Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Vriendin mee op vakantie - kosten

Wij (jongste en ik) gaan volgende maand een weekje weg en nemen een vriendin mee van mijn jongste. Het oorspronkelijke plan was om een huisje te huren in de woonplaats van mijn oudste en dat jongste en vriendin met zijn tweeën dingen konden gaan doen (plus wat dingen gezamenlijk). De plannen zijn in die zin veranderd dat oudste een ft baan heeft gevonden én is verhuisd. In plaats van de hele week in dezelfde stad, gaan we nu drie dagen naar haar nieuwe woonplaats (dorp), drie dagen Londen en nog een nachtje in de buurt van de ferry. De kosten zijn dus flink hoger. Ik had de ouders van de vriendin al gezegd dat ze niet hoefde mee te betalen aan reis en verblijf, maar ik verwacht dat er nu wel wat meer kosten (zeker in Londen) bij gaan komen.
Kan ik vragen of zij wel voor haar eigen entree of uit eten kan betalen? Het voelt erg als not done, maar mijn budget trekt het niet als we bijv naar een musical zouden gaan (wat ik wel heel graag wil, als je er toch bent).
Hoe doen andere mensen dat? Mijn jongste heeft een vriendin mee, oudste heeft een partner (woont samen), dus ga ik nu voor uit eten voor vijf man betalen (van mijn eigen enkele salarisje)?


Ik zou gewoon eerlijk zijn en vragen of ze toch een bijdrage kunnen doen. Hoeveel zou ik bij de ouders laten. En dan afhankelijk wat ze meegeven kun je kijken wat je kunt doen daar.

Aan de andere kant wel rekening houden met de uitgaven daar, omdat je nu eenmaal beloofd hebt om haar (zonder kosten) mee te nemen. Dus of een musical dan handig is vraag ik me af. Als uit eten te duur is, dan kun je dit toch op een andere manier doen? Zal iedereen begrijpen. Of bij een goedkoop tentje een keer wat eten. Ook tegen je kinderen gewoon eerlijk zijn over het budget. Ik zou er als volwassen dochter overigens niet van uitgaan dat ik getrakteerd wordt, als ik weet dat mijn moeder het niet heel ruim heeft.

Voor redelijke, begrijpelijke argumenten staat iedereen open. Zelfs als zou je beloften hebben gedaan.

Ik zou het uitleggen en een bijdrage vragen. Vakantie moet voor iedereen leuk zijn en dat is het niet als de financiën op je drukken.

Je kan best uitleg geven. Kinderen hebben nogal eens het idee dat de bomen tot de hemel groeien bij hun ouders. 
Zie je het zitten om alleen naar de musical? Dat scheelt je veel geld, maar misschien vind je dat ongezellig. 
Eigenlijk had je niet moeten zeggen dat je reis en verblijf betaalt, dan wordt het lastiger om erop terug te komen. 

Als je iemand aanbiedt mee te nemen en reis en verblijf te betalen dan vind ik het echt niet okay om eenzijdig die plannen te wijzigen en te vertellen dat je toch een bijdrage verwacht.   Had dan óf de plannen niet gewijzigd of gezegd; sorry de plannen ga ik wijzigen, ik kan het nu niet meer veroorloven om je mee te nemen. Het kan nu alleen nog als je zelf mee betaald.  Dan heeft zij een normale keuze.  


Stel iemand neemt jouw kind mee en vertelt dat het geen kosten geeft en een maand van te voren krijg je te horen dat er toch kosten aanzitten en flink ook, dat kan ineens heel slecht uitkomen.  

absor schreef op 28-04-2024 om 14:15:

Als je iemand aanbiedt mee te nemen en reis en verblijf te betalen dan vind ik het echt niet okay om eenzijdig die plannen te wijzigen en te vertellen dat je toch een bijdrage verwacht. Had dan óf de plannen niet gewijzigd of gezegd; sorry de plannen ga ik wijzigen, ik kan het nu niet meer veroorloven om je mee te nemen. Het kan nu alleen nog als je zelf mee betaald. Dan heeft zij een normale keuze.


Stel iemand neemt jouw kind mee en vertelt dat het geen kosten geeft en een maand van te voren krijg je te horen dat er toch kosten aanzitten en flink ook, dat kan ineens heel slecht uitkomen.

Eigenlijk wel eens met dit. 

Ik ben ooit de vriendin geweest in dit scenario. Natuurlijk heel lief dat ik mee mocht op vakantie. Een van onze tours werd op het laatste moment geannuleerd. Alternatieven waren duurder en moeder kon niet voor alle drie betalen. Ik kon niet veel bijleggen en eindigde in een jeugdherberg, terwijl moeder & dochter in luxe accommodatie zaten. De moeder was me natuurlijk niets verschuldigd, maar toch een naar gevoel aan over gehouden. 

Ik zou je reis aanpassen zodat je ook voor je gast alles kan betalen. Dan maar een keer niet naar een musical, en eten bij Wetherspoons en Wagamama, of een accommodatie waar je kan koken (en verder buiten het centrum om kosten te besparen).

Hoe oud zij jouw jongste en haar vriendin?
Zijn het kinderen of jongvolwassenen met een baan?
Als het kinderen zijn zou ik toch even overleggen met haar ouders, tenzij je weet dat zij zich geen bijdrage kunnen veroorloven. Verder zou ik je uitgaven tijdens de reis beperken. Dus...uit eten in een curry house ipv een duurder restaurant. Niet naar een musical. Er is in London zat te doen dat niet heel duur is en ook leuk.

Ik zou met dochter en vriendin in gesprek gaan...Als haar ouders goed in de slappewas zitten is het geen probleem denk ik om mee te betalen. En anders een lowbudget programma doen.

Ikheb een groot gezin,en als een van de kinderen mee mogen met andere,geef ik altijd een enveloppe met inhoud mee,zodat kind een avondeten kan trakteren...

Renmuis schreef op 28-04-2024 om 14:35:

[..]

Eigenlijk wel eens met dit.

Ik ben ooit de vriendin geweest in dit scenario. Natuurlijk heel lief dat ik mee mocht op vakantie. Een van onze tours werd op het laatste moment geannuleerd. Alternatieven waren duurder en moeder kon niet voor alle drie betalen. Ik kon niet veel bijleggen en eindigde in een jeugdherberg, terwijl moeder & dochter in luxe accommodatie zaten. De moeder was me natuurlijk niets verschuldigd, maar toch een naar gevoel aan over gehouden.

Ik zou je reis aanpassen zodat je ook voor je gast alles kan betalen. Dan maar een keer niet naar een musical, en eten bij Wetherspoons en Wagamama, of een accommodatie waar je kan koken (en verder buiten het centrum om kosten te besparen).

Jeetje Renmuis wat schandalig van die moeder. Ze was je niets verschuldigd zeg je, maar dat was ze wel hoor. Ze had je uitgenodigd en dan is het gewoon samen uit, samen thuis!

absor schreef op 28-04-2024 om 14:15:

Als je iemand aanbiedt mee te nemen en reis en verblijf te betalen dan vind ik het echt niet okay om eenzijdig die plannen te wijzigen en te vertellen dat je toch een bijdrage verwacht. Had dan óf de plannen niet gewijzigd of gezegd; sorry de plannen ga ik wijzigen, ik kan het nu niet meer veroorloven om je mee te nemen. Het kan nu alleen nog als je zelf mee betaald. Dan heeft zij een normale keuze.


Stel iemand neemt jouw kind mee en vertelt dat het geen kosten geeft en een maand van te voren krijg je te horen dat er toch kosten aanzitten en flink ook, dat kan ineens heel slecht uitkomen.

Helemaal mee eens.

Zelf ook wel eens een vriendje meegenomen en dat was op onze kosten. Anders moet je niet uitnodigen. Ik verwacht van een kind of jongvolwassenen geen bijdrage en van de ouders ook niet.

Mijn dochter is ook een keer uitgenodigd om met een vriendin en ouders mee te gaan naar Parijs. Toen is ook alles voor haar betaald. We hadden wel een bedrag meegegeven om een etentje te betalen maar dat wilden de ouders echt niet en alles is voor haar betaald.

Ik zou mij ook de vraag stellen of die ouders uberhaupt wel een bijdrage kunnen betalen. Genoeg ouders die dat niet kunnen of die dan volgende maand de elektriciteitsrekening niet meer kunnen betalen.

Je nodigt het kind uit voor een gratis trip en ineens moet ze - zonder overleg vooraf - een paar 100 euro op tafel leggen. Zo werkt het gewoon voor veel mensen financieel niet.

Wie zegt dat dat kind trouwens wel naar Londen wil  ? Het vakantie-plan was een rustig Engels dorpje of stadje. Geen wereldstad met al zijn drukte.

(En jep, als ouders zou ik sowieso wel wat drinkgeld meegeven, ook voor een rustig Engels stadje. Maar er is een verschil tussen wat drinkgeld / geld voor 1 pizza of ineens 3 à 4 dagen eten en uitstappen in Londen en Dover moeten betalen.)

MMcGonagall

MMcGonagall

28-04-2024 om 16:53 Topicstarter

Duidelijk allemaal. Het waren nog maar gedachtenspinsels van mij dus ik ga geen bijdrage vragen. Dat vond ik toch al te genant. Overigens is het verblijf in Londen wel in overleg gegaan. De oorspronkelijke bestemming was een uur treinen vanaf Londen dus de meiden wilden daar al een dag heen. Nu zitten we aan een metrolijn en is het 20 minuten naar het centrum. Daar werd erg enthousiast op gereageerd. De musical hoeft voor hen niet zo, en ze zouden vooral meegaan om mij een plezier te doen. Dat kan ik dus ook best alleen doen.
Andere zorgen die mensen noemden, het kind in een hostel stoppen op een zaal en zelf in een luxe hotel, daar is natuurlijk helemaal geen sprake van.

De ouders hadden eerder ook al aangeboden om een evenredig deel van reis en verblijf te betalen, maar dat hoefde van mij niet. Ik rijd er toch heen en in de oorspronkelijke plannen zat ook geen hotel dus dat huis huurde ik toch al.

Er is in Londen natuurlijk ook al genoeg te zien zonder dat het je geld kost, wat eten betreft zijn er ook genoeg opties. Wij zijn eens met school geweest, en volgens mij waren dit echt geen dure "uitjes" maar wel leuk! Camden market is een hele happening, wij gingen erheen met zo'n dubbeldekker, maar rest van de tijd ging alles met de ondergrondse. Wisseling van de wacht is ook leuk om eens gezien te hebben, rondwandelen door de stad, het park met al z'n eekhoorntjes.. Als je dochter kleedgeld heeft en gewend is dit zelf te betalen, kun je natuurlijk ook in de middag hun laten shoppen en zelf iegs anders gaan ondernemen. Dan geef je ze wat mee voor de lunch & klaar

Renmuis schreef op 28-04-2024 om 14:35:

[..]

Eigenlijk wel eens met dit.

Ik ben ooit de vriendin geweest in dit scenario. Natuurlijk heel lief dat ik mee mocht op vakantie. Een van onze tours werd op het laatste moment geannuleerd. Alternatieven waren duurder en moeder kon niet voor alle drie betalen. Ik kon niet veel bijleggen en eindigde in een jeugdherberg, terwijl moeder & dochter in luxe accommodatie zaten. De moeder was me natuurlijk niets verschuldigd, maar toch een naar gevoel aan over gehouden.

Ik zou je reis aanpassen zodat je ook voor je gast alles kan betalen. Dan maar een keer niet naar een musical, en eten bij Wetherspoons en Wagamama, of een accommodatie waar je kan koken (en verder buiten het centrum om kosten te besparen).

Zooooo dan! Dit kan ze toch niet maken...hoe komt zo'n mens erop.

Ik zou hier echt boos om worden als moeder zijn en mijn kind echt niet meer vol vertrouwen mee laten gaan op vakantie 

nou als de ouders al aangeboden hebben om mee te betalen aan de reis zou ik denk ik wel de financiën met ze bespreken. In dit geval zou ik denken dat ze het niet erg vinden om wat te betalen. Het verblijf misschien niet meer vragen maar wat geld voor uitstapjes oid zou je denk ik best mogen vragen. 

Ik zou het als ouder, die het kan betalen, eigenlijk ook wel fijn vinden om bij te dragen voor mijn kind. Het is al heel fijn dat ze mee mag! Als je een vriendin mee zou nemen waar ze het thuis niet kunnen betalen maar voor wie het gewoon een mooie kans zou zijn om eens mee te mogen zou ik niks meer van vragen maar zo te lezen is daar hier geen sprake van.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.