Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

verzekering dierenartskosten

Ik overweeg om voor onze kater een verzekering dierenartskosten af te sluiten.        Is dat verstandig denken jullie? Om te kaderen: als het moet kunnen we hoge dierenartskosten wel betalen maar mijn vraag is of het financieel interessant is bij een gemiddeld kattenleven. Je kan natuurlijk grote pech of net veel geluk hebben op dit vlak maar is het  financieel interessant voor een gemiddelde kat…?


WickedCurlew89

WickedCurlew89

21-09-2022 om 11:14

Het lijkt mij echt totale onzin en geld weggooierij.

Je kunt ook elke maand zelf een bedrag sparen (doen wij ook voor ons paard) 

de meeste verzekeringen vergoeden volgens mij maar een vrij klein percentage bij serieuze ingrepen. Ik heb een bedrag opzij gezet en daar wordt elke maand automatisch 20 euro (voor 2 katten en eventuele tandartskosten voor mezelf) aan toegevoegd als premie betaling.

Wij hebben t nooit gedaan. De meeste kosten komen op het eind, en dan zal je zien dat het dan weer niet onder de verzekering valt.
En we hebben geld genoeg om ook hoge kosten te kunnen betalen.

Hoe oud is je kat nu? Je kan een kat maar tot een bepaalde leeftijd verzekeren. De hoogste leeftijd die zie is 11 jaar. 
De premie is best hoog en je krijgt lang niet alles vergoed. Ik denk dat je beter af bent door het premie bedrag zelf apart te zetten.

Ik heb me hier ooit in verdiept en kwam tot de conclusie dat ik het indien nodig beter van mijn spaargeld kon doen. 
Je hebt eigen risico, allerlei dingen vallen er buiten, en veel katten mankeren nooit wat. Maar mijn kat heeft dit jaar wat gebroken, dat heeft me toen zo'n 1400 spaargeld gekost. 
Als ik de 2 katten had verzekerd was ik op de lange termijn meer geld in totaal kwijt geweest (maandelijkse premies en alsnog eigen risico) dus had geen spijt van mijn beslissing. Het is een afweging die je moet maken, als je geen spaargeld hebt is verzekeren misschien slimmer.

Wij hadden onze kater wel verzekerd. Hij heeft nooit wat ernstigs gehad, maar in 1 jaar wel twee keer z'n pootje verwond waarvoor hij uiteindelijk onder narcose moest. Op zich was het prima te betalen geweest als we dat zelf hadden moeten doen, maar ik vond het toch heel fijn dat we die verzekering hadden. Je hebt inderdaad wel wat eigen risico, maar alles bij elkaar zorgde dit ervoor dat we zonder na te denken over de financiële gevolgen bij de dierenarts aan konden kloppen. Hij was verzekerd bij de OHRA. 

LostJellyfish83

LostJellyfish83

21-09-2022 om 13:09

Ik heb 's een poosje een verzekering gehad voor de kat: elke maand tikte ik 25 euro af en dat beessie mankeerde nooit iets. Weggegooid geld!  Je kunt het beter zelf op een spaarrekening zetten. 

De enige die er beter van wordt is de verzekeringsmaatschappij.
Ze doen dit uit commerciële motieven en niet uit dierenliefde.

Het hangt zeker ook van je eigen financiële situatie af.

Als je terecht komt in een gespecialiseerde dierenkliniek kan een behandeling soms in de paar duizend euro lopen.
Dan kun je voor de beslissing komen te staan : behandelen of euthanaseren.  Dat lijkt me heel moeilijk.

Beterlaat2021! schreef op 21-09-2022 om 14:42:

Het hangt zeker ook van je eigen financiële situatie af.

Als je terecht komt in een gespecialiseerde dierenkliniek kan een behandeling soms in de paar duizend euro lopen.
Dan kun je voor de beslissing komen te staan : behandelen of euthanaseren. Dat lijkt me heel moeilijk.

Vaak kan iets ook wel bij een normale dierenkliniek. Mijn kat had beide botten in zn poot gebroken en echt een stukje verbrijzeld, het was best erg. Ik kon terecht bij een fancy pancy orthopedische kattenchirurg, dan was de operatie zelf een paar duizend euro en dan komen er nog consultkosten en een sloot medicijnen bij. Maar de gewone dierenarts durfde het ook zelf aan, die kon voor 900 de operatie doen. Ik verdenk ze er eigenlijk wel van dat ze het op een bepaalde manier geformuleerd hebben, zodat ik opgelucht de gewone dierenarts koos. 

Maar stel mijn kat heeft een ziekte waarvoor allemaal gecompliceerde of zelfs pijnlijke behandelingen nodig zijn (bijv. chemo) zou ik kiezen voor euthanasie, en niet vanwege de kosten, maar vanwege ethiek. Sommige dingen vind ik te ver gaan voor een kat.

Aviendha schreef op 21-09-2022 om 14:55:

[..]

Vaak kan iets ook wel bij een normale dierenkliniek. Mijn kat had beide botten in zn poot gebroken en echt een stukje verbrijzeld, het was best erg. Ik kon terecht bij een fancy pancy orthopedische kattenchirurg, dan was de operatie zelf een paar duizend euro en dan komen er nog consultkosten en een sloot medicijnen bij. Maar de gewone dierenarts durfde het ook zelf aan, die kon voor 900 de operatie doen. Ik verdenk ze er eigenlijk wel van dat ze het op een bepaalde manier geformuleerd hebben, zodat ik opgelucht de gewone dierenarts koos.

Maar stel mijn kat heeft een ziekte waarvoor allemaal gecompliceerde of zelfs pijnljike behandelingen nodig zijn (bijv. chemo) zou ik kiezen voor euthanasie, en niet vanwege de kosten, maar vanwege ethiek. Sommige dingen vind ik te ver gaan voor een kat.

Eens met dat laatste! geen verzekering hier

Maanlicht, bekijk het eens van de kant van de verzekeringsmaatschappij. "is het financieel interessant om een verzekering aan te bieden voor..". Als de verzekeringsmaatschappij die vraag met 'nee' of 'niet voldoende' zou moeten beantwoorden, bieden ze hem niet aan, of maken ze hem duurder totdat het wel financieel voldoende voor de verzekeringsmaatschappij is.

Het gaat dus om de risico's voor jezelf: of je een plotseling hoog bedrag bijeen kan rapen. 
Het zal soms duur worden. Dan is altijd de vraag tot hoever je hierin gaat. 
Mijn tip is ook om een apart potje te maken voor die kosten. Je eigen verzekering dus bij elkaar sparen.

Maanlicht

Maanlicht

21-09-2022 om 17:26 Topicstarter

Bedankt allemaal voor de nuttige antwoorden! Het is duidelijk, er komt geen verzekering. ( ben bereid ver te gaan voor kat hoor, mijn vraag was idd ‘haal je het eruit’)

WickedCurlew89

WickedCurlew89

21-09-2022 om 17:47

Nee, je haalt het er waarschijnlijk niet uit. 

Als de kosten echt in de duizenden gaat lopen voor een kat is er vaak ook veel aan de hand. Nou verschilt dat per persoon hoor maar ikzelf ga mijn kat niet kostte wat het kost laten opereren en allerlei ellende laten doorstaan. Ik vind dat zielig voor een beest wat je niets kunt uitleggen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.