Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Kunst onverzekerd exposeren?

Ik ben, eerst hobbymatig maar steeds meer professioneel, kunstenaar. Sinds een paar jaar heb ik ook mijn werk ergens geëxposeerd. In een winkel die het ook kon verkopen of in een galerie. Nu heb ik mijn werk een tijd geleden opgegeven bij een lokale stichting die zich inzet voor kunstenaars en intermediair is om kunstenaars hun werk te tonen bij bedrijven. Gratis dat wel.

Heel leuk, mijn werk is gekozen, maar ik zie nu ook hun voorwaarden, waarin staat dat mijn werk daar onverzekerd komt te hangen en zij niet aansprakelijk zijn.  En dat brengt mij heel erg aan het twijfelen. Ik heb dat ook meteen teruggekoppeld naar die stichting maar nog geen antwoord. Het gaat om schilderijen, waarvan een behoorlijk groot (120 x100 cm). Ik moet zelf voor vervoer zorgen.

Nu vraag ik me af; wat is gebruikelijk? Moet ik het zelf gaan verzekeren?

Moet ik voorstellen om een reproductie op te hangen? Ik digitaliseer mijn werk toch meestal ook voor de verkoop. Of zou dat heel gek zijn?

Je kunt ook informeren bij de verzekeraar van je inboedel. Mss kunnen zij je adviseren? 

Atalanta

Atalanta

01-05-2023 om 17:08 Topicstarter

Ja dat is een goeie tip, dankjewel. 
Zijn er nog mensen met ervaring met zoiets?

Wat gangbaar is weet ik niet, maar als ik google op kunstverzekeringen kom ik tot een waarde van 50.000 een jaarpremie van zo'n 250.00. Is dat wat?

De vraag is dan: wie bepaalt wat hoeveel waard is?

Atalanta

Atalanta

01-05-2023 om 17:39 Topicstarter

Vrije vlinder,
Ja die had ik ook al gevonden, maar daar heb ik niet zoveel aan, tenzij ik vaker ga exposeren op deze manier, maar daar twijfel ik heel erg over. Sowieso vaak een eigen risico. En je moet zelf betalen voor de taxatie van je werk (geen idee wat dat dan kost). Dat heb ik er niet voor over.
Wellicht in de toekomst als het wat meer gaat lopen, maar ik kan het geld nu echt niet missen voor zoiets. 

Maar goed ik wacht nog op antwoord en heb ook op een forum voor kunstenaars gekeken. Wilde daar ook posten maar de laatste reactie op een recent onderwerp is al weken oud, dat schiet denk ik niet zo op.  

Ik zou het ook niet zomaar doen. Mijn vader is zo kunstwerken kwijtgeraakt bij een brand. Dat was ook niet verzekerd… al wel een jaar of 30 maar ondanks dat je de emotionele waarde niet ermee terugkrijgt ben je wel sowieso je verkoopwaarde kwijt. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.