Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Mijn illustraties op aliexpress

Ik weet het onbegonnen werk, maar ik kom best veel van mijn illustraties tegen op AlieExpress die daar zonder mijn toestemming worden verkocht. Ik probeer daar wel een melding van de maken, maar dat hebben ze onmogelijk gemaakt. Voor een officiële melding moet je een account aanmaken waar je vervolgens niet op kunt inloggen. Via andere wegen (nog) geen reactie.
Ik verwacht er ook niet veel van.
Maar waarom kopen mensen hier? Terwijl dit soort zaken bekend zijn?
Het is super frustrerend. En het raakt me heel erg. 
Momenteel kan ik niet werken vanwege handproblemen. Typen gaat net voor een kwartier, dus hele mailwisselingen gaat ook niet zo.
Overigens zijn er meer plekken waar ik dit tegen kom, maar dan kun je in ieder geval (meestal) nog een melding maken via een formulier. Kost me ook tijd waar ik verder niks voor terug krijg.
Ik ben echt boos.
Als het bijna niks kost koop het dan niet, dan weet je zeker dat er mensen niet betaald worden voor hun werk!

Natuurlijk ben je boos. Zij stelen je tekeningen, daar mag je best boos over zijn. 
Ik kom het vaker tegen. In Facebookgroepen wordt er over geklaagd. Mensen maken iets moois, plaatsen het in zo'n groep en tijden later zien ze het gemaakte terug op Ali bij de productfoto's om als voorbeeld te dienen. Het mag natuurlijk nooit, maar of er iets tegen te doen is betwijfel ik. 

Heb je iets geplaatst op Facebookgroepen? Of halen ze het van je site?

Atalanta

Atalanta

22-04-2024 om 18:03 Topicstarter

Nou ja ik publiceer mijn werken vooral op print on demand websites, en volgens mij jatten ze het daarvandaan. Ik post niet meer zoveel op social media en een aantal werken die ik daar nu zie heb ik helemaal nooit op social media gezet. Wel op die pront on demand websites.
Mensen kopen het nu bij Alie want goedkoper... Kut zeg

Wat onwijs klote Atalanta. Ik heb geen idee wat je er tegen kunt doen maar jeetje!
Misschien heb je een rechtsbijstandverzekering en kun je het daar eens navragen?

Voortaan alles posten met een watermerk er in. Of toch een hap er uit of een deel blurren. Je post dan niet het perfecte plaatje, maar dat moeten ze dan maar bij je kopen. 

Ja, dit zijn typisch verschijnselen van deze tijd. Auteursrechten en octrooien worden aan de lopende band geschonden. AI heeft dit op zeer grote schaal gedaan en laat het publiek dan de grote voordelen daarvan ervaren zodat niemand AI meer wil verbieden en dan is men blij als men nog iets krijgt voor zijn werk.  

En sommige landen zijn niet te straffen want die onderwerpen zich niet aan regels van andere landen.

Je kan het niet voorkomen dat mensen kopieën maken als er mooie dingen op hun scherm verschijnen en het imiteren of verbeteren. Ik denk dat ze, in Europa althans, alleen maar strafbaar zijn als ze het gaan publiceren en verkopen.

Maar ik ken dat gevoel wel. Komt vaak voor in bedrijven. Je denkt na over probleem, komt tot een conclusie, vertelt die, daarna pakt iemand anders het op en presenteert het na wat toevoegingen als zijn idee en gaat er dan met de credits vandoor. Je wordt nieteens genoemd. Ik denk dus dat de enige manier is niets publiceren en zeker niet online.

Atalanta

Atalanta

23-04-2024 om 09:01 Topicstarter

Ja ik weet het wel, en ik ben echt de enige niet (helaas). Ik weet dat ertegen vechten geen zin heeft. Mijn werk niet publiceren houdt meteen in dat ik er zelf ook niks meer aan verdien. Ik verkoop het meeste via print on demand webshops, en daarvoor moet je toch echt een digitaal bestand uploaden. En ik vrees dat vanaf die servers veel wordt gejat via hacks. Het frustreert me vooral omdat Aliexpress het gewoon onmogelijk maakt om er überhaupt een melding van te maken. 
En dat iedereen er gewoon blijft kopen, terwijl ze alle regels overtreden (en niet alleen copyrights). Temu kan er ook wat van en Amazon ook (daar heb ik ook al verschillende illustraties gevonden en gemeld)
Ik hoop gewoon dat mensen het zich steeds meer gaan realiseren dat je gewoon geen goedkope spullen moet kopen via dit soort winkels. 

Het was hier al eerder genoemd,  is werken met een watermerk onder/over je illustraties een idee? 
Dat mensen de afbeelding kunnen bestellen en dat jij dat dan print zonder watermerk.

Mijn student levert hier al verslagen online in met een watermerk op de bladzijdes om jatten en hergebruik door anderen te voorkomen. Ze is gelukkig digitaal vaardiger dan de meeste van haar jaargenoten dus toen er pas gegevens gedeeld moesten worden van onderzoek had zijn een strakke tabel met watermerk gemaakt waardoor de anderen wel gegevens konden lezen en interpreteren maar niet de hele tabel 1 op 1 in hun eigen verslag konden plakken. 

Een watermerk is een goed idee, maar het is zonder veel moeite te verwijderen. Helaas. 

Atalanta

Atalanta

24-04-2024 om 17:50 Topicstarter

Nouja met een watermerk accepteren de Print on demand winkels het niet. Ze zetten zelf wel een watermerk over de plaatjes, maar ja.
Hun webservers zijn blijkbaar gehackt of de dieven gebruiken een voorvertoning, en dan is de kwaliteit bagger. Hopelijk dat laatste.

Als je zo'n watermerk goed maakt kan het vrij moeilijk zijn om het te verwijderen. Kijk maar naar websites zoals Shutterstock en iStock.

beursbever schreef op 24-04-2024 om 22:33:

Als je zo'n watermerk goed maakt kan het vrij moeilijk zijn om het te verwijderen. Kijk maar naar websites zoals Shutterstock en iStock.

Ik vrees dat dat tegenvalt. Het is niet erg moeilijk. Google er maar eens op. 

Atalanta

Atalanta

26-04-2024 om 14:01 Topicstarter

Nogmaals. Bij print on demand websites kun je geen watermerk op je plaatjes zetten, anders kunnen ze het niet printen. Op hun site staat het wel met watermerk, maar de bestanden staan dus wel ergens, en zijn blijkbaar gejat, of de Chinezen halen de watermerken weg (wat inderdaad vrij simpel is). 
Ik ben niet de enige, en helaas zijn er weer bureautjes die je met alle legal shit willen helpen voor een leuk bedrag. Zelf doen is zo lastig gemaakt door Alibaba, dat er geen beginnen aan is. Leuk voor 1 plaatje maar niet voor 100 (helaas het laatste geldt voor mij)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.