Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Nalatenschap

Ik heb besloten mijn bezittingen na te laten aan een 'goed doel'.   Daarover heb ik binnenkort al een afspraak  met een  notaris.

Nu heb ik twee goede doelen op het oog, met een zelfde doel eigenlijk.

Dus, 8 dagen geleden aan beide doelen verzocht mij nadere informatie te verstrekken, op papier.
En wat denk je?
De eerste reactie kwam 3 dagen later, keurige brief met dito informatiefolder.
De tweede reactie laat  nóg steeds op zich wachten.

Dus ik heb al voor de 1e organisatie gekozen.
Dom hè, van die tweede?


Dat ligt eraan   Misschien Werken bij de eerste professionele en betaalde krachten met een goed verdienende directeur en bij de 2e volledig gerund op vrijwilligers en meer bezig met het goede doel dan met geld werven.  

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

14-04-2023 om 17:12

Of de tweede organisatie begrijpt de vraag niet...

Beterlaat2021!

Beterlaat2021!

14-04-2023 om 17:21 Topicstarter

Nou, ik schrijf gewoon leesbaar Nederlands hoor....:

"Ik zou graag informatie ontvangen over Nalaten aan uw Stichting.
Bij voorkeur via de post."

Ik vind het niet zo heel raar eigenlijk. Ik denk dat je van die tweede stichting ook nog wel wat kunt verwachten, hoor. 

Zeker omdat je iets per post aanvraagt, er wordt steeds minder post verstuurd, misschien verzenden zij eens per week alles?
Tel daarbij wat personeelstekorten op en dat PostNL ook niet meer de snelste is, dan kan het zomaar even duren voor je iets ontvangt. 

En beterlaat dan...

Wat wil je bereiken met dit topic?

Ik denk niet dat het ook maar iets met domheid te maken heeft. Zelfs al antwoorden ze je nooit. 

Beterlaat2021!

Beterlaat2021!

14-04-2023 om 18:56 Topicstarter

Dat soort instanties zijn afhankelijk van donaties en legaten. Als ze daar geen tijd aan besteden scheelt hen dat veel geld, toch?

Ik zou het ook niet gelijk dom vinden. Maar ik zou mijn keus ook wel hebben gemaakt. 

Beterlaat2021! schreef op 14-04-2023 om 18:56:

Dat soort instanties zijn afhankelijk van donaties en legaten. Als ze daar geen tijd aan besteden scheelt hen dat veel geld, toch?

Maar dit is toch niet iets dat haast heeft? Daarbij is dit net aan een week. Als het nu een maand was, dan zou ik het snappen.

Ik zou er vanuit gaan dat het nog onderweg is, ze het druk hebben met zaken die een hogere prioriteit hebben (bijvoorbeeld waar dat doel zich voor in zet), ziekte/vakanties die zorgen voor een te lage bezetting waardoor post wat langer blijft liggen, etc. Zeker aangezien er door Pasen ook nog een werkdag minder was.

ben je van plan om binnen een maand dood te gaan? Zo nee, dan snap ik niet dat je niet wat meer geduld hebt. Je hebt niet voor niets twee organisaties aangeschreven, blijkbaar was je toch ook geïnteresseerd in nummer twee. Dan kan even wachten er toch ook nog wel bij? Of had je in je brief staan dat het binnen een week moest of zo? Als het een vrijwilligersorganisatie is, duurt het soms even voordat het bij de juiste persoon ligt. En dan moet die er ook nog op reageren. .

Als ik een groter bedrag aan een goeddoel geef kijk ik altijd of het doel erkent is door het cbf. Ik bekijk ook het jaarverslag en de financiële onderbouwing daarin vind je hoeveel er aan personeelskosten wordt uitgegeven en hoeveel de directie verdient.
Bij een nalatenschap zou ik niet over één nacht ijs gaan. Succes met je keuze.

Of je belt even na of ze je schrijven in goede orde ontvangen hebben.
Ik vind na 8 dagen zo'n stellig besluit nemen wel een beetje kort door de bocht, persoonlijk.

of vind je hen ondankbaar overkomen?
Gr Angela 

waarom wil je het eigenlijk graag met de post hebben? Veel goede doelen hebben die info op hun website staan. De doelen van jouw keus niet?

ik heb jaren voor een goed doel met cbf keurmerk gewerkt. Veel mensen melden vooraf niet aan het doel dat ze gaan nalaten maar nemen het op in hun testament. Grote bedragen die worden nagelaten zijn dan echt fantastische verrassingen. 

Ik weet niet hoe professioneel de doelen van je keus zijn? CBF stelt heel veel eisen voor je een keurmerk ontvangt. Kleinere doelen zonder keurmerk draaien vaak enkel op vrijwilligers en hebben meer tijd nodig aan je vraag te voldoen. Geef ze nog even tijd als je het een mooi doel vindt! 

Ik zou nog even wachten, vind een week erg kort. Kan me voorstellen dat het niet meteen de hoogste prioriteit heeft voor hen. Of even met ze bellen.

Het doet me wel denken aan 10 jaar geleden toen ik bij een werkgever werkte waar iedere medewerker een soort schenkingsbudget had en 1000 euro naar eigen inzicht mocht besteden aan een goed doel. Wel moest er een soort bevestigingsbrief van de betreffende organisatie naar mijn werkgever gestuurd worden waarna het geld overgemaakt zou worden. Ik had 2 goede doelen, redelijk groot en bekend uitgekozen en aangeschreven. Kreeg een leuke reactie terug dat ze er helemaal blij mee waren. Maar mijn werkgever heeft nooit de bevestigingsbrief ontvangen. Heb 3x contact met beide goede doelen opgenomen over de bevestiging en het toen maar laten zitten, maar snapte er niets van.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.