Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Vakantie Indonesië

Over een poosje vertrekken we naar Indonesië. We gaan met een georganiseerde reis, wel zelfstandig.De activiteiten liggen dus al vast, al hebben we wel wat vrije tijd. We gaan naar Java, Sumatra en Bali. De vaccinaties zitten er al bijna in. Ik ben op zoek naar praktische tips, wat is handig om aan te denken. We gaan al een e-simkaart bestellen en hebben ook al euromunten gespaard om als fooi in de hotels te geven. We zijn nog nooit naar Azië geweest, dus wie heeft voor ons tips waar we aan zouden kunnen denken?


Schoonmaakdoekjes, toetenpoetsers en die busjes met desinfectiegel mee. Het is daar niet altijd schoon.
Verder een lange doek die je om je heen kunt slaan als je een tempel ofzo in gaat.

Zonnetje2021

Zonnetje2021

01-06-2024 om 12:08 Topicstarter

goede tips, dank je wel! 

Dochter is nu in Bali en Lombok. Ze heeft e-simkaart op vliegveld in Bali gekocht. Flesjes anti-mug met Deet meenemen, schijnt héél duur daar te zijn

Zonnebrand is op Bali ook in verhouding duur! Reisstekkers ook, kun je ook beter van hier meenemen. En simkaarten kun je daar overal kopen, in belwinkeltjes etc. Dat is dan weer goedkoper dan hier bestellen.

Ik zou eerder rupiah als fooi geven trouwens.

Hou er rekening mee dat (iig op Bali, andere eilanden weet ik niet) je in verhouding veel reistijd kwijt bent door drukte op de wegen. 
Oh en de app Grab downloaden! Soort Aziatische Uber.  Superhandig, goedkoop en veilig. 

Een set kleding waarbij schouders en knieën bedekt zijn mocht je het leuk vinden om tempels te bezoeken.

Superleuk dat jullie heengaan, veel plezier! Z.O. Azië is echt geweldig!

Zonnetje2021

Zonnetje2021

01-06-2024 om 14:48 Topicstarter

dank weer voor de nieuwe tips! 
we hebben er ook veel zin in! 

Oh leuk, ik volg even, wij gaan deze zomer ook met ons gezin naar Java en Bali. Route helemaal zelf uitgestippeld, binnenlandse vluchten geboekt, alle hotels en een villa zijn geboekt, privé-chauffeur op sommige plekken geregeld, vaccinaties klaar.
Ik moet alleen nog treinticket Bandung-Yogjakarta boeken maar dat kan pas een maand vantevoren. 
En boottickets moet ik ook nog regelen. En voor de rest ben ik vrij goed op de rit denk ik.
Hoe is jullie route ?

Ik lees juist dat je beter ter plekke Soffel kunt kopen voor de muggen. Maar ik neem sowieso ook Deet van hier al mee.

De apps Gojek en Grab heb ik gedownload, mij is alleen niet duidelijk of ik hier vooraf mijn creditcard-gegevens aan toe moet voegen of wat moet ik nog doen om te zorgen dat het ter plekke werkt.

Ik meen begrepen te hebben dat je bij de tempels ook ter plekke een doek/sarong kunt lenen/huren, dus ik was niet van plan die thuis te kopen want ik heb ze nl. niet. En hier nog aanschaffen vind ik zonde. Dan maar daar eventueel.

Hoe werkt dat met een e-Sim? Ben niet zo handig met apparaten, dus wat kan ik er mee en hoe werkt dat?

TO, volgens mij moeten er ook nog papieren geregeld worden. Visum kun je vooraf online aanvragen of op het vliegveld. Ik kies voor op het vliegveld, geen stress met online gedoe vtv.
En een douaneverklaring moet je ook hebben dacht ik. 
En nog een belangrijke tip: bankpassen op wereld zetten. En neem een creditcard mee.

mamaonbekend schreef op 01-06-2024 om 15:17:

Hoe werkt dat met een e-Sim? Ben niet zo handig met apparaten, dus wat kan ik er mee en hoe werkt dat?

Een e-sim is een elektronische simkaart voor je telefoon. Dus net als je eigen simkaart die er fysiek in zit, maar dan digitaal. Als je die koopt voor een bepaald land of regio, kun je gebruik maken van het lokale 3g/4g/5g netwerk zonder de roamingkosten vanaf Nederland. Dan kan je dus overal die uber bestellen en op Google maps kijken zonder dat je een openbare wifi verbinding nodig hebt of dus die dure roaming kosten. Ik had er eerder dit jaar 1 voor de VS. Het werkte redelijk goed, maar in Nederland is het internet echt veel beter qua dekking en snelheid. Hoe het in Indonesië is weet ik niet.

Daar alleen gekookt water drinken, of water uit ongeopende flessen.

Ik zou geen euro's gaan uitdelen. Je betaalt in rupiah dus eventuele fooi ook gewoon in rupiah. 
Inderdaad hebben ze bij de tempels een strongly te leen voor een paar rupiah.

Ik weet het niet meer zeker maar volgens mij moest ik bij gojek de chauffeur contant betalen. Waar ze niet altijd op berekent zijn want locals betalen wel via de app. Dus wisselgeld is soms lastig maar kwam altijd goed. 
In ieder geval eigenlijk alleen maar goede ervaringen qua mensen alle keren dat ik Indonesië was. 
Bali vond ik wel verschrikkelijk qua verkeer, zoveel files. 

Koop of leen een goede reisgids. Eentje die niet alleen aandacht heeft voor welk hotel het beste is en welk museum de moeite waard. Maar waar je ook meer in kan lezen over de geschiedenis en cultuur. Zodat je een beetje weet wat respectvol is, hoe je mensen kan benaderen enz
Ik ben zelf fan van de Bradt Guides maar de Lonely Planet zal ook vast prima zijn.  

Bij Grab betaal je gewoon cash aan de chauffeur. En de simkaart kun je door de lokale telefoonwinkelmedewerker in je telefoon laten zetten. 

wij zijn vorig jaar geweest. Vooral de tijd nemen. Reizen kost heel veel tijd! Wegen zijn slecht. Dus plan niet te krap!. Een van de hoogtepunten was voor ons karimunjawa waardoor Bali wat tegen viel. 
wij hebben weinig last gehad van muggen en hadden een spray uit Thailand maar hebben dit amper gebruikt. 
verder e-sim kopen op het vliegveld. Je kan extra sim kopen in de stalletjes maar niet als starterspakket. Dat kan wel op het vliegveld. Andere optie is via Airalo. Een app waar je een esim kan kopen. 
verder hebben we heerlijk gegeten op heel veel plekken waar ik in eerste instantie echt niet zou eten op advies van de verschillende chauffeurs. Als het maar goed verhit wordt, komt het goed.

Hoe lang ga je precies? 

Zonnetje2021

Zonnetje2021

01-06-2024 om 21:25 Topicstarter

wat leuk, weer zoveel reacties! 
we gaan 4 weken. Alles is geregeld, ook privé-chauffeur en vervoer tussen de eilanden. We doen eerst Sumatra (omgeving meden), dan Java en tenslotte even relaxen op Bali. We zijn, behalve de laatste stop op Bali 1 of 2 nachten ergens. Best een druk programma, waarin we veel zien en beleven. 
we hebben de reisgids van de ANWB, daar staat veel info in. 
We hadden al eerder de tip gekregen om euro’s als fooi te geven, maar rupiah kan natuurlijk ook. De bankkaarten op wereld zetten, hadden we inderdaad al aan gedacht. Dat we een visum moeten hebben hadden we ook al gehoord. 
de sarong staat al op het lijstje om mee te nemen. Neem ik binnen Europa ook mee om de kerken te bezoeken. 

Wat wordt jullie route?
Ga je ook de Bromo vulkaan doen en naar de Gili eilanden of Nusa op Bali ?

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.