Sport en bewegen Sport en bewegen

Sport en bewegen

Beginnen met hardlopen: tips (apps etc)?

Ik wil het hardlopen wat serieuzer gaan aanpakken. Nu heb ik op internet al een mooi opbouwschema gevonden, maar ik loop een beetje tegen de praktische dingen aan. Wie weet hebben jullie wel handige tips?
Concreet vraag ik me af hoe ik het beste aan kan pakken met het volgen van het schema tijdens het lopen zelf. Doen jullie dat met een app, en welke dan? En wat doe je met je telefoon tijdens het lopen? In mijn sportbroek zit wel een klein zakje, maar daar past geen iPhone in.
Ooit in een grijs verleden liep ik met Evy via mijn iPod, maar ik heb geen idee waar die iPod is (en wil ook niet per se met Evy lopen, want zag dat die app betaald is en het schema wat ik gevonden heb lijkt me prima).
Bedankt alvast!


ik gebruik een schema van Decathlon.
En mijn telefoon zit met een band om mijn arm.

Voor de winterperiode had ik een lampjes systeem met een lampje op mijn buik en 1 op mijn rug. Dat is beter zichtbaar dan zo'n lampje om je arm.

Sleutel doe ik in mijn sok.

ik heb ook de telefoon in een band om mijn arm. En ik loop met Evy, kost geen drol, tien euro per jaar ofzo? Vind het een erg fijne app

ProfitableMantis53

ProfitableMantis53

31-03-2022 om 20:14

Band om je arm voor de telefoon idd. Zelf heb ik nooit een app gebruikt, gewoon een schema opgezocht op internet en zelf de tijd bijgehouden met een horloge.

Ik heb ooit 5K runner als app geïnstalleerd. De eerste weken zijn gratis om te proberen, daarna kost het je eenmalig een klein bedrag. Ik vind het elke cent waard! Ooit had ik dat ik ineens in de onbetaalde variant zat en toen ik mailde kreeg ik vrij snel reactie terug.

Ik heb een hardlooppak met een zakje op de rug met rits waar telefoon in kan. Anders gewoon in broekzak, voor langere afstanden heb ik een band om mijn middel waar ook water in zit en stop ik daar de telefoon bij. Sleutel stop ik in mijn BH.

Mij hielp het erg om naar een vereniging te gaan. Stok achter de deur.
Maar degenen die ik ken die het thuis oppakten liepen allemaal met apps als Evy.
Mijn hardloopbroek heeft zakken. Trailrunbroeken. Maar anders misschien flipbelt? Die bleef goed zitten bij mij. Armhoesjes etc waren drama. 

Octaviana

Octaviana

31-03-2022 om 22:06 Topicstarter

bedankt voor de tips! Zo’n hoesje heeft man ooit gehad toen hij een blauwe maandag liep; eens kijken of ik die kan vinden. En een flipbelt ken ik niet, ga ik eens naar kijken.
Nu maar hopen dat het qua sneeuw meevalt hier, want nu heb ik zin om morgen te beginnen 💪

Heb je een sporthorloge? Dat is eigenlijk belangrijker dan een telefoon... Ik ben ooit gestart met Start to run, dus groepstrainingen. Zou ik ook even naar kijken als ik jou was. Of inderdaad een beginnerscursus bij een vereniging. 

Maar hoe dan ook: een sporthorloge dus. Als er maar een stopwatch op zit. En dan onthouden: 10 minuten inlopen/stevig wandelen, dus minuut 11 hardlopen en 12 en 13 wandelen, 14 weer hardlopen, 15 en 16 wandelen (dan heb je 2 series gehad, dat onthoud je of je telt op je vingersoid) en zo verder.

Misschien een beetje ouderwets, maar werkte voor mij prima toen ik ooit weer vanaf niks morst opbouwen. En ik doe het nog zo als ik een schema heb voor de trainingen doordeweeks. (ik heb 2x training in een groep en ga 1-2x zelf nog) Ik vind het maar niks, zo'n app die tegen je praat tijdens het lopen. (doe je dan oortjes in tijdens het lopen? Snap ik ook niet, ik ben graag alleen met lopen bezig tijdens het lopen!)

Mocht je een chiquer horloge hebben: 
 in veel GPS/hartslaghorloges kan je het schema van tevoren in invoeren. De horloges hebben zelf soms ook schema''s, dan moet je alleen dat schema op je horloge zetten. (Downloaden/uploaden) Met piepjes of trillen weet je wanneer je moet lopen of wanneer je pauze hebt. 

Succes met het opbouwen en geniet van het lopen!  Lopen in de sneeuw kan overigens prima, met gladheid wordt het een ander verhaal. Trek laagjes aan (thermoshirt!) en eventueel handschoentjes en een muts en een buitenlaag die goed beschermt tegen de wind. Dan kom je een heel eind. 

 Vanuit hardloophorloge gaat m'n muziek met bluetooth naar m'n draadloze oordopjes. Maar ik snap als beginner dat je niet vanalles wil kopen.Dan is een flipbelt wel een handige optie voor je telefoon. Gewoon goedkoop via Ali

Octaviana

Octaviana

01-04-2022 om 09:17 Topicstarter

dank voor de tips weer! Een cursus lijkt me best leuk, maar vind ik nu niet handig (ik zit ook al vast aan bootcamptrainingen en vind dan juist de flexibiliteit van hardlopen fijn).
Ik heb een Garmin vivomove. Mooi horloge (en vooral daar op uitgezocht…) maar kan daar helaas geen schema’s in inladen. Ik ga eens even uitzoeken of ik daar wel iets anders mee kan mbt hardlopen.

Octaviana

Octaviana

02-04-2022 om 10:33 Topicstarter

zo, tijd voor een terugkoppeling! Net gelopen en wat was het lekker!!
Uiteindelijk toch maar Evy gekocht, en ingestapt in week 4 (les 10) omdat ik vond dat ik dat wel moest kunnen. Ik had het hoesje van mijn man opgeduikeld en dan met AirPods in en dat ging prima. Lekker dat Evy alleen de instructies geeft en je verder zelf kan kiezen of je muziek of iets dergelijks wilt, want ik vind het juist zo lekker om naar de geluiden in de natuur te luisteren.
Ik vond het écht fijn. Precies voldoende uitdaging en toch ook echt wel blij met Evy.
Dank voor het meedenken allemaal!

Johnny's nutteloze hardlooptips (want niemand luistert er in het begin naar maar je komt er zelf wel achter) gebaseerd op 12 jaar lang vallen en opstaan

1. Laat asjeblieft de rést van je sleutelbos thuis
2. Rennen in een groepje is tricky tenzij je de perfecte buddy hebt
3. Laat schoenen aanmeten bij een speciaalzaak
4A. Een telefoon om je arm is geen doen, daar zijn veel betere uitvindingen voor
4B. Laat je telefoon eens thuis (als dat veilig kan)
5. Meten is weten, GPS-horloge en hartslagmeter zijn geen luxe
6. Ze zien je niet in het donker, soms zelfs niet met felle led-lampen, en zeker niet met die nutteloze lichtgevende armbandjes
7. Met het verkeer mee, tegen verkeer in, er valt voor beide wat te zeggen maar als je een loper tegemoet loopt die het verkeer in de rug heeft, denk dan even na over wie het beste uit kan wijken
8. De weg is bijna altijd bol, dat verklaart 30% van de pijntjes
9. Kleine pijntjes horen er bij maar je moet er wel wat aan doen. Gelukkig staat elk klein pijntje beschreven op het internet, inclusief tips om het te verhelpen.
10. Je conditie is vaak veel sneller op peil dan je spieren en pezen, de 10%-regel is er niet voor niets
11. Dure kleding is helaas vaak toch echt beter
12. Na tien minuten voelt het al 5 graden warmer en eindigt dat jasje om je heup

Octaviana

Octaviana

02-04-2022 om 22:01 Topicstarter

haha gelukkig kan ik er al een paar afstrepen! Maar wat is de 10% regel?

Volgens mij bedoelt JohnnyC. dat je iedere week je OF je totaal gelopen afstand OF je geïnvesteerde tijd met maximaal 10% verhoogt om te voorkomen dat je te snel gaat (en blessures krijgt etc.).

Ik ben zelf pas twee maanden geleden begonnen met een start to run cursus bij de lokale atletiekvereniging, dus ik weet er nog niet zo heel veel van. Dat is dan ook mijn tip: voor (in mijn geval) 50 euro krijg je 12 weken lang, 2x per week begeleiding van opgeleide trainers (loopscholing/houding), de gezelligheid van een groep en nog meer zoals informatie over schoenen en kleding/warming-up/cooling-down/spierversterkende oefeningen.

50 euro voor 12 weken??!! Goed geregeld

Octaviana

Octaviana

12-05-2022 om 20:56 Topicstarter

wat leuk dat je ook begonnen bent Valencia!

ik was heel lekker bezig en zat inmiddels bij les 21 van Evy, maar toen waren de shin splints er weer. Baal er goed van, heb daar in het verleden vaker last van gehad. Ben even op vakantie geweest en sinds thuiskomst nog niet gelopen, maar nu voelt het wel weer oké. Morgen ga ik naar de run2day, hopelijk kunnen ze me goed adviseren.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.