Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

waar op te stemmen? Links of rechts?

Ik vind dit een erg lastig topic en ik wil aub vragen om er geen racistisch topic van te maken. Ik heb weinig interesse in one liners en zwart-wit tegenstellingen. Wel hoop ik op een serieuze manier mijn twijfels te delen hier en bespreken en verschillende (genuanceerde) meningen te horen. Nuance is erg nodig, omdat dit onderwerp (assiel) heel snel heel explosief wordt. Laten we denken aan de Sire reclame en besluiten dat we lets agree to disagree hanteren als we geen overeenstemming bereiken.

ok, nu mijn vraag, ik ben van oudsher een behoorlijke linkse rakker. Altijd op linkse partijen gestemd en ook activist geweest. De linkse en groene en sociale partijen zijn voor mij altijd zo vanzelfsprekend geweest. Alleen en maar heb ik in de afgelopen jaren een (tot mijn eigen teleurstelling) veel rechtsere mening gekregen over asielbeleid. Ik zou persoonlijk graag een groot deel van mijn welvaart afstaan als dat zou maken dat álle mensen op de wereld een eerlijk leven kunnen hebben. Ik heb dus niks met het idee alles voor ons en de rest zoekt het maar uit.
Toch merk ik dat mijn sympathieën veel sterker beginnen te neigen naar: we kunnen nu eenmaal niet alle problemen oplossen, iedereen van een dak en plek voorzien. Temeer de regelgeving in Nederland (en omringende europese landen) zo zwart wit zijn. Als je eenmaal een status hebt, heb je recht op álles. En als je hier bent, heb je recht op familie hereniging. Principes die ik in mijn hart echt wel kan verdedigen, maar in de praktijk niet meer houdbaar vind.

En dan komt nu mijn probleem: ik vind geen 1 partij die in een soort midden uitkomt. Die van mening is dat mijn linkse idealen gecombineerd kunnen worden met een pragmatischer asielbeleid. Wil ik iets met dat asielbeleid, dan kom ik in de hele rechtse hoek uit en daar voel ik me niet thuis.

Ik zou bijv. graag zien dat we veel kritischer zijn op wie wel/geen asiel kan aanvragen, aan de voorkant heel duidelijk zijn over terugkeerbeleid, lik op stuk beleid als je je niet gedraagt, geen huizen, uitkeringen of kinderbijslag beschikbaar stellen zonder eisen te stellen en dit ook terugdraaien als iemand zich daar niet aan houdt. Uitzetten als iemand zich strafbaar gedraagt én daarnaast zou ik willen dat wij als Nederland wél veel middelen gaan bijdragen aan asielopvang ter plekke en verbetering van omstandigheden in de landen buiten Europa. Ik ben van mening dat investeren in de landen om ons heen het enige duurzame antwoord is op migratie.

Kortom, ik ben niet tégen asiel, maar ik ben wel tegen het asielbeleid zoals we die voeren. En er lijkt geen middenkamp te zijn waar ik mijn stem naartoe kan laten gaan. Het is nu (voor mij dan, want er zullen mensen zijn die het geen enkel probleem vinden) zelfs zo erg dat ik overweeg om PVV te stemmen. Niet omdat ik het met hun beleid eens ben (alles of niets), maar omdat ik het onderhand wel dringend nodig vind dat er een tegengeluid komt op het huidige beleid. Ik stem niet meer in met het huidige beleid. Alleen voel ik geen alternatieve oplossing. Ik hoor heel graag of jullie wél een alternatieve oplossing zien die aansluit bij mijn meningen daarover en een goed alternatief zijn.
Ik kan er niet met mijn vriend over praten, want hij is (eveneens links, maar ook sterk PRO asielbeleid) heel gevoelig voor dit onderwerp. Het kwetst hem en is teleurgesteld dat ik zo ben gaan denken. Hij werkt met asielzoekers en er zitten echt veel leuke en lieve gasten tussen. Toch hoor ik tussen neus en lippen ook waar de problemen zich voordoen en dan erger ik me groen en geel. Soms richting de persoon die in een AZC zit (vaak jonge mannetjes met een veel te groot ego), maar soms kan de persoon zelf er niet eens zoveel aan doen, maar is het de stomme regelgeving die zo krom als de pest is, dat maakt dat je de keuzes best snapt. Maar het zijn geen goede keuzes voor het land.

Mocht dit topic ontsporen, vraag ik meteen om het te sluiten. Heb echt géén behoefte aan alle buutenlanders motte oprotte/ zijn slecht reacties.


Ik ben het eigenlijk wel met je eens, maar rechts stemmen zou ik zelf niet doen. 

Ik denk dat de SP nog meest rechts is op asielbeleid van de linkse partijen. https://www.sp.nl/onderwerp/voor-eerlijk-asielbeleid

Diyer

Diyer

05-03-2023 om 14:14 Topicstarter

Prachtwacht schreef op 05-03-2023 om 14:01:

Ik ben het eigenlijk wel met je eens, maar rechts stemmen zou ik zelf niet doen.

Snap ik. Dat is dus ook waar ik mee zit. Alleen mijn weerstand is ook weer zó groot, dat links stemmen lijkt in te stemmen met dat beleid en dat voelt nu na jaren ook niet meer kloppend.

Nogmaals, als er een duidelijke partij zou zijn die op grote lijnen de kritiekpunten zouden vertegenwoordigen, zou ik dáár op stemmen. Maar zoals ik het nu zie (denk en hoop ik heel erg) schat ik dat er best veel mensen vanuit onvrede met het huidige beleid de keuze maken om geheel tegen hun zin in een soort tegenstem te doen naar de rechtse kant. Dat vervolgens de linkse partijen opschrikken dat dit toch echt wel een onderwerp is waar men óók iets mee moet (dat wat jarenlang een soort onbespreekbaar leek) en dat voor de volgende verkiezingen meer geluisterd wordt naar die bezwaren.

Ik zie in die stomme stemwijzer ook helemaal niks over het waarom van een JA of NEE. Je bent blijkbaar alleen maar vóór asiel of tégen asiel. Maar jezelf de vraag stellen of het huidige beleid qua vorm niet meer van vandaag is, daar staat niemand bij stil.

Diyer

Diyer

05-03-2023 om 14:24 Topicstarter

Daglichtlamp schreef op 05-03-2023 om 14:03:

Ik denk dat de SP nog meest rechts is op asielbeleid van de linkse partijen. https://www.sp.nl/onderwerp/voor-eerlijk-asielbeleid

Het meest rechts binnen links, dat misschien wel. Maar mij nog steeds niet streng genoeg. Het klinkt voor mij nog steeds teveel aan het overlaten aan wil je ipv moet je. Asielzoekers mógen werken om hun steentje bij te dragen. Er wordt nergens gesteld dat er een steentje MOET worden bijgedragen.

Bijvoorbeeld dit zinnetje
Asielzoekers mogen werken om zichzelf nuttig te maken voor de samenleving en in hun onderhoud te voorzien

Dat mógen ze nl. nu ook al. Asielzoekers mogen werken, alleen mogen ze daar maar tot een klein bedrag van houden. Het zijn maximale uren voor. En als ze eenmaal een status hebben en ze mogen dus volledig werken incl. minimumloon (wat bij fulltime dienstverband toch bijna 2000 per maand is) dan moeten ze €400 betalen voor hun kamer in het AZC. En dan hoor ik van mijn vriend dat verreweg de meerderheid er niet voor kiest om te werken, omdat ze het niet eerlijk vinden dat ze voor dat rotkamertje moeten betalen en omdat ze gratis kunnen verblijven als ze niet werken. Tja, weet je, dat kun je misschien de asielzoeker niet kwalijk nemen, omdat het makkelijker lijkt om gratis te wonen ipv je moe te maken. Maar het feit dat het een keuze is vind ik aan de voorkant al zo fout, dat ik me er kapot aan erger.

Het zijn dit soort dingen waar geen partij een streng maar rechtvaardig antwoord op heeft.

De aanstaande verkiezingen zijn voor de provinciale staten. Ik zou mij eerst eens verdiepen in wat de provinciale staten doen en wat hun kerntaken zijn.
Zij houden zich bezig met bv ruimtelijke ordening, verkeer, milieu, waterschappen enz.
Asiel beleid is landelijke en Europese politiek. Voor de tweede kamer hebben we in 2025 pas weer verkiezingen. 
Ik baseer mijn keuze voor de aanstaande verkiezingen op provinciale standpunten. Waar een snelweg of niet, windmolens of zonneparken, hoog of laag grondwater, huizen of bedrijven terreinen.
Kortom zaken die heel veel invloed op de kwaliteit van je leven kunnen hebben.
Ik trap niet in de verkiezings retoriek van landelijke politici over asiel beleid maar kies echt voor de provincie.

Het is ook best moeilijk want er is geen enkele partij die aan al je wensen zullen voldoen. Ik kies voor een partij die daar het meest aan voldoet. Dat is bij mij de VVD. Bij elke kieswijzer staat die bij mij bovenaan. Ik ga daar ook op stemmen hoewel ik de VVD tegenwoordig iets te links vind geworden. Dat vind ik wel jammer.

Diyer

Diyer

05-03-2023 om 14:39 Topicstarter

Er staan in de provinciale staten zeker wel speerpunten die direct of indirect gaan over asielbeleid. En mocht ik rechts stemmen (weet ik dus nog niet zeker, want het gaat heel heel heel erg tegen mijn gevoel in. Heb zelfs geroepen dat ik nog niet op de PVV zou stemmen als het de laatste partij ter wereld is), dan hoop ik dat dit nog zo'n grote alarmbel is voor de landelijke verkiezingen, dat ook gematigdere partijen dit oppakken als signaal dat er ergens een groter dan verwachte onvrede is met het huidige beleid en deze partijen snel keuzes gaan maken op dit onderwerp.
Ik hoop eerlijk gezegd dat rechts stemmen kan werken als een pijnprikkel, waarna ik daarna weer 'normaal' en gematigd kan stemmen en dat ze dit vóór de landelijke verkiezingen oppakken.

Diyer

Diyer

05-03-2023 om 14:50 Topicstarter

watertoren schreef op 05-03-2023 om 14:36:

Het is ook best moeilijk want er is geen enkele partij die aan al je wensen zullen voldoen.

Dat weet ik en dat vind ik ook niet erg. Ik vind alleen het mondiale vraagstuk wel stukken groter dan pakweg 10 jaar geleden. Ik zat afgelopen week in de auto toen het liedje 15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde speelde. Dat hele kleine stukje aarde is niet groter geworden en zal dat ook niet worden. De mondiale problemen echter wel en daar mag aan beide kanten echt fors meer over nagedacht worden en dan helpt het niet als er 2 kampen zijn die allebei in hun opvattingen heel sterk naar het ene uiterste of het andere uiterste schuiven. Dan bedien je echt geen grote groep meer die daar in het midden zit en niet naar links of rechts wil, maar bijvoorbeeld naar boven of beneden.

Weet je zelf waarom het asielbeleid zo belangrijk voor je is? In feite is het maar een puzzelstukje van het totale beleid. Is het belangrijk genoeg om eventuele andere waarden die je hebt (bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, de zorg, armoede, etc.) over boord te zetten?

Ik zal nooit rechts stemmen. Er zijn, naast het asielbeleid, genoeg redenen voor mij om links te stemmen.

Diyer

Diyer

05-03-2023 om 15:13 Topicstarter

zeeduivel schreef op 05-03-2023 om 14:52:

Weet je zelf waarom het asielbeleid zo belangrijk voor je is? In feite is het maar een puzzelstukje van het totale beleid. Is het belangrijk genoeg om eventuele andere waarden die je hebt (bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, de zorg, armoede, etc.) over boord te zetten?

Ja, ik weet wel waarom dat zo belangrijk voor mij is. Momenteel denk ik even belangrijker dan andere dingen. Maar dat is ook een kwetsbaar onderwerp en kan leiden tot onbegrip en moddergooien en dat is iets dat ik in dit topic wil voorkomen. Veel heeft te maken met opvattingen die ik heb gekregen/zo gegroeid zijn of bestendigd zijn. Maar als ik het heel globaal zou willen samenvatten:

> maatschappelijk gezien ben ik van mening dat we de problemen (van woonruimte tot milieu) alleen kunnen aanpakken als we allemaal de schouders eronder zetten. Ik geloof dat we tot een ander soort samenleving moeten komen die sterk uitgaat van sociale verbinding. Daar komen we (voor mijn gevoel) alleen als we mét elkaar bepaalde normen en waarden delen. Dat zijn normen en waarden die gaan over arbeid, arbeidstijden, inzet, beloning, vangnet. Daarin zie ik graag een strenger én rechtvaardiger beleid. En dat geldt dan voor iederéén. Dus ook een lik op stuk beleid als iemand niet die normen en waarden onderschrijft. Geen baan = geen huis bijvoorbeeld. Dat geldt wat mij betreft trouwens niet alleen voor mensen die asiel zoeken. En natuurlijk heb je uitzonderingen. Je zult mij niet horen zeggen dat er geen goede redenen kunnen zijn om hiervan af te wijken (noem WIA). Maar even als uitgangspunt genomen zeg maar.

Ik heb qua milieuproblematiek bijv. ook een mening over wat wel/geen gezonde bevolkingsgroei is. Dat zie ik graag op verschillende vlakken ontmoedigd, dus bijv. ook in kinderbijslag en het ontmoedigen om veel kinderen te krijgen. Je zult daarom met dat idee in het achterhoofd begrijpen waarom ik best moeite heb met grote gezinnen en allemaal kinderbijslag ontvangen. Dat mag van mij stoppen. Ik begrijp ethisch waarom gezinshereniging belangrijk is. Maar als ik dan lees dat een man zijn vrouw laat overkomen met hun 11 kinderen en weet dat deze mensen door hun culturele achtergrond waarschijnlijk ook weer een groot deel van die opvattingen doorgeven aan hun kinderen, dan tja....

Ik vind integreren heel belangrijk én ik vind (mijn) westerse opvattingen over gelijkheid in vrouwenrechten en homo rechten vreselijk belangrijk. Alles wat dat naar mijn gevoel bedreigd (van een tates tot een homofoob tot abortuswetgeving) vind ik vreselijk belangrijk om naar te kijken en hoe graag ik ook een andere mening zou willen hebben, ik heb toch het gevoel dat bepaalde geloven en opvattingen ons een eeuw terugzetten in de tijd. We kunnen een zekere marge van afwijkende meningen daarin prima hanteren zonder dat dit het fundament van die opvattingen aantast. Maar als deze groep steeds groter en groter wordt, zie ik dat indirect als bedreiging voor de vrijheden van anderen.

En daarbij vind ik het ook écht een stuk drukker geworden. Merkbaar in de huizenmarkt. Drukte die ik best wil aangaan en in theorie mijn huis voor wil opzeggen om kleiner te wonen als dat betekent onderdak voor iedereen, maar dan helpt het voor mij wel als ik het gevoel heb dat we met z'n allen onze inzet tonen én we elkaars vrijheden respecteren in woord én daad. Een beetje gelijkgestemde achtergrond helpt dan wel. Waarbij ik als vrouw voor mijn kinderen weet dat ze ook over 50 jaar probleemloos bloot over straat kunnen, een abortus mogen ondergaan, gerespecteerd worden om hun mening en seksuele geaardheid, etc. Dat soort opvattingen zie ik (sorry dat ik zo stigmatiserend doe) niet bepaald terug bij een groot deel vd bewoners van het AZC. Ook al geloof ik in het principe dat veiligheid van mensen boven opvattingen gaat. Maar uiteindelijk wordt dat ook -naar mijn angsten omgerekend- de nagel aan onze eigen doodskist.

zeeduivel schreef op 05-03-2023 om 14:52:

Weet je zelf waarom het asielbeleid zo belangrijk voor je is? In feite is het maar een puzzelstukje van het totale beleid. Is het belangrijk genoeg om eventuele andere waarden die je hebt (bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, de zorg, armoede, etc.) over boord te zetten?

Ik vind asiel beleid ook maar een klein stukje van het totale beleid.

Voor mij, provincie Utrecht, telt bv behoud Amelisweerd ipv verbreding snelweg. Huizen ipv zonneparken plaats de zonnepanelen maar op de huizen. Hoogwater in het veenwijde gebied, zodat de fundering van huizen niet verder wordt aangetast. Helaas betekent dit ook dat koeien in dat gebied dan niet meer in de wei kunnen lopen.

Ik ga mijn stem niet verkwanselen als een proteststem maar verdiep mij gewoon in de provincie. 

Wat vind jij belangrijk in jouw provincie en laat je daar door leiden.

een andere duit in het zakje : links vind het huidige beleid t.a.v. wolven goed.
Ze kiezen voor bescherming, en willen niet erkennen dat er nu al veel dierenleed ontstaat juist door die keuze.
Voorheen wel groen links en partij van de dieren gestemd. Dat kan ik nu niet meer doen.
Naast talloze schapen zijn er ook alpaca’s, geiten, pony’s en koeien
dodelijk gewond geraakt. En stem op links is een stem tegen de hobbydieren, en tegen het ontspannen wandelen in het bos. Dit klinkt misschien overdreven maar waar ik woon ( zuid west Drenthe) helaas maar al te waar.

Diyer schreef op 05-03-2023 om 14:24:

[..]

Het meest rechts binnen links, dat misschien wel. Maar mij nog steeds niet streng genoeg. Het klinkt voor mij nog steeds teveel aan het overlaten aan wil je ipv moet je. Asielzoekers mógen werken om hun steentje bij te dragen. Er wordt nergens gesteld dat er een steentje MOET worden bijgedragen.

Bijvoorbeeld dit zinnetje
Asielzoekers mogen werken om zichzelf nuttig te maken voor de samenleving en in hun onderhoud te voorzien

Dat mógen ze nl. nu ook al. Asielzoekers mogen werken, alleen mogen ze daar maar tot een klein bedrag van houden. Het zijn maximale uren voor. En als ze eenmaal een status hebben en ze mogen dus volledig werken incl. minimumloon (wat bij fulltime dienstverband toch bijna 2000 per maand is) dan moeten ze €400 betalen voor hun kamer in het AZC. En dan hoor ik van mijn vriend dat verreweg de meerderheid er niet voor kiest om te werken, omdat ze het niet eerlijk vinden dat ze voor dat rotkamertje moeten betalen en omdat ze gratis kunnen verblijven als ze niet werken. Tja, weet je, dat kun je misschien de asielzoeker niet kwalijk nemen, omdat het makkelijker lijkt om gratis te wonen ipv je moe te maken. Maar het feit dat het een keuze is vind ik aan de voorkant al zo fout, dat ik me er kapot aan erger.

Het zijn dit soort dingen waar geen partij een streng maar rechtvaardig antwoord op heeft.

Tja je hebt mogen en mogen. Oekraïners mogen werken zonder dat er blokkades opgeworpen worden. Asielzoekers mogen het eerste half jaar dat hun verzoek in behandeling is niet werken (en dat gaat dus pas in als hun verzoek in behandeling is, niet als ze van noodopvang naar noodopvang gaan zonder officieel in behandeling genomen te worden). Daarna mogen ze maximaal 24 weken per jaar werken. Dan huisvesten we het merendeel van de asielzoekers ook nog eens op plaatsen waar heel weinig werk is (NB: weet niet of het nog steeds zo is, maar vorig jaar waren er in Ter Apel al meer asielzoekers dan in heel Zuid Holland). Daar komt nog eens bovenop dat een asielzoeker als hij pech heeft elke paar maanden gedwongen wordt om te verhuizen. Niet echt een manier om een asielzoeker aantrekkelijk te maken  voor een werkgever. De omgang met vluchtelingen uit Oekraïne laat zien hoe het wel moet. Zij zitten meestal op locaties die veel langer open blijven. Ze mogen direct aan het werk. Zij hebben geen last van de maximaal 24 weken en zij zijn veel vaker gehuisvest op locaties waar ook arbeidsaanbod is.

Diyer

Diyer

05-03-2023 om 15:23 Topicstarter

Tuinfluiter schreef op 05-03-2023 om 15:14:

[..]


Ik ga mijn stem niet verkwanselen als een proteststem maar verdiep mij gewoon in de provincie.

Wat vind jij belangrijk in jouw provincie en laat je daar door leiden.

Misschien heb je een punt en zou mijn stem (of eigenlijk is het geen vóór stem, maar proteststem) nu solo moeten uitgaan naar provinciaal beleid en moet ik dit agenda punt bewaren voor landelijke verkiezingen.
Ik ga daar nog even over nadenken. Maar de pijn blijft wel, is het niet nu, dan straks. Dan zal het waarschijnlijk SP worden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.