Jouw lijf Jouw lijf

Jouw lijf

Maagverkleining, wie heeft er ervaring?

Ik ben eigenlijk mijn hele leven al te zwaar. Verschillende diëten gedaan, ook via diëtiste. 5 jaar geleden ben ik 40 kilo kwijt geraakt. Achteraf ging dit veel te snel, want dit was ik in iets meer dan een half jaar kwijt. En niet het beste dieet, met shakes en repen. Maar goed, op dat moment natuurlijk ontzettend blij. 
Maar mijn eetpatroon veranderde daarna niet, en na een half jaar, verviel ik geleidelijk aan weer in mijn oude gewoontes. Door coronaperiode, niet goed in mijn vel zitten op het werk, ben ik die 40 kilo er weer bij. Ik sportte nog wel, 2 keer per week. En probeer zo veel mogelijk op de fiets naar het werk te gaan. 
Door artirtis psoriatica ben ik ook niet altijd even mobiel en heb ik ook vaak klachten, de afgelopen 4-5 jaar bijna continu bij de fysio. Van de ene slijmbeursontsteking in de andere, een frozen shoulder, naar een knie die niet meer alles wil. En tuurlijk weet ik dat mijn gewicht hier niet positief aan  bij draagt. Maar ik krijg de knop niet om, en ik weet niet wat ik moet. 
Gisteren met mijn zusje hier over gehad en er zijn in mijn omgeving een aantal die een maagverkleining hebben gedaan. Nu ben ik me aan het oriënteren of dit ook iets voor mij zal zijn. 
Bij deze dus de vraag of iemand hier ervaring heeft met een maagverkleining. En wat vond je lastig, en waar ben je heel blij mee? Wat moet je laten? 


Hi Friezinnetje,
Wat balen dat je in deze positie terecht gekomen bent. Zelf geen ervaring maar wel professioneel gezien. Het niet kunnen volhouden van een streng dieet is eigenlijk vrij gebruikelijk. Zeker als je lijf dan ook niet zo meewerkt qua klachten.

Een maagverkleining kan heel goed werken, vooral op de korte termijn. Soms zie je dat men op de langere termijn toch weer aankomt in gewicht. Dat zie je vooral als er eetbuien zijn, of als emoties en gebeurtenissen bijdragen aan het teveel eten. Ik kan natuurlijk niet inschatten hoe dat bij jou is.

Een maagverkleining is een zware operatie met veel mogelijke complicaties. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het dan maar niet moet doen. Je kunt ook een gratis voorlichtingsbijeenkomst volgen bij de obesitas kliniek om een beetje een idee te krijgen wat je dan te wachten staat. (, mogelijk ook bij andere instellingen )

Omdat je eerder wel flink bent afgevallen zou ik me ook kunnen voorstellen dat een traject als gecombineerde leefstijlinterventie passend zou kunnen zijn. Dan wordt je wat langduriger begeleid bij het afvallen. Soms ook met medicatie (zoals saxenda) Als je merkt dat eetbuien een rol spelen zou ik een psycholoog aanraden.

Hopelijk heb je hier iets aan!

UnknownCrocodile85

UnknownCrocodile85

19-08-2022 om 09:40

Ziekenhuis Leeuwarden geeft voorlichting

UnknownCrocodile85

UnknownCrocodile85

19-08-2022 om 09:41

Collega van mij heeft het ondergaan.
Goed resultaat maar erg pittig 
Nog steeds .

Een maagverkleining zou ik zien als een laatste redmiddel gezien de langdurige complicaties die je eraan over kan houden.  Heb je bij je huisarts al geïnformeerd naar een GLI traject? Hierbij krijg je begeleiding bij je leefstijl verandering. 

BrightEchidna89

BrightEchidna89

19-08-2022 om 09:59

Er zijn verschillende soorten maagverkleining, dus laat je vooral goed informeren.
Mijn partner heeft jaren voor ik haar leerde kennen een gastric bypass ondergaan. Het resultaat was spectaculair, dus het doet wel wat het beloofd.
Maar dan zijn er ook de nadelen die ze al heeft zolang ik ze ken:
- bepaalde voedingsstoffen verdraagt ze niet meer 
- ze moet kleine porties eten verspreid over de dag omdat ze anders last krijgt van "dumpings" -> geen energie en na het eten een halfuur platte rust
- vitaminen en mineralen worden minder goed opgenomen waardoor ze bv. om de zoveel tijd een spuit met ijzer moet krijgen. Al probeer ik zo gevarieerd mogelijk te koken en zijn mijn bloedwaarden altijd goed, mijn partner heeft regelmatig tekorten.

Daarnaast hebben twee van haar vrienden ook een gastric bypass ondergaan. Ook daar waren de oorspronkelijke resultaten heel goed maar ondertussen kamp(t)en ze beide weer met stevig overgewicht. Kampten omdat één van beide ondertussen een tweede maagverkleining heeft laten uitvoeren en sindsdien weer stevig is afgevallen. 

Al bij al denk ik niet dat het een wondermiddel is en dat je daarna nog steeds zult moeten werken aan een gezond eetpatroon icm fysieke activiteit. 
Hoop dat je er wat aan hebt. 

Friezinnetje

Friezinnetje

19-08-2022 om 10:21 Topicstarter

Bedankt voor de reacties tot nu toe. 
Ik weet idd dat het een levenslang iets is, waar je rekening mee moet houden. Vriendin van mij heeft het ook gedaan. Ook heb ik idd gelezen over de complicaties, waar ik best van schrok, dat 1 op de 100 last van complicaties heeft en 1 op de 1000 overlijdt. Daar zit mijn grote twijfel idd. 
Probleem bij mij is, dat ik me niet snel 'vol' voel, ik kan de hele dag wel wat door eten. En daar zitten idd verkeerde keuzes bij, maar ik kan, vooral door de week, ook gewoon gezond eten. 
GLI traject heb ik nog nooit van gehoord, dus daar ga ik even naar op zoek

En als het GLI traject niet werkt, dan zijn er sinds kort ook medicijnen die goedgekeurd zijn die helpen met afvallen. Voorwaarde voor vergoeding is momenteel nog wel dat je eerst een jaar de GLI geprobeerd moet hebben.

Ik heb geen ervaring met een operatie, weet wel dat er een topic over was maar daar wordt al lang niet meer geschreven volgens mij. 
Goed dat je het met je zus hebt besproken. En ik maak uit je reacties op de posts in dit topic op dat je ook echt allerlei opties op een rijtje wil zetten. Top dus! Een operatie is ingrijpend en ook een operatie vraagt om blijvende gedragsverandering, terwijl dat juist zo moeilijk is. Dat heb je zelf natuurlijk ook ervaren. 
De eerste stap is denk ik naar je huisarts. Zie ook informatie op thuisarts.nlhttps://www.thuisarts.nl/overgewicht/ik-ben-te-zwaar-en-denk-na-over-maagverkleining

Zelf ben ik groot fan van mijn diëtist. Ik ben ruim 30 kg afgevallen zonder uisluitend van allerlei voedsel, maar met gezond eten (richtlijnen gezonde voeding als uitgangspunt) en meer sporten/bewegen. Ik werd door mijn huisarts verwezen naar de diëtist vanwege diabetes type 2, een hoge bloeddruk en een BMI van volgens mij 37 ofzo. Qua criteria kwam ik dus ook in aanmerking voor een operatie. Voor mij was dat een schrikbeeld. Ik had zelf wel wat afvalpogingen gedaan (viel dan pok wel af, maar viel ook terug) maar hanteerde vooral methode kop-in-het-zand. Ik had geen zin in een diëtist maar het alternatief vond ik nog afschrikwekkender. Vervolgens bleek mijn diëtist een geschenk uit de hemel. Ik blijf haar ook nu nog regelmatig zien en ze is mijn rots in de branding. Er wordt zoveel gezegd en geschreven over afvallen, gezond eten/leven en wat dat is...ik vind het heel fijn dat ik met haar kan sparren. Bottom line is de dooddoener dat je iets moet vinden wat bij je past, wat dat dan ook is. Het kan koolhydraatarm/beperkt zijn, het kan de schijf van vijf zijn (kom maar met jullie kritiek ), intermittent fasting, de steun van een GLI of diëtist, een operatie... Zolang je het maar vol kunt houden/in je leven in kunt passen. (daarom noem ik shakes enzo hier niet, want die industrie vaart er wel bij dat het uiteindelijk niet helpt want geen lange termijn!) En het helpt volgens mij ook als je je eigen gedachten en overtuigingen doorziet en probeert te doorgronden. (eventueel met hulp van bijvoorbeeld een psycholoog) Jij weet dus al van jezelf dat je eet als je niet lekker in je vel zit. (net als ik, soms) Het troost je dus. Die bewustwording is stap 1, het vervolgens omzetten in ander gedrag is het volgende. 

Roos55 schreef op 19-08-2022 om 09:41:

Collega van mij heeft het ondergaan.
Goed resultaat maar erg pittig
Nog steeds .

Ja bij vriendin van mij ook. 

Ze is flink afgevallen maar het blijft een strijd.

Friezinnetje schreef op 19-08-2022 om 10:21:

Ook heb ik idd gelezen over de complicaties, waar ik best van schrok, dat 1 op de 100 last van complicaties heeft en 1 op de 1000 overlijdt. Daar zit mijn grote twijfel idd.

Als ik je OP lees, heb je nog opties. Die zou ik samen met zorgverleners allemaal uitproberen totdat je de laatste oplossing najaagt. In ieder geval, succes gewenst

ik werk in de zorg en zie de keerzijde; de mensen met complicaties. Ook ken ik er veel die 10 jaar later weer op hetzelfde gewicht zijn

ik zou het nooit laten doen. Maar weet heus wel dat het voor sommigen levensreddend is 

heb je al eens een diëtist geprobeerd trouwens?

Ik heb het ook overwogen om te doen maar uiteindelijk toch niet doorgezet.

Zelf heb ik heel veel ervaringen opgezocht, op internet, in facebookgroepen, op mijn werk. Hierdoor heb ik besloten om het niet te doen, nu nog niet in ieder geval. Ik lees heel veel succes verhalen maar toch ook heel erg veel complicaties, en dan vooral na een aantal jaar. Dit is het mij niet waard.

Je zegt dat je eerder al afgevallen bent, dus je kán het wel! Ik ben ook al meerdere keren 30kg afgevallen, ook door eigenlijk te weinig te eten. Dit werkt gewoon niet, zeker niet voor de lange termijn. Momenteel ben ik sinds januari 10kg afgevallen, door 2200 kcal per dag te eten. Vaak ga ik hier dan 1 keer per week (flink) overheen, waardoor het voor mij makkelijk vol te houden is. Het gaat heel langzaam, maar het gaat er af en blijft er ook af!

Misschien kun je ook nog bij de huisarts informeren voor het GLI traject. Ik zou het in ieder geval heel knap en dapper vinden als je besluit om het wel te doen.

Hoi Friezinnetje,  ik heb in mijn werk én in mijn vriendenkring te maken (gehad) met mensen die een GBP hebben gehad.  Die het gouden jaar van afvallen hebben meegemaakt maar die eigenlijk stuk voor stuk nog ontzettend veel keuzes m.b.t.eten maken die niet gezond zijn. Zoals veel frisdrank drinken en toch veel snacks.  Juist door vloeibare calorieën te nemen zijn diversen, zowel jong als oud weer aangekomen.  De medicatie die nu verstrekt wordt werkt in op je brein, ik zelf vind dit niet niks. 

Ik ben obees geweest,  kledingmaat 50. Heb nu, door echt blijvend anders te eten,  kledingmaat 38. De maten zet ik hier puur neer voor beeldvorming.  In gewicht ben ik 40% van mijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt. We spreken over ik denk 14 jaar geleden dat ik ben begonnen. Ik zal echt zelden nog ultra processed food uit de supermarkt meenemen. Ik eet schandalig lekker,  maak echt veel taart en koekjes enzo. Verder eet ik niet voor 16 uur. Ik eet veel en ook waar ik zin in heb. Ik ben dus ook gewend aan een vetverbranding en heb dus volop energie. 

Ik ben niet maatgevend.  Maar goed, inmiddels, al jaren,  doen meer mensen  om me heen dit,  waarbij een aantal om 12 uur beginnen te eten. 
Mijn partner is ruim 20 kg kwijt,  is echt super slank, kameraad van ons die huisarts is geloofde er niet zo in maar heeft het toch ook geprobeerd en is tot zijn verrassing zijn overgewicht al jaren kwijt.  En is dus ook levende bewijs voor zijn patiënten dat het kan. Mijn vriendin is ruim 20 kg kwijt.  Mijn ouders,  halverwege de 80, zijn er een paar maanden geleden mee begonnen en ze voelen zich veel fitter. Mijn zwager doet dit,  is inmiddels van al zijn medicatie af.

Waar het al deze mensen om ging en gaat: het fitter voelen en het fitter zijn. En de wetenschap dat je het zelf in de hand hebt en eigenlijk totaal niet hoeft in te leveren. Integendeel zou ik zeggen.  

En als ik het kan, kan jij het zeer zeker ook!

bovenstaande heet intermittend fasting om het googlelen makkelijker te maken

Even een waarschuwing : Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt .
Mensen met diabetes type 2 bijvoorbeeld , moeten extra voorzichtig zijn tijdens het vasten, omdat in combinatie met hun medicijnen de kans bestaat dat hun bloedsuikerspiegel te laag komt te staan .

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.