 

Dolfje schreef op 08-02-2024 om 20:55:

Ik zeg dat dus ook al tijden en ik zit alleen op de fiets en word al zo vaak verblind.

Over fietsen gesproken, die kunnen er ook wat van. Fietsers hebben vaak niet door hoe fel en verblindend hun moderne LED-lamp is. Leuk dat ze daarmee het hele fietspad belichten, maar ze stralen daarmee recht in het oog van hun tegenliggers. En dat terwijl ze die lamp makkelijk wat meer naar beneden in kunnen stellen.edit:  oeps, ik lees nu dat het artikeltje ook over die e-bikes gaat! Nou ja, bij deze, heel herkenbaar

Wat me gisteren ook opviel in de regen is dat die felle lampen heel erg reflecteren op de wegbelijning waardoor je alsnog verblind wordt, ook als de lampen goed ingesteld zijn.

JohnnyC. schreef op 09-02-2024 om 10:06:

[..]

Over fietsen gesproken, die kunnen er ook wat van. Fietsers hebben vaak niet door hoe fel en verblindend hun moderne LED-lamp is. Leuk dat ze daarmee het hele fietspad belichten, maar ze stralen daarmee recht in het oog van hun tegenliggers. En dat terwijl ze die lamp makkelijk wat meer naar beneden in kunnen stellen.


Ja veel lampen op fietsen zijn ook irritant fel.

Dolfje schreef op 09-02-2024 om 10:27:

[..]

Ja veel lampen op fietsen zijn ook irritant fel.

Klopt. Vaak weten mensen dat zelf niet. Ik fietste laatst in het donker toen een wandelaar mij er op attendeerde dat hij last had van mijn licht. Natuurlijk heb ik hem toen gelijk (nog) lager gezet, want ik vind het ook heel irritant als een ander de lamp te hoog heeft afgesteld. 

Ik vind ook zo vervelend dat je haast niet meer kunt zien of de knipperlichten aan zijn.

JohnnyC. schreef op 09-02-2024 om 10:06:

[..]

Over fietsen gesproken, die kunnen er ook wat van. Fietsers hebben vaak niet door hoe fel en verblindend hun moderne LED-lamp is. Leuk dat ze daarmee het hele fietspad belichten, maar ze stralen daarmee recht in het oog van hun tegenliggers. En dat terwijl ze die lamp makkelijk wat meer naar beneden in kunnen stellen.edit: oeps, ik lees nu dat het artikeltje ook over die e-bikes gaat! Nou ja, bij deze, heel herkenbaar

Wat me gisteren ook opviel in de regen is dat die felle lampen heel erg reflecteren op de wegbelijning waardoor je alsnog verblind wordt, ook als de lampen goed ingesteld zijn.

Ik had een fiets waarbij dat niet kon, de lamp zat in het frame gemonteerd. Kreeg ik ook eens ruzie met een voetganger die midden op het fietspad liep over. Ik probeerde uit te leggen dat licht afstellen niet ging, maar hij wilde me niet geloven, en schold me uit. Daarom heb ik bij  volgende fiets -aankoop gekozen voor een exemplaar met een  verstelbare lamp, alleen deze lamp is zo soepel verstelbaar dat-ie zichzelf telkens naar beneden richt. Schroefje is al een paar keer onder handen genomen, dan gaat het een week goed en dan zakt-ie weer.

De straatlantaarnpalen geven ook wonderlijk licht tegenwoordig, heel fel, maar slechts in de directe omgeving van de lantaarnpaal, tussen de lantaarnpalen in is het erg donker.

Auwereel schreef op 09-02-2024 om 16:00:

[..]

Ik had een fiets waarbij dat niet kon, de lamp zat in het frame gemonteerd. Kreeg ik ook eens ruzie met een voetganger die midden op het fietspad liep over. Ik probeerde uit te leggen dat licht afstellen niet ging, maar hij wilde me niet geloven, en schold me uit. Daarom heb ik bij volgende fiets -aankoop gekozen voor een exemplaar met een verstelbare lamp, alleen deze lamp is zo soepel verstelbaar dat-ie zichzelf telkens naar beneden richt. Schroefje is al een paar keer onder handen genomen, dan gaat het een week goed en dan zakt-ie weer.

Oh echt? Bizar. Zo zie je maar dat het goed is dat dit onder de aandacht komt want als zelfs fietsenmakers niet snappen dat LED-lampen te fel zijn als ze recht in je ogen schijnen dan mag er wel wat regelgeving komen!

Heb je al lijm geprobeerd op het schroefje van je lamp? Bij dit soort kleine irritaties ben ik heel praktisch

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.