Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Suggesties gevraagd: hoe kom ik van spierknopen af?

Hi,

Mijn rug is mijn zwakke punt. Ik heb lange pezen (ben erg flexibel, tegen hypermobiel aan) en een slechte houding. Ik heb last van knopen in mijn nek, beide schouders, langs mijn ruggengraat ter hoogte van de onderste ribben en bij mijn heup en heiligbeen.

Ik masseer ze voordat ik ga slapen maar dan heb ik de volgende dag  "spierpijn". Ik wil graag een grondiger aanpak omdat mijn houding steeds schever wordt. Wat kan ik doen?

Mel.

Structureel foamrollen lost bij mij het probleem op. 
Over de Zweedse spijkermat heb ik ook goede dingen gehoord, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Aan je houding werken dmv ballet. 

Wat lieveheersbeest zegt: foamrol is goed, maar kan ook met tennisbal die je tussen je pijnlijke spier en de muur klemt en dan met je lijf de bal je spier(en) laat masseren.
Ik heb zelf de spijkermat en die vind ik ook heerlijk om op te liggen. Is even wennen maar je ontspant enorm erdoor.

ga naar iemand toe die er verstand van heeft. Er is geen 1 oplossing die voor iedereen werkt.

Sporten, bewegen en ontspanningsoefeningen kunnen helpen.

Ik behandel dagelijks mensen met deze klachten in mijn praktijk chiropractie. Samen met de patiënt kan ik deze klachten meestal goed behandelen.

Je houding verbeteren. Dat kan om te beginnen als je oefeningen doet die je "core" versterken. Je billen, buik en bovenbenen. Dit soort oefeningen kun je in overleg met een fysio gewoon thuis doen. Als je core sterk is is het veel gemakkelijker om rechtop te blijven zitten en ontspannen je schouder, nek ed vanzelf veel meer.

Ik heb die oefeningen ook een tijdje gedaan en had er veel baat bij. Moet ze nu eigenlijk ook weer gaan doen, want mijn houding is echt weer slechter geworden nadat ik ben gestopt.

Met dry needling, lijkt mij.

Ik weet niet of de verzekering dat vergoedt overigens.

Zo'n grote trillende massagestaaf, een magic wand. Tegenwoordig worden ze natuurlijk als sex toys verkocht ( en nou ja, dat is óók leuk  ) maar ze zijn écht ontwikkeld voor de sportmassage. Ik heb zo'n groot zwaar model en mijn god wat trilt dat lekker diep als dat langs je ruggegraat wordt gezet. Ik voel het dan tot in m'n tenen losschieten.

De fysio, ik ben ook hypermobiel en ze maakt me elke twee weken weer helemaal los. Verder je spiercorset trainen. Ik zwem. 

SuzyQFive schreef op 20-09-2021 om 14:36:

De fysio, ik ben ook hypermobiel en ze maakt me elke twee weken weer helemaal los. Verder je spiercorset trainen. Ik zwem.


Ik wil niet iedereen die hypermobiel is over één kam kan scheren, maar bij mij wordt dat elke twee weken los maken nu dus juist afgeraden. Ik heb een therapeut gehad die dat ook deed (jarenlang). Juist door het los te maken en te houden mis je stabiliteit en kunnen de hypermobiliteitsklachten toenemen. Ik doe nu 2 jaar aan krachttraining, dat draagt en bij aan de stabiliteit en aan de juiste flexibiliteit (goede warming-up). Daardoor hoef ik nu dus helemaal niet meer losgemaakt te worden en functioneert het hele lijf beter.

Zwemmen doe ik ook, maar is ivm hypermobiliteit wel uitdagend, omdat je tijdens het zwemmen al snel overstrekt en/of scheef belast.


rionyriony schreef op 20-09-2021 om 13:31:

Met dry needling, lijkt mij

Daar zou ik nog wel mee oppassen, zeker als je hypermobiel bent. Er is een reden dat je her en der vast zit. Ik heb de knopen in mijn bilspieren ooit helemaal los laten prikken (meerdere sessies) en ben echt weken kreupel geweest met veel meer pijnklachten dan voorheen.Google eens op triggerpoints. Dan vind je ook veel tips hoe je die zelf kunt wegkrijgen.

MelaS

MelaS

21-09-2021 om 21:23 Topicstarter

Hi,

Foamrollen en tennisballen zal ik eens uitproberen.  Ik ga ook een afspraak maken met de fysiotherapeut om het te bekijken en te bespreken.  Zwemmen gaat helaas niet door chronische peesontstekingen in de schouders ( ook dat nog). Aan mijn houding moet ik werken, ja. Een hele toer.

Triggerpoints, inderdaad. Als ik ze op een rijtje zie, kan ik er heel wat afvinken.

Mel.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.