Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Wat zijn jouw 'jeu' momenten/doelen?

Ik wil graag inspiratie opdoen 😊.

Jeu; iets wat kleur of aardigheid ergens aan geeft

Wat geeft jouw leven 'jeu'? 

En dat kan écht vanalles zijn. Klein, groot. Momenten, korte -en lange termijndoelen. Ook out of the box dingen. 
📚🥂🍽💪🥾👙🚲💻🪫🔋🔍🎬🎶💶✍️🎨🫶👑💍💄💅🎓☎️🎹🎸🎤🎧🛍🎢🛫🏖🌎🎎👶🍼🎁🎂🥇💩🤡🤐😇🗓🔑🏡

Niet vanwege dat 2024 net begonnen is, maar omdat ik er aan toe ben. Er is nu enigzins rust in mijn/ons leven en hierdoor voel ik weer wat meer de ruimte om wat meer jeu toe te voegen aan mijn dagen/weken/maanden. 


Zoveel dingen, maar vooral genieten van kleine dingen .
Bijv vandaag was het heel koud maar ook een zonnetje daar kan ik al blij van worden..

Iets moois (na)tekenen. Meestal doe ik dat op een lege postkaart en dan kijk ik er eerst een week naar en stuur hem dan naar mijn moeder of zus. 

De tuinvogels verwennen.

Op dit moment de helleborussen die uitbundig bloeien in mn voortuin. Daar kan ik echt van genieten.Ben geen wintermens.  Ik heb er speciaal bij de Lidl in de aanbieding toen 30  gekocht. Ook op de tafel achter een grote bak dus als ik naar buiten kijk volop bloemen. 

Kizomba

Kizomba

08-01-2024 om 20:00 Topicstarter

Ik heb net een oud topic van mijzelf nog eens doorgelezen. Is al van 2,5 jaar geleden zag ik. Topic; Wat geeft jouw leven meer jeu?
Heb toen mooie antwoorden gehad. En er waren meerdere mensen die in hetzelfde schuitje zaten. Hopelijk hebben zij meer jeu kunnen ervaren. In die 2,5 jaar tijd heb ik wel wat meer 'jeu momenten' gehad, maar ook weer genoeg dompers. That's life zal ik maar zeggen. 

Leuke contacten gelegd met dorpsgenoten. Hierdoor meer gezamelijke activiteiten buitenshuis. Veelal in het dorp, met vaak dezelfde mensen, maar dat is prima. Individuele contacten nog niet zozeer. Ben daar nog steeds geen held in. Een creatieve cursus gestart en nog steeds mee bezig.

Gestopt met paardrijden. En veel werkgerelateerde stress. Van partner. En nu ook van mij. Fysiek gaat het steeds een beetje minder.

Máár...ik wil hierdoor juist meer jeu aan mijn leven geven. Ik wil niet weer terug naar af (werken, bankhangen, teveel eten, huishouden, werken, te veel eten, bankhangen etc. Enkele bezoekjes aan vriendenstel of familie). Niet steeds lang mijn kop laten hangen door de mindere dingen. Ik kan ook evengoed proberen mooie dingen te doen. 
Het hoeven geen grootse dingen te zijn, iets kleins kan je dag al mooi maken. Maar ook grotere doelen lijken mij fijn, iets om naar toe te werken. Omscholing bv. 
Ik word ook een dagje ouder en besef mij dat ik zelf 'de slingers moet ophangen'. 

Kizomba

Kizomba

08-01-2024 om 20:01 Topicstarter

Knutselkei schreef op 08-01-2024 om 19:53:

Op dit moment de helleborussen die uitbundig bloeien in mn voortuin. Daar kan ik echt van genieten.Ben geen wintermens. Ik heb er speciaal bij de Lidl in de aanbieding toen 30 gekocht. Ook op de tafel achter een grote bak dus als ik naar buiten kijk volop bloemen.

Even gegoogled wat dat zijn. Schattige bloemetjes ☺️. 

Ik ben vrij creatief, dat kan me altijd opfleuren: schilderen, piano en viool spelen,  tekenen, schilderen, fotografie.

Voor de broodnodige sociale contacten ben ik gaan dansen. Dat is een erg gezellig groep vrouwen, waarmee we tegenwoordig ook optreden op dansfeesten. Leuk is dat, ik had nooit van mezelf gedacht dat ik dat zou durven.. 💃

mijn huisdieren, een level ' winnen " in een spelletje op de telefoon, een mooi boek, lekker liggen onder een fleece deken met een steuntje in de rug en kat ergens op of onder.
Een maandelijks terugkerend deel van mijn werk naar tevredenheid doen, het is een puzzel maar zo leuk als het lukt.
Met man naar dansles, en daarna met mijn rolstoel heel hard van de heuvel afsjeezen en precies goed de draai maken en voor de achterklep van de auto uitkomen.
De ochtend koffie met brood en beker melk en krant.
Tjee, zoveel, eigenlijk best wel voortdurend leuke dingen om me heen, klein of groot.

de zon, een mooie nieuwe kamerplant, de voorjaarsbolletjes die opkomen, de zon, een mooi boek, die ik in 1 keer kan uitlezen, de zon, een lekker gerecht wat ik gemaakt heb (of anderen die er ook van genieten), iets wat ik georganiseerd heb en wat goed geslaagd was. 

Ik geef mijn leven meer sjeu door elk jaar iets nieuws te leren. Dit jaar heb ik daar op werkgebied al mijn handen vol aan. En eerder heb ik bijvoorbeeld les genomen in een muziekinstrument en een nieuwe sport uitgeprobeerd en mezelf leren haken. Ik wil nog een keer leren pottenbakken, zangles nemen (nee, ik kan niet zingen  ), op handwerkgebied nog iets leren zoals een naaimachine bedienen, borduren of breien. Oh ik wil nog zoveel  maar ja, zoveel uren zitten er nou niet in een dag hè. 

Mijn doel: zelf op de kop kunnen gaan hangen bij paaldansen.

Vreugdemomentje: toen ik eindelijk genoeg stretch in mijn benen had om zittend in spreidstand met mijn linkerhand mijn rechtertenen te kunnen pakken en andersom.

Grootste vreugdemoment: toen zoon op driejarige leeftijd begon te huilen nadat we hem uit zijn dekbedovertrek hadden bevrijd dat drie keer om zijn nek gewikkeld zat in zijn slaap.

Kizomba

Kizomba

08-01-2024 om 23:58 Topicstarter

ToetieToover schreef op 08-01-2024 om 21:58:

Ik geef mijn leven meer sjeu door elk jaar iets nieuws te leren. Dit jaar heb ik daar op werkgebied al mijn handen vol aan. En eerder heb ik bijvoorbeeld les genomen in een muziekinstrument en een nieuwe sport uitgeprobeerd en mezelf leren haken. Ik wil nog een keer leren pottenbakken, zangles nemen (nee, ik kan niet zingen ), op handwerkgebied nog iets leren zoals een naaimachine bedienen, borduren of breien. Oh ik wil nog zoveel maar ja, zoveel uren zitten er nou niet in een dag hè.

Hopelijk mag je nog een hele poos en kun je het allemaal gaan proberen/doen 🍀😊

Kizomba

Kizomba

09-01-2024 om 00:00 Topicstarter

Poezenmeisje schreef op 08-01-2024 om 23:47:

Mijn doel: zelf op de kop kunnen gaan hangen bij paaldansen.

Vreugdemomentje: toen ik eindelijk genoeg stretch in mijn benen had om zittend in spreidstand met mijn linkerhand mijn rechtertenen te kunnen pakken en andersom.

Grootste vreugdemoment: toen zoon op driejarige leeftijd begon te huilen nadat we hem uit zijn dekbedovertrek hadden bevrijd dat drie keer om zijn nek gewikkeld zat in zijn slaap.

Zo dat was schrikken. Gelukkig zagen jullie het op tijd 🙌. En zo lenig...ik ben al blij als ik een beetje fatsoenlijk mijn bed uit kan stappen. 

Kizomba

Kizomba

09-01-2024 om 00:31 Topicstarter


  • 👩‍🍳Ik wil graag vaker uitgebreider gaan koken. En dan niet het bekende wat ik al decennia doe, maar nieuwe recepten. Die dan ook wat vaker gezonder zijn. Ik merk nu dat ik het leuk vind om recepten te zoeken, boodschappen er voor te doen en het uit te proberen. De receptenwereld is groot.
  • 💃🕺Ik wil graag vaker willekeurig gaan dansen op muziek in de woonkamer. I.p.v. als een zoutzak op de bank te hangen. Muziek aan en gaan. Ter ontspanning, maar ook voor de beweging. Ik ben al een playlist aan het maken. 
  • 🎨Ik wil graag toch ook thuis aan de slag met schilderen, tekenen etc. Creatief bezig zijn. Doe het nu op een cursus. En dat brengt echt ontspanning. Hopelijk thuis ook. 
  • 🏋‍♀️Ik wil graag het dansen combineren met wat krachttraining thuis. Moet alleen even uitzoeken hoe ik dat ga aanpakken. 
  • ⚖️ Ik wil graag 20 kg afvallen. Ik ben nu best ongelukkig met hoe ik eruit zie. En het zorgt voor fysieke pijnen. Hopelijk verdwijnen/verminderen die als het gewicht daalt 🍀. Ik heb al hulp ingeschakeld.
  • 🙋🏼‍♀️ Ik wil graag vaker iets gaan ondernemen met mijn man. En vaker afspreken met vrienden en familie. Meer uit mijn bubbel komen. Leuke dingen gaan doen. 

En een groter doel; omscholen. Maar poeh, wat is dat een lastige keuze als je niet precies weet wat je wil, maar weer dat het wel gaat moeten. 

Als ik bovenstaande zelf teruglees denk ik dat het voor mijzelf geen kwaad kan om een plan/overzicht te maken. Uit de losse pols gaat 'm niet worden.

Wat een heerlijk topic om de dag mee te beginnen Voor nu; na drie maanden misselijkheid eindelijk weer genieten van de met liefde gemaakte cappuchino van mijn man terwijl ik wakker wordt met krant en kat. De komende tijd hoop ik wat uit mijn sociale isolement te komen, weer wat lange avonden met vrienden mooie gesprekken en af en toe iets moois gaan bekijken; theater, film of gewoon een wandelingetje door de winterse stad. Lekker bewegen in de winterkou en inderdaad de helleborussen

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.