Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Dagbudget voor kind dat niet mee gaat op vakantie?

Hoeveel geld laten jullie achter voor een kind dat niet mee gaat op vakantie? Ik vind het elk jaar weer lastig. 

Om te beginnen weet ik al niet goed wat het kost om voor 1 persoon inkopen te doen. Volgens het Nibud zou je voor gezond eten voor 1 persoon ongeveer €7,- per dag kwijt zijn. Klopt dat?! Daarnaast wil ik ook wat extra geven voor de verwennerij. Maar hoeveel? 

Ik vind het eigenlijk ook weer niet nodig om alles dat ik op reis aan ze zou uitgeven, naar ze over te maken. Het is per slot van rekening hun eigen beslissing om niet mee te gaan. Toch voelt dat niet helemaal eerlijk want de kinderen die wèl mee gaan, kosten heel wat aan hotelovernachtingen onderweg, terrasjes, uit eten, etc. Voor twee van hen heb ik zelfs een terugvlucht geboekt omdat ze niet de volle vakantie met ons mee gaan.

En dan is er nog het geld dat ik bespaar omdat de katten niet naar het pension hoeven. Ik vind het logisch dat de thuisblijver voor de huisdieren, planten en tuin zorgt, ookal is dat gewoonlijk niet zijn/haar verantwoordelijkheid. Is dat terecht, of zal ik hier iets voor geven? 

Wat vinden jullie redelijk? 

Peiling

Wat geef je uit aan de thuisblijver?
86 stemmen
3%
59%
31%
6%

yette

yette

30-06-2023 om 13:12 Topicstarter

Ik denk op dit moment aan iets van €100,- per week. Dus +/- €30,- extra. 

En natuurlijk een potje voor noodgevallen zoals de fietsenmaker of zo.

Voor noodgevallen als een fietsenmaker kan ook een tikkie gestuurd wordt als het nodig is. Ik zou zelf 50/100 euro ergens neerleggen en pas vertellen waar als er echt een noodgeval is. Neem aan dat ze dan wel appen oid.

7 euro per dag voor 3 gezonde maaltijden vind ik voor een 1 persoonshuishouden aan de krappe kant. Als je voor meer mensen tegelijk boodschappen doet, is dat makkelijker te halen. Al laat je vast een volle voorraadkast achter, wat het weer makkelijker maakt.
Als je het kan missen zat ik aan 15-20 EUR per dag te denken. En dan kom je redelijk dichtbij die 100 EUR per week. Hoe lang zijn jullie weg?

Voor mij zou het verschil maken of de thuisblijven op een ander moment zelf met vakantie gaat (en of jullie als ouders meebetalen aan die vakantie), of dat hij/zij de hele zomerperiode thuis is. 

Vergoeding geven voor het feit dat de gezelschapsdieren niet naar een pension hoeven, vind ik redelijk. En wat extraatjes ook. Praat eens met de thuisblijver, wat zijn de verwachtingen?

Solo boodschappen is E7,90 per dag volgens het Nibud. En dat is enkel voedsel, en zo spaarzaam mogelijk. Andere boodschappen zoals vuilniszakken, drogisterij artikelen komen daar nog bij.

Hoe oud is het kind? Heeft het vakantiewerk?

Ik zou 75 euro per week aan boodschappen doen, 50 euro voor iets leuks (terras, afhaal, ijsje) en bij terugkomst als goed voor huis en have is gezorgd, een leuk uitje bekostigen.

Ik zou het er ook van af laten hangen wat jullie vakantie is. Ga je naar een huisje in de natuur of een simpele camping dan zou ik geld voor gezond eten en een klein beetje extra voor een keer een ijsje halen, pizza bestellen, chips en frisdrank voor een filmavond met 2 vrienden genoeg vinden. Gaan jullie op vakantie iedere dag uit eten, naar een pretpark, zwemparadijs, shoppen ed dan zou ik de thuisblijvers ook wat geld voor uitjes geven. Keertje bioscoop en een keer zwembad oid. Dus niet het volledige bedrag dat ze gekost hadden als ze mee zouden gaan maar wel rekening houden met hoe uitgebreid jullie dingen kunnen doen op vakantie dat het voor de thuisblijver(s) dan ook meer is dan een gewone week thuis.

Daarnaast zou ik ze achter laten met een goed gevulde koelkast en een boodschappenlijstje met geld voor die specifieke boodschappen om te halen de dag voor jullie terug komen. Dat lijkt me fijn thuiskomen. Na thuiskomst zou ik ze dan nog wat extra geven als bedankje voor het zorgen voor de dieren, planten, boodschappen ed. Kan een geldbedrag zijn of die ene merk trui die de thuisblijvers zo leuk vind. Kan als verassing of in overleg, maar klussen die je anders betaald zou moeten uitbesteden en de andere kinderen niet hoeven doen zou ik wel iets voor geven. 

Ik ben erg van alles gelijk trekken voor mijn kinderen.  Dus ik heb  voor de laatste optie  gekozen  nl. evenveel als  ik aan de andere kinderen uitgeef.
Anders vind ik het oneerlijk.

Ik zou ongeveer hetzelfde doen als wat je aan de andere kinderen uitgeeft. Gelijke monniken, gelijke kappen. 

Ik koop voor een week boodschappen, en koop nog het  een en ander voor in de vriezer. Ontbreekt er verder iets,danschieten ze het voor ,en ik stuur dan het bedrag terug

Ik heb gekozen voor een week boodschappen + extraatje.
 Je hebt een vakantie geboekt waarvan er één zegt liever thuis te blijven. Prima: Hier is voedsel en onderdak, tot over een week.

Je doet geen schenking waardoor je verplicht bent om alle kinderen hetzelfde te geven...

Ik vind 7,90 per dag best karig. Het ligt er natuurlijk ook wel aan wat je achterlaat in huis. Vroeger lieten mijn ouders altijd een gevulde koelkast achter maar ook een leuk bedrag zodat we een keer met vrienden konden bbq-en, een keertje een ijsje konden halen etc. Ik vind 100 euro voor een week niet zoveel, maar het ligt er ook aan hoeveel kinderen thuis blijven even wat hun leeftijd is. Als 22-jarige kan je prima je eigen uitjes betalen. Als 16-jarige is dat vaak wat lastiger.

Ik zou een gevulde koelkast & voorraadkast achterlaten en 20-25 euro per dag /150 euro per week voor een keer iets extra's (sushi bestellen, bioscoop, pizza-avond met vrienden of zoiets). Gewoon als een soort zakgeld/vakantiebonus. Het mag ook wel een beetje leuk zijn in de vakantie. 

Betalen voor het verzorgen van de katten zou ik dan weer niet doen, dat vind ik normale huishoudelijke taken, net zoals ik ook verwacht dat af en toe de vaatwasser wordt aangezet, vuilnis wordt weggegooid en alles er enigszins toonbaar uitziet als ik terugkom. 

DeOnbekende schreef op 30-06-2023 om 14:24:

Ik zou ongeveer hetzelfde doen als wat je aan de andere kinderen uitgeeft. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Dit alleen als het kind niet mee mag. Als het kind wel de kans heeft om mee te gaan, maar niet mee wil dan zou ik gaan voor eten, wat extra's en als je eenmaal weer thuis bent iets voor de verzorging van de dieren. 

yette

yette

30-06-2023 om 16:20 Topicstarter

@ AppleTree, 
zoiets had ik ook in gedachten. De thuisblijver wil bijvoorbeeld terwijl we weg zijn naar Abunai (een animeconventie), dat betaal ik en ik denk erover om boodschappen/eten te laten bezorgen voor het weekend dat er vrienden komen logeren. 

Hoe duur we zelf uit zijn, weet ik nog niet. We gaan naar Zuid-Frankrijk. Onderweg in hotels, maar op de eindbestemming kamperen we gratis. Hoe vaak we iets ondernemen of uit gaan eten, verschilt heel erg per jaar. 

@ degenen die vinden dat je aan elk kind evenveel uit moet geven omdat dat eerlijker zou zijn ... elk kind krijgt van mij precies hetzelfde aanbod: je mag met ons mee naar Frankrijk. Wie daar geen zin in heeft, kiest zelf voor minder. Ik vind niet dat ik hun keuze voor thuisblijven, hoef te compenseren door €700,- (ik noem maar wat) op hun rekening te storten. 

Ik zou het ook zo doen zoals je nu uitlegt. Zelf ben ik opgevoed met de gedachte dat het niet altijd 'voor wat hoort wat' en 'gelijke monniken, gelijke kappen' hoeft te zijn.

Een vergoeding voor de taken vind ik dus niet prettig, je bent een gezin, geen bedrijf. Wél iets extra's om leuke dingen te doen, omdat iedereen elkaar een leuke tijd gunt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.