Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Een bijeengespaard paard in de bek kijken - Jumbo wokpan

Omdat mijn PFAS-wokpan aan vervanging toe was, heb ik een Jumbo wokpan bij elkaar gespaard om lekker te kunnen wokken op mijn gasfornuis-met-wokpit. De gebruiksaanwijzing was vrij vanzelfsprekend, dus de pan in gebruik genomen. Alleen, al direct na het eerste gebruik, zit nu aan de zijkant ter hoogte waar er geen olie meer komt (vanwege de zwaartekracht zakt dat naar het vlakke gedeelte van de pan) zwart "aanbaksel" dat niet te verwijderen is. Hoort dat, of heb ik toch wat fout gedaan, of heb ik een maandagochtendexeplaar getroffen? Iemand ervaring met de Jumbopan?


Heeft die wokpan een keramische laag? 

Ik heb zelf de koekenpan van de Jumbo gehaald voor de punten en die heb ik al sinds kerst in gebruik ongeveer.  Die heeft een keramische laag.  Daar heb ik ook zwarte plekken in. Je ziet ze wel maar voelt ze niet en voor zover ik het kan beoordelen heeft het ook geen negatieve invloed op het bakken. 
Waar de vlekken zitten dat wisselt een beetje. 
Gewoon verder bakken. 

ja, heb ik ook, in de koekenpan. Vond het ook vreemd, maar wat bakblik zegt: Je voelt het niet, en het bakt er niet minder door

Auwereel

Auwereel

04-02-2024 om 21:31 Topicstarter

Ik voel wel een dun laagje aanbaksel, masr als het zo hoort, stopt mijn ergernis!

ik had hetzelfde hoor Auwereel, 1 keer gebruikt en shit, zwarte vlekken en niet weg kunnen krijgen. Dan baal je wel even, want wel dure pannen.

De gietijzeren braadpannen zijn trouwens wel helemaal top. Nooit afwassen net sop en dan wordt hij vanzelf een soort "anti-aanbak. 

Voor mij een reden om geen pannen meer te sparen bij spaar acties, zowel plus als ah pannen waren alsnog prijzig en veel te snel niet meer te gebruiken.
Misschien heb ik er pech mee gehad, maar zoals jij ze omschrijft gaven ze mij ook geen fijn schoon gevoel meer.
Over op de pannen van de buyer nu, even wennen maar zonder antiaanbaklaag “zooi”. 

Zulke vlekken kunnen ontstaan doordat je te weinig olie gebruikt of de olie die je gebruikt te heet verhit.
Bij wokken kun je bv beter zonnebloemolie gebruiken dan olijfolie, omdat je zonnebloemolie tot een hogere temperatuur kunt verhitten.

Auwereel

Auwereel

04-02-2024 om 22:31 Topicstarter

Check, ik heb olijfolie gebruikt, maar wel het type die belooft "Geschikt voor bereiding op hoge temperaturen. Ideale keuze om mee te bakken, braden en roerbakken.", maar dus minder ideaal in combinatie met deze pan?

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe heet je bakt. Er bestaat olijfolie die je echt hoog kunt verhitten maar de meeste soorten verbranden eerder dan zonnebloemolie. Hoe hoog je een pan mag verhitten hangt ook van de soort pan af. Ik dacht ook dat je bv de klassieke tefalpan helemaal niet zo hoog mocht verhitten. Ik heb zelf geen jumbo pan dus heb geen idee wat daar als coating op zit.
Als je op hoge temperatuur wilt werken zou ik kiezen voor rvs of gietijzer.

Tenzij je een professionele pan wil kopen van plaatstaal of gietijzer, die inbranden vereist, is een anti-aanbakcoating niet iets wat lang duurt, of je nu keramisch of Ilag neemt. Wokken doe je met heel veel hitte, en dat is de dood van de coating.

Als je alleen pannenkoeken of eieren erin bakt dan bereiken die niet de temperatuur die slecht is voor de coating (hoewel die pannen dan ook maar een of twee jaar meegaan), maar bij wokken wordt die grens overschreden.

Vroeger kwakte mijn moeder gewoon een half pakje margarine in de pan en van aanbakken was nooit sprake. Er werd wel wat geboend aan het einde van de dag maar dat was geen ramp met een volle maag.

Haha, iemand gaf me ooit het advies om een lichtelijk aanzettende pan te boenen met bakpoeder en water, maar dat had de absolute dood van de coating tot gevolg.

Ik gebruikte mijn tefalpannen voor eieren, pannenkoeken en vis dus nooit op hoge temperatuur. Heb nu een keramische pan daarvoor, ik ben benieuwd hoelang die meegaat. Ik heb hem in december gekocht en er zitten nog geen vlekken in.

Ik zie op de website van Jumbo dat die wok nog 30 euro bijbetaling vergt? Naast alle zegels? 

Voor 30 euro (en een beetje) koop je bij een goed gesorteerde toko/Aziatische supermarkt ook een degelijke plaatstalen wok die de rest van je leven mee gaat. 

Ik heb om te wokken/roerbakken een BK-Balans-pan. Die vind ik zelf erg fijn maar ik heb ook niet de illusie dat hij lang meegaat. In een jaar of 6 tijd is dit mijn tweede. Hij heeft een keramische binnenkant maar ook daar komen krasjes in (ik gebruik alleen van die siliconenspatels en kunststof spatels). Ik neem het maar voor lief, het gebruik vind ik erg fijn verder.

Mijn dochter heeft een AH koekenpan met een keramische aanbaklaag. Ik heb er een keer pannenkoeken mee gebakken, maar dat ging geweldig. Ik was eigenlijk tegen anti-aanbaklagen, maar hier zie ik wel het voordeel van.

Geen ervaring met de pannen, maar alleen even complimenten voor de topictitel, moest er net hardop om lachen 😄.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.