Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Sparen voor kind

Ik ben mij aan het oriënteren op een spaarrekening voor mijn kind en ben benieuwd wat jullie voor keuzes hebben gemaakt. Ben je gegaan voor de traditionele spaarrekening? En zo ja, waarom heb je de keuze voor die rekening gemaakt? Of koos je voor een andere optie zoals beleggen of een deposito? 


Wij beleggen ieder kwartaal de kinderbijslag in een fonds dat genoeg gespreid is om geen hele grote risico's te lopen. Voor gekozen omdat de spaarrente toen de kinderen geboren werden vrijwel nul was. Hopelijk levert dat een leuk bedrag op om een (aanzienlijk) deel van de studiekosten te betalen. We gaan wel zo'n 3 jaar voor mogelijke start studie kijken of het niet verstandig is om beleggingen te verkopen en het op een spaarrekening te zeten, dit i.v.m. kans op recessie.

Aanvulling: opa en oma willen ook graag sparen voor kleinkinderen, hiervoor hebben we een Triodos Kinder Toekomstplan geopend. Deze rekening geeft iets meer rente dan een reguliere spaarrekening en we wilden graag een duurzame bank. Ook staat hier het geld niet echt vast. Voor studiekosten kan je het geld ook voor de 18de verjaardag van het kind opnemen. (En met een boete kun je het ook voor andere doeleinden opnemen).

Hier zijn we vooralsnog niet van plan om specifiek voor kind te sparen. We zijn nu in de gelukkige situatie dat we meer dan genoeg (spaar)geld hebben en maandelijks ook behoorlijk wat kunnen sparen. Nu dat deels labelen als "voor kind" voelt onzinnig. De deposito-rentes vind ik momenteel ook nog niet echt de moeite waard, het lijkt niet of nauwelijks dekkend voor de huidige inflatie, dus dan wordt het eigenlijk ook nog eens minder waard..
Van ons spaargeld lossen we nu wel bijvoorbeeld elk jaar 10% van de hypotheek af en verduurzamen we ons huis (naast natuurlijk het houden van een grote buffer). Met minder maandelijkse kosten gaan we ervanuit dat we bij 18 jaar prima (maandelijks) kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld studie- of woonkosten.

Zoon is inmiddels 30 maar wij hadden een spaarrekening geopend bij zijn geboorte. Mijn schoonouders hadden dat ook gedaan. Toen hij 18 werd heeft hij alles gekregen maar is er nooit aan gekomen. Dat heeft hij pas gedaan toen hij zijn huis kocht.

We hebben onze gewone spaarrekening in verschillende spaardoelen opgedeeld. Een daarvan is voor onze dochter. Daar gaat de kinderbijslag heen. Zo kunnen we altijd bij het geld als er een dure aankoop voor haar nodig is. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd, omdat het gewoon van de lopende rekening kon toen ze een groot bed nodig had bijvoorbeeld. Vanwege onze eigen ervaring met ouders die ook hele slechte financiële tijden hebben gekend voeld het ook niet goed om dat geld vast te zetten. Als we het dubbele aan spaargeld hadden gehad dan hadden we het wel overwogen. We hopen dat we nooit aan dat geld hoeven zitten natuurlijk en dat we haar daarmee kunnen ondersteunen als ze ouder is, maar je weet nooit hoe het leven loopt.

Belangrijk om te weten. Als de rekening echt op naam van kind staat, dan:
- Mag je er niet zomaar geld van afhalen.
- Als je per ongeluk geld er op stort en dit er weer afhaalt, kan kind eisen dat je dit geld weer stort als je dit niet aankaart bij de overheid als fout. Anders gegeven = gegeven.
- Als kind 18 wordt, mag kind er mee doen wat deze wil.

Persoonlijk zou ik een spaarpotje maken en dit oormerken als voor Kind. Dan kun je zelf beslissen of je daar een rijbewijs of studie of zo van betaald.

Wij zijn er ook nog niet uit hoe we voor zoon gaan sparen. In principe zitten we in eenzelfde situatie als Masatu, maar we willen de grootouders ook kunnen laten schenken en dat kan niet als wij een potje in eigen beheer hebben, want dan is het (belasting)technisch gezien van ons en niet van zoon. Man wil in elk geval niet alleen gewoon een spaarrekening, maar iets met deposito/beleggen/combi. Een ander ding is dat hij niet wil dat zoon op z'n 18e automatisch dat geld krijgt en het mogelijk verbrast aan iets wat wij dan zonde vinden van het geld. Ik denk dan: dat moet zoon zelf weten, op is op en ik hoop dat wij hem goed "geldwijs" opvoeden zodat hij er niet mee gaat gokken ofzo. En man wil het eigenlijk ook niet vertellen aan zoon dat er tzt een groot bedrag voor hem is, omdat zoon dan mogelijk laks zou worden. Ik maak me daar niet zo druk om, al snap ik de insteek van man wel. Tja, lastig dus... Ik lees even mee, misschien doe ik hier nog ideeën op.

Wij storten maandelijks een bedrag op de spaarrekening van onze kinderen. Als ze 18 worden, krijgen ze daarover de beschikking. 
Inderdaad kun je er niet zomaar meer bij. Dat vind ik eigenlijk wel handig. Stel dat het financieel slecht gaat, dan hebben de kinderen later wel gewoon geld.

We hebben voor onze kinderen een beleggingsrekening....Ze zijn allemaal 20+ studeren, en we sparen gewoon nog even verder,zolang het kan.

Het is wel een beetje krom dat je niet het geld van je kind mag "gebruiken", maar tegelijkertijd er wel vermogensrendementsheffing over moet betalen (indien totaalbedrag boven de vrijstelling natuurlijk). Zeker gezien de huidige geplande hervormingen daaraan kan het potentieel niet zo handig zijn (=veel geld kosten) door het bijvoorbeeld op een beleggingsrekening te zetten..

Wij hebben een depositorekening voor onze zoon (op zijn naam dus) geopend bij z’n geboorte. Van opa en oma kreeg hij destijds 1000 euro en dat wilden we graag langere tijd vastzetten. We hebben ‘m voor 20 jaar vastgezet en storten er een paar keer per jaar een bedrag(je) op. Één keer een wat groter bedrag vanwege overlijden van een van de grootouders en de erfenis die toen vrijkwam. Het voordeel is dat er: 
- flink rente op gegeven wordt (zelfs afgelopen jaren nog rond de 1,5 procent, nu weer wat meer) 
- hij er pas bij kan als ‘ie 20 is (en hopelijk dan verstandig genoeg om het te reserveren voor een huis bijvoorbeeld)

Wij hebben een spaarverzekering en daar gaat de kinderbijslag naartoe. Als er grotere schenkingen zijn kunnen we die ook daarstorten. Daarnaast hebben we nog een 🌈 rekening waar we bv de giften voor verjaardag naar kunnen overmaken. Dan kan ze daar later (niet pas jaren later) wat voor uitzoeken. 

Wij hebben een zilvervlootrekening voor de kinderen, voor allebei een. Daar mag je per jaar maximaal €600 op storten, dat doen we ook. Die komt vrij als ze 18 zijn. Daarnaast krijgen ze zakgeld en kleedgeld en hebben ze nog een eigen spaarrekening. Daar heeft oma vorig jaar €2000 per kind op gezet. 

Wij hebben een zilvervlootrekening voor kind en storten hier elk jaar €600 op (maximaal bedrag) Deze komt vrij als kind 18 is.

Daarnaast hebben wij een beleggingsrekening op onze naam waarop we voor kind sparen (studie, rijbewijs ed). 
Kinderbijslag stort ik in een apart potje op onze spaar. 
Bedoelt om kleding enzo van te halen. Alleen betaal ik dit van de lopende rekening en vergeet ik het dan over te boeken. Staat dus ook al een leuk bedrag in dat potje. 

Zusterclivia schreef op 12-06-2023 om 16:14:

Belangrijk om te weten. Als de rekening echt op naam van kind staat, dan:
- Mag je er niet zomaar geld van afhalen.
- Als je per ongeluk geld er op stort en dit er weer afhaalt, kan kind eisen dat je dit geld weer stort als je dit niet aankaart bij de overheid als fout. Anders gegeven = gegeven.
- Als kind 18 wordt, mag kind er mee doen wat deze wil.

Dit heb ik ook meegekregen inderdaad.
Wij sparen niet specifiek voor kind. Wij hebben zelf ook geen smak geld van ouders gekregen en zijn toch prima terecht gekomen. We sparen wel genoeg in het algemeen, en ben wel van plan later te helpen met de studie betalen (of met andere dingen mocht het nodig zijn).

opa stort jaarlijks bedrag op zilvervlootrekening. Daarnaast heeft dochter een reguliere spaarrekening voor geld van grootouders / verjaardag etc. Nu is ze 10 en heeft eigen betaalrekening (Voor zakgeld).

Zelf sparen we niet periodiek op haar rekening. De spaarrente was ontzettend laag, daarom vooral afgelost op hypotheek. Nu voldoende ruimte maandelijks om kosten en bijv studie later te betalen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.