Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Hoe lang van te voren boek jij je vakantie?

Ik kwam deze vraag ergens tegen en was wel benieuwd hoe jullie daar in staan.
En dan de volgende vraag die er bij me omhoog komt: hoe beslis je waar je naar toe wilt?


Mama-Inge

Mama-Inge

25-09-2023 om 07:00 Topicstarter

De camping waar ik dit jaar met kind heen wou was al volgeboekt 
Was ook wel laat, pas in mei dat we besloten dat we gingen.
Ben nu al wel wat aan het rondkijken om wat ideeën op te doen en wil ongeveer in januari boeken 

Dat ligt er aan. Een stedentrip plan ik vaak kort van tevoren, misschien een paar weken voor vertrek maar dat kan ook een paar dagen zijn. Een langere vakantie boek ik vaak al een paar maanden voor vertrek, vooral omdat ik de voorpret ook erg leuk vind. Ik ben nu al aan het kijken naar een vakantie voor in het voorjaar, maar zover van tevoren boek ik eigenlijk nooit. We zijn dit jaar niet op vakantie geweest dus ik kijk er al wel naar uit.

De jaarlijkse langere vakantie van 2 á 3 weken boek ik zodra de treintickets voor die bestemming boekbaar zijn. Ik heb geen auto en wil binnen Europa niet vliegen, dus dan is de trein vaak mijn vervoermiddel van eerste voorkeur. En omdat die tickets heel duur kunnen worden naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, boek ik meestal 4 á 6 maandem van te voren. Ik weet van de meeste verbindingen wel wanneer de tickets in de verkoop gaan, daar wacht ik dan echt op (voor populaire data zit ik soms zelfs middernacht klaar met de laptop). Op het juiste moment boeken kan met treinreizen echt honderden euro's schelen. 

Een week(end)je in of rond Nederland boek ik wel eens wat korter vooraf, soms zelfs last minute. Maar een stedentripje Barcelona boek ik dan wel weer ruimer van tevoren. 

Waar ik naartoe wil beslis ik gaandeweg het jaar. Er zijn altijd wel landen of regio's die me interessant lijken of waarover ik iets op tv heb gezien en waar ik dan eens heen zou willen. Meestal reis ik in fases veel naar dezelfde gebieden, ik zit nu in een Oost-Europa fase. 

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

25-09-2023 om 08:06

Mijn verlofdagen: in december voor het geheel jaar daarna (in ieder geval de weken), is helaas een verplichting bij mijn werkgever.

De invulling van het verlof bepaal ik meestal hooguit een paar weken van tevoren. Maar ik reis eigenlijk altijd met trein en bus, vlieg niet, dus hoef niet lang te zoeken naar goedkope tickets. En omdat mijn kinderen volwassen zijn hoef ik geen rekening te houden met schoolvakanties.

Januari ongeveer, als ik akkoord heb voor mijn aangevraagde vakantie.
Bestemming kiezen? Ik heb een hele lange lijst met campings op mijn telefoon. In verschillende landen in Europa. Daar kies ik dan wat van. We wisselen een beetje af qua landen. Afgelopen jaar Frankrijk gedaan, dan dit jaar iets anders. Denemarken vorig jaar gedaan, dus dat voorlopig ook weer niet. Tsjechië staat op de planning, jaren geleden geweest dus dat kan wel weer een keer. Of Oostenrijk, nog nooit geweest namelijk!

Ik leg begin van het jaar de vakanties vast. Dit omdat ik ruim vantevoren moet weten wanneer ik vrij wil zijn ivm te boeken examens en de wachttijden. Wel jammer want het is bijna onmogelijk om op het laatste moment iets te schuiven.

De bestemming kies ik gaandeweg. Wij gaan met de camper dus gewoon kijken waar het weer goed is.

Ik ben een echte kampeerder en ga het liefst op de bonnefooi de zon achterna. 
Dit jaar voor het eerst een camping geboekt.  3 dagen voor vertrek gekeken of er nog plaats was en dat lukte.

Ik wacht altijd tot ik mijn controle in het ziekenhuis in jan/febr. heb gehad. Als de uitslag goed is boeken we de vakantie. Ik heb het al te vaak moeten annuleren namelijk.

Toen wij nog rekening moesten houden met schoolvakanties legde mijn man in december de puzzel met zijn collega's om de schoolvakanties te verdelen. in de kerstvakantie maakte wij de definitieve keuze waar we heen wilden en meestal werd er begin januarie geboek voor zomer- en voorjaarsvakantie. Was er na deze vakanties nog budget over gingen we vaak in de herfstvakantie nog weg maar dat boekten we pas na de zomervakantie. 
Vakanties in Nederland boekten we net zo snel al buitenlandse want voor een goede prijs kwaliteit verhouding moet je er vroeg bij zijn.

Nu gaan we meestal buiten de schoolvakanties en verschilt het per bestemming wanneer we boeken.
Dit jaar zijn we naar Canada geweest en hebben we veel al bijna een jaar van te voren geboekt. We konden wel alles annuleren en veranderen tot het laatste moment.

Wij hebben altijd wel leuke bestemmingen op het oog. We weten al dat we volgend jaar juni richting Slovenië willen en eind december gaan wij daar waarschijnlijk concrete plannen voor maken. Korte vakanties boeken we nu vlak van tevoren.

Meestal boeken wij in januari voor eind mei/begin juni .
Meestal is dat een bestemming in Europa met mooi weer en mooie natuur.
Volgende vakantie wordt waarschijnlijk , als alles door gaat , samen met de hele familie . Dat zal een all-inclusive worden ( makkelijk voor de jonge gezinnen ) en wij kunnen dan zelf natuurexcursies maken .

Bakblik schreef op 25-09-2023 om 08:19:

Ik ben een echte kampeerder en ga het liefst op de bonnefooi de zon achterna.
Dit jaar voor het eerst een camping geboekt. 3 dagen voor vertrek gekeken of er nog plaats was en dat lukte.

Zo doe ik dat ook het liefst. 

Bij mij is het verschillend. Ik ga wel meerdere keren per jaar op vakantie. De vakantie dit jaar in Mallorca hadden we een maand of 2 van te voren geboekt. Ik boek ook vaak last minute als ik een mooie aanbieding zie en zeker als het hier veel regent. Ik ga wel altijd met het vliegtuig en naar een zonnig land in een luxe hotel. De laatste jaren vaak all-inclusive. 

De zomervakantie boek ik meestal ergens rond februari, als ik zat ben van de winter. De bestemming is dan meestal Zuid Europa, ergens aan zee.

Soms ga ik in de winter ook nog weg, de warmte opzoeken. Dat boek ik dan 2 a 3 maanden van tevoren en dan beland ik meestal in het Caraïbisch gebied. 

Qua bestemmingen: ik heb veel rondgereisd, veel van de wereld gezien en merk dat ik op dat vlak nu wat rustiger word. Vind het nu prima om weer eens terug te keren naar een bestemming, het hoeft niet meer elke keer iets nieuws te zijn. 

Het wisselt een beetje. Onze afgelopen vakantie heb ik geboekt toen de vliegtickets beschikbaar waren. De komende herfstvakantie hebben we voor de zomervakantie geboekt. Soms kijken we waar we heen willen en passen daar de vakantie op aan, soms willen we in periode x weg en passen we gaan de bestemming naar aan.

We willen heel graag volgend jaar weer naar Ohrid alleen zijn er nog geen directe vluchten die kant op op dit moment dus daar wacht ik nog even mee. Maar het moment dat deze er wel zijn boek ik ook direct.

Vliegtickets kopen we zo vroeg mogelijk, scheelt veel in de kosten. Dan kijken we later wel naar verblijf/auto enz. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.