Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Maand challenge: besparen

Omdat de prijzen overal flink uit de bocht gevlogen zijn en ik m'n koopgedrag 'ns wil bijhouden dacht ik dat een topic erover wellicht stimulerend kan werken. 
Wat zijn je valkuilen? Waar valt winst te behalen? 
Ik kom net terug van boodschappen en heb nu enkel groentes (zowel voor mijzelf als konijn) en zalm gekocht en was daar 20 euro voor kwijt. Voor de crisis had het waarschijnlijk rond de 13 euro gekost. 
Ook wil ik weer proberen in een goed intermittend fast te komen. Door alle stress ben ik weer teveel gaan eten, wat dus teveel kost in deze tijd. Hoe meer je vast, hoe minder boodschappen je nodig hebt. 
Wie doet er mee? 


Mijn grootste uitdaging is de ijs- en snoepaanbiedingen links laten liggen. De daarop volgende uitdaging is het opeten ervan. Ik heb enorm last van bodemdrang. Daar zit wel een uitdaging en besparingsmogelijkheid voor me, niet in de laatste plaats omdat ik richting een maatje meer ga (en geen nieuwe kleding wil kopen). 
Ik IF denk ik ook even mee.

Verder bespaar ik al zoveel mogelijk met aanbiedingen, lokaal/seizoen gericht kopen en weinig vlees eten.

Straks wel even 2 doosjes eieren kopen want ik zie in de AH app dat die prijs alwéér omhoog gaat.

redbulletje

redbulletje

30-07-2022 om 10:53 Topicstarter

Haha, bodemdrang! Wat een goed woord! Daar heb ik ook enorme last van. Ik kan beter gepast in huis hebben liggen dan een hele (koel)kast vol. 

Bij mij werkt maar 1x per week naar de supermarkt gaan, en zeker op een moment dat ik net goed gegeten heb. Dan kan ik alle snaai/snoep prima links laten liggen.
Eenmaal thuis kan ik zomaar ineens 's avonds enorm balen van mijn 'flinke' gedrag, want dan heb ik zin in iets lekkers en is er niets in huis. (en ben ik te lui om alsnog naar een supermarkt te gaan)

LostJellyfish83

LostJellyfish83

30-07-2022 om 11:08

Hier kan ik wel aan meedoen. Ik liet gisteren boodschappen bezorgen en was 200 euro kwijt. En dan moet ik nog wat verse spulletjes gaan halen  

Mijn grootste valkuil zijn impulsaankopen en ik vind het lastig dat er hier twee in huis zijn met wisselende diensten. We kopen daardoor veel kant-en-klaar (magnetron)maaltijden en Ping&Klaar en dergelijke. En dan dus ook nog koken voor onszelf. Op sommige dagen hebben we dan drie verschillende maaltijden en dat kost echt teveel. 

En ik moet afvallen! IF kan ik niet doen, maar met regelmaat fatsoenlijk gaan eten is al heel wat. Dat bespaart ook weer snaai en snoep 

Ik bespaar al veel . Wijk niet af van mijn boodschappenlijstjes en koop veel aanbiedingen. Intermittent vasten doe ik niet aan mee , want dat is slecht voor mensen met PDS ( volgens mijn diëtiste is het dan beter om elke 2-3 uur iets te eten dan langere periodes niets ) .

redbulletje

redbulletje

30-07-2022 om 11:16 Topicstarter

In t begin van corona heb ik geprobeerd om 1 keer per week boodschappen te doen maar dat lukt toch niet ivm de houdbaarheid van vis en vlees. 
Ook merk ik dat ik onrustig word van een te volle koelkast en krijg dan de neiging tot meer eten. 
Als ik in een stabiel IF ritme zit lukt het me probleemloos om boodschappen te doen en de brood- en snaaiafdeling links te laten liggen.
Ben echter dit voorjaar vanwege enorme stress toch weer gaan grazen en ik ben een bodemloze put. Dat is niet goed voor de lijn, maar in deze dure tijd ook niet voor de portemonnee. 
Ik wil vandaag dus een dagje echt vasten om er weer in te kunnen komen.

Ik ben nog meer op aanbiedingen aan het letten. Vlees kocht ik altijd al minstens 50% van de tijd in de aanbieding, nu is dat 100%. Shampoo, tandpasta, deo, etcetera kocht ik altijd al enkel als het in de aanbieding was, dus tenzij ik overstap naar de huismerken valt daar niks op te besparen en ik ben heel picky daarmee dus dat ga ik niet doen. Ik probeer nu op te letten op houdbare supermarkt dingen in de aanbiedingen en groot in te slaan als het zo ver is.
Thuisbezorgd ben ik bijna helemaal mee gekapt. Ik ben daarmee begonnen toen alles dicht was in Corona tijd als verzetje een keer per maand, maar nu zorg ik gewoon dat ik een pizza of iets anders makkelijks in de vriezer heb liggen voor momenten dat ik geen zin heb om te koken.

Ik fiets zoveel mogelijk. Soms kom ik in tijd nood en dan pak ik de auto, maar als het mooi weer is en ik heb de tijd pak ik de fiets.

MC2

MC2

30-07-2022 om 11:23

Ik doe mee. Bodemdrang ken ik helaas ook .

Mijn uitdaging: geen snaaispul meer halen. En stoppen met kant-en-klare vleesvervangers. Daar is partner nogal dol op, ik wat minder. Maar uit gemakzucht belanden die toch nog regelmatig in de pan. En kaas. Dat ik eet ik (te) veel. Allemaal relatief dure en ongezonde producten, dus dat zou zowel voor portemonnee als lichaam goed moeten zijn.

IF: Hmm, blijkbaar doe ik zoiets al bijna dagelijks. Ik houd niet van ontbijten, dus eerste maaltijd is pas in de loop van de middag. Maar ga 's avonds wel regelmatig naar de kast om iets te pakken, nootjes, kaas en zo. Deels is dat verveling en gewoonte. Dus daar valt nog wel winst te behalen.

Ik ga vooral meedoen om na mijn vakantie weer in een gezond voedingspatroon te komen. Weer meer fruit en groenten en minder ongezonde tussendoortjes en wijn.
Als ik dan wat bespaar is het mooi mee genomen
Ik ga mij niet te buiten aan chips en fris maar meer aan lekkere hartige hapjes bij een glaasje wijn en dat tikt financieel natuurlijk ook aan.
De komende twee dagen let ik al wat op maar alle boodschappen zijn al in huis en ik heb vanavond eters en een loge. 

redbulletje

redbulletje

30-07-2022 om 11:29 Topicstarter

Ik heb gedurende mijn stressperiode vaak ook 's nachts snaaibuien gehad. Dan vind ik mijn weg half slaperig naar de keuken en dip ik pecannootjes in smeerkaas en andere bizarre dingen. 

redbulletje schreef op 30-07-2022 om 11:29:

Ik heb gedurende mijn stressperiode vaak ook 's nachts snaaibuien gehad. Dan vind ik mijn weg half slaperig naar de keuken en dip ik pecannootjes in smeerkaas en andere bizarre dingen.

Herkenbaar   

Heb ook lang IF gedaan maar kom niet in dat ritme op een of andere mannier. Als ik daar in zit eet ik in de nacht ook niet.


Kwa bezuinigen ik doe al hard mijn best maar ben soms te lui om langs de boeren te fietsen want daar ben ik voor groente en fruit veel goedkoper uit

redbulletje schreef op 30-07-2022 om 11:29:

Ik heb gedurende mijn stressperiode vaak ook 's nachts snaaibuien gehad. Dan vind ik mijn weg half slaperig naar de keuken en dip ik pecannootjes in smeerkaas en andere bizarre dingen.

Och vreselijk ja, toastjes met suiker enzo, de gekste combi's komen dan naar voren.

Hoe ziet bij jou een if patroon er uit?

redbulletje schreef op 30-07-2022 om 11:16:

Ik wil vandaag dus een dagje echt vasten om er weer in te kunnen komen.

Succes! Die eerste dag is altijd het taaist. Dat af moeten kicken is ook heel herkenbaar.

Ik vind IF vooral fijn voor mijn drukke hoofd, dan hoef ik maar een uurtjes aan eten te denken. Ik doe zelf 20/4 i.c.m. koolhydraatbeperkt (dat laatste omdat ik het dan makkelijker vol te houden vind).

Eens per week boodschappen doen zou ik ook graag willen, maar op de een of andere manier grijp ik dan steeds naast de aanbiedingen. Heel irritant. Vlees en vis gooi ik gewoon in de vriezer (ook omdat ik die vooral met stickers probeer te scoren).

Met alle toegenomen kosten (onder andere 80 euro per maand meer voor gas en elektriciteit) ben ik ook het bekijken waar te besparen valt. De goede voornemens: 

- alleen noodzakelijke kleding kopen, zowel voor mezelf als voor de kinderen (dus vervanging van wat stuk is/waar kinderen uitgegroeid zijn) 
- boodschappenbudget gelijk houden, dus geen luxe producten/extraatjes als het budget (ca. 120 euro per week) op is
- minder vaak uit eten/lunchen buiten de deur 
- minder lang douchen
- (nog) vaker de fiets pakken (en man overhalen om dat ook te doen…) in plaats van de auto 

Gisteren hebben we ons tv- en internetabonnement aangepast, levert bijna 10 euro per maand op, dus dat is fijn.

Ik heb gewoon nooit lekkers in huis, dan is het lekker makkelijk. Ik haal het alleen als ik weet dat er bezoek komt, dus onverwacht bezoek heeft pech en kan alleen thee, water, heel misschien koffie krijgen, al heb ik tegenwoordig wel wat blikjes en pakjes limonade en sinas in mijn 2e koelkast staan. Blijft toch lang goed en heb die koelkast over dus dat kan prima.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.