Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Londen, wat is er veranderd?

Over een paar weken ga ik met mijn zoon 3 dagen naar Londen. Eerder ben ik met dochter geweest, maar dat was voor de Brexit en Coronatoestanden. Ik merk dat ik nu toch wel een beetje ga stressen. Zoon heeft autisme en kan niet echt meehelpen in de voorbereiding, ook al is hij bijna 18. Mede daarom wil ik ook dat het goed gaat, want is voor hem lastig als er allerlei dingen mislopen.
Paspoorten hebben we in het bezit, maar ik zit nog met vragen als: kan ik gewoon pinnen met mijn bankpas, moeten we van tevoren wat Engelse Ponden halen en hoeveel dan? Reizen met OV doen we met een Oyster-pas. Ik heb er nog eentje liggen van toen met dochter, die andere konden we niet meer vinden. Kan je die makkelijk kopen en met eigen bankpas opladen? 

Ik zag verder dat we dus aankomen op Londen Heathrow en dat dit echt mega groot is, zo groot dat er treinen reiden tussen de verschillende terminals. Er staat dan ook weer dat daar een Oysterpas niet geldig is, maar wat dan wel? Geen idee of we het nodig hebben. We hebben een hotel redelijk dichtbij de airport, maar bij Terminal 3. We komen aan in Terminal 5. 

Best een gedoe dus allemaal vind ik. En oja, soms denk je dan iets goed te regelen, maar kom je erachter dat je Hotel toch wel heel ver van de Harry Potter Studio's ligt. Met OV zeker anderhalf uur reizen. Iemand ervaring met het boeken van een taxi via Freenow of Bolt? Ik kwam die tip ergens tegen en leek nog redelijk betaalbaar. Ik wil dit voor de heenweg doen omdat we op een bepaald tijdstip bij de Studio's moeten zijn. De terugweg doen wel wel via OV, hebben we dan alle tijd voor. 


Heathrow is echt heel overzichtelijk. De pendeltreintjes zijn gratis, dus daar kun je zo instappen. Ik neem nooit ponden mee, die pin je daar heel makkelijk.
Over de HP studio’s weet ik niets. De keren dat wij er in de buurt waren, was het elke keer uitverkocht op het moment dat ik wilde boeken. Ik zou met het OV naar een station daar in de buurt gaan, en dan met de taxi verder. 

ik heb de Oyster kaart online besteld.https://www.visitbritainshop.com/gb/en/london-visitor-oyster-card 

 Ter plekke is dat lastiger geloof ik (een toerist vroeg het bij een hotel en de eigenaar had geen idee). Kaart was binnen een week geleverd.
Heb altijd wat cash mee, maar meestal lukt pinnen in supermarkten enz. prima. (Bij kleinere zaken zoals sommige pret a manger toko's niet altijd)

ik weet niet of het later in het najaar nog gaat veranderen maar mondkapjes zijn momenteel niet verplicht.
Redelijk wat hotels geven je toegangscodes (covidmaatregel en personeelstekort) sleutel/sleutelkaart vind je dan in je kamer. Ook aantal keren meegemaakt dat kamerschoonmaak alleen op verzoek is. Er zijn kaarten voor die je aan je deurknop kunt hangen.
Hoe meer centraal/toeristisch hoe meer kans op kleine en/of gehorige kamers. 

je kunt in het ov gewoon een debetcard van je eigen bank gebruiken. Het werkt hetzelde als de oystercard. Ook de
Zelfde tarieven. Pinnen kan bijna overal met je eigen bankpas. Wel is het in Engeland nog iets meer gewoon om met ponden te betalen. Dus wel handig om twintig pond of zo in de portemonnee te hebben.

het kan ook prettig zijn om de bus te nemen. 1.50 pond. En binnen het uur kun je zo vaak overstappen als jezelf wilt. Ook gewoon inchecken met de pinpas. 

wil je een picniclunch doen. Bij Tesco zijn er mealdeals voor 3.5 pond. Dat is drinken. Broodje of wrap. En een snack(  chips of fruit of zoiets)

toegangskaarten kun je prima online kopen. Meteen een tijdslot van aankomst reserveren. Dan kun je vis de snellijn naar binnen en hoef je alleen je kaart op de telefoon te laten zien

Bij de meeste atracties wordt nog wel rekening gehouden met covid. Dus het kan zijn dat je lang moet wachten als je geen tijdslot van aankomst hebt gereserveerd.


Op dit moment zijn mondkapjes niet verplicht. Maar worden nog wel aangeraden in het ov. En zeker nog veel gedragen. En de mensen die ik gesproken heb (ik was twee weken geleden in York en in Londen) verwachten dat het in de herfst zeker in het ov weer verplicht wordt. De wegwerp exemplaren zijn overal op de station uit automaten te trekken.

Kijk eens op GetYourGuide (is ook een app van). Daar kan je allerlei transfers boeken en uitstapjes in Londen, ook naar de HP Studio’s. 
Ik zou geen geld pinnen. Je kan bijna nergens cash betalen. Mijn dochter had 20 pond mee maar die kon het uiteindelijk pas in het vliegveld terug gebruiken.
Het OV kan je gewoon je bankpasje voor gebruiken. Je hebt binnen zone 1 en 2 een max tarief van 7,40 per dag. Vanaf Heathrow betaal je wel het gewone tarief.
Ik vond Londen in een paar jaar tijd wel een heel stuk drukker geworden. Ik heb een te hoge hersendruk en soms wat moeite met prikkelverwerking. Ik was wel blij met mijn Noise Cancelling koptelefoon.  Misschien iets voor je zoon? 
Verder geen coronamaatregelen daar.

Tango

Tango

11-09-2022 om 20:00 Topicstarter

Bedankt voor de reacties. Ik ga da niet van tevoren geld wisselen. We kunnen altijd ter plekke nog iets pinnen. Er zit hier ook geen GWK in de buurt, dus alleen maar lastig. 
Hoe betaal je dan eigenlijk een taxi bijvoorbeeld? Kan dat ook met een pinpas? Of moet je dan een creditcard hebben? Want die heb ik dus niet, man wel dus zou ik mee kunnen nemen. 
De vorige keer konden we de Oystercard makkelijk kopen op het eerste metrostation waar we kwamen. Dat lijkt me dus niet zo'n probleem. Ik begreep juist dat met bankpas reizen minder gunstig is, maar waarom precies moet ik even opzoeken. Vind het ook niet zo'n fijn idee eigenlijk. Ik hoop dus gewoon bij het station bij het vliegveld een Oystercard te kunnen kopen en op te waarderen voor de rest van de dagen. 
Fijn dat je binnen het vliegveld gewoon gratis met de trein kan, dat had ik dus niet gelezen. 
Ik ga nog eens even puzzelen op dat vervoer naar de Studio's. We hebben dus al tickets hiervoor. Moeten er om 12.00 u. zijn, of eigenlijk een kwartier eerder. Misschien inderdaad toch een taxi naar een treinstation en van daar verder reizen. Vanaf station Watford Junction rijden er pendelbussen, dus daar wilde ik in ieder geval heen reizen, maar vanaf ons hotel vlakbij de airport is dat dus echt een mijl op 7. 

Taxi kan met pin. Mijn pinpas (ing) weigerde dus was wel blij met cash.  

Ik ga al jaren met Eurostar, dus zou goed kunnen dat vliegvelden meer dan treinstations berekend zijn op verkoop van de Oyster card   

Op St Pancras kan je gewoon een Oyster card kopen bij de automaat als je met de Eurostar aankomt.

Wat betreft reizen naar de HP Studio - wat zegt Google maps als je hem op OV zet? Van Heathrow zelf doe je er anderhalf uur over met bus en trein. 25 minuten in een Uber die je dan rond de £35 kost. (Woon in Engeland, gebruik Google Maps voor alles en klopt eigenlijk altijd.)

als je met pinpas in ov reist, moet je per persoon een aparte pas hebben en heeft geen kindertarief.  

Tango

Tango

12-09-2022 om 21:22 Topicstarter

MelMel schreef op 11-09-2022 om 22:56:

Op St Pancras kan je gewoon een Oyster card kopen bij de automaat als je met de Eurostar aankomt.

Wat betreft reizen naar de HP Studio - wat zegt Google maps als je hem op OV zet? Van Heathrow zelf doe je er anderhalf uur over met bus en trein. 25 minuten in een Uber die je dan rond de £35 kost. (Woon in Engeland, gebruik Google Maps voor alles en klopt eigenlijk altijd.)

Ja klopt inderdaad anderhalf uur. Ik vind dat dus best lang en ook nog lastig met aansluiting, zoeken etc. Een Uber, hoe werkt dat? En is dat betrouwbaar? 

Tango

Tango

12-09-2022 om 21:23 Topicstarter

Mugske schreef op 12-09-2022 om 19:52:

als je met pinpas in ov reist, moet je per persoon een aparte pas hebben en heeft geen kindertarief.

Voor 2 personen heb je toch ook 2 Oyster kaarten nodig? 

Uber vind ik fantastisch werken in grote steden, alleen maar goede ervaringen mee. Je download de app en maakt een account aan die je koppelt aan je creditcard. Als je een Uber wilt bestellen voer je in de app in waar je heen wilt en je krijgt dan meteen door hoe veel de rit gaat kosten. Vervolgens bestel je een Uber, wordt je aan een driver gekoppeld die bij je in de buurt is en via de app kan je precies volgen waar de auto is. Je betaalt ook automatisch via de app, dat gaat dan van je creditcard af. Achteraf kan je nog een fooi toevoegen dus je hebt helemaal geen financiële transactie met de chauffeur. Ik weet alleen niet of er veel Ubers beschikbaar zijn zo ver buiten Londen. 

MelMel schreef op 11-09-2022 om 22:56:

Op St Pancras kan je gewoon een Oyster card kopen bij de automaat als je met de Eurostar aankomt.

Heb een paar keer bij de metro gezocht naar zon ovchipkaart maar dat is alweer Kings Cross buiten st Pancras  maar waar op st Pancras dan? Automaat of loket?

Afgelopen zomer had mijn telefoon veel moeite met mobiele data en wifi. Of het ermee te maken heeft dat telefoon geen 5g aankon weet ik niet.. gaf wel eens stress met e-tickets... Dus noteerde belangrijke gegevens dan maar op een blaadje. 

Je NLse bundel/mbs is/zijn dus gewoon geldig blijkbaar is dat iets Europees en niet iets EU-s  Voor en na Brexit m.i. weinig veranderd voor de toerist.

Tango schreef op 12-09-2022 om 21:23:

[..]

Voor 2 personen heb je toch ook 2 Oyster kaarten nodig?

Klopt, ik was met mijn 6 jarige en zij heeft geen eigen pinpas. Kon voor haar kinderkaartje kopen met gepast muntgeld. Dit was trouwens in Edinburgh, Londen reizen kinderen onder de 11 met een volwassene gratis mee. 

Een oyster card kun je op de vliegvelden, treinstations en grote metroknooppunten kopen.  Te betalen met bankpas of creditcard.  Of bij een loket contant.

Ponden meenemen is niet nodig.  Overal zijn ATM's.   

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.