Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Ervaring gevraagd met eigen vakantiehuisje

Dag allemaal, wij zijn van plan om een vakantiehuisje aan te schaffen, voor eigen gebruik (geen verhuur). Ik ben heel benieuwd of hier mensen zijn met ervaring hiermee. Bevalt het? Wat is leuk, wat valt je tegen etc. 


Wij hebben er net 1 gekocht, dus nog niet heel veel ervaringen  maar wel leuk om mee te lezen

Leuk topic, mijn ouders hadden een vakantiehuisje maar hebben hem weer verkocht. Wat hen tegen viel was het onderhoud. Het huisje stond in het bos en elk voorjaar waren ze eerst weer een week bezig met de dakgoten, tuin etc. aan kant krijgen. Ook waren ze na een tijdje wat uitgekeken op de omgeving.

mijn ouders hadden een appartementje in een complex in Duitsland; zo'n 10 uur rijden vanaf hun woning. Basic appartementje in een prachtige omgeving, maar in de praktijk kwamen ze er te weinig omdat het eigenlijk te ver was. (en daarnaast een hoop gedoe met de duitse vereniging van eigenaren). 
Afstand tot je eigen woning is wel een dingetje als je er regelmatig naar toe wil.   

Nu 5 jaar een huisje op één van de Waddeneilanden, we stellen het 6 maanden per jaar open voor verhuur via een verhuurorganisatie, in die periode gaan we zelf ook nog wel een aantal weken. Van de opbrengst betalen we alle kosten (Wadden zijn duur) plus een tuinman en als wij vertrekken ook de schoonmaak ed. Het is een parkje voor rustzoekers, geen gekke ervaringen met huurders o.i.d. Wij vinden het heerlijk! Zeker met corona hebben we vanuit het huisje gewerkt en verder heerlijk genoten van de natuur. We zijn er erg blij mee en geen moment spijt gehad van de aanschaf. Als we minder gaan werken gaan we minder verhuren en langere perioden zelf maar zoals het nu gaat met deels verhuur gaat het prima! Als ik een nadeel zou koeten noemen is het alleen de boot waar het weleens druk is maar verder vinden wij het ideaal. 

Heb je kinderen? Hoe oud zijn ze?
Hoe ver weg is het vakantiehuisje. 
Mijn ervaring is dat naarmate je kinderen ouder worden ze steeds meer eigen activiteiten in het weekend krijgen

Wij hebben er een in de familie. Onderhoud van huisje en tuin is echt wel veel werk (ook in het bos). Degenen die er het dichtstbij wonen, gaan er het vaakst naartoe. Ik begin nu, na een jaar of tien, wat uitgekeken te raken op de omgeving. Ik zou zelf best graag zo’n huisje willen maar dan dichterbij, max een half uur, in de buurt van mooie natuur. Maar dan liefst wel samen met een handyman 😂.

Wij hebben een vakantiehuisje in Zuid Holland gekocht na het overlijden van mijn vader. Wij wonen niet in Nederland en ik wilde toch graag een basis hebben in Nederland. Ik vind het heel fijn om bv. na familiebezoek gewoon weer naar ons huisje te kunnen. Inmiddels zijn onze kinderen de deur uit en gaan ze er zelf naar toe met vrienden.
Wij verhuren niet. Misschien gaan we dat in de toekomst wel doen om de kosten te drukken, want die zijn best hoog. Denk aan toeristenbelasting, gemeentebelasting en veremogensbelasting. Daarnaast betalen we parkbeheerkosten. Ook het onderhoud van tuin is een behoorlijke kostenpost en wat Madame Cannibale zegt is hier ook, wij zijn eerst een paar dagen bezig om de boel weer op orde te brengen. Desondanks kom ik er helemaal tot rust.

Smartwoman

Smartwoman

26-08-2021 om 14:53 Topicstarter

Dank jullie wel voor de reacties tot nu toe. Ons plan is iets te kopen in de regio waar we ook familie hebben. We willen op max 1 tot 1,5 uur rijden van ons eigen huis zitten. Onze kinderen zijn op eentje na de deur al uit. Die zien het helemaal zitten om ook zelf met vrienden naar het huisje te gaan. Wel goede tips om toch nog iets aan verhuur te doen vanwege de kosten. We waren dat niet van plan maar wie weet. 
Mochten er nog meer ervaringen zijn dan hoor ik ze graag. Leuk om te lezen! 

Leuk, ik lees mee. Wil je een stenen huisje of een chalet, Smartwoman? 

Ik denk er zelf over een chalet te kopen. Het onderhoud zou ik uitbesteden, want ik ben niet handig. Geen idee aan welke kosten ik dan moet denken, heeft iemand daar ervaring mee?
Ik zag dat je wel bedrijven hebt die daar in gespecialiseerd zijn.

Wij hadden een groot vakantiehuis met zwembad gekocht en na 1 jaar bleek dat mijn man kon stoppen met werken. Huis in Nederland verkocht en nu permanent hier. 
Vaak ging ik alleen het eerste jaar en wist ik gewoon niet meer waar nou mijn ‘thuis’ was. Dat vond ik het moeilijkst van alles. Van tevoren nooit gerealiseerd maar dat gevoel was heel sterk. 

Wat velen al schreven: verkijk je niet op het onderhoud. Wij hebben veel onderhoud en moesten soms, ook al hadden we mensen die voor het zwembad zorgden terug voor dingen waar je niet aan denkt. 
In de vakanties waren we eigenlijk constant bezig en dat viel wel tegen. Verhuren wilden we persé niet. Nieuw huis, inrichting nieuw. Denk goed na of je dat met jan en alleman wil delen ook al brengt het geld op. 

vraag het Wendy Wylenzec!

Smartwoman

Smartwoman

26-08-2021 om 15:53 Topicstarter

Rondstruiner,  wij willen graag een stenen huisje met 3 slaapkamers (of 2 wat grotere) en een tuin waar we een kleine sauna in kunne zetten en een regendouche. Veel privacy nodig dus. We hebben zo tussen de 2 a 3 ton te besteden en in de regio waar we zoeken moet dat wel lukken. Toch valt het niet mee hoor. Veel vraag, weinig aanbod en geschikte huisjes zijn snel weg. Hadden een week of zes geleden het ideale huisje gevonden maar dat ging helaas aan onze neus voorbij waren net te laat.
Onderhoud ga ik op letten.

O en ineens wil iedereen vrienden met je zijn. Wees consequent in wie je meeneemt, over laat komen. Je wordt al snel als een gratis vakantieadresje gezien. 

Ah, dat is een mooi budget! De vraag naar recreatiewoningen ligt sinds corona een stuk hoger ja. Voor mij een reden om nog even te wachten, ik ben toch nog van alles aan het uitzoeken.

Wij mogen regelmatig in een vakantiehuis van een excollega, op 3 uur rijden van ons huis.  Dat is heel goed georganiseerd. Er ligt een duidelijk informatieblad over alles en nog wat. We maken het na gebruik heel goed schoon. En de afspraak is ook dat de bedden verschoond worden en het beddengoed gewassen voordat je weggaat. (Er is dus ook een wasmachine).  Het kost ons weinig, het geld gaat naar de kleinkinderen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.