Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Uitgaven aan en op vakanties.

Topic om te praten over uitgaven aan en op vakantie. (financiële) keuzes die je maakt. Zolang wordt aangegeven om welk type vakantie het gaat, is alles welkom.
Hiermee bedoel ik, of het gaat om een weekend, midweek, weken, of langer. Kortom de reisduur. 

 Ook graag schrijven of het in of buiten hoogseizoen/schoolvakanties is.

Voor de rest is het aanvullen met wat je wil delen. Vaak vind ik dit soort topics leuk om te lezen vandaar dat ik er een open.


Wij gaan op vakantie in een gehuurde grote mobilhome in Frankrijk. De kosten vallen altijd mee, omdat ik eigenlijk altijd zelf kook en af en toe iets afhaal  (of de maaltijd bestaat uit een blik soep met lekker belegde baguette).
We besteden wel wat geld aan toegangskaartjes voor bijvoorbeeld een kasteel o.i.d.
Verder zijn we veel buiten, fietsen (meegebrachte eigen e-bikes) en wandelen veel.
Een enkele keer een lunch op een terras ofzo. Geen echt dure dingen.
We rijden er wel over de tolwegen heen, dus nog wat extra reisgeld naast de benzine.
We gaan dit keer 1 week naar Frankrijk en nog 1 week in Nederland. Buiten het seizoen (begin en eind juni).

Kortom: geen enorme globetrotters hier 

we geven veel geld uit aan vakantie en op vakantie. We geven dan weer minder geld aan andere dingen (bijv auto). We doen verschillende soorten vakanties. Bij bijv stedentrips in europa basic hotel (want We slapen er alleen maar) maar doen we activiteiten / uitjes die we willen.

Vorig jaar voor het eerst een grote reis buiten europa met gezin gedaan. Sommige activiteiten waren daar duur, maar once in a lifetime.

MidasWolf

MidasWolf

25-05-2024 om 18:38 Topicstarter

Dit jaar heb ik twee keer twee weken vakantie in juni en september. Beiden buiten het hoogseizoen omdat ik hier niet aan gebonden ben. 
Dit jaar ga ik waarschijnlijk niet weg, hooguit een paar dagen en zelfs dat is niet zeker. Dit om te extra te kunnen sparen. Mocht ik wat boeken dan wordt het een last minute beslissing in Nederland.

In december ga ik voor het eerst waarschijnlijk eenmalig met de kerst op wintersport. Dat zal even wennen worden, omdat ik normaal gesproken niet aan de schoolvakanties gebonden ben. 
De gezelligheid met familie maakt veel goed zal ik maar zeggen. Ik ga naar Kappl in Oostenrijk.

Het huis kost voor die week ongeveer € 3200 wat neer komt op € 400 per persoon. Skipas is ongeveer € 380 voor zes dagen, eten op de piste reken ik ongeveer € 50-60 per dag. En dan drink ik weinig alcohol en meestal pas aan het einde van een skidag. Veel kosten kunnen we ook delen, zoals het huis, boodschappen, en de autokosten. Ski uitrusting heb ik, daar geen huurkosten aan materiaal. 
Het waxen en onderhoud is ongeveer € 30
Vaak eet ik warm op de piste, omdat ik zo voor mijn idee meer uit mijn skidag haal.
Dat is de financiële keus die ik maak. Net als koffie op de piste zo hoef ik minder spullen mee de piste op te nemen. 

Normaal ben ik niet vies van broodjes meenemen, maar zeker bij een lange skidag heb ik twee warme maaltijden op een dag nodig. Daarbij eet ik dan wel weinig tussendoor. 

Autokosten denk ik ongeveer € 75 per persoon. Dit is bij benadering. 
Wij gaan dit jaar met 7 volwassenen en twee kinderen van 5 en 6. 

Of had je echt bedragen willen horen? Die kan ik je pas geven na de vakantie 

MidasWolf

MidasWolf

25-05-2024 om 18:49 Topicstarter

Mugske schreef op 25-05-2024 om 18:38:

we geven veel geld uit aan vakantie en op vakantie. We geven dan weer minder geld aan andere dingen (bijv auto). We doen verschillende soorten vakanties. Bij bijv stedentrips in europa basic hotel (want We slapen er alleen maar) maar doen we activiteiten / uitjes die we willen.

Vorig jaar voor het eerst een grote reis buiten europa met gezin gedaan. Sommige activiteiten waren daar duur, maar once in a lifetime.

Zou je eventueel het land willen delen, andere details hoeft begrijpelijkerwijze niet hoor.
Ben toch benieuwd naar het land. 

MidasWolf

MidasWolf

25-05-2024 om 18:52 Topicstarter

Herfstappeltaart schreef op 25-05-2024 om 18:48:

Of had je echt bedragen willen horen? Die kan ik je pas geven na de vakantie

Het mag, maar het is meer hoeveel je daar over kwijt wil. Financiële keuzes in de zin van uit eten/in de accommodatie eten, met auto/ov, veel activiteiten of weinig activiteiten is ook goed. Houd je veel rekening met de kosten op een vakantie locatie( Noorwegen of Tsjechië bijvoorbeeld) soort accommodatie, enz.

Net in hoeveel details je over de kosten kwijt wil. Dat is aan een ieder. Het is meer een luchtig topic om hier over te praten. Echt vergelijken is toch lastig. 

Daarnaast geef ik ook eerlijk toe dat ik buiten de wintersport om, ook slechts globaal de kosten bij houdt. Wel binnen budget natuurlijk. 

MidasWolf

MidasWolf

25-05-2024 om 18:57 Topicstarter

Het wisselt bij mij ook erg, van thuis blijven tot verre reis en alles daar tussen in. Daar is geen pijl op te trekken. Een van de weinige constante factoren tot nu toe is de wintersport in Oostenrijk.

dat kan variëren van een paar tientjes voor de camping tijdens een wandelwegen tot € 15.000 voor een 4 weekse reis naar Japan en alles er tussen in.

MidasWolf

MidasWolf

25-05-2024 om 19:23 Topicstarter

Ysenda schreef op 25-05-2024 om 19:16:

dat kan variëren van een paar tientjes voor de camping tijdens een wandelwegen tot € 15.000 voor een 4 weekse reis naar Japan en alles er tussen in.

Heb je dit jaar nog vakantie plannen ?

Wij gaan bijna nooit echt ver, voor vakantie blijven we meestal binnen Europa. Maar dat betekent niet dat we goedkoop uit zijn. We zitten in luxe hotels, reizen per trein 1e klasse en sinds kort huren we e-bikes in plaats van onze eigen fiets mee te nemen, en gaan altijd uit eten. We hebben het geld ervoor. We hebben geen auto, geven zelden geld uit aan kleding of meubels, en de kinderen zijn het huis uit. 

Wij gaan meestal kamperen met de vouwwagen, omdat ik het lekker vind om mijn "eigen huisje" bij me te hebben in den vreemde met mijn eigen bed.
Het motto is altijd zo lang mogelijk weg zijn van het vakantiegeld + het boodschappengeld dat ik normaal uitgeef in een week. Meestal kook ik dan 5 a 6 keer per week op de camping, halen we een keer iets af en gaan we een keer luxe uit eten. Meestal nemen we de fietsen mee en kunnen we leuke fietstochten maken en we wandelen veel. Stadswandelingen waarbij we mooie gebouwen bekijken maar ook wel musea bezoeken.  Meestal Frankrijk maar soms ook Scandinavië. 
In Frankrijk nemen we bewust de tolweg inmiddels.  In begin van onze relatie wilde man nooit de tolweg nemen, want dat kost zoveel maar als je uitrekent hoeveel het kost qua brandstof en rol dan is route national rijden net zo duur, omdat je met door al die dorpjes rijden extra benzine gebruikt. 
Als het eind van het budget in zicht komt van we op huis aan.  Soms zijn we 17 dagen weg en soms 21.
Onze laatste vakantie (2019) in Scandinavië met de kinderen heeft bewust meer gekost. We hadden het idee dat dat misschien de laatste met het hele gezin zou zijn en die afstand doe je ook niet voor maar 10 dagen. 

Wij (2 volwassenen) gaan 2x per jaar naar Fuerteventura. Altijd buiten het hoogseizoen in april en okt/nov. 15 dagen en dan half pension. We zouden liever alleen logies doen maar het appartement is alleen nog HP te boeken. En dit is dan even duur als alleen logies vorige jaren. Elke ochtend ontbijtbuffet en om de dag het dinerbuffet. De ene dag buffet en de andere dag eten in het stadje. Soms ook 2 dagen achter elkaar eten in het stadje. Brengt extra kosten met zich mee maar daar kiezen we zelf voor. Uit eten gaan daar vinden wij goedkoop. En we huren 2 weken een auto. Verder geven we weinig geld uit, alleen terrasje, ijsje, drinken en wat lekkers voor in het appartement en brood of fruit voor 's middags.
De laatste vakantie in april waren we zo'n 3200 euro kwijt voor 2 pers voor alles.  2500 reis en verblijf, 300 euro autohuur en rond de 400 euro voor eten en drinken.

Verder 3x per jaar 4-5 dagen naar de bed and breakfast van een vriendin in duitsland. Is 300 km rijden en kost 75 euro per nacht incl ontbijt voor 2 personen. Vaak eten we 's avonds mee en gaan we nog 1 of 2x zelf uit eten. Verder daar weinig uitgaven behalve wat inkopen doen in de supermarkten en drogist voor thuis.

 En gaan we nog zo'n 2-3x per jaar een lang weekend weg 4 dagen in nederland. Dan probeer ik een arrangement te vinden tot 350 euro voor 2 personen incl 1x diner. En gaan we nog 2 avonden uit eten. Liefst een leuk eetcafe maar als we zin hebben in de snackbar doen we dat gewoon. En vaak doen we 1 dag welness in een welnessresort tijdens een weekend weg. En doen we eigenlijk altijd wel een rondleiding of rondvaart, bioscoop, terras.

En soms komt het zo uit dat we wat verder weg een afspraak hebben en boeken we een overnachting en maken we er een leuk uitje van.

Alles bij elkaar opgeteld gaat er best veel geld naar vakanties en weekendjes weg.

Wij gaan meestal 2 keer per jaar op vakantie en dan nog wat weekendjes weg.
Dit jaar al naar Portugal geweest en hopelijk over een paar weken een dag of 5 kamperen als het weer tenminste een beetje meezit.
Einde zomer  gaan we 2 weken all inclusive naar Mallorca, al eerder in dat hotel geweest. Niet heel luxe, vrij basic eigenlijk maar was prima.
We geven verder altijd wel geld uit aan excursies of toch ergens uit eten of een cocktail drinken of wat dan ook. 
Nu gaan we toevallig de laatste 2 jaren all in maar daarvoor zaten we eigenlijk altijd in een appartement, dan haalden we alle dagen ontbijt en  op de meeste dagen lunch voor in het appartement maar dan gingen we wel elke avond uit eten. 
Soms huren wel een auto voor de hele periode maar meestal eigenlijk voor maar een paar dagen, ligt aan de bestemming. Soms doen we alleen wat met Ov.
Kost veel geld allemaal maar we hebben het en geen kinderen dus ik hoef het niet te bewaren.

Hier ook hele wisselende bedragen. 
Mijn laatste vakantie was eind april (net voor de meivakantie) naar Frankrijk. Met de trein, 180 euro voor een retourtje, een week in kleine stad in een appartement voor 350 euro (2 kamers, inclusief dakterras). Ter plaatse nog zo'n 25 euro uitgegeven aan openbaar vervoer voor wat uitstapjes in de omgeving en dat was het wel zo'n beetje. Paar entreetickets voor musea en wat bezienswaardigheden erbij, die waren daar vrij goedkoop vergeleken met wat het in Nederland zou kosten. Maakt samen... 580 voor een week ongeveer? Voor één persoon, want ik reis vaak alleen. 

Ik geef niet veel om uit eten of terrasjes, daar zit vaak een grote besparing op reis, maar ik geef dan vaak wel iets meer uit aan luxere boodschappen. 
En buiten de vakantieperiodes reizen is voor mij wel de beste manier om het betaalbaar te houden. 

De stand tot nu toe voor mij (single, appartement) is 43 euro per dag aan uiteten, bus, taxi, excursie, boodschappen, souvenirs.

Ik heb besloten om de twee parfumflessen "Dolce Vita" van Dior niet mee te tellen. Die is in Nederland niet meer te koop en hier (Gran Canaria) ongeveer 95 euro.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.