Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

JtM

JtM

01-08-2022 om 13:27

Psoriasis op hoofdhuid

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: heeft er iemand op het forum (ook) psoriasis op zijn/haar hoofdhuid?
Ik heb hier helaas sinds een aantal maanden last van en hoop eigenlijk wat tips tegen de jeuk te krijgen.

Wat werkt voor jou wel en niet? Ik lees bijvoorbeeld dat mensen bepaalde voedingsmiddelen uitsluiten waardoor ze minder jeuk hebben?

Ik ben naar de huisarts geweest, die dacht in eerste instantie aan eczeem, daar shampoo tegen gekregen maar dat helpt helaas niet. Nog een keer geweest, toen tot de conclusie gekomen dat het psoriasis is. Mensen in mijn omgeving gevraagd die ook psoriasis hebben, die gaven aan het het er precies hetzelfde uit ziet.
Ik heb plekken bij mijn slapen, deze jeuken niet, maar er zitten plakkaten die schilferen, soms zit ik eraan te pulken zodat er zo'n plakkaat los komt, de huid die eronder zit bloed meteen.
In mijn nek heb een grote(re) plek, deze jeukt ook heel erg en krab ik regelmatig kapot (al dan niet in mijn slaap).

Ik heb nu lotion gekregen tegen de jeuk, helpt niet super, mag ik maar max. 2 keer per dag smeren. Haar wordt er super vettig van.

Mijn haar is veel sneller vet dan voorheen. Vroeger hoefde ik maar 2x in de week mijn haren te wassen, nu echt om de dag anders is het super vet. Ook verlies is veel meer haren dan voorheen, waar ik eerst veel haar had merk ik nu aan mijn staartje dat het een veel dunner bosje is geworden. 
Al met al, ik word hier best onzeker van. Ik wil mijn mooie, glanzende, niet vette haar terug!

Sorry voor het lange verhaal, maar ik hoop dat er iemand goede tips heeft.


Wat vervelend zeg?
Gebruik je al een neutrale shampoo?

Ik heb een tijdje huidklachten gehad en toen hielp zonlicht. Zit het bij je scheiding? Dan valt het misschien te proberen om in de zon te gaan (niet te lang!) met je haar los.

Vraag om een verwijzing naar een dermatoloog. Niet verder aanmodderen bij een huisarts die hierin niet gespecialiseerd is. Hier is specialistische kennis voor nodig. 

Ik heb (of had) psoriasis (familiair) vanaf mijn 6e, vooral ook op mijn hoofdhuid en heb daarvoor zowel alles al gebruikt wat de dermatoloog mij kon voorschrijven. Helaas was alles maar tijdelijk, want even niet smeren, kwam het even zo snel weer terug helaas. Vooral zout water (zee) en zon was de beste medicijn, maar dus ook maar tijdelijk in de zomer. Op een gegeven moment heb ik het maar geaccepteerd en mezelf aangeleerd er vanaf te blijven, moeilijk, maar grotendeels wel gelukt in de loop der jaren. 

Helaas geen echte goeie tips dus! Ik ben sinds 2,5 jaar psoriasis-vrij (ook op hoofdhuid) doordat ik chemobehandelingen heb moeten ondergaan, maar deze behandeling kan ik echt niemand aanbevelen 😉😇

Het is echt een nare ziekte soms, sterkte!

Heb geen psoriasis, dus wellicht heb je niks aan mijn tips, maar wel een extreem gevoelige (hoofd) huid. Ik test nergens positief op (qua allergietest) dus weet niet waar het vandaan komt. Dermatoloog kon niks voor me betekenen. Vorig jaar geweest na een uitbraak (met licht haarverlies)maar de tip gebruik wat minder shampoo vond ik zo stom want dat was het eerste wat ik meldde voor er überhaupt iets gedaan was. 
Ik gebruik al meer dan 5 jaar geen shampoo en ook geen haarproducten, en sindsdien gaat het beter. Als mijn haar erg vet is gebruik ik backin soda en/of appel azijn. Maar dit ook met mate
Heb ook lotion met hormonen gekregen, maar dat maakte het echt erger, kreeg ook nare huidontstekingen erbij. Later een alleen vettende lotion (Lotion paraffine capitis 10%)
gekregen en die werkt beter.
Heb wel mede hierdoor een kort koppie (helaas lijkt dat tegenwoordig nare reacties uit te lokken bij sommige wildvreemden op straat) omdat het er anders erg onverzorgd uitziet. 

JtM

JtM

01-08-2022 om 16:49 Topicstarter

Ik gebruik al een shampoo / cremespoeling speciaal voor gevoelige hoofdhuid Alhambra. De plekken zitten niet bij mijn scheiding, dus er komt eigenlijk weinig zonlicht op. Alleen de plekken bij mn slapen zouden de zon kunnen 'pakken', die in mijn nek niet.

Bloem, verwijzing naar de dermatoloog staat op mijn lijstje, al heb ik daar ook weinig hoop in aangezien ik bij mensen in mijn omgeving merk dat dermatologen ook weinig met dit probleem aan kunnen.

Kersje, wat fijn voor je dat de psoriasis ook weg is gebleven na de chemo, en nee, dat is zeker geen goede oplossing Hopelijk is je ziekte waarvoor je chemo moest ondergaan ook genezen? 

Klinkt ook erg vervelend Atalanta, vervelend dat er geen oorzaak van je problemen te vinden is. 

Denorex, of tegenwoordig dan de merkloze vervanger (want denorex zelf wordt niet meer gemaakt) helpt voor sommige psoriasis patiënten. Heb je al contact met de patiëntenvereniging?

Ik heb het ook en ook al van alles geprobeerd in de laatste 15 jaar. Soms is het even weg, op vakantie met zon en zee inderdaad, maar ook niet altijd. 
Ik heb een potje goudsbloemzalf van iemand gekregen maar dat smeert wat lastig in je haar maar dat lijkt wel te helpen. Degene van wie ik het gekregen heb had hele grote plekken op de arm en zij is er vanaf.

Hier ook psoriasis, al heel mijn leven, ook op mijn hoofdhuid. Via de huisarts kreeg ik als kind regelmatig een soort "teershampoo" welke even hielp. Die gebruik ik al jaren niet meer.

Wat bij mij nu redelijk goed helpt, is een shampoo bar van Dille en Kamille, welke eigenlijk bedoeld is voor mensen met roos. Wanneer ik deze gebruik, is mijn psoriasis echt wel voor 80% verminderd.

Verder helpt zeewater inderdaad, en zon.
Een familielid heeft het zo erg, dat ze iedere paar maanden naar het ziekenhuis mag voor een speciale behandeling met o.a. lichttherapie. 

oh, dat is vervelend idd, psoriasis. Ik heb het ook, maar niet op de hoofdhuid en in lichte vorm. Ik heb er artritis psoriatica bij en daar krijg ik medicatie voor. MTX en daarmee is mijn psoriasis ook rustig. 

ik heb het ook op mijn hoofdhuid en gebruik Zarqa shampoo anti-roos sensitive. Het gaat niet weg, maar wordt wel minder en ik heb veel minder last van jeuk. Verder gebruik ik op de huid, nek, achter de oren, etcetera vaseline lianette. 

Via de dermatoloog aantal jaar geleden topicorte emulsie gekregen (desoximetason). Dit voor de nacht op de plekken op mijn hoofd smeren, hele nacht in laten trekken en in de ochtend haren wassen. Dit helpt goed en je haar wordt er wel vet van, maar nadat je het uitwast is het vette weg (anders dan wanneer ze desoximetason in crèmevorm voorschrijven). Zelf gebruik ik het nog maar 1 keer in de paar weken, omdat ik er op dit moment minder last van heb. 

Een bezoek aan de dermatoloog kan dus wel zeker lonen


Een huis tuin en keuken middeltje kan olijfolie zijn... Dit goed inmasseren en in laten trekken als een soort masker. Vervolgens goed haren wassen. Maar dit vond ik te veel geklieder.

JtM

JtM

02-08-2022 om 08:25 Topicstarter

Zo te lezen werkt voor iedereen iets anders, dat maakt het wel lastig... Doorverwijzing naar de dermatoloog is opgevraagd maar dat zal dan sowieso pas na de zomervakantie worden, en dan hopen dat er een niet al te lange wachttijd is.

H&S shampoo is normaal heel agressief voor je haar, ik zag echter op de reclame een nieuwe variant voorbij komen, deze zou wat zachter zijn. Misschien dat ik die eens ga uitproberen... 
Ik druppel er trouwens af en toe wat tea three olie op (op de plek in mijn nek) dat verlicht de jeuk wel voor eventjes, maargoed ook dan weer een vette plek in mn haar natuurlijk. 

Heb er ook last van. Momenteel is het gelukkig wat rustiger maar met vlagen zit ik van top tot teen onder de psoriasis. Mijn hoofdhuid dan ook.
Wat voor mij verlichting geeft:
's Avonds mijn hele hoofdhuid insmeren met kokosolie (liefst zo onbewerkt mogelijk, koop zelf potten harde kokosolie bij Holland en barret die ik laat smelten als ik het op wil smeren), hele nacht laten intrekken (dus een handdoek op je kussen leggen) en dan 's ochtends uitwassen met Schwarzkopf care en repair kokos shampoo.
Deze
https://www.drogist.nl/schwarzkopf-repair-en-care-shampoo-400ml.htm?channable=004ab66964003133323437362f&gclid=EAIaIQobChMIvcn-nP-n-QIVA7vVCh05ZA0OEAQYAiABEgLyIPD_BwE

Het verlicht de psoriasis, het laat het niet verdwijnen. 
Smeren met Tamanu olie werkt bij mij ook. Vind dat zelf niet zo lekker ruiken gebruik dat dus liever niet op mijn hoofd, maar wel op alle overige psoriasis plekken.

Ik ben mij nu aan het inlezen over paardenmelk (drinken of capsules) innemen. Schijnt van binnenuit goed op je darmen en huid te werken.

Sterkte, de hele dag jeuk is k**!

JtM

JtM

02-08-2022 om 22:51 Topicstarter

Klinkt interessant Groenebroek. Kan je me vertellen hoe je die kokosolie dan verwarmd? 
Shampoo ga ik in gedachten houden, mijn huidige shampoo is bijna op dus kan dan wat anders proberen

Ik schep wat kokosolie in een glas, dat glas hou ik dan onder de warme kraan. Dus geen warm water in het glas maar langs het glas op

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.